Kupiłem sobie takie cudo, rok wprowadzenia na rynek, gdzieś tak około roku 1978, firma szwedzka, ale produkcja, chyba w całości japońska, chyba Sanyo.
Kupiłem na aukcji, alledrogo, oczywiście opis 100% sprawny.
Gdy podłączyłem, okazało się, że zawiasy to trzymają typowo pokrywę, tylko w górnym położeniu, pokrętło antiskatingu da się ustawić tylko w pozycji zero, a całość, nie tyle buczy, co, jakby było jakieś zwarcie, no jest takie śkwierczenie.
Zwróciłbym od razu sprzedającemu ale akurat wizualnie model mi podpasił , po 3 dniach udało się zbić cenę na butelkę trochę lepszej wódki i egzemplarz zostawiłem.
Gramofon ma prostą konstrukcję, góra obudowy jest metalowa, dół i boki obudowy są drewniane, kolejne modele tej firmy, np PSP 350 będą już w całości plastikowe. Szkoda ze nie ma zwieszenia pływającego.
Fabrycznie montowana wkładka to Audio Technica AT 13 EAX, zalecany nacisk 1 gram.
Z antiskatingiem poradziłem sobie, stosując gumową podkładkę, tak aby pokrętło miało opór przy obracaniu, można je teraz ustawiać w dowolnej pozycji, jak widać antiskating jest typowy czyli sprężynkowy.
Zawiasy dokręciłem i też jest ok, przynajmniej na jakiś czas.
Pozostał problem najważniejszy, usuniecie owego skwierczenia, nim za to się zabiorę mam kilka pytań:
1.Muszę zmienić wtyczkę z DIN na RCA, a więc przy okazji cały kabel. Pytanie kupić jakiś specjalny kabel, czy w przypadku tego gramofonu wystarczy, taki trochę lepszy z marketu?
2.Jak widzę z ramienia wychodzą, dodatkowo dwa kable masy, w sumie kabli jest 6, to chyba uziemienie ramienia, wkładki?
3.Masa, wychodzi osobnym kablem, ale jest zmostkowana, z jednym z kanałów a w ów mostek wpięty jest jakiś element elektroniczny. Mam to tak zostawić, to połączenie, przy zmianie kabla, czy też połączyć inaczej, usuwając mostek i ów element elektroniczny. Jak to podłączyć prawidłowo, bo moja wiedza na ten temat jest dość mglista

4. Trafo jest jakoś dziwnie przykręcone do obudowy, tylko na dwie śrubki, z podkładkami, a jak widać mocowanie jest na trzy śrubki, całość jest bardzo luźna. To ma być tak przykręcone, luźno, aby, no nie wiem jakieś brumienie nie przenosiło się na obudowę?
5. Ramię jest na łożysku, mnóstwo drobnych kulek. Należy to jakoś przesmarować?
Kilka zdjęć pacjenta, przed operacją