Jakiś czas temu szukałem płytki drukowanej, umożliwiającej zmianę a właściwie wybór przekładni Lundahla LL1678. Wg specyfikacji trafo to ma 1:8, 1:16 i 1:32. Najwyższa przekładnia przeznaczona raczej do starszych wkładek o poziomie wyjściowym poniżej 0,1mV (np. stara seria Ortofon MC). Tak trafiłem na Jac'a van de Walle z JacMusic. Jac oprócz tego, że jest dystrybutorem Lundahla, sprzedaje również tytułową płytkę PCB o symbolu EE20. Do każdej płytki wlutować należy (wszystko przychodzi w zestawie do samodzielnego montażu) poza trafami także dwunastopolowe dip-switche, umożliwiające wybór przekładni. I tu niespodzianka. W przypadku wspomnianego LL1678 poza opisanymi w specyfikacji są także "ukryte" przekładnie - szczegóły w poniższej tabelce.
Co to daje? Ano bardzo wiele. Przede wszystkim sprawia, że trafa stają się bardzo uniwersalne i możne je dopasować do niemal każdej wkładki. Płytka EE20 przystosowana jest do współpracy także z popularnymi LL9226, LL9206 i LL1636.
Być może nie odkrywam tu Ameryki - możliwe, że niektórzy z was wiedzieli o tym. Dla mnie jest to nowość i przyznam - zrobiło to mnie spore wrażenie.
Na koniec łyżka dziegciu. Jac van de Walle jest - jakby to rzec - trudny we współpracy. Po złożeniu zamówienia (i opłaceniu) przestał odpowiadać na maile. Ciśnienie podniosły mi również pojawiające się wpisy na innych forach na temat jego niesłowności i ogólnie problemów komunikacyjnych. Niestety trafiłem na nie zbyt późno. Zainteresowanym proponuję płatność PayPalem i uzbrojenie się w cierpliwość. Do mnie nie odzywał się ponad tydzień. Znalazł się, gdy zapowiedziałam, że zacznę do niego wydzwaniać.
Paczka dotarła dziś. Trafa już są w tymczasowej obudowie. Wszystko świetnie spasowane i działa.
Zainteresowanym polecam lekturę:
https://jacmusic.com/html/EE/EE20/V2/index-EE20.html