ps. mogłem go wstawić
Nie wiem czy nie za drogi

Ja cały czas używam mojego Brauna CD4. To taki farbowany Niemiec, bo robiony w Japonii, najprawdopodobniej przez Sony. Na pokładzie ma 2 x PCM56P-J - CX23034 i laser KSS-123A. Taka kombinacja DAC i filtra występowała tylko w jednym modelu Sony, mianowicie CDP-222ES.
Na tym podobieństwa się jednak kończą, bo Braun ma inny laser, inny napęd itd (metalowy, odlewany). Układ płytki drukowanej też jest zupełnie inny. Tak więc nie jest to soniak w innej obudowie, tylko inna konstrukcja.
Ostatnio zaczął trochę szwankować (ma w końcu 30 lat). Na szczęście, póki co, wystarczyło wyczyścić i wyregulować laser i napęd. Do regulacji podchodziłem jak pies do jeża. Zastanawiałem się, czy by nie zlecić tego jakiemuś specowi, ale w końcu kupiłem oscyloskop i zrobiłem to sam.

Co ciekawe, wszystkie napięcia kontrolne są zgodne z serwisówką, a kondensatory są w idealnym stanie. Sama regulacja nie jest sprawą do końca trywialną. Może się wydawać, że wystarczy ustawić te wszystkie offsety i gainy, ale to trochę jak z wkładką gramofonową. Niby wszystkie kroki wykonane, a trzeba poprawiać kilka razy, bo jedna regulacja wpływa na drugą, i za pierwszym razem trudno trafić idealnie z ustawieniem.