Menu główne

Mój GRAMOFON

Zaczęty przez TomFon2017, Lipiec 01, 2017, 15:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

vasa

Cytat: Piterski w Sierpień 29, 2024, 13:56O proszę to jest jakiś trop. Piszcze więcej, jak się skończę "oddłużać" to chętnie coś posłucham i protestuje.
A czy słuchałeś preampów od Phasemation? Wydaje się że pierwszy przyzwoity to Phono Amplifier EA-350. Cenowo pośrodku pomiędzy circle a Muarah.
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Piterski

No właśnie nie, ale jak by ktoś z braci audiofilskiej miał taki na stanie to bym chętnie posłuchał bo może to by był dobry zdroworozsądkowy wybór.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

miniabyr

Piotr ja miałem w swoim systemie Phasemation 550 i nawet go opisałem. Jednak jak wiesz, tylko wpięcie do własnego systemu jest najlepszą metodą aby przekonać się czy to gra.. Jak dla mnie, to ma same zalety. 
Nie jestem statystycznym Polakiem.

TomFon2017

Drodzy Panowie zgadzam się z różnorodnością Waszych ocen co do brzmienia dźwieku ... i te rozważania nad sprzętem tzw. "TOPOWOKRAŃCOWYM" - mówią jedno - brzmi jak brzmi - ważne czy akceptujemy to brzmienie czy nie i na tym firmy szukające akceptacji "brzmienia" swoich wyrobów jadą oferują tenże za niebotyczne ceny. Nie mówię, że robią totalne g....o bo to nieprawda, ale robią na tym totalną kasę i o to im chodzi. Ja też wielokrotnie dałem się nabrać na wygląd oraz opisy o jakości wyprodukowanego produktu i jego kolejnych modyfikacjach, w których zastosowano technologię 'przyszłości'. Co raz to słyszę o jakimś tam KONKRETNYM produkcie Hi End, który w kolejnej wersji brzmi krańcowo doskonale - ale przecież w poprzedniej wersji również miał brzmieć KRAŃCOWO DOSKONALE!!! Dlatego nie mówię by tego nie kupować - mówię to tylko po to by zdawać sobie z tego sprawę :)
A nasze uszy to nasze uszy, dobrze, że rozumu nie mają bo też by swoje powiedziały ! Ale to tylko moje psychodeliczne rozważania !?
REVOX C221 CD PLAYER...DAT SONY PCM-2700...DAT SONY DTC 60ES...TAPE RECORDER REVOX PR99 MKIII...Headphone Amplifier CanAmp...Słuchawki AKG K400 i AKG K601...monitory bliskiego pola TAPCOS5...PRO9TL Domestic Monitor by Chris Rogers

vasa

Cytat: TomFon2017 w Sierpień 29, 2024, 21:25Ale to tylko moje psychodeliczne rozważania !?
Drogi TomFonie.
Zgadzamy się z Tobą  w pełni i całej rozciągłości. Audiofilskie klocki są żenująco drogie i w znacznej mierze ich sprzedaż opiera się na magii. Niemniej, od czasu do czasu, zdarza się coś co spodoba się nam ogromnie i mimo ceny od czapy postanowimy sobie sprawić zabawkę.
Ja, na przykład, kupię sobie kolumny w cenie samochodu. Wiem że ich cena składa się w 90% z marży, ale ich sposób odtwarzania muzyki produkuje u mnie taką masę serotoniny że warto. Jeżeli tego nie zrobię to powiększę jedynie masę spadkową. A to mam, szczerze pisząc, gdzieś :D
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

sheykk

Popieram. Ja od pewnego czasu żyje na koszt spadkobierców. 

wiki

Cytat: Piterski w Sierpień 28, 2024, 09:06
Cytat: vasa w Sierpień 27, 2024, 21:30
Cytat: Piterski w Sierpień 27, 2024, 21:21a dziś się przekonałem na własnej skórze, że jest jeszcze ważniejszy niż mogłem i chciałem sądzić.
Poskarż się.
Który Cię skrzywdził?
A taki oto osobnik.
Piterski, krążysz cały czas wokoło tej firmy, oj krążysz...
Może wreszcie coś będziesz miał z tym znaczkiem...🙂
Kolumny JBL, transport, przetwornik, TVC, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC sx3, Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz

wiki

Cytat: vasa w Sierpień 29, 2024, 22:32
Cytat: TomFon2017 w Sierpień 29, 2024, 21:25Ale to tylko moje psychodeliczne rozważania !?
Ja, na przykład, kupię sobie kolumny w cenie samochodu. Wiem że ich cena składa się w 90% z marży, ale ich sposób odtwarzania muzyki produkuje u mnie taką masę serotoniny że warto. Jeżeli tego nie zrobię to powiększę jedynie masę spadkową. A to mam, szczerze pisząc, gdzieś :D
Vasa, a co tam sobie upatrzyłeś?
Możesz się pochwalić?
Kolumny JBL, transport, przetwornik, TVC, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC sx3, Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz

vasa

Cytat: wiki w Sierpień 30, 2024, 19:28co tam sobie upatrzyłeś?
Możesz się pochwalić?
Żadna tajemnica. Największe, pełnopasmowe Magnepany.
Tyle że nie mam pomieszczenia na nie i trzeba najpierw zbudować dom.
A mi się nie chce :'(

