To teraz kolejna zagwozdka.
Na płycie mamy pełne spektrum częstotliwości akustycznej. Bardzo zmienne w czasie ale jednak ze znacznie wyższymi "częstościami prowadzącymi", plasującymi się generalnie w obrębie tonów średnich. To generalnie obniża podatność wkładki grającej muzykę czyli podnosi częstotliwość rezonansową.
Pisałem już, podatnosć jest cechą immanentną i nic jej nie obniża,
ona jest po prostu inna (mniejsza/większa) dla wyższych częstotliwosći, ale określona.
Częśtotliwosć rezonansowa (lub kilka takich częstotliwosci to są wartości stałe, sciśle określone dla tego układu
i nic ich nie podnosi i nie opuszcza. Wymuszenie nie zmienia rezonansu(ów).
W modelu obliczeń masy efektywnej ramienia zakłada się, ze taka częstotliwość jest jedna, dlatego
zę sprawadzamy układ masowy ramienia do jednego punktu (słynny Excel), w tym przypadku - jest to punkt zetknięcia igły z płytą
i upraszczamy model do masy wygajacej na spręzynce - taki układ ma jeden rezonans.
I dlaczego za optymalną uznano częstotliwość 9Hz?
Skąd taka informacja, nigdy na nia nie trafiłem
Dlaczego jako ton prowadzący zaproponowano akurat 10 i 100Hz? I dlaczego za optymalną uznano częstotliwość 9Hz?
100Hz - nie wiem dlaczego japończycy wybrali akurat taka.
9Hz nie jest optymalne, wiele opracowan na ten temat mówi że dopuszczalny rezonans powinien mieścić sie pomiedzy 8 i 12Hz
dlatego pewnie wybrano 10Hz jako środek tego przedziału
Dodaje sie przy tym że jest rezenans jest pomniżej 8Hz to znaczy ze ramie jest za cięzkie
jesli rezonans jest powyżej 12Hz to ramię jest za lekkie
Jakie impulsy wzbudzające występują w okolