Jak to napisać, aby nie urazić posiadaczy gramofonu marki Clearaudio Prerformance .(rok prod2008) Wiem! Miejcie na względzie ,że to tylko moja, jednostkowa opinia. Przy ochach i achach prasy branżowej moje postękiwania zapewne nie będą nawet zauważone. I to jest pozytywna strona tej historii. Jak już wspominałem wcześniej stałem się posiadaczem gramofonu Clearaudio z nudów .Tak z nudów ,bo mój poprzedni gramofon ,a właściwie cały system dźwiękowo znudził mi się. Stałem się posiadaczem fajnie grającego systemu ,który składałem latami. I zamiast go zmodernizować (kondensatory wymienić na lepsze) posunąłem się do najgłupszej metody czyli zakupu w ciemno. Stało się tak ,dlatego że miałem w sobie pokłady pych - jak dotąd nie sparzyłem się w swoich wyborach, bo wcześniej wszystko było weryfikowane odsłuchem na moich warunkach. Macie zapewne takie przypadki ,że jakieś urządzenie zachwyci samym tym, że jest. Mnie tak oczadził sam wygląd Clearaudio. Naprawdę. Od strony wykonania czyli precyzji doboru materiałów to należy sobie życzyć , aby wszystkie urządzenia właśnie tak wyglądały. Pierwszy odsłuch u mnie i …….ki diabeł , coś źle podłączyłem? Kabel nie do wkładki MM –ale nie kabel 1,5 metra jest zintegrowany z ramieniem jest to przedłużenie kabli do samej wkładki. To nie ta przyczyna. Może wkładka potrzebuje ze 100h układania? No dobrze poczekamy ,czekamy i czekamy, lecz żadnych zmian po tym czasie nie zaobserwowałem. Robi się nerwowo ,a kumpel sadysta któremu odsprzedałem moje cudo System Deck IIX z ramieniem Audio Innovation ma ubaw po pachy. Mnie ze złości wosk uszami idzie .Coś trzeba z tym zrobić i pomysł jest taki ,że wymienię wkładkę. Po rozmowie ze sklepem w którym kupiłem gramofon(Audio Klan) wymieniłem wkładkę mm Clearaudio maestro na Ortofona Mc 10 super mk2. Panowie w sklepie myśleli ,że maja do czynienie z gościem rozczarowanym brzmieniem winylu ogólnie i sugerowali ,ze zapewne źle skalibrowałem wkładkę. Ale nie, ja byłem przygotowany. Zabrałem do nich gramofon, wkładkę i z szablonem ,wagą przystąpiłem do prezentacji problemów brzmienia które produkował mój gramofon. Mina pana któremu zaprezentowałem ”problem” bezcenna . To naprawdę brzmiało jak by wkładka była uszkodzona! Wysłali ją podobno do fabryki ,ale tam nie stwierdzili uszkodzenia. Powiem tak dźwięk produkowany na systemie w sklepie powalał z nóg .Dosłownie. To bolało. Nie było więc kłopotu ,aby nausznie zaprezentować ,że coś jest nie tak. Dostałem więc Ortofona. Mimo ,że nie była to wysoka półka ,to dźwięk nie męczył tak ,jak poprzednia wkładka. Niestety ,ale całość nawet nie zbliżyła się nawet o milimetr do System Deck’a. Byłem kompletnie zdezorientowany. Mam gramofon który w ogóle nie chce u mnie grać ,mam przed oczami recenzje prasowe w branżowych pismach z całego świata w tym z Polski (
http://audio.com.pl/testy/clearaudio-performance-+-satisfy-+-maestro:4 ) i kto ma racje? Odpowiedź jest prosta. Ja! Nie ma takiego słowa ,które opisze chałę dźwiękową którą produkował Clearaudio. Myślałem ,że mam niedopasowane ramię i wkładkę. Ale nie rezonanse wypadały w normie. A może za słaba wkładka? No to kupiłem Benz Micro Glider L. No lepiej ,lepiej ,ale środki finansowe władowane w ten gramofon w żaden sposób nie przekładają się na brzmienie. Gramofon z nową wkładką to już koszt ok 12.000zł, a brzmi gorzej niż cd za 3.000 zł ! Następny pomysł to wymiana phono na jeszcze droższe. Zgadnijcie jaki efekt? Męczyłem się tak dwa lata, które przyniosły irytację ,wkurzenie i finansowy Armagedon .Moim zdaniem na tej konstrukcji w moim systemie nie miało prawa nic zagrać. Nawet powieszenie na tym ramieniu wkładki za 20.000 tysięcy nie spowodowało by dźwiękowej nirwany. To była dobra lekcja ,że wygląd nie idzie w parze z jakością dźwięku której oczekujemy. Po sprzedaniu tego gramofonu z bardzo dużą stratą opowiedziałem to wszystko człowiekowi który sprzedał mi Clearaudio. Podzieliłem się z nim moimi wątpliwościami co do recenzji w ogóle. A ten w przypływie szczerości powiedział jak wyglądał test tego gramofonu dla jednego z polskich pism. Odpadłem. Dane: gramofon z ramieniem 9' Satisfy o masie ef.9 gram ,z magnetycznym antyscatingiem ,Talerz(akryl) na odwróconym łożysku tzw: magnetic bearing ; plinta zrobiona z materiału Starion .Silnik wolno stojący ,dwie prędkosci 33/45 . Do kompletu wkładka MM Maestro.