Autor Wątek: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu  (Przeczytany 13149 razy)

kangie

  • Gość
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 06, 2015, 19:52 »
Dla mnie najwazniejsze zeby mialy w srodku suszone grzyby. Wtedy smakuja wybornie.

Fakt, ze z golabkami trzeba sie narobic. Ja lubie. Dobra muza i zawijamy w te sreberka ;)

Offline fioni

  • maniak
  • *****
  • Wiadomości: 733
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 06, 2015, 19:54 »
Mozesz dodac sos bolonski. Zreszta ja jestem uzalezniony od sosow...Uwielbiam

Wojtek sosy są niezdrowe ;)
" każdy początek jest przyjemny, trzeba więc zatrzymać się na progu..." - Goethe

Online frywolny trucht

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 18863
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #52 dnia: Marzec 06, 2015, 19:55 »
Ale niebywale istotne :)
Kangie rulez!
ZESTAW 1: Ad Fontes z dwoma ramionami, Benz Micro Glider SL i Philips GP 412 Mk2, pre Husariaa, MAP 306, MCD 204, Haydn Grand, JBL ES 150P, Sennheiser HD 598, OPPO PM-2, HA-1, Takstar 80 PRO V2, Akai GX 620, Teac X-1000M, Albedo Blue.
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93, Kimber Cable 8VS, Pioneer Monitor

Offline wojtek41

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 5945
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #53 dnia: Marzec 06, 2015, 19:55 »
Fioni. Nic o tym nie wiem  ;) 
Systemdek III + Stax UA 9 +  AN M2 RIAA + linia 6 x ecc 83 Philips Miniwatt + Mizushima SE + Tannoy Cheviot.

Offline fioni

  • maniak
  • *****
  • Wiadomości: 733
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #54 dnia: Marzec 06, 2015, 19:57 »
jak już bym miała jeść gołąbki z sosem - to z pomidorowym - ponoć robię wyborny, ale to już nie mnie o to pytać  ;)
" każdy początek jest przyjemny, trzeba więc zatrzymać się na progu..." - Goethe

Offline wojtek41

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 5945
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #55 dnia: Marzec 06, 2015, 19:59 »
Wlasnie. Gdzie jest Andrzejek... ???
Systemdek III + Stax UA 9 +  AN M2 RIAA + linia 6 x ecc 83 Philips Miniwatt + Mizushima SE + Tannoy Cheviot.

Offline fioni

  • maniak
  • *****
  • Wiadomości: 733
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #56 dnia: Marzec 06, 2015, 20:02 »
ogląda Hause of cards
" każdy początek jest przyjemny, trzeba więc zatrzymać się na progu..." - Goethe

Offline wojtek41

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 5945
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #57 dnia: Marzec 06, 2015, 20:03 »
Duzo mu zostalo ?
Systemdek III + Stax UA 9 +  AN M2 RIAA + linia 6 x ecc 83 Philips Miniwatt + Mizushima SE + Tannoy Cheviot.

Offline fioni

  • maniak
  • *****
  • Wiadomości: 733
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #58 dnia: Marzec 06, 2015, 20:06 »
nie fjem  :-\  w zasadzie odrabia wczorajszy odcinek
" każdy początek jest przyjemny, trzeba więc zatrzymać się na progu..." - Goethe

kangie

  • Gość
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #59 dnia: Marzec 06, 2015, 20:11 »
jak już bym miała jeść gołąbki z sosem - to z pomidorowym - ponoć robię wyborny, ale to już nie mnie o to pytać  ;)
To jak zrobimy zlot AM, to ja robie golabasy, a Ty sos pomidorowy, OK? :D

Offline fioni

  • maniak
  • *****
  • Wiadomości: 733
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #60 dnia: Marzec 06, 2015, 20:17 »
kangie nie ma sprawy ;)
" każdy początek jest przyjemny, trzeba więc zatrzymać się na progu..." - Goethe

Online GregWatson

  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 7776
  • Ale o co chodzi ???
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #61 dnia: Marzec 06, 2015, 20:23 »
A grilla lubicie?

