Okki Nokki- półautomatyczna myjka do winyli

Zaczęty przez frywolny trucht, Maj 27, 2014, 19:30

Poprzedni wątek - Następny wątek

moon

Pioneer PL-50L II + Ortofon 2M Bronze + LAR LPS-1+ Cayin MT-35S + Canto Grand

cdt

GalAnonim

Mam pytanie do użytkowników tej myjki, przy odpalenie 'odkurzacza' obroty przestają być płynne a stają się "szarpane", raz czy dwa myjka zatrzymała się  :(   ponadto jak poruszyć talerzem to zaczął kołysać się na boki bardziej niż kiedyś ... ktoś może miał takie objawy i coś podpowie zanim zacznę jej 'demolkę'   :D
pozdrawiam
ZESTAW 1 : Phast Pre+monoblokiSE + Ad Fontes + Goldring G1042 + Pre MM AndrzejAnalogowy + kolumny Ardento Alter + kable: Ardento + Albedo
ZESTAW 2 : Sony FA70ES + Sony XA555ES + Sennheiser  HD 600 + Ultralink BW-1412 + Albedo + Avcon Tivano

paul_67

Wychodzi na to,że co  się dzieje z silnikiem napędzającym talerz.Wyczuwasz spore luzy na osi?

Piterski

Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

paul_67

GalAnonim

Właśnie talerz kolebie się na prawo i lewo - może faktycznie poluzowało się jego mocowanie do osi silnika.
Sprawdzę - jak tylko odnajdę taki imbus aby się do tego mocowania dostać   :)
Dzięki.
ZESTAW 1 : Phast Pre+monoblokiSE + Ad Fontes + Goldring G1042 + Pre MM AndrzejAnalogowy + kolumny Ardento Alter + kable: Ardento + Albedo
ZESTAW 2 : Sony FA70ES + Sony XA555ES + Sennheiser  HD 600 + Ultralink BW-1412 + Albedo + Avcon Tivano

zalun

No i mam problem.
Wyciągnąłem nieużywaną od roku Okki Nokki (przeprowadzka, brak kasy - brak nowych płyt) czujnik płynu chyba zardzewiał.
Próbowałem czyścić jak radzą - https://www.dhtrob.com/overige/okkinokki_repair.php - ale ni chu chu.
Można to wymienić? Czy pójść metodą "na krótko" i odpiąć czujnik?

zalun

Wygląda na to, że po problemie - zostawiłem myjkę rozkręconą na 2 dni i drainage pokazuje, że wszystko w porządku. Czujnik musiał widocznie dobrze przeschnąć. Zalałem pojemnik wodą tak na 2cm i nadal działa. Jeszcze tylko dobrze skręcić.

Hobbit

Okki Nokki z allegro, można śmiało z Lublina zamawiać czy coś jest z nią nie Tak? Cena dużo niższa niż na Winyl czy innym sklepie.b

zalun

Polecam sprawdzić przed zakupem (albo po i zwracać).
Po rozkręceniu moja nieco się rozszczelniła i ramię już nie jest utrzymywane przez siłę ssącą.
Wkrótce znowu się do niej zabiorę.

j-a-r-e-k

ad fontes, goldring, croft, tannoy, hitachi

j-a-r-e-k

ad fontes, goldring, croft, tannoy, hitachi

kefas

Myślę i się zastanawiam nad myjką Okki Nokki ONE - DV NOWY MODEL podobno jest bardziej cicha niż jej wcześniejsze modele ale ciężko znaleźć porównania parametrów w dB. Konkurencja Pro-Ject VC-S2 Alu jest tańsza ale czytałem o niedoróbkach i fatalnych wykończeniach. Ma ktoś jakąś wiedzę czy doświadczenie z takimi urządzeniami?

miniabyr

Nie wiem jak nowe okki nokki . Ja używam od 2014 roku -na razie nie mam nic do zarzucenia tej maszynie. Robi to, do czego została wynaleziona. Jak się zepsuje, to kupię nowe Okki Nokki. 
Nie jestem statystycznym Polakiem.

kefas

Czyli jednak Okki Nokki, dzięki za podpowiedź.

dyletant

Taka ciekawostka: Degritter Mark II. W sam raz do pokoju odsłuchowego.

Bacek

Cytat: kefas w Wrzesień 14, 2025, 11:40Konkurencja Pro-Ject VC-S2 Alu jest tańsza ale czytałem o niedoróbkach i fatalnych wykończeniach.
A czemu nie Pro-ject vc-e2? Używam e1 od jakichś 4 lat i jak dla mnie jest ok. Kupowałem na jakichś noworocznych wyprzedażach i wtedy wyszło tanio jak barszcz. W E2 nie do końca jestem przekonany co prawda do tego magnetycznego mocowania płyt. 
Ale generalnie wszystko działa, musiałem sobie tylko dosztukować wydmuch z myjki na bok a nie w płytę. W E2 to już fabrycznie załatwili.

kefas

Cytat: Bacek w Wrzesień 15, 2025, 13:05A czemu nie Pro-ject vc-e2?

No właśnie pytam, o Okki czytałem, że głośne a project VC s2 że słabo wykonane to pytam

miniabyr

Nie jestem statystycznym Polakiem.

dyletant

No fakt🙂. Trochę zredaguje wypowiedź:

W sam raz do pokoju audiofilskiego

...ale podobno suszenie płyt jest już cenie!

Piterski

Żaden z modeli OkiNoki jaki miałem w łapkach nie był wolny od wad i baboli w wykonaniu. Osobiście bym jej nie kupił.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

dyletant

Cytat: frywolny trucht w Wrzesień 16, 2025, 09:00No risk, no fun:

906,36 to za buteleczkę płynu. Klikając na obrazek z myjka to już się robi ekskluzywne 62k PLN. Tak więc taniej będzie nie ryzykować i udać się do dystrybutora.

Swoją drogą zachodzie w głowę jak bezpieczeny jest label płyty.

Bacek

Cytat: kefas w Wrzesień 15, 2025, 16:25
Cytat: Bacek w Wrzesień 15, 2025, 13:05A czemu nie Pro-ject vc-e2?

No właśnie pytam, o Okki czytałem, że głośne a project VC s2 że słabo wykonane to pytam

No właśnie ja jako użytkownik tego słabego wykonania nie zauważam. Ot działam i myję. A za połowę ceny Oki (bo tyle dałem) to akurat żadnych wątpliwości nie mam. Jak dla mnie minus Okki to duży talerz. Kładziemy brudną płytę i od razu trochę brudu idzie na niego. Myjemy jedną stronę, przekłądamy i czystą płytę kładziemy na brudny talerzyk.
Ok z tego co widzę Okki Nokki One ma w komplecie ramiona do wszystkich rozmiarów płyt w Project to dodatkowy zakup. Ale małych płyt w zasadzie nie zbieram, dwie ktróe mam jakoś umyłem na ramieniu od 12''