Autor Wątek: Wzmacniacz. Muszą być lampy?  (Przeczytany 2485 razy)

Offline McGyver

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 2220
  • NIP 6442737255, REGON 369398784
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #50 dnia: Listopad 15, 2017, 20:05 »
Ja gram na EL34, jeno Ĺźe nie w pentodzie tylko w triodzie, i nie w push-pullu tylko w single ended. No i to gra, i to jeszcze jak!

Też tak mam. Ale mnie coś swędzi :)
To se kup czopki, a nie o tranzystorach myśleć  :P
CD transport EAD T-1000 upgrade, DAC The Protagonist Mk2, pre lampowe The Protagonist Signature, monobloki Phast Triode SE na 6B4G, kolumny Studio16Hertz Tirion.
Analog: lampowe phonostage typu "wariacja (a raczej dygresja) na temat (a raczej obok tematu) EAR834", gramofon tangencjalny Sony PS-X555ES, wkładka Ortofon MC10 plus SUT Grundig vintage. Jakoś działa.

Offline McGyver

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 2220
  • NIP 6442737255, REGON 369398784
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #51 dnia: Listopad 15, 2017, 20:06 »
Czy moĹźna?
MoĹşna ale nie naleĹźy  :P
CD transport EAD T-1000 upgrade, DAC The Protagonist Mk2, pre lampowe The Protagonist Signature, monobloki Phast Triode SE na 6B4G, kolumny Studio16Hertz Tirion.
Analog: lampowe phonostage typu "wariacja (a raczej dygresja) na temat (a raczej obok tematu) EAR834", gramofon tangencjalny Sony PS-X555ES, wkładka Ortofon MC10 plus SUT Grundig vintage. Jakoś działa.

Offline elem

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 8124
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #52 dnia: Listopad 15, 2017, 20:09 »
końcówka od Brystona

Pamietam dżwiek zestawu Brystona, pre+koncówka, jakies nascie lat temu. Grało swietnie, mozna powiedziec, że to było blisko dobrej lampy. Nasycony, wciągający dźwięk z bardzo dobra przestrzenią. Wtedy kosztowało majątek - około 30 tys. Dzis to cena okazyjna :)
Feickert Twin, SME V, DV XX2MKII;  CEC TL51,DX51,DX71,
Olive Opus 4; Sensor 2; Bonasus; Gauder Arcona 60, Tesla ARZ 6604- Voigt Pipe

Offline vasa

  • Słucham klasyki.
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 7062
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #53 dnia: Listopad 15, 2017, 20:09 »
Sugden, Pass, Lyngdorf...
I czemu mnie nikt nie walnie?
Spectral a nie Sudgen :(
SPECTRAL
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: Lenco L450+Benz Micro ACE+stepup z Pre Q-Audio+Lyngdorf+Tuby DIY na Fostexach 206 + kable. TeĹź nieistotne.

Online gratefullde

  • Muzyka muzyka muzyka
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 3220
  • Wolę błąd en­tuzjas­ty od obojętności mędrca
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #54 dnia: Listopad 15, 2017, 20:11 »
Serio? Czy Wy nie przesadzacie? Jakie są to niuanse?Hm?
Questyle CMA 600i + power amp na bazie układu Accuphase XE350 ~ Audio Nirvana - InAudio ~ Sony PSX-70 ~ pre phono ecc83 Gennett ~ Dynavector 20x2 ~ Raspberry Pi 3 Digi Plus Pro ~  Tomanek ~ Denon AH-D7200 ~ NeoTech  ~ Yamaha CDX-9 ~ Arcam Alpha 10 Power amplifier (testowane dzieki spalon) ~ KBL Sound Red Eye głośnikowe (testowane dzięki miniabyr)

Online gratefullde

  • Muzyka muzyka muzyka
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 3220
  • Wolę błąd en­tuzjas­ty od obojętności mędrca
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #55 dnia: Listopad 15, 2017, 20:13 »
MoĹşna ale nie naleĹźy  :P

Ja to w sumie rozumiem ale...
Questyle CMA 600i + power amp na bazie układu Accuphase XE350 ~ Audio Nirvana - InAudio ~ Sony PSX-70 ~ pre phono ecc83 Gennett ~ Dynavector 20x2 ~ Raspberry Pi 3 Digi Plus Pro ~  Tomanek ~ Denon AH-D7200 ~ NeoTech  ~ Yamaha CDX-9 ~ Arcam Alpha 10 Power amplifier (testowane dzieki spalon) ~ KBL Sound Red Eye głośnikowe (testowane dzięki miniabyr)