Zestaw I: NAD C356BEE/MOD+MDC DAC, Micro Seiki DD-40, Ortofon Quintet Black, Denon DL-103R, LAR LPS-1, Ortofon Verto, KORG DS-DAC-100, Pioneer PD-9700, PDR-05, D-07, CT-959, Micro Seiki MX-5, Lovely Cube Premium, Sennheiser HD 600
Zestaw II: Pioneer A-88X, F-91, Micro Seiki: MR-711, Micro M-7000/e, Micro VF-3200/e, Micro MX-1, AT-440MLa, Sony MDS JA20ES.
Inne: Beresford TC-7220 MKII, KEF Q1, Q5.

kangie

  • Gość
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #62 dnia: Marzec 06, 2015, 20:27 »
Lubimy, Greg. Tyle ze to grill dla HiEndowcow  ;D

Offline fioni

  • maniak
  • *****
  • Wiadomości: 733
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #63 dnia: Marzec 07, 2015, 20:57 »
No to może coś z surowizny - TATAR - mniam, dziś jadłam na kolacyjkę z pokrojoną cebulką,  jeszcze mogłyby być ogoreczki kiszone ale nie chciało mi się kroić.  Lubicie tatarka i odwieczne pytanie: z surowym jajem czy raczej bez?
" każdy początek jest przyjemny, trzeba więc zatrzymać się na progu..." - Goethe

Offline gratefullde

  • Muzyka muzyka muzyka
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 3911
  • Wolę błąd en­tuzjas­ty od obojętności mędrca
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #64 dnia: Marzec 07, 2015, 21:05 »
Ja dziś zjadłem hot doga, hamburdzia, pizzę, kszydełka, czipsy, colę, chrupki, macka, big macka, kebab, frytki... Jestem śmieciem... dół :(

Założę watek, jesteś tym czym pijesz, to mnie będzie bardziej nobilitować :)
Kondo KSL M7 Tube Preamplifier by Mac ~ Accuphase clone amplifier by China Mean ~ Audio Nirvana - InAudio ~ Sony PSX-70 ~ pre phono ecc83 Gennett ~ Dynavector 20x2 ~ Raspberry Pi 3 Digi Plus Pro ~  Tomanek ~ Questyle CMA 600i ~ Denon AH-D7200 ~ NeoTech  ~ KBL Sound (dzięki miniabyr) ~ Yamaha CDX-9

Offline vasa

  • Słucham klasyki.
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 7443
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #65 dnia: Marzec 07, 2015, 21:14 »
z surowym jajem czy raczej bez?
Żółtko surowe koniecznie.
I o grzybkach marynowanych nie wolno zapomnieć.
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: Lenco L450+Benz Micro ACE+stepup z Pre Q-Audio+Lyngdorf+Tuby DIY na Fostexach 206 + kable. Też nieistotne.

Online GregWatson

  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 7776
  • Ale o co chodzi ???
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #66 dnia: Marzec 07, 2015, 21:15 »
No to może coś z surowizny - TATAR - mniam, dziś jadłam na kolacyjkę z pokrojoną cebulką,  jeszcze mogłyby być ogoreczki kiszone ale nie chciało mi się kroić.  Lubicie tatarka i odwieczne pytanie: z surowym jajem czy raczej bez?

Jak najbardziej surowe jajko (żółtko), ogórek kiszony w kosteczkę, cebulka, maggi do smaku, wiadomo olej, pieprz, sól. Ale widziałem wersję z dodatkiem jednej wędzone szprotki. Nawet jadłem. Co za syf. Wolę oryginalną wersję.
Zestaw I: NAD C356BEE/MOD+MDC DAC, Micro Seiki DD-40, Ortofon Quintet Black, Denon DL-103R, LAR LPS-1, Ortofon Verto, KORG DS-DAC-100, Pioneer PD-9700, PDR-05, D-07, CT-959, Micro Seiki MX-5, Lovely Cube Premium, Sennheiser HD 600
Zestaw II: Pioneer A-88X, F-91, Micro Seiki: MR-711, Micro M-7000/e, Micro VF-3200/e, Micro MX-1, AT-440MLa, Sony MDS JA20ES.
Inne: Beresford TC-7220 MKII, KEF Q1, Q5.

Online GregWatson

  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 7776
  • Ale o co chodzi ???
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #67 dnia: Marzec 07, 2015, 21:17 »
I o grzybkach marynowanych nie wolno zapomnieć.

Grzybki powiadasz. Hmm. A będę musiał spróbować ten wariant.
Zestaw I: NAD C356BEE/MOD+MDC DAC, Micro Seiki DD-40, Ortofon Quintet Black, Denon DL-103R, LAR LPS-1, Ortofon Verto, KORG DS-DAC-100, Pioneer PD-9700, PDR-05, D-07, CT-959, Micro Seiki MX-5, Lovely Cube Premium, Sennheiser HD 600
Zestaw II: Pioneer A-88X, F-91, Micro Seiki: MR-711, Micro M-7000/e, Micro VF-3200/e, Micro MX-1, AT-440MLa, Sony MDS JA20ES.
Inne: Beresford TC-7220 MKII, KEF Q1, Q5.

