Napisałem do źródła wiedzy i zaprosiłem do udzielenia odpowiedzi Tutaj
"Co stanowi o jakości konwertera? Jaka jest jego generalna zasada pracy? Które elementy ważą na jakości? I dlaczego jeden Pana konwerter jest droższy?"
Jakość:
1. Asynchroniczność
2. Zegary - ich dokładność
3. Kompatybilność z systemami operacyjnymi
4. Przyjazne sterowniki - łatwość instalacji
O większości z tych rzeczy decyduje jednak producent głównego układu lub oprogramowania na ten układ, czy to CM6631A czy to XMOS.
Zasada pracy:
Dane komputerowe są zamieniane na strumień danych cyfrowych zrozumiałych dla cyfrowych odbiorników audio (SPDIF) - to tak najprościej, o szczegóły proszę się pytać.
Które elementy ważą na jakości?:
Wszystkie w pewnym stopniu ale dla mnie na pierwszym miejscu zawsze jest zasilanie, bo widzę co się dzieje na oscyloskopie jak testuje się kolejne wersje produktu. Moim zdaniem robienie konwertera USB-SPDIF zasilanego tylko z USB komputera, a przeznaczonego dla ludzi którzy cenią jakość dźwięku, jest kpiną z tych ludzi.
Ceny konwerterów:
W moim przypadku decyduje głównie koszt produkcji, w tym ceny elementów. XMOS jako układ i zbudowanie konwertera na tym układzie jest po prostu droższe. Dlatego jest różnica w cenie. Najśmieszniejsze w tym jest że ja osobiście nie słyszę różnicy w jakości dźwięku miedzy XMOS a CM6631A. Obiektywnie jednak muszę stwierdzić że XMOS ma lepsze sterowniki, kilka różnych do wyboru, pisane przez różne firmy. Ogólnie jest bardziej ceniony w świecie audiofilskim.