Autor Wątek: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.  (Przeczytany 17088 razy)

Offline dino

  • Moderator
  • *******
  • Wiadomości: 3106
Obiecałem i ...
Będzie o kablach i innych cudach.
Bedzie też o tym jak czasami moim zdaniem przeginamy z opowieściami z "mchu i paproci" totalnie olewając logikę czy podstawowe prawa fizyki/matematyki/statystyki .....
I to co najważniejsze:
Możemy się nawalać ale zawsze w pierwszej osobie (czyli nie "ty idioto" tylko " JA uważam, że w powyższej wypowiedzi wykształcenie przerosło możliwości intelektualne kolegi" ) i z zachowaniem "przyzwoitości słownej" (patrz poprzedni przykład)

Offline dino

  • Moderator
  • *******
  • Wiadomości: 3106
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 19, 2018, 23:57 »
Na początek trochę zdjęć z wystawy (możecie wrzucać własne) wzmiankowanych w innym wątku przodów chłodzących.
Tak się zastanawiam co sobie myślą patrząc na to młodzi adepci audio i zwyczajni ludzie (co myślą elektrycy nawet nie staram się zgadywać)

Offline dino

  • Moderator
  • *******
  • Wiadomości: 3106
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 19, 2018, 23:57 »
cd

Offline dino

  • Moderator
  • *******
  • Wiadomości: 3106
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 19, 2018, 23:59 »
cd

Online vasa

  • Słucham klasyki.
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 9336
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 20, 2018, 00:00 »
A ten to mi się bardzo spodobał.
Taka audiofilska listwa to mogłaby u mnie mieszkać



Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+szukam kolumn+ kable. Też nieistotne.

Offline dino

  • Moderator
  • *******
  • Wiadomości: 3106
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 20, 2018, 00:03 »
Taka audiofilska listwa to mogłaby u mnie mieszkać
Nawadnianie w domu ?

Offline dino

  • Moderator
  • *******
  • Wiadomości: 3106
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 20, 2018, 00:04 »
A teraz tabelka.
Pytanie czy zrozumiała. Jak  nie to będziemy drążyć.

Online vasa

  • Słucham klasyki.
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 9336
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 20, 2018, 00:23 »
A teraz tabelka.
Pytanie czy zrozumiała. Jak  nie to będziemy drążyć.
No ale o czym Ty piszesz? Żeby prąd płynął to kabelek od lampki starczy a gdzie izolator, ekran, warstwa teflonu, izolacja powietrzna, oplot, i drugi pilot, warstwa antywibracyjna i masa innych parafernalii porządkujących marsz elektronów w takt i bez efektu naskórka?




Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+szukam kolumn+ kable. Też nieistotne.

Offline gratefullde

  • Muzyka muzyka muzyka
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 8058
  • Wolę błąd en­tuzjas­ty od obojętności mędrca
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 20, 2018, 06:26 »
A gdzie podstawki pod kable... Bo jak leżą tak na ziemi i wiją się i kłębią to na pewno wpływają na siebie negatywnie. Żmijki i węże muszą być uporzadkowane... Takie cuś było w tym roku hitem :)
Kondo KSL M7 Tube Preamplifier by Mac (bez szumu brzmi cudownie)~ Accuphase Clone Power Amplifier ~ 6S33S Ad Fontes Integrated Amplifier ~ Audio Nirvana by InAudio ~ Sony PSX-70 ~ pre phono MM/MC tube ecc83 Gennett ~ Dynavector 20x2 ~ Raspberry Pi 3 Digi Plus Pro ~  Tomanek ~ Questyle CMA 600i ~ Denon AH-D7200 ~ NeoTech  ~ Tellurium Q Black II ~ Yamaha CDX-9

LampowY

  • Gość
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 20, 2018, 08:02 »
1690 zł 1 sztuka

 :o :o :o


Offline michał_flaga

  • Moderator
  • *******
  • Wiadomości: 227
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 20, 2018, 08:30 »
listwa Verictum - gniazda: Furutech NCF, obudowa: naturalne drewno, konstrukcja: układ gwiazdy

Offline gratefullde

  • Muzyka muzyka muzyka
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 8058
  • Wolę błąd en­tuzjas­ty od obojętności mędrca
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 20, 2018, 08:33 »
1690 zł 1 sztuka

