Audiomaniacy

KOMPONENTY AUDIO => inne elementy => Wątek zaczęty przez: MusicManiak w Grudzień 12, 2014, 22:36

Tytuł: Kolorofon DZS 01 nie działa po podłączeniu mimo, że prąd jest
Wiadomość wysłana przez: MusicManiak w Grudzień 12, 2014, 22:36
Witam. Jestem świeżym użytkownikiem na forum i nie wiedziałem gdzie dokładnie umieścić swoje pytanie/problem więc aby nie robić śmietnika na forum postanowiłem tutaj napisać o swojej bolączce z kolorofonem DZS 01. A więc dzisiaj nabyłem kolorofon DZS 01. Czytałem wiele wątków niestety żaden mi nie pomógł. Posiadam do niego kabel 5Din -> Jack. Po podłączeniu do wieży (phillips fp 9510) w miejsce słuchawek zero reakacji. Po podłączeniu do komputera także w miejsce słuchawek także zero reakcji. Czy ktoś coś mógłby podpowiedzieć?

Dodam, że sprawdzałem cały układ probówką i wszędzie dochodzi normalnie prąd.

Z góry dziękuje za podpowiedź.   

Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Kolorofon DZS 01 nie działa po podłączeniu mimo, że prąd jest
Wiadomość wysłana przez: GregWatson w Grudzień 12, 2014, 22:47
A to czytałeś?:
http://net4game.com/topic/152753-jak-podlaczyc-kolorofon-do-amplitunera-oto-jest-pytanie/

i tu jeszcze coś znalazłem:
http://forum.pclab.pl/topic/411378-kolorofon-pod%C5%82%C4%85czenie/
Tytuł: Odp: Kolorofon DZS 01 nie działa po podłączeniu mimo, że prąd jest
Wiadomość wysłana przez: MusicManiak w Grudzień 12, 2014, 23:43
Oby dwa linki znam, ale niestety żaden nie jest pomocny dla mnie. Nie posiadam amplitunera.
Tytuł: Odp: Kolorofon DZS 01 nie działa po podłączeniu mimo, że prąd jest
Wiadomość wysłana przez: merlin1973 w Grudzień 12, 2014, 23:57
Kolorofon nigdy nie "montowałem" w wejście słuchawkowe, zawsze pod wyjście ze wzmacniacza na kolumny.
Tytuł: Odp: Kolorofon DZS 01 nie działa po podłączeniu mimo, że prąd jest
Wiadomość wysłana przez: elem w Grudzień 12, 2014, 23:58
Tak jak merlin, w dziecięcych czasach podłączałem takie ustrojstwo do zacisków głośnikowych. Sygnał z gniazda słuchawkowego nie ma prawa wysterować tych żarówek.

Temat jest tak niesamowity, że brzmi jak prowokacja. Ale impry były przy tym fajowe :)
Tytuł: Odp: Kolorofon DZS 01 nie działa po podłączeniu mimo, że prąd jest
Wiadomość wysłana przez: merlin1973 w Grudzień 13, 2014, 00:05
Też tak pomyślałem, za słaby sygnał ;)
Tytuł: Odp: Kolorofon DZS 01 nie działa po podłączeniu mimo, że prąd jest
Wiadomość wysłana przez: merlin1973 w Grudzień 13, 2014, 00:14
Temat jest tak niesamowity, że brzmi jak prowokacja. Ale impry były przy tym fajowe
Temat dziwny jak na dzisiejsze czasy:)
Dokładnie , imprezy były zjawiskowe, człowiek poznawał muzyke:) i nie tylko:)
Tytuł: Odp: Kolorofon DZS 01 nie działa po podłączeniu mimo, że prąd jest
Wiadomość wysłana przez: MusicManiak w Grudzień 13, 2014, 00:36
Lubuje się w unitrach, tonsilach, i innych produkcjach z lat PRLu stąd dzisiaj przyszła do mnie paczka z takim o to kolorofonem, pojechałem kupić ten kabel Jack - 5din i niestety nie udało się nic zrobić. A jak mogę podpiąć w kolorofonie, który ma wyjście 5Dinowe kable, które wepnę w wieżę (z tyłu pod głośniki) ?
Tytuł: Odp: Kolorofon DZS 01 nie działa po podłączeniu mimo, że prąd jest
Wiadomość wysłana przez: elem w Grudzień 13, 2014, 00:51
hmm, merlin i ja chyba nie myslelismi o DZS, ale o 3-lampowym C-32 jak na zdjęciu merlina.