Online gratefullde

  • Muzyka muzyka muzyka
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 3220
  • Wolę błąd en­tuzjas­ty od obojętności mędrca
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #56 dnia: Listopad 15, 2017, 20:15 »
Sugden, Pass, Lyngdorf...
I czemu mnie nikt nie walnie?
Spectral a nie Sudgen :(
SPECTRAL


Hm ...
Questyle CMA 600i + power amp na bazie układu Accuphase XE350 ~ Audio Nirvana - InAudio ~ Sony PSX-70 ~ pre phono ecc83 Gennett ~ Dynavector 20x2 ~ Raspberry Pi 3 Digi Plus Pro ~  Tomanek ~ Denon AH-D7200 ~ NeoTech  ~ Yamaha CDX-9 ~ Arcam Alpha 10 Power amplifier (testowane dzieki spalon) ~ KBL Sound Red Eye głośnikowe (testowane dzięki miniabyr)

Offline elem

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 8124
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #57 dnia: Listopad 15, 2017, 20:16 »
Z tym tez mógłbym żyć

Feickert Twin, SME V, DV XX2MKII;  CEC TL51,DX51,DX71,
Olive Opus 4; Sensor 2; Bonasus; Gauder Arcona 60, Tesla ARZ 6604- Voigt Pipe

Online gratefullde

  • Muzyka muzyka muzyka
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 3220
  • Wolę błąd en­tuzjas­ty od obojętności mędrca
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #58 dnia: Listopad 15, 2017, 20:17 »
Z tym tez mógłbym żyć



Ponoć nie wszystkie złoto co się świeci. Niemniej co do tego co obecnie mam, to na pewno oh i ah :)
Questyle CMA 600i + power amp na bazie układu Accuphase XE350 ~ Audio Nirvana - InAudio ~ Sony PSX-70 ~ pre phono ecc83 Gennett ~ Dynavector 20x2 ~ Raspberry Pi 3 Digi Plus Pro ~  Tomanek ~ Denon AH-D7200 ~ NeoTech  ~ Yamaha CDX-9 ~ Arcam Alpha 10 Power amplifier (testowane dzieki spalon) ~ KBL Sound Red Eye głośnikowe (testowane dzięki miniabyr)

Offline elem

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 8124
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #59 dnia: Listopad 15, 2017, 20:18 »
wiele razy słuchałem ASR ( różne modele) i to zawsze był dobry dźwięk, w kierunku lampy.
Feickert Twin, SME V, DV XX2MKII;  CEC TL51,DX51,DX71,
Olive Opus 4; Sensor 2; Bonasus; Gauder Arcona 60, Tesla ARZ 6604- Voigt Pipe

Online gratefullde

  • Muzyka muzyka muzyka
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 3220
  • Wolę błąd en­tuzjas­ty od obojętności mędrca
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #60 dnia: Listopad 15, 2017, 20:22 »
wiele razy słuchałem ASR ( różne modele) i to zawsze był dobry dźwięk, w kierunku lampy.

Tak jak i Pass. Passa próbowalem, to nie była dobra znajomość ;)
Questyle CMA 600i + power amp na bazie układu Accuphase XE350 ~ Audio Nirvana - InAudio ~ Sony PSX-70 ~ pre phono ecc83 Gennett ~ Dynavector 20x2 ~ Raspberry Pi 3 Digi Plus Pro ~  Tomanek ~ Denon AH-D7200 ~ NeoTech  ~ Yamaha CDX-9 ~ Arcam Alpha 10 Power amplifier (testowane dzieki spalon) ~ KBL Sound Red Eye głośnikowe (testowane dzięki miniabyr)

Offline juter22

  • maniak
  • ***
  • Wiadomości: 222
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #61 dnia: Listopad 15, 2017, 20:24 »
końcówka od Brystona

Pamietam dżwiek zestawu Brystona, pre+koncówka, jakies nascie lat temu. Grało swietnie, mozna powiedziec, że to było blisko dobrej lampy. Nasycony, wciągający dźwięk z bardzo dobra przestrzenią. Wtedy kosztowało majątek - około 30 tys. Dzis to cena okazyjna :)

ja na mojego mam jeszcze kilka lat gwarancji 8) jako jedyni dają jej 20-lat!!!

Online gratefullde

  • Muzyka muzyka muzyka
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 3220
  • Wolę błąd en­tuzjas­ty od obojętności mędrca
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #62 dnia: Listopad 15, 2017, 20:28 »
ja na mojego mam jeszcze kilka lat gwarancji 8) jako jedyni dają jej 20-lat!!!

