Autor Wątek: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu  (Przeczytany 16673 razy)

Offline rudy-102

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 10660
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #375 dnia: Lipiec 08, 2018, 22:05 »
A znacie ten film?

Offline frywolny trucht

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 21800
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #376 dnia: Lipiec 09, 2018, 08:29 »
Niby japoński, a wygląda na czeski film  ::)
W dwóch częściach: https://www.dailymotion.com/video/xya87d napisy angielskie.
ZESTAW 1: Ad Fontes z dwoma ramionami, Benz Micro Glider SL i Empire 4000 D/III, pre Husariaa, Roksan K3, Haydn Grand, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

Offline christo

  • maniak
  • ******
  • Wiadomości: 1105
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #377 dnia: Lipiec 09, 2018, 11:50 »
Ramen ostatnio coraz bardziej modny. To w sumie takie tanie japońskie jedzenie. U nas urasta do rangi nie wiadomo jak wysublimowanej potrawy :) (W Krakowie są już trzy miejscówki tylko z ramenem, polecam bo się starają).
W Japonii porcja ramenu (pokaźna zresztą) kosztuje faktycznie w granicach 500 jenów. W barach z ramenem często stoją automaty, w których wybieramy dodatki (jaki makaron, przyprawy etc). Produkcja jest dość żmudna - wymaga długiego gotowania wywaru na mięsie i kościach wieprzowych. U nas często podaje się równeż drobiowy (takiego nie jadłem). Ramen jest ulubionym "śniadaniem" powracających pierwszym metrem imprezowiczów. Jest świetny i na pewno nie można o nim powiedzieć lekki i zdrowy :) W Warszawie polecam ramen przy Kruczej (Ukki-coś tam..). Jakub, powiedz gdzie w Krakowie najlepszy - spróbuję w wakacje.
Yamaha PF-800 (Denon DL-103), NUDAmini, Xindak MT-1 (PP EL84), ART Stiletto 6, Denon DCD-735 DVD-3910

Offline Jakub

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 2829
  • Taniofil
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #378 dnia: Lipiec 09, 2018, 13:38 »
W zasadzie wszędzie jest dobry :)

Ramen People, dwie miejscówki, Dajwór na Kazimierzu i Czysta w Śródmieściu. Na Czystej jest więcej miejsca. Lokal przy ul. Dajwór ma jakieś cztery miejsca. W weekendy ciężko się wbić.

Akita Ramen, na Węgłowej (też Kazimierz), większy lokal. Zaczynali od Food Trucka. Bardzo spoko.

Ceny w okolicach 30 zł za porcję w obydwu miejscach. Niby nietanio, ale ja się stamtąd ledwo wytaczam jak zjem.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2018, 13:43 wysłana przez Jakub »
Gramofon | Wzmacniacz | Kolumny

Online nosferartur

  • maniak
  • ****
  • Wiadomości: 470
  • VINO E MUSICA
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #379 dnia: Wrzesień 26, 2018, 15:02 »
Wieczór orientalny. Bismillah...  :)
Zu Audio Druid, Zu Audio Mini Method sub, monobloki Antique Sound Lab AQ-1006(845), Hattor Audio Passive Preamplifier, Bel Canto CD 2, Sonore MicroRendu, Musical Paradise MP-D2 dac, gramofon Michell Gyro Dec + SME 309 + Benz Micro Glider SL , pre gramofonowe EAR 834 P.

Online nosferartur

  • maniak
  • ****
  • Wiadomości: 470
  • VINO E MUSICA
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #380 dnia: Wrzesień 26, 2018, 15:06 »
No i oczywiście odrobina muzyki.  ;D
Zu Audio Druid, Zu Audio Mini Method sub, monobloki Antique Sound Lab AQ-1006(845), Hattor Audio Passive Preamplifier, Bel Canto CD 2, Sonore MicroRendu, Musical Paradise MP-D2 dac, gramofon Michell Gyro Dec + SME 309 + Benz Micro Glider SL , pre gramofonowe EAR 834 P.

Offline frywolny trucht

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 21800
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #381 dnia: Wrzesień 26, 2018, 15:41 »
Opowiedz coś więcej.  Co za dania widać na zdjęciach? Kuchnia marokańska?
ZESTAW 1: Ad Fontes z dwoma ramionami, Benz Micro Glider SL i Empire 4000 D/III, pre Husariaa, Roksan K3, Haydn Grand, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

Online nosferartur

  • maniak
  • ****
  • Wiadomości: 470
  • VINO E MUSICA
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #382 dnia: Wrzesień 26, 2018, 16:46 »
Maroc mon amour. Jestem zafascynowany tym krajem i chociaż nie zwykłem wchodzić dwa razy do tej samej wody, to Maroku z pewnością należy się więcej niż dwa razów. Na zdjęciu od góry: tadżin wegetariański, niżej z kurczakiem, kiszonymi cytrynami i suszonymi morelami, i wołowy z suszonymi śliwkami, i czarnymi oliwkami, pieczone ziemniaki, tabbouleh, i kuskus. Na metalowym talerzu baklawa, a dalej wizja orientalna mojej żony, lody waniliowe z kulą sorbetu z mango, i sosikiem z solonego karmelu, i miąższem z marakui. Była jeszcze harira, ale musiałbym wkleić zdjęcia przyjaciół, a nie mam pojęcia czy byliby zadowoleni. Do picia zielona herbata miętowa mocno przesłodzona halal i inne napoje haram. ;)
Zu Audio Druid, Zu Audio Mini Method sub, monobloki Antique Sound Lab AQ-1006(845), Hattor Audio Passive Preamplifier, Bel Canto CD 2, Sonore MicroRendu, Musical Paradise MP-D2 dac, gramofon Michell Gyro Dec + SME 309 + Benz Micro Glider SL , pre gramofonowe EAR 834 P.