 :o :o :o




bagatela ;) Widziałem zestawy przy których te podstawki parkowały stadnie ;D
Kondo KSL M7 Tube Preamplifier by Mac (bez szumu brzmi cudownie)~ Accuphase Clone Power Amplifier ~ 6S33S Ad Fontes Integrated Amplifier ~ Audio Nirvana by InAudio ~ Sony PSX-70 ~ pre phono MM/MC tube ecc83 Gennett ~ Dynavector 20x2 ~ Raspberry Pi 3 Digi Plus Pro ~  Tomanek ~ Questyle CMA 600i ~ Denon AH-D7200 ~ NeoTech  ~ Tellurium Q Black II ~ Yamaha CDX-9

LampowY

  • Gość
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 20, 2018, 08:42 »
Allegro 10 zł brutto sztuka  ;D


Offline Alexander

  • maniak
  • ******
  • Wiadomości: 1279
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 20, 2018, 11:29 »
I jeszcze można przez lupę podziwiać przepiękną fakturę powierzchni kabla   ;D

Online traumeel

  • maniak
  • **
  • Wiadomości: 162
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 20, 2018, 11:32 »
I jeszcze można przez lupę podziwiać przepiękną fakturę powierzchni kabla   ;D
A wszystko bez wstawania z kolan.
Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constelation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

Offline Jakub

  • Moderator
  • *******
  • Wiadomości: 2881
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 20, 2018, 11:41 »
Nie ma się  śmiać z trzymadełka za 1,6k, bo najwyraźniej wywołało furorę.
Jak wracałem ze stadionu autobusem targowym to za mną trwała ożywiona dyskusja w temacie konieczności zakupu takowego trzymadełka.

Online vasa

  • Słucham klasyki.
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 9336
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 20, 2018, 12:22 »
Nie ma się  śmiać z trzymadełka za 1,6k, bo najwyraźniej wywołało furorę.
Jak wracałem ze stadionu autobusem targowym to za mną trwała ożywiona dyskusja w temacie konieczności zakupu takowego trzymadełka.
Ja bym nie wytrzymał i wtrącił swoje 5groszy że trzymadełko wprowadza przełom



Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+szukam kolumn+ kable. Też nieistotne.

Offline dino

  • Moderator
  • *******
  • Wiadomości: 3106
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 20, 2018, 19:28 »

Popaczmy na kolejną tabele (już w języku polskim).
W naszych domach najczęściej mamy do czynienia z gniazdami pozwalającymi na max obciążenie o wartości 15A
co odpowiada instalacji wykonanej z użyciem przewodu o przekroju 1,5mm kw.
Czasami jak nie oszczędzają (ja tak robiłem) używa się przewodu o przekroju 2.5mm kw.
Pobór 15 A odpowiada poborowi mocy 3450W (15A*230V).
Żaden z prezentowanych na AVS zestawów nie pobierał nawet połowy tej mocy uwzględniając pobory „w impulsie”.
Z reguły na części „pierwotnej” zasilania są stosowane bezpieczniki max 3.15A co daje pobór mocy ok 730W czyli z zapasem wystarcza przewód o przekroju 1.0 mm kw.
Ale nie oszczędzajmy – w końcu jesteśmy audiofilami i wszystko powinno być z zapasem żeby „prąd płynął swobodnie”. Weźmy przewód taki jak nam dali do gniazdka nie oszczędzając, czyli o przekroju 2.5 mm kw. Możemy wtedy brać z gniazda na ścianie nawet ..25A czyli prawie 8 razy więcej niż potrzebuje nasz sprzęt (25A:3.15A).
A teraz średnica przewodu 2.5 mm kw. – sam „drut” to ok 1.8mm. Niech ma grubą izolacje co da łączną średnice 3mm.
Używamy trzech żył (kręconych lub nie) – niech to da 12mm. Do tego koszulki „teflonowe czy inne”, ekrany, podwójne ekrany plus estetyczny oplot. Powiedzmy dodatkowe 10mm.
Czyli razem mamy …22mm i to przy 8 krotnie większym przekroju kabla niż potrzeba.
Co więc (oprócz audiofilskiego „powietrza”) jest w prezentowanych na zdjęciach „pytonach” ?
Nie wiem ale moim zdaniem nic potrzebnego do bezpiecznego zasilania naszego sprzętu i poprawnej reprodukcji dźwięku.
No może stymuluje sprzedaż podstawek pod kable.
Czy do tej pory się zgadzamy ?