Ten twój ma takie gniazda?
Tytuł: Odp: Kolorofon DZS 01 nie działa po podłączeniu mimo, że prąd jest
Wiadomość wysłana przez: MusicManiak w Grudzień 13, 2014, 01:02
(http://media.digikey.com/photos/CUI%20Photos/SDS-50J.jpg)
Takie mam wejście. Czyli takie jak na Twoim zdjęciu po lewej stronie.
I zakupiony taki kabel :

(http://www.nexxia.co.uk/pics/NX-DN-012.jpg)
Tytuł: Odp: Kolorofon DZS 01 nie działa po podłączeniu mimo, że prąd jest
Wiadomość wysłana przez: merlin1973 w Grudzień 13, 2014, 01:16
no to jest problem:)
Tytuł: Odp: Kolorofon DZS 01 nie działa po podłączeniu mimo, że prąd jest
Wiadomość wysłana przez: merlin1973 w Grudzień 13, 2014, 01:21
Normalnie to się tak robi.
Ale ten Twój ??? nie mam pojecia :-[ :-[ :-[
Tytuł: Odp: Kolorofon DZS 01 nie działa po podłączeniu mimo, że prąd jest
Wiadomość wysłana przez: elem w Grudzień 13, 2014, 01:25
hmm,

Twoja wieża ma magnetofon, więc wzmacniacz musi miec wyjście do nagrywania cinch.

Spróbowałbym połaczyć  z tym wyjściem wzmacniacza kablem- męski DIN=>2cinch, choć nie wiem czy sygnał będzie wystarczający, Na pewno będzie o stałym poziomie.

http://allegro.pl/kabel-adapter-przejsciowka-din-5pin-2cinch-rca1-2m-i4873916348.html?source=mlt


DZS - 1 to stary sprzęt estradowy, masz oryginalny kabel?
Tytuł: Odp: Kolorofon DZS 01 nie działa po podłączeniu mimo, że prąd jest
Wiadomość wysłana przez: MusicManiak w Grudzień 13, 2014, 01:36
Nie oryginalnego kabla nie posiadam.

Teraz pstryknąłem zdjęcie, może te z internetu jest złe.

(http://iv.pl/images/17385394914803202406.jpg)

Nie chcę kupować 5 kabli i testować bo niestety fundusz mam ograniczony :)
Tytuł: Odp: Kolorofon DZS 01 nie działa po podłączeniu mimo, że prąd jest
Wiadomość wysłana przez: merlin1973 w Grudzień 13, 2014, 01:40
din-5
Tytuł: Odp: Kolorofon DZS 01 nie działa po podłączeniu mimo, że prąd jest
Wiadomość wysłana przez: MusicManiak w Grudzień 13, 2014, 01:43
No zgadza się, więc o co chodzi bo chyba się pogubiłem :)
Tytuł: Odp: Kolorofon DZS 01 nie działa po podłączeniu mimo, że prąd jest
Wiadomość wysłana przez: merlin1973 w Grudzień 13, 2014, 01:45
To cytat z neta-"Drodzy koledzy miałem dwa podobne kolorofony i nigdy nie podłączałem ich pod wyjścia głośnikowe, niby tak się powinno, ale w moim przypadku dosłownie świetnie to działało, może i nadal działa, na wyjściach liniowych typu wyjście słuchawkowe"
Tytuł: Odp: Kolorofon DZS 01 nie działa po podłączeniu mimo, że prąd jest
Wiadomość wysłana przez: elem w Grudzień 13, 2014, 01:51
może napisz do autora ponizszej strony:

www.jarko-sa.pl



Tytuł: Odp: Kolorofon DZS 01 nie działa po podłączeniu mimo, że prąd jest
Wiadomość wysłana przez: MusicManiak w Grudzień 13, 2014, 14:46
Napisałem ciekawe czy dostane odpowiedź :)