Audiomaniacy

ANALOGOWO => ramiona i okablowanie => Wątek zaczęty przez: tatachabera w Marzec 09, 2016, 21:13

Tytuł: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: tatachabera w Marzec 09, 2016, 21:13
Powoli dochodzę do finału w planowaniu zakupu nowego gramiaka. Napęd Nottingham Analogue Ace Spacedeck , wkładka (na tą chwilę Denon DL-103R) docelowo Ortofon Cadenza Bronze. Chciałbym się upewnić że dokonany wybór ramienia jest właściwy. Wstępnie jest to  Jelco SA-760LB. Czy w kwocie około 3tyś można kupić coś lepszego od ww wymienionego ?
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: vasa w Marzec 09, 2016, 22:09
Takie niedrogie znalazłem.
Jeżeli cena jest w rublach to ono kosztuje ok 200zł (sic)
(http://www.hi-fi.ru/upload/iblock/79a/79a308d000a74b8039afe4c0c6303844.jpg)

http://www.hi-fi.ru/auction/detail/1026676
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: tomasz_pianista w Marzec 09, 2016, 22:17
Ja mam Jelco. W swojej cenie bardzo OK.

Jak coś kup zza granicy, można dostać za około 2500zł, może nawet mniej. Na wartości nie traci dużo, a to ważne.

Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: tatachabera w Marzec 09, 2016, 22:23
Mam zamiar kupić od "2juki" z  ebay cena  534$
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: vasa w Marzec 09, 2016, 22:32
Mam zamiar kupić od "2juki" z  ebay cena  534$
Najgorszy wariant to: cena + wysyłka+cło (chyba 10%) + vat = ~2900PLN
Cena wywoławcza w Audio Forte to 3200PLN
Może warto pogadać z nimi lub z ludźmi z Muarach.pl ?
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: frywolny trucht w Marzec 09, 2016, 22:32
Że tak głupio spytam. Jak w tym ramieniu ustawia się azymut i VTA?
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: wojtek41 w Marzec 09, 2016, 22:36
Poszukaj Stax'a. UA 90. Bardzo dobre, tylko trzeba dobrze szukać aby w 3 się zmieścić.
Używam UA 9, czyli 10" i jestem bardzo zadowolony. Niektórzy twierdzą, że lepsze od SME.
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: tatachabera w Marzec 09, 2016, 22:40
Cena wywoławcza w Audio Forte to 3200PLN

Ale to cena za SA-250LB 12”, u nich za SA-750LB trzeba zapłacić 4590 pln
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: wojtek41 w Marzec 09, 2016, 22:40
Mariusz, ten piękny Schick kosztuje 1800 USD.
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: frywolny trucht w Marzec 09, 2016, 22:41
I w sumie za to, że jest długi i roboczogodzina tam nietania.
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: vasa w Marzec 09, 2016, 22:43
ten piękny Schick kosztuje 1800 USD.
Słusznie. Spojrzałem na cenę na dole (bez waluty) a w tekście jak byk stoją dulary.
Szkoda, taka okazja nam przeszła koło nosa :P
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: wojtek41 w Marzec 09, 2016, 22:45
Jelco 750 L za praktycznie 3 koła. Nówka bez cła i z gwarancją. Brałem u nich Luxmana i śmiało mogę polecić.

http://www.rehifi.se/skivspelare/tonarmar/jelco-sa-750l
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: vasa w Marzec 09, 2016, 22:49
Że tak głupio spytam. Jak w tym ramieniu ustawia się azymut i VTA?
Jeśli chodzi o Jelco to normalnie. VTA poprzez wyciąganie rury z tulei a azymut poprzez kręcenie headshellem. Ale na czuja, bez śrub mikrometrycznych i innych wspomagaczy.
W ramieniu Thomas Schick VTA tak samo, a azymutu się nie reguluje bo on do SPU jest.
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: wojtek41 w Marzec 09, 2016, 22:52
Za dwójkę, to nawet rowerem bym po niego pojechał.  :P
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: tatachabera w Marzec 09, 2016, 22:57
Jelco 750 L za praktycznie 3 koła.

To mi odpowiada  - odpada ryzyko z transportem.
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: frywolny trucht w Marzec 09, 2016, 22:57
Że tak głupio spytam. Jak w tym ramieniu ustawia się azymut i VTA?
Jeśli chodzi o Jelco to normalnie. VTA poprzez wyciąganie rury z tulei a azymut poprzez kręcenie headshellem. Ale na czuja, bez śrub mikrometrycznych i innych wspomagaczy.
W ramieniu Thomas Schick VTA tak samo, a azymutu się nie reguluje bo on do SPU jest.