No to napisz coś więcej o tym. Ja tu się miotam a koledzy alternatywy nie dają :(
Questyle CMA 600i + power amp na bazie układu Accuphase XE350 ~ Audio Nirvana - InAudio ~ Sony PSX-70 ~ pre phono ecc83 Gennett ~ Dynavector 20x2 ~ Raspberry Pi 3 Digi Plus Pro ~  Tomanek ~ Denon AH-D7200 ~ NeoTech  ~ Yamaha CDX-9 ~ Arcam Alpha 10 Power amplifier (testowane dzieki spalon) ~ KBL Sound Red Eye głośnikowe (testowane dzięki miniabyr)

Offline McGyver

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 2220
  • NIP 6442737255, REGON 369398784
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #63 dnia: Listopad 15, 2017, 20:35 »
a koledzy alternatywy nie dają
Ja dałem alternatywę. Czopki. Ale skoro nie uwaĹźasz mnie za kolegę...  :(
CD transport EAD T-1000 upgrade, DAC The Protagonist Mk2, pre lampowe The Protagonist Signature, monobloki Phast Triode SE na 6B4G, kolumny Studio16Hertz Tirion.
Analog: lampowe phonostage typu "wariacja (a raczej dygresja) na temat (a raczej obok tematu) EAR834", gramofon tangencjalny Sony PS-X555ES, wkładka Ortofon MC10 plus SUT Grundig vintage. Jakoś działa.

Offline juter22

  • maniak
  • ***
  • Wiadomości: 222
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #64 dnia: Listopad 15, 2017, 20:49 »
ja na mojego mam jeszcze kilka lat gwarancji 8) jako jedyni dają jej 20-lat!!!

No to napisz coś więcej o tym. Ja tu się miotam a koledzy alternatywy nie dają :(
Łącznie miałem dwa, pierwszy 4B ST jeżeli nie potrzebujesz mega_elektrowni to ten będzie w sam raz, 250w na kanał przy 8ohm'ach; obecnie mam 14B ST tan ma 500w na kanał i jest to półcznie monobloków 7B ST.
Po przejściu nie odczułem różnicy, jest detal, powietrze, 3d scena a i prądu nie zabraknie by wysterować nisko-ohmowe kolumny.
Osobiście polecam nic dodać nic ująć 

Offline muda44

  • maniak
  • ****
  • Wiadomości: 434
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #65 dnia: Listopad 15, 2017, 21:40 »
Mam takie pytanie do społeczeństwa, czy jeśli lubię brzmienie lamp (cokolwiek to znaczy) to czy mogę polubić brzmienie komponentów bez lamp? A tak na szybko, chciał bym coś z trana ale bez pozbawiania się fajnej średnicy i czarujących wysokich. Jest coś? Hę?

A klasa , kolumny na polipropylenie ...

Offline Piterski

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 2719
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #66 dnia: Listopad 16, 2017, 08:28 »
Ja gram na hybrydzie czyli przedwzmacniacz lampowy i końcówka tranzystorowa w klasie A.
Porównywałem to do końcówek lampowych ale w lampie brakowało mi wystarczającej kontroli dołu pasma i grały trochę za bardzo na twarz. Lampa miała jednak lepsze nasycenie dźwięku. Coś zbliżonego do tego efektu z lampą uzyskałem wpinając w mój system IC Furutech Reference.
Sprzęt: Elektro Voice Delta, Luxman CL36, Marantz Sm-9, Micro Seiki DD-40, DV-20x2L, Ortofon Rohman, Sensor2, Denon 3910, Marantz CD-17Ki.

Offline cdt

  • ******
  • Wiadomości: 1215
  • Sferyk ktĂłry zadziwia ;)
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #67 dnia: Listopad 16, 2017, 08:43 »
Do momentu aż nie spróbowałem lampowej końcówki wydawało mi się że gra na dobrej tranzystorowej końcówce to jest to co chcę . Jednak po wpięciu końcówki lampowej tor dostał muzyki .
Jest tranzystor i tranzystor . Tak jak jest lampa i lampa . A w lampie też jest lampa i lampa . Wszystkie konfiguracje są dozwolone . Pre na krzemi i lampowe końcówki też potrafią pięknie zagrać . Ja wolę cały tor lampowy .
kawosz wersja apolityczna.

Offline Piterski

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 2719
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #68 dnia: Listopad 16, 2017, 09:13 »
Słusznie to Darku ująłeś, różne konfiguracje mogą dać równie dobre połączenie.
Ostatnio miałem od Ondreja bardzo ciekawy tranzystorowy preamp ale z moją końcówka było za ostro i tu ciepła lampa mogła by być strzałem w dziesiątkę.
Sprzęt: Elektro Voice Delta, Luxman CL36, Marantz Sm-9, Micro Seiki DD-40, DV-20x2L, Ortofon Rohman, Sensor2, Denon 3910, Marantz CD-17Ki.