TomFon2017

Vasa, zazdroszczę Ci nieludzko boć to bajer totalny, a jeśli jeszcze brzmi jak i wygląda ( a zapewne tak brzmi ) to ... lepiej nie mówić....sycić będzie oczy i uszy. Ja też ostatnio folguję sobie w sprawianiu różnych przyjemności bo to co zostawię w tzw. masie spadkowej już mi ich nie sprawi i też mam to gdzieś. A co do budowy domu....teraz też już by mi się też nie chciało, ale 25 lat temu tego dokonałem i cieszę się do dziś :), a kolumn z chęcią bym posłuchał i postaram się to uczynić.... BO........ szaleństwa kończą się jak umieramy !!! a to powinno popychać nas do działania w sprawianiu sobie tego co nas rajcuje za życia :)
REVOX C221 CD PLAYER...DAT SONY PCM-2700...DAT SONY DTC 60ES...TAPE RECORDER REVOX PR99 MKIII...Headphone Amplifier CanAmp...Słuchawki AKG K400 i AKG K601...monitory bliskiego pola TAPCOS5...PRO9TL Domestic Monitor by Chris Rogers

vasa

Cytat: TomFon2017 w Wrzesień 01, 2024, 19:15BO........ szaleństwa kończą się jak umieramy !!! a to powinno popychać nas do działania w sprawianiu sobie tego co nas rajcuje za życia :)
Howg 💪👍

TomFon2017

Wracając do jakości wykonania "diamentowej" igły we wkładce (nie wiem czy w każdej) .... Ale przyglądając się powiększeniu końcówki igły AT95E i kilku kolejnych z tej rodziny, zwróciłem uwagę na jakość wykończenia - czyli mówiąc krótko POLERKĘ tego elementu. Jeśli porównamy to z wypolerowanym diamentem np. w pierścionku to TO jest TOTALNĄ PORAŻKĄ. Wykończenie igły wygląda jak faktura kostki brukowej lub wybita szyba, w porównaniu do lustrzanej polerki rzeczonego diamentu w pierścionku. ( MOŻE TO NIE MA ZNACZENIA PRZY ODSŁUCHU, a ma tylko przy szybkim frezowaniu rowka płyty?!!! - bo tak wykończona końcówka tylko do tego się nadaje. A co do odsłuchu płyty to chyba coś jest nie tak.
A może -  to "UKŁON" w stronę producentów tzw. MYJEK do płyt - frezujemy to spłukujemy ?! - A to foto :

vasa

Cytat: TomFon2017 w Wrzesień 11, 2024, 20:58TO jest TOTALNĄ PORAŻKĄ.
To daj jeszcze porównawcze powiększenie diamentu z pierścionka.

TomFon2017

Po rozmowie z żoną uzyskałem pozwolenie..... i spełnię Twoje życzenie :)

vasa

Cytat: TomFon2017 w Wrzesień 11, 2024, 22:03uzyskałem pozwolenie..... i spełnię Twoje życzenie :)
Extra!
Kłaniaj się Szanownej Małżonce :)

TomFon2017

DZIĘKI ... choć była pełna obaw....ale tylko dla Ciebie uległa....

TomFon2017

i raz jeszcze
Dodam, że kamień ma 30 lat .... i był używany nagminnie ... choć nie przy odtwarzania płyt :) :)

Pboczek

Igła też jest uchwycona od góry? Nie mogę złapać perspektywy.
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Bacek

@TomFon2017   
To może też być artefakt odbić i oświetlenia. Może odbijać powiężchnię trzona do któego igła jest wklejona bo to bonded.

DL-110 usyfiona wyszła mi tak na 1

A wyczyszczona i z innego ujęcia tak jak na 2

Natomiast stara AT95e w sumie faktycznie dość chropowato wygląda ale to też może byc tylko fotka.

Pboczek

Różnica pomiędzy 1 i 2 ogromna, ładne ujęcia.
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Piterski

Widać na AT95 jakąś skazę, albo coś na niej jest lub się w tym miejscu wtarła lub wyszła z takim babolem.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Bacek

Jak na mojej, to jakiś przyklejony paproch

Piterski

Faktycznie wygląda jak by się coś przykleiło, może to lepiszcze do mocowania igły.
Wydaje mi się że jest tak wysoko, że nie ma to żadnego znaczenia. 

Bacek

Dawno tej wkładki nie mam ale to raczej zwykły brud był. Lepiszcze, czerwona kropka kleju, była na tej płaskiej cześci DL-110 ale to usunąłem delikatnie.

vasa

Cytat: TomFon2017 w Wrzesień 11, 2024, 22:51DZIĘKI ... choć była pełna obaw....ale tylko dla Ciebie uległa....
Przestań. Zarumieniłem się.

A diament rzeczywiście ma polerkę o kilka klas lepszą.
Ci od damskiej biżuterii wydają się bardziej profesjonalni niż ci od audiofilskich precjozów :(