Offline frywolny trucht

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 21800
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #383 dnia: Listopad 08, 2018, 18:34 »
Pewnie dla wielu wyda się to oczywiste i śmieszne, że się jaram- ale normalnie się mocno wziąłem i zszokowałem. Pierwszy raz kupiliśmy syrop klonowy. Jakoś miód nam dotąd słodził życie. Na palec i [wulgaryzm] jakie to słodkie. Jeb na placek drożdżowy trzy krople i kompletnie wykręca smak placka. Na placek nakładamy jogurt naturalny i trzy krople syropu- nadal słodkie, ale mniej. Żona wykręca taki numer że ciut wprost do naczynia z jogurtem naturalnym... i nic. Sru łyżeczka i? Nic. Druga i nic. Jogurt nie zmienia smaku  :o :o :o Ile cukru musi być w jogurtach smakowych?  :o :o :o
ZESTAW 1: Ad Fontes z dwoma ramionami, Benz Micro Glider SL i Empire 4000 D/III, pre Husariaa, Roksan K3, Haydn Grand, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

Online LampowY

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 3959
  • Zdzisław Dyrman, zasadniczo...
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #384 dnia: Listopad 08, 2018, 18:53 »
Ja pierdziu... ile kaloriiiiiii...........  :o
Radio kuchenne i serce do Muzyki.

Online LampowY

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 3959
  • Zdzisław Dyrman, zasadniczo...
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #385 dnia: Listopad 08, 2018, 18:54 »
Żeby nie było... zazdraszczam  ;D
Radio kuchenne i serce do Muzyki.

Offline dino

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 2197
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #386 dnia: Listopad 08, 2018, 20:49 »
A ja dzisiaj kupiłem ...gęś.
Wyluzuje, napcham różności, do piekarnika i w niedzielę ...

Offline gratefullde

  • Muzyka muzyka muzyka
  • moderator
  • *******
  • Wiadomości: 5615
  • Wolę błąd en­tuzjas­ty od obojętności mędrca
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #387 dnia: Listopad 08, 2018, 20:56 »
Ja jestem na diecie. Jem jakieś zielone śmieci (widzę, że rośnie to przy rowach ale żona kupuje w Lidlu ładnie paczkowane) i na szczęście zostawiono mi whisky :) Żadnego mięcha lądowego .... rybkę sobie na obiadek jadłem
Kondo KSL M7 Tube Preamplifier by Mac ~ Accuphase Clone Power Amplifier ~ 6S33S Ad Fontes Integrated Amplifier ~ Audio Nirvana by InAudio ~ Sony PSX-70 ~ pre phono MM/MC tube ecc83 Gennett ~ Dynavector 20x2 ~ Raspberry Pi 3 Digi Plus Pro ~  Tomanek ~ Questyle CMA 600i ~ Denon AH-D7200 ~ NeoTech  ~ Tellurium Q Black II ~ Yamaha CDX-9

Offline rudy-102

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 10660
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #388 dnia: Listopad 08, 2018, 21:00 »
na szczęście zostawiono mi whisky
Wegański napitek. :)

Offline blackholesun

  • peace among worlds
  • maniak
  • *****
  • Wiadomości: 951
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #389 dnia: Listopad 08, 2018, 21:36 »
Ja jestem na diecie. Jem jakieś zielone śmieci (widzę, że rośnie to przy rowach ale żona kupuje w Lidlu ładnie paczkowane) i na szczęście zostawiono mi whisky :) Żadnego mięcha lądowego .... rybkę sobie na obiadek jadłem

Współczuję. Ostatnio byłem na krótkim urlopie i codziennie wpieprzałem steki. Było cudownie.

nie przepadam za bezmięsnym jedzeniem, bo po prostu mało znam takich potraw, które mi smakują
ostatnio moim hitem są kotlety z czerwonej fasoli, normalnie na obiad albo jeszcze lepiej na wieczór w postaci burgera
smaczne i zajebiście sycące
Modwright KWI-200, Dynaudio Special 25, rDAC, Sony PS-X65, Benz Micro Ace SL, Nuda II

Online LampowY

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 3959
  • Zdzisław Dyrman, zasadniczo...
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #390 dnia: Listopad 08, 2018, 22:32 »
Ja jestem na diecie. Jem jakieś zielone śmieci
Nie dałem się namówić na przydrożne liście. Nie cierpię jakichkolwiek liści.
Jem wszystko (oprócz pieczywa) ale mało.
Radio kuchenne i serce do Muzyki.

