Korzystając z urlopu spędziłem dzisiaj chwilkę na pomiarach mojego Brauna.
Wczoraj zmieniłem jeszcze kilka drobnostek w układzie korekty tonalnej, no i efekt, powiedzmy, że jest

Wzmacniacz mierzyłem jako całość. Sama końcówka ma nieco lepsze parametry niż przedwzmacniacz. Potencjometry korekty tonalnej ustawione na zero. Pomiar przy mocy nominalnej, czyli 12 W, na odczepie 8 Ohm.
Na początek prostokąt. Trochę dzwoni, ale niedużo
1000 Hz 
To nie tranzystor, więc idealnie nigdy nie będzie.
Pora na pomiar pasma przenoszenia. W skrócie, polega to na tym, że ustawiamy zero przebiegu na samym dole podziałki. Następnie ustawiamy wielkość połówki sinusoidy dla przebiegu 1000 Hz tak, żeby szczyt przebiegał na piątej kratce od dołu. To jest nasz punkt 0dB. Spadek -3 dB będzie w momencie kiedy szczyt sinusoidy spadnie o półtorej kratki, czyli będzie miał 3,5 kratki.
1000 Hz, 0 dB
Teraz zmniejszamy częstotliwość:
100 Hz, Minimalna górka powyżej 0 dB
20Hz, Minimalna górka 

0 dB wypada na mniej więcej 10 Hz, ale nie zrobiłem zdjęcia.
Gdzie jest -3 dB?
4 Hz, -3dB
Przy tak niskiej częstotliwości sygnał jest już jak widać nieco zniekształcony. Przy 10 Hz wyglądał jeszcze normalnie. Brak całego przebiegu wynika z tego, że migawka aparatu jest szybsza niż odświeżanie ekranu.
To teraz idziemy w górę pasma.
Mniej więcej na 6000 Hz pasmo zaczyna być nieco podbite, ze względu niedoskonałość układu korekty tonów, osiągając maksimum podbicia przy 10000 Hz.
10000 Hz, +0,67 dB
Przy 20000 Hz nadal niewielkie podbicie:
20000 Hz, +0,4 dB
Do punktu 0 dB wzmacniacz wraca mniej więcej przy 22 000 Hz
22000 Hz, 0 dB
Ze względu na pojemność kondensatora w ujemnym sprzężeniu zwrotnym, dalej jest już silny spadek pasma przenoszenia i punkt -3dB wypada przy 30000 Hz.
Tak więc podsumowując, jak na takiego dziadka jest chyba całkiem nieźle.
30000 Hz, -3 dB
Zmniejszenie tej pojemności poszerza pasmo w górę (do nieco ponad 40000 Hz), ale na przebiegu prostokątnym pojawiają się wtedy drobne, gasnące oscylacje. Wolałem więc ograniczyć nieco pasmo od góry, ale zyskać dzięki temu lepszą stabilność pracy wzmacniacza.