Autor Wątek: Mam DAC-a i co dalej? Pytania laika.  (Przeczytany 27734 razy)

Offline gratefullde

  • Muzyka muzyka muzyka
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 4412
  • Wolę błąd en­tuzjas­ty od obojętności mędrca
Odp: Mam DAC-a i co dalej? Pytania laika.
« Odpowiedź #200 dnia: Wrzesień 05, 2017, 20:19 »
AnJ, skończysz na nuklearnych sikorach. Zobaczysz  ;D

Wykaraskam się  ;D Dziarski jestem ;)
Kondo KSL M7 Tube Preamplifier by Mac ~ Accuphase clone amplifier by China Mean ~ Audio Nirvana - InAudio ~ Sony PSX-70 ~ pre phono ecc83 Gennett ~ Dynavector 20x2 ~ Raspberry Pi 3 Digi Plus Pro ~  Tomanek ~ Questyle CMA 600i ~ Denon AH-D7200 ~ NeoTech  ~ Tellurium Q Black II ~ Yamaha CDX-9

Offline gratefullde

  • Muzyka muzyka muzyka
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 4412
  • Wolę błąd en­tuzjas­ty od obojętności mędrca
Odp: Mam DAC-a i co dalej? Pytania laika.
« Odpowiedź #201 dnia: Wrzesień 05, 2017, 20:21 »
Napisałem do źródła wiedzy i zaprosiłem do udzielenia odpowiedzi Tutaj :)
http://projektnostromo.pl/o-firmie

Super :)
Kondo KSL M7 Tube Preamplifier by Mac ~ Accuphase clone amplifier by China Mean ~ Audio Nirvana - InAudio ~ Sony PSX-70 ~ pre phono ecc83 Gennett ~ Dynavector 20x2 ~ Raspberry Pi 3 Digi Plus Pro ~  Tomanek ~ Questyle CMA 600i ~ Denon AH-D7200 ~ NeoTech  ~ Tellurium Q Black II ~ Yamaha CDX-9

Offline Melepeta

  • maniak
  • *****
  • Wiadomości: 784
Odp: Mam DAC-a i co dalej? Pytania laika.
« Odpowiedź #202 dnia: Wrzesień 05, 2017, 20:59 »
A co z tym od nuklearnego sikora? Nie widać go nawet na jego folwarku (znaczy blogu).
Sprzęt jest dla muzyki, nie odwrotnie.

Online frywolny trucht

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 19762
Odp: Mam DAC-a i co dalej? Pytania laika.
« Odpowiedź #203 dnia: Wrzesień 05, 2017, 21:11 »
Że pmcomp? Ne wiem co porabia.
ZESTAW 1: Ad Fontes z dwoma ramionami, Benz Micro Glider SL i Philips GP 412 Mk2, pre Husariaa, MAP 306, MCD 204, Haydn Grand, JBL ES 150P, Sennheiser HD 598, OPPO PM-2, HA-1, Takstar 80 PRO V2, Akai GX 620, Teac X-1000M, Albedo Blue.
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93, Kimber Cable 8VS, Pioneer Monitor

Offline Melepeta

  • maniak
  • *****
  • Wiadomości: 784
Odp: Mam DAC-a i co dalej? Pytania laika.
« Odpowiedź #204 dnia: Wrzesień 05, 2017, 21:19 »
On ci :)
Sprzęt jest dla muzyki, nie odwrotnie.

bum1234

  • Gość
Odp: Mam DAC-a i co dalej? Pytania laika.
« Odpowiedź #205 dnia: Wrzesień 05, 2017, 22:31 »
A co z tym od nuklearnego sikora? Nie widać go nawet na jego folwarku (znaczy blogu).
To skutek jego urzekajacego stylu bycia i nienagannych manier.