Offline dino

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 2197
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #391 dnia: Listopad 09, 2018, 00:23 »
ostatnio moim hitem są kotlety z czerwonej fasoli, normalnie na obiad albo jeszcze lepiej na wieczór w postaci burgera
smaczne i zajebiście sycące
Kalorie plus od cholery WW (wymienniki węglowodanowe) - u mnie odpada. Wolę mięcho.
Ale pomyślałem sobie, ze gęś będzie pieczona 11.11.2018
Musze zebrać smalec i będzie bardziej audiofilski od japońskiego bo w setna rocznicę robiony  ;D

Online nosferartur

  • maniak
  • ****
  • Wiadomości: 470
  • VINO E MUSICA
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #392 dnia: Listopad 09, 2018, 18:21 »
Potrawa dietetyczna i jakże apetyczna. Powinna znacząco uatrakcyjnić moje jutrzejsze zbijanie bąków kijem.




Zu Audio Druid, Zu Audio Mini Method sub, monobloki Antique Sound Lab AQ-1006(845), Hattor Audio Passive Preamplifier, Bel Canto CD 2, Sonore MicroRendu, Musical Paradise MP-D2 dac, gramofon Michell Gyro Dec + SME 309 + Benz Micro Glider SL , pre gramofonowe EAR 834 P.

Offline dino

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 2197
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #393 dnia: Listopad 09, 2018, 21:37 »
Mięsko  ;D ;D ;D :np:

Offline Hubertrs

  • maniak
  • ******
  • Wiadomości: 1065
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #394 dnia: Listopad 16, 2018, 01:42 »
W tematach audio ostatnio zdecydowanie nic nie moge napisac bo moj-end obrasta kurzem, ale przynajmniej kulinarnie poszerzam choryzonty.
Jedno z obowiazkowych dan kreolskich to lobster, najlepszy jaki jadlem to prosto z grilla na plazy w negrill, aczkolwiek ten dzisiejszybtez byl pyszny.
Stanelismy tez dzisiaj w przydroznym barze gdzie bylo pelno tubylcow, skosztowac slynnych Roti, do tego dostalismy Coco tea, to naprawde bylo bardzo smaczne, jako food junkie mam zasade, dzien bez dobrej michy to dzien stracony, czyli dzisiejszy uwazam za bardzo udany.
AdFontes + AT33SA + EAR834p + MingDa MC300-EAR(mod) + Tannoy Stirling GR
Kable: KM Sound moonlight (IC) Albedeo Monolith Monocristal (Speakers)

Online nosferartur

  • maniak
  • ****
  • Wiadomości: 470
  • VINO E MUSICA
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #395 dnia: Listopad 16, 2018, 13:19 »
lobster

Wygląda jak ogromna langusta, ba nie widzę szczypiec. Lobster to homar, Nie są ze sobą aż tak blisko spokrewnione.
Zresztą jak zwał, tak zwał... zazdroszczę.
Zu Audio Druid, Zu Audio Mini Method sub, monobloki Antique Sound Lab AQ-1006(845), Hattor Audio Passive Preamplifier, Bel Canto CD 2, Sonore MicroRendu, Musical Paradise MP-D2 dac, gramofon Michell Gyro Dec + SME 309 + Benz Micro Glider SL , pre gramofonowe EAR 834 P.

Offline Hubertrs

  • maniak
  • ******
  • Wiadomości: 1065
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #396 dnia: Listopad 16, 2018, 14:22 »
To jest lobster a raczej, to byl lobster
AdFontes + AT33SA + EAR834p + MingDa MC300-EAR(mod) + Tannoy Stirling GR
Kable: KM Sound moonlight (IC) Albedeo Monolith Monocristal (Speakers)

Online nosferartur

  • maniak
  • ****
  • Wiadomości: 470
  • VINO E MUSICA
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #397 dnia: Listopad 16, 2018, 18:22 »
To jest lobster a raczej, to byl lobster

Całość pochłonąłeś sam, czy musiałeś się z kimś dzielić?
Zu Audio Druid, Zu Audio Mini Method sub, monobloki Antique Sound Lab AQ-1006(845), Hattor Audio Passive Preamplifier, Bel Canto CD 2, Sonore MicroRendu, Musical Paradise MP-D2 dac, gramofon Michell Gyro Dec + SME 309 + Benz Micro Glider SL , pre gramofonowe EAR 834 P.

Offline merlin1973

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 3306
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #398 dnia: Listopad 16, 2018, 19:45 »
Wygląda jak kawałek obcego  :o  a jak smakuje???
Pozdrawiam S.CH.

Offline frywolny trucht

  • maniak
  • *******
  • Wiadomości: 21800
Odp: "Jesteś tym co jesz" – czyli o jedzonku i gotowaniu
« Odpowiedź #399 dnia: Listopad 16, 2018, 20:26 »
Ktoś jadł może merlina? ;)
ZESTAW 1: Ad Fontes z dwoma ramionami, Benz Micro Glider SL i Empire 4000 D/III, pre Husariaa, Roksan K3, Haydn Grand, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93