Offline gratefullde

  • Muzyka muzyka muzyka
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 8058
  • Wolę błąd en­tuzjas­ty od obojętności mędrca
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 20, 2018, 19:36 »
Czy do tej pory się zgadzamy ?

he he... prowokator ;D
Kondo KSL M7 Tube Preamplifier by Mac (bez szumu brzmi cudownie)~ Accuphase Clone Power Amplifier ~ 6S33S Ad Fontes Integrated Amplifier ~ Audio Nirvana by InAudio ~ Sony PSX-70 ~ pre phono MM/MC tube ecc83 Gennett ~ Dynavector 20x2 ~ Raspberry Pi 3 Digi Plus Pro ~  Tomanek ~ Questyle CMA 600i ~ Denon AH-D7200 ~ NeoTech  ~ Tellurium Q Black II ~ Yamaha CDX-9

Offline dino

  • Moderator
  • *******
  • Wiadomości: 3106
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 20, 2018, 19:58 »
Dobra cza bezpośrednio.
Grube kable sieciowe nie maja sensu.

Offline AudioAddicted

  • Tomek. Lampocholik zadeklarowany, praktykujący. Z sukcesami :D
  • Moderator
  • *******
  • Wiadomości: 3107
  • www.audioaddicted.co.uk
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 20, 2018, 19:59 »
Czy do tej pory się zgadzamy ?

he he... prowokator ;D

Autor tego tematu jak nic powinien posiadać opcję banowania/moderowania. Bo na pewno pojawią się tacy co w pierwszej osobie się nie wypowiedzą ;)
AIWA AD-F880; AIWA AD-F800; Marantz CD-52 mkII SE+Mod; PC; NOS DAC TDA1543; Keishō 12AY7 lub ECC88/PCC88 Pre; Accuphase Clone Power Amp / 6SN7GTA, 6S33S SET; Audio Nirvana kolumny made by me; VDH The First Ultimate mkI & mkII, VDH Optocoupler mkII, VDH CS-122; Kimber Kable Yello; Clearer Audio Copper Line Alpha One; Yarbo SP-1100PW; QED Qonduit MDH6; Atacama Evoque Eco Custom Bamboo+Mod;

Offline AudioAddicted

  • Tomek. Lampocholik zadeklarowany, praktykujący. Z sukcesami :D
  • Moderator
  • *******
  • Wiadomości: 3107
  • www.audioaddicted.co.uk
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 20, 2018, 20:00 »
Dobra cza bezpośrednio.
Grube kable sieciowe nie maja sensu.

Nie wiem, czy nie mają sensu, nie wnikam. Za to uważam, że nim się dojdzie do brania ich pod uwagę, to wiele cennego spotka się po drodze. I znacznie chudszego :)
AIWA AD-F880; AIWA AD-F800; Marantz CD-52 mkII SE+Mod; PC; NOS DAC TDA1543; Keishō 12AY7 lub ECC88/PCC88 Pre; Accuphase Clone Power Amp / 6SN7GTA, 6S33S SET; Audio Nirvana kolumny made by me; VDH The First Ultimate mkI & mkII, VDH Optocoupler mkII, VDH CS-122; Kimber Kable Yello; Clearer Audio Copper Line Alpha One; Yarbo SP-1100PW; QED Qonduit MDH6; Atacama Evoque Eco Custom Bamboo+Mod;

Offline Jakub

  • Moderator
  • *******
  • Wiadomości: 2881
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 20, 2018, 20:11 »
Możemy wtedy brać z gniazda na ścianie nawet ..25A

Nie możemy, bo na obwodzie masz pewnie bezpiecznik 16A, a na całości 20A. No chyba, że masz przydział mocy jak dla tartaku.  ;D

Offline dino

  • Moderator
  • *******
  • Wiadomości: 3106
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 20, 2018, 20:14 »
Nie możemy, bo na obwodzie masz pewnie bezpiecznik 16A, a na całości 20A. No chyba, że masz przydział mocy jak dla tartaku.  ;D
Ja ma na wejściu 25A C (mogłem zmienić na 32A ale kasa dla elektrowni większa) czyli teoretycznie mogę.
Ale racja - normalnie w domostwie jest na gniazdach 16A.

Offline dino

  • Moderator
  • *******
  • Wiadomości: 3106
Odp: A to kable grały i nie tylko czyli wątek w pierwszej osobie.
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 20, 2018, 20:21 »
Autor tego tematu jak nic powinien posiadać opcję banowania/moderowania. Bo na pewno pojawią się tacy co w pierwszej osobie się nie wypowiedzą ;)
Autor podobno ma  ;D. I jak się co niektórzy rozbrykają to będzie "kęsim". >:D
Na razie delikatnie harcują.