Dziękuję. Więcej pytań brak.
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: wojtek41 w Marzec 09, 2016, 23:00
To mi odpowiada  - odpada ryzyko z transportem.
Zawsze można ponegocjować cenę  ;)
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: vasa w Marzec 09, 2016, 23:00
Więcej pytań brak.
Uff... dobrze bo na więcej nie znam odpowiedzi. I co by wtedy było ? ???
(http://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142/comment_bOGlN5CAM7MpFXOfsK08t6Uf6oRR9hT4.gif)
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: tatachabera w Marzec 09, 2016, 23:05
Zawsze można ponegocjować cenę 

Zawsze można spróbować ;)
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: wojtek41 w Marzec 09, 2016, 23:05
Mają też używane 10" SA 750E za bardzo przyzwoite pieniądze. Gwarancja na 3 miesiące i co ważne, przed wystawieniem sprawdzają czy nie ma żadnych wad. Moim zdaniem to ważne.  :)
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: tatachabera w Marzec 09, 2016, 23:10
Mają też używane 10" SA 750E

Czemu ten jezyk taki nieludzki :( nic nie można wykumać :(
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: wojtek41 w Marzec 09, 2016, 23:16
Łatwy nie jest.  ;)  Ma być wszystko cacy jak w oryginale. Jak nówka. Jedynie oleju brak.  :)
Najlepiej zadzwonić lub napisać. Bez problemu angielski.  :)
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: tatachabera w Marzec 09, 2016, 23:17
Bardzo ciekawa opcja ( szczególnie cenowo )
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: wojtek41 w Marzec 09, 2016, 23:20
Tu masz kontakt. Warto napisać lub pogadać.  :)

http://www.rehifi.se/kontakt
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: ahaja w Marzec 09, 2016, 23:22
Na Cyprze jest gość co sprzedaje Jelco ... Kilkanaście sztuk od niego przygalopowało do Polski.
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: wojtek41 w Marzec 09, 2016, 23:26
Dobre ceny ?
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: tatachabera w Marzec 09, 2016, 23:31
Na Cyprze jest gość co sprzedaje Jelco

Ogladałem tego gościa z Cypru i troszki to wygladało jak przekret. Cena jak z CHin a warunki europejskie
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: kazan w Marzec 10, 2016, 16:36
Ja raczej zaryzykuje Cypr - komentarze ok a ppłatność PayPal
Jak z kraju to proszę tu sprawdzony sprzedawca http://vinylgold.pl/jelco/3009-jelco-sa-750l-12.html&type=1&id_category=596
Pan Grzegorz jest naprawdę spoko a i po negocjować można śmiało
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: tatachabera w Marzec 10, 2016, 16:53
Też czytałem komenty gościa z Cypru i chyba się zdecyduje na zakup u niego.
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: kazan w Marzec 10, 2016, 17:00
Przy okazji podepnę się z zapytaniem . Jak szanowni koledzy uważają , czy zakup 10'' Jelco 750E jako drugie ramię w moim konfigu to dobry kierunek ? Czy będzie to duży krok do przodu w porównaniu do obecnej Regi ?
Tymczasowo miałby tam zawisnąć MC10 .
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: frywolny trucht w Marzec 10, 2016, 19:27
Będzie o tyle, że w ogóle da się- jak pisał Vasa- regulować VTA i azymut.
W ten sam egronomiczny sposób co ramię w Ad Fontes  ;D
Przypomnijcie, ile za to Jelco? Ponad trzy koła tak?
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: kazan w Marzec 10, 2016, 19:39
Od Cypryjczyka 2k
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: frywolny trucht w Marzec 10, 2016, 19:46
Po prostu nachodzi mnie refleksja, że tatachabera zamienia trochę siekierkę na kijek- jeśli chodzi o wędkę.
Nie twierdzę oczywiście, że ramię w AF jest nie do zastąpienia, ale pytanie, czy zysk jakościowy, ergonomiczny, będzie miał sens. Nie wiem czy nie trzeba szukać wyżej. Tak, żeby nie było wątpliwości.


Ale może to tylko moje wątpliwości.
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: frywolny trucht w Marzec 10, 2016, 19:48
p.s. Kazan, jak wanienka? Brzęczy?
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: tomasz_pianista w Marzec 10, 2016, 21:24
Ale może to tylko moje wątpliwości.

Tak naprawdę nikt się nie dowie dopóki nie porówna bezpośrednio, aczkolwiek ciężko zrobić dobre ramie w warunkach domowych.

Największym problemem jest precyzja i niski opór łożysk. Oprócz tego wchodzą takie zjawiska jak rezonanse itp.