Offline cdt

  • ******
  • Wiadomości: 1215
  • Sferyk ktĂłry zadziwia ;)
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #69 dnia: Listopad 16, 2017, 09:18 »
Tyle że ciepła lampa to też jest taka obiegowa opinia . Pewnie że sa ciepłe w domyśle mułowate lampy . Ale są też ostrzejsze niż tranzystor . Ustrzegał bym się generalizowania . We wzmacniaczu lampowym są też tranzystory i rezystory . Dane brzmienie kreuje cała konstrukcja .
Przykład miałeś w domu GPH 6 Mirka Tomaszewskiego
kawosz wersja apolityczna.

Offline tomasz_pianista

  • maniak
  • *****
  • Wiadomości: 902
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #70 dnia: Listopad 16, 2017, 09:26 »
Chyba wiele zależy od całego systemu.

Na starych kolumnach z obudową zamkniętą i 89dB lampa po prostu nie grała basu. Tam dobrze sprawdzał się tranzystor ponad 100w na kanał. Miałem dwa wzmaki  do testu.

Teraz trochę korci mnie żeby znowu posłuchać lampy, mam 92dB i bass reflex. Tylko lampy są obecnie dość drogie, to mnie trochę odstrasza.

Współczesne tranzystorowe klocki to dla mnie jazgot i cienizna(mówię o tych w racjonalnej cenie), ale stare konstrukcje grają na prawdę dobrze. Oczywiście te topowe konstrukcje. Tylko warto sprawdzić w środku czy nic nie wylewa itd.
Grupa ratowania poziomu.

Offline Piterski

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 2719
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #71 dnia: Listopad 16, 2017, 09:34 »
Wiem, że lampy potrafią różnie grać i mało co sam się na Luxmana nie skusiłem ;D
Jestem stałym uczestnikiem spotkań w KAiM i słyszałem tam właśnie i takie konstrukcje o jakich pisze Darek.
Czyli lampa grająca jak tranzystor.
Dla mnie w moim systemie istotne jest trzymanie basu za mordę, kreowanie sceny z trochę większego dystansu by nie siedzieć tuż przed orkiestrą. Na tym etapie mimo wszystko zostałem z końcówka tranzystorową z epoki. Zauważyłem, że bardzo różnie gra w zależności od preampu.
Ceny lamp ich trwałość i dostępność i doświadczenia mojego kolegi, który ciągle lampami miesza też miały wpływ na taka decyzję.
Mam w planach posłuchać pewnych lampowych monoblokĂłw i moĹźe to będzie właśnie ta konstrukcja, ktĂłra chwyci mnie za serce. Czekam aĹź kolega skończy przy nich dłubać, a to pewnie potrwa ale dobrze bo mi się nie śpieszy  :)
Sprzęt: Elektro Voice Delta, Luxman CL36, Marantz Sm-9, Micro Seiki DD-40, DV-20x2L, Ortofon Rohman, Sensor2, Denon 3910, Marantz CD-17Ki.

MAC

  • Gość
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #72 dnia: Listopad 16, 2017, 09:37 »
Na starych kolumnach z obudową zamkniętą i 89dB lampa po prostu nie grała basu. Tam dobrze sprawdzał się tranzystor ponad 100w na kanał. Miałem dwa wzmaki  do testu.
A co z tym lampa ma wspĂłlnego?
Są wzmacniacze lampowe 50 - 100 i więcej Watt. Po prostu miałeś za słaby mocowo wzmacniacz.
Ważne tu też będzie czy to konstrukcja SE czy PP.

Nie generalizujcie. Wszystko zależy co jest z czym i jak połączone.

Offline tomasz_pianista

  • maniak
  • *****
  • Wiadomości: 902
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #73 dnia: Listopad 16, 2017, 09:43 »
Jeden był SE drugi PP. Oba powyżej 25W.

Może po prostu nie przypasowało, tak jak mówisz, nie ma co generalizować. Za równo w jedną jak i w drugą stronę.

Dla mnie lampy są trochę za drogie, kwadra dobrych NOSów to już parę stówek, kiedyś śledziłem temat i na razie odpuściłem. Podobnie ze szpulakiem.

Najpierw wolę kupić fortepian;)to są dopiero drogie klocki.
Grupa ratowania poziomu.

MAC

  • Gość
Odp: Wzmacniacz. Muszą być lampy?
« Odpowiedź #74 dnia: Listopad 16, 2017, 09:47 »
Fortepian juz mam to pewnie dlatego lampowy jestem  ;D