Offline fioni

  • maniak
  • *****
  • Wiadomości: 733
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #68 dnia: Marzec 07, 2015, 21:33 »
No to może coś z surowizny - TATAR - mniam, dziś jadłam na kolacyjkę z pokrojoną cebulką,  jeszcze mogłyby być ogoreczki kiszone ale nie chciało mi się kroić.  Lubicie tatarka i odwieczne pytanie: z surowym jajem czy raczej bez?

Jak najbardziej surowe jajko (żółtko), ogórek kiszony w kosteczkę, cebulka, maggi do smaku, wiadomo olej, pieprz, sól. Ale widziałem wersję z dodatkiem jednej wędzone szprotki. Nawet jadłem. Co za syf. Wolę oryginalną wersję.
Z wędzoną szprotką o matko jedyna jak tak można?  Toż to profanacja zwyczajna jest.  Uwielbiam ryby ale nigdy bym nie pomyślała nawet żeby je dodać do tatara ;-)
" każdy początek jest przyjemny, trzeba więc zatrzymać się na progu..." - Goethe

Online GregWatson

  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 7776
  • Ale o co chodzi ???
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #69 dnia: Marzec 07, 2015, 21:49 »
Koszmar. A co na to Gesler ja się pytam?
Zestaw I: NAD C356BEE/MOD+MDC DAC, Micro Seiki DD-40, Ortofon Quintet Black, Denon DL-103R, LAR LPS-1, Ortofon Verto, KORG DS-DAC-100, Pioneer PD-9700, PDR-05, D-07, CT-959, Micro Seiki MX-5, Lovely Cube Premium, Sennheiser HD 600
Zestaw II: Pioneer A-88X, F-91, Micro Seiki: MR-711, Micro M-7000/e, Micro VF-3200/e, Micro MX-1, AT-440MLa, Sony MDS JA20ES.
Inne: Beresford TC-7220 MKII, KEF Q1, Q5.

Offline fioni

  • maniak
  • *****
  • Wiadomości: 733
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #70 dnia: Marzec 07, 2015, 21:58 »
Koszmar. A co na to Gesler ja się pytam?
a Madzia na to :"niemożliwe "
" każdy początek jest przyjemny, trzeba więc zatrzymać się na progu..." - Goethe

kangie

  • Gość
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #71 dnia: Marzec 08, 2015, 18:16 »
Moze to i profanacja, ale tego Waszego tatara wymietolilbym paluchami (po ich dokladnym umyciu) porzadnie przyprawil i walnal na goracy tluszcz.
Surowego za grzyba nie zjem  :'(

Offline gratefullde

  • Muzyka muzyka muzyka
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 3911
  • Wolę błąd en­tuzjas­ty od obojętności mędrca
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #72 dnia: Marzec 08, 2015, 18:27 »
Surowego za grzyba nie zjem 

Nie przejmuj się, ja kilka lat temu też bym nie ruszył a teraz dam się pociąć za świeży tatarek z cebulką :)
Kondo KSL M7 Tube Preamplifier by Mac ~ Accuphase clone amplifier by China Mean ~ Audio Nirvana - InAudio ~ Sony PSX-70 ~ pre phono ecc83 Gennett ~ Dynavector 20x2 ~ Raspberry Pi 3 Digi Plus Pro ~  Tomanek ~ Questyle CMA 600i ~ Denon AH-D7200 ~ NeoTech  ~ KBL Sound (dzięki miniabyr) ~ Yamaha CDX-9

Offline vasa

  • Słucham klasyki.
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 7443
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #73 dnia: Marzec 08, 2015, 18:59 »

Surowego za grzyba nie zjem 
teraz dam się pociąć za świeży tatarek z cebulką :)
O grzybkach, jajku i ogórku nie zapominając
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: Lenco L450+Benz Micro ACE+stepup z Pre Q-Audio+Lyngdorf+Tuby DIY na Fostexach 206 + kable. Też nieistotne.

kangie

  • Gość
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #74 dnia: Marzec 08, 2015, 19:17 »
A dajcie spokoj. Juz chyba wole swoje golabki  ;)