Offline projektnostromo.pl

  • *
  • Wiadomości: 1
Odp: Mam DAC-a i co dalej? Pytania laika.
« Odpowiedź #206 dnia: Wrzesień 06, 2017, 11:03 »
Napisałem do źródła wiedzy i zaprosiłem do udzielenia odpowiedzi Tutaj
"Co stanowi o jakości konwertera? Jaka jest jego generalna zasada pracy? Które elementy ważą na jakości? I dlaczego jeden Pana konwerter jest droższy?"
Jakość:
1. Asynchroniczność
2. Zegary - ich dokładność
3. Kompatybilność z systemami operacyjnymi
4. Przyjazne sterowniki - łatwość instalacji
O większości z tych rzeczy decyduje jednak producent głównego układu lub oprogramowania na ten układ, czy to CM6631A czy to XMOS.
Zasada pracy:
Dane komputerowe są zamieniane na strumień danych cyfrowych zrozumiałych dla cyfrowych odbiorników audio (SPDIF) - to tak najprościej, o szczegóły proszę się pytać.
Które elementy ważą na jakości?:
Wszystkie w pewnym stopniu ale dla mnie na pierwszym miejscu zawsze jest zasilanie, bo widzę co się dzieje na oscyloskopie jak testuje się kolejne wersje produktu. Moim zdaniem robienie konwertera USB-SPDIF zasilanego tylko z USB komputera, a przeznaczonego dla ludzi którzy cenią jakość dźwięku, jest kpiną z tych ludzi.
Ceny konwerterów:
W moim przypadku decyduje głównie koszt produkcji, w tym ceny elementów. XMOS jako układ i zbudowanie konwertera na tym układzie jest po prostu droższe. Dlatego jest różnica w cenie. Najśmieszniejsze w tym jest że ja osobiście nie słyszę różnicy w jakości dźwięku miedzy XMOS a CM6631A. Obiektywnie jednak muszę stwierdzić że XMOS ma lepsze sterowniki, kilka różnych do wyboru, pisane przez różne firmy. Ogólnie jest bardziej ceniony w świecie audiofilskim.

Offline vasa

  • Słucham klasyki.
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 7785
Odp: Mam DAC-a i co dalej? Pytania laika.
« Odpowiedź #207 dnia: Wrzesień 06, 2017, 16:01 »
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Brakuje nam tu kogoś kto się zna na temacie "cyfry"
Myślę że koledzy zgodzą się ze mną że Pana autorski wątek z opisem produktów lub tematów które uważa Pan za ciekawe byłby mile widziany :)
Które elementy ważą na jakości?:
Wszystkie w pewnym stopniu ale dla mnie na pierwszym miejscu zawsze jest zasilanie,
Jeszcze niedawno miałem zamiar kupić DAC-a KORGA. MR-1000 tej firmy zrobił na mnie kolosalne wrażenie zarówno jako A/C jak i C/A a obecnie produkowane DAC-e na rynek konsumencki deklarują oparcie na technologii właśnie MR-1000. Natomiast nie potrafiłem odpowiedzieć sobie na pytanie - jak z 5V zasilania zrobić 2V sygnału? więc odstąpiłem.
ja osobiście nie słyszę różnicy w jakości dźwięku miedzy XMOS a CM6631A.
Czyli nie trzeba przepłacać ;D
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: Lenco L450+Benz Micro ACE+stepup z Pre Q-Audio+Lyngdorf+Tuby DIY na Fostexach 206 + kable. Też nieistotne.

Offline dino

  • maniak
  • ******
  • Wiadomości: 1533
Odp: Mam DAC-a i co dalej? Pytania laika.
« Odpowiedź #208 dnia: Wrzesień 06, 2017, 21:22 »
Natomiast nie potrafiłem odpowiedzieć sobie na pytanie - jak z 5V zasilania zrobić 2V sygnału?
Rezystor wstawić  ;D
Korg ma zasilanie 12V DC lub 8 baterii.
Standardowy sygnał wyjściowy to -6dB V czyli ok 1,4V peak to peak. Max to +6dBv czyli ok 13V pp.
Szału nie ma.

Offline vasa

  • Słucham klasyki.
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 7785
Odp: Mam DAC-a i co dalej? Pytania laika.
« Odpowiedź #209 dnia: Grudzień 05, 2018, 16:24 »


Natomiast nie potrafiłem odpowiedzieć sobie na pytanie - jak z 5V zasilania zrobić 2V sygnału?
Rezystor wstawić  ;D
Korg ma zasilanie 12V DC lub 8 baterii.
Standardowy sygnał wyjściowy to -6dB V czyli ok 1,4V peak to peak. Max to +6dBv czyli ok 13V pp.
Szału nie ma.

No dobrze.
A jak taka arytmetyka wygląda w produkcie Korg DS-DAC-10R

Czy on to 5V z USB najpierw jakoś podnosi żeby miał z czego tracić?
13V pp z pięciu raczej nie zrobi.
Czy tkwię w błędzie?



Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: Lenco L450+Benz Micro ACE+stepup z Pre Q-Audio+Lyngdorf+Tuby DIY na Fostexach 206 + kable. Też nieistotne.

Offline dino

  • maniak
  • ******
  • Wiadomości: 1533
Odp: Mam DAC-a i co dalej? Pytania laika.
« Odpowiedź #210 dnia: Grudzień 05, 2018, 20:34 »
W zaczarowanym świecie elektroniki jest możliwość zrobienia wyższego napięcia z niższego.
Niestety za pomocą przetwornicy czyli urządzenia syfiącego zakłóceniami.
Teoretycznie są one na 150KHz ale harmoniczne potrafią się odezwać niżej. A jak kondensatory przeschną to zjazd jest nawet do 75KHz.
A wszystko z nędzy bo transformatory są podobno za drogie.

Offline vasa

  • Słucham klasyki.
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 7785
Odp: Mam DAC-a i co dalej? Pytania laika.
« Odpowiedź #211 dnia: Grudzień 05, 2018, 20:39 »
W zaczarowanym świecie elektroniki jest możliwość zrobienia wyższego napięcia z niższego.
Niestety za pomocą przetwornicy czyli urządzenia syfiącego zakłóceniami.
Teoretycznie są one na 150KHz ale harmoniczne potrafią się odezwać niżej. A jak kondensatory przeschną to zjazd jest nawet do 75KHz.
A wszystko z nędzy bo transformatory są podobno za drogie.
Czyli w tym Korgu 10R raczej ani trafa ani przetwornicy nie ma.
Na wejściu jest 5V czyli jakie napięcie jest na wyjściu? Peak to peak?




Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: Lenco L450+Benz Micro ACE+stepup z Pre Q-Audio+Lyngdorf+Tuby DIY na Fostexach 206 + kable. Też nieistotne.

Offline dino

  • maniak
  • ******
  • Wiadomości: 1533
Odp: Mam DAC-a i co dalej? Pytania laika.
« Odpowiedź #212 dnia: Grudzień 05, 2018, 21:07 »
Na wejściu jest 5V czyli jakie napięcie jest na wyjściu? Peak to peak?
Zasilanie !!!! jest 5V.
Korg ma nominalnie na wyjściu -6dBV czyli ok 1.5V pp.
Teoretycznie da radę przy 5V ale zapas jest żaden.
Przetwornica zazwyczaj siedzi w środku więc jej nie widzisz.

Offline vasa

  • Słucham klasyki.
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 7785
Odp: Mam DAC-a i co dalej? Pytania laika.
« Odpowiedź #213 dnia: Grudzień 05, 2018, 21:12 »
No to ma szansę zagrać jak MR1000?
Czy raczej marne?



Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: Lenco L450+Benz Micro ACE+stepup z Pre Q-Audio+Lyngdorf+Tuby DIY na Fostexach 206 + kable. Też nieistotne.

Offline dino

  • maniak
  • ******
  • Wiadomości: 1533
Odp: Mam DAC-a i co dalej? Pytania laika.
« Odpowiedź #214 dnia: Grudzień 05, 2018, 21:23 »
MR1000 ma nominalnie na wyjściu podobnie ale ma max +6dBV czyli 5,7V pp i zasilanie 12V.

Offline vasa

  • Słucham klasyki.
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 7785
Odp: Mam DAC-a i co dalej? Pytania laika.
« Odpowiedź #215 dnia: Grudzień 05, 2018, 22:44 »
MR1000 ma nominalnie na wyjściu podobnie ale ma max +6dBV czyli 5,7V pp i zasilanie 12V.
Ma szansę czy nie?
Sygnał będzie słabszy, wymagający większego wzmocnienia czy się skompresuje i straci informacje?



Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: Lenco L450+Benz Micro ACE+stepup z Pre Q-Audio+Lyngdorf+Tuby DIY na Fostexach 206 + kable. Też nieistotne.

Offline dino

  • maniak
  • ******
  • Wiadomości: 1533
Odp: Mam DAC-a i co dalej? Pytania laika.
« Odpowiedź #216 dnia: Grudzień 06, 2018, 23:19 »
MR1000 ma nominalnie na wyjściu podobnie ale ma max +6dBV czyli 5,7V pp i zasilanie 12V.
Ma szansę czy nie?
Sygnał będzie słabszy, wymagający większego wzmocnienia czy się skompresuje i straci informacje?


Przede wszystkim dynamika będzie gorsza ale za taka kasę ...