Kazan - rega to bardzo kiepskie ramie, po prostu ma dobrą prasę. Weź pod uwagę, że Jelco ma inną masę efektywną, więc raczej do innych wkładek. Jeśli chodzi o 9' calowe - chyba wolałbym wczesne SME 3009 niż Jelco. Fajne są też japońskie ramiona Micro Seiki i moje marzenie - SAEC:)
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: kazan w Marzec 10, 2016, 21:42
p.s. Kazan, jak wanienka? Brzęczy?
Brzęczy:)
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: kazan w Marzec 10, 2016, 22:14
Kazan - rega to bardzo kiepskie ramie, po prostu ma dobrą prasę. Weź pod uwagę, że Jelco ma inną masę efektywną, więc raczej do innych wkładek. Jeśli chodzi o 9' calowe - chyba wolałbym wczesne SME 3009 niż Jelco. Fajne są też japońskie ramiona Micro Seiki i moje marzenie - SAEC:)
Wiem , że kiepskie ;) dlatego szukam czegoś lepszego a Jelco jest jeszcze w przystępnej cenie .
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: tomasz_pianista w Marzec 10, 2016, 22:38
Jeśli masz możliwość montażu 12 calowego to lepiej w tą stronę.

Po za tym warto wymienić okablowanie w redze jeśli masz oryginalne, jest spora różnica.
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: ahaja w Marzec 10, 2016, 22:56
Dokładnie.
Samo w sobie jest dość ciężkie ale z bardzo lekkim headshellem MMki zagrają również ... choć to downgrade.

Od SA750L lepsze będzie SME3012R ... ale to nie 2kzł.

Frywolny
Tu nie ma co porównywać.
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: kazan w Marzec 10, 2016, 23:06
Jeśli masz możliwość montażu 12 calowego to lepiej w tą stronę.
Standardowo do Stabi mogę 10" a do 12" musiałbym kombinować z montażem .
Poza tym mam już raczej niezłą 12-tke Stogi ;)
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: vasa w Marzec 10, 2016, 23:27
Poza tym mam już raczej niezłą 12-tke Stogi
Rewelacyjne ramię. Żeby je przeskoczyć to trzeba by już naprawdę spore pieniądze wydać.
Tylko ta kalibracja :(
Trzy razy z 10-go piętra na beton chciałem wyskoczyć przy azymucie (http://www.forum.biolog.pl/images/smilies/icon_eek.gif)
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: ahaja w Marzec 11, 2016, 09:43
Vasa
Czy to ramię Kuzmy jest klasyczne?
Kardany etc czy jakieś patenty nietypowe zastosowali?
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: vasa w Marzec 11, 2016, 09:52
Czy to ramię Kuzmy jest klasyczne?
Nie.
To jest pieprzony unipivot :P
Występuje też ze śrubą mikrometryczną do kalibracji VTA.
Z tym azymutem to trochę przesadziłem w poprzednim wpisie bo jakieś narzędzie do tego jest ale ja wolę jednak rozwiązania przy headshellu.

(http://www.kuzma.si/modules/uploader/uploads/s_product/pictures/3.1.1.37.-.stogi-s-12-vta.jpg)
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: kazan w Marzec 11, 2016, 10:51
To ramię to Stogi S 12VTA ,moje to Stogi Ref313VTA http://www.kuzma.si/stogi-ref-313-vta.html
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: vasa w Marzec 11, 2016, 11:07
moje to Stogi Ref313VTA
To, moim zdaniem, nie potrzebujesz już lepszego ramienia :)
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: frywolny trucht w Marzec 11, 2016, 11:17
Jak pamiętam kolega jest raczej znudzony posiadaniem jednego ramienia, a Rega nie pasi.
Fajny pomysł z mocowaniem pod ramię 9 cali. Czyli, że można tego Kuzmę zamontować w zupelnie nieuniwersalnych plintach.
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: kazan w Marzec 11, 2016, 11:19
To, moim zdaniem, nie potrzebujesz już lepszego ramienia
Wiem . Chodzi mi o drugie bo mam taką możliwość (Stabi SD) a ta Rega to jak sam pisałeś jest słaba .
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: kazan w Marzec 11, 2016, 11:24
Jak pamiętam kolega jest raczej znudzony posiadaniem jednego ramienia
Nie tyle znudzony co w obecnym układzie deka SD dziura wyglądałaby średnio a poza tym mam dwie wkładeczki do wykorzystania .

Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: vasa w Marzec 11, 2016, 14:56
mam dwie wkładeczki do wykorzystania .
Te wkładki to obydwie do tego Kuzmy pasują. Może by drugie ramię wymyślić jakieś ciężkie, pod Ortofona  SPU, Denona 103 albo jakąś cegłę Koetsu?
(http://www.positive-feedback.com/Issue77/images/Koetsu%201.JPG)
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: kazan w Marzec 11, 2016, 19:30
Coś w ten deseń :)
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: MAC w Marzec 11, 2016, 19:33
Zawsze byłem pod wielkim wrażeniem tej "hydraulicznej" Kuzmy i zawsze brakowało mi odwagi na jej zakup  ;D
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: tomasz_pianista w Maj 02, 2016, 17:01
A mi się trafiło kolejne Jelco w zestawie z gramofonem, tym razem 12 calowy czarnuch. Fachowe śrubki do wkładki:)

W zestawie jakiś hi-end IC, aż chyba będę musiał uwierzyć w kierunkowe kable:)
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: kazan w Maj 02, 2016, 19:00
U mnie nowe 10' czeka na małą do(prze)róbkę :)
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: ahaja w Maj 02, 2016, 19:34
Gee
Tomek, te krążki ferrytowe bliżej wtyków, tam ma to sens.
;-)
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: Rokam w Luty 21, 2017, 23:59
Czy ktoś ma jakieś doświadczena z 12" ramionami OL? Najtańsze Allince kosztuje trochę więcej niż Jelco.
Masa efektywna 16g czyli chyba mniej niż Jelco.
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: frywolny trucht w Luty 22, 2017, 10:19
Origin Live Alliance
http://www.originlive.com/products/tonearms.html
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: tomasz_pianista w Luty 22, 2017, 10:53
Śmiesznie, że dopłata za 12 cali wobec 9 wynosi 400 funtów...
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: Flip Back w Marzec 19, 2017, 00:34
Ktoś ćwiczył 12'' Ortofona? Sa trzy modele w produkcji:
- TA 210
- AS 309S
- RS 309D

Jak to wypada w porównaniu z Jelco?
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: tomasz_pianista w Marzec 19, 2017, 08:34
Zasadniczo to te ortofony są robione przez Jelco:)

Nie słuchałem więc nie wiem, dla mnie za drogie.
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: Flip Back w Marzec 19, 2017, 10:13
Zasadniczo to te ortofony są robione przez Jelco:)
O.K. To dobrze świadczy o fabryce. Natomiast wiadomo, że produkty zamawiasz według założonego budżetu. Tak więc według mnie, nie musi to oznaczać, że te produkty są tej samej jakości czy klasy.
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: vasa w Marzec 19, 2017, 10:34


Zasadniczo to te ortofony są robione przez Jelco:)
O.K. To dobrze świadczy o fabryce. Natomiast wiadomo, że produkty zamawiasz według założonego budżetu. Tak więc według mnie, nie musi to oznaczać, że te produkty są tej samej jakości czy klasy.
W przypadku tych ramion to bardzo trudno zmierzyć/zważyć.
Różnica w kosztach materiałów jest żadna, konstrukcja tych ramion jest podobna to i koszty przetworzenia podobne. Klasa dokładności wykonania jednakowa.
Różnica w cenie to renoma brandu plus to co audiofil  usłyszy, a to co czasami słychać to już tylko fora audio wiedzą  :)
Jedno jest dla mnie bezdyskusyjne; Ortofon bardzo dba o wzajemne dopasowanie elementów które sprzedaje pod własną marką.
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: ahaja w Marzec 19, 2017, 11:29
Piękne SME3012R: http://www.hifido.co.jp/KW/G/P0/A10/E/0-50/S0/C17-08697-26674-00/
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: Ganjor86 w Marzec 19, 2017, 23:05
Ktoś coś wie o ramieniu Grey 108 ?
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: juter22 w Sierpień 09, 2017, 13:25
Ktoś ćwiczył 12'' Ortofona? Sa trzy modele w produkcji:
- TA 210
- AS 309S
- RS 309D
Ja czekam na TA210, podobno producent potwierdził, dostawę w przyszłym tygodniu.
Czekam cierpliwie  ;D
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: Flip Back w Sierpień 10, 2017, 22:05
Koniecznie daj znać jak dotniesz. Jestem ciekaw tej nowej serii Ortofona.

Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: GP412 w Sierpień 11, 2017, 00:27
...żeby uzyskać taki efekt..wypełniam/wpycham listewkę z drewna balsa do rurki ramienia.Identyczny efekt..
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: Flip Back w Sierpień 15, 2017, 15:58

Odp: Jakie ramię 12" ?
« Odpowiedź #65 dnia: Sierpień 11, 2017, 00:27 »
Cytuj (zaznaczone)
...żeby uzyskać taki efekt..wypełniam/wpycham listewkę z drewna balsa do rurki ramienia.Identyczny efekt..
Zgłoś do moderatora     Zapisane

I masz tak właśnie zrobione w swoim ramieniu? Gratuluję :-) :-) :-)
Tytuł: Odp: Jakie ramię 12" ?
Wiadomość wysłana przez: malg w Sierpień 15, 2017, 19:19
I masz tak właśnie zrobione w swoim ramieniu? Gratuluję :-) :-) :-)
Przepraszam że zapytam - kpisz czy naprawdę gratululesz, (bo już nie wiem jak niektóre posty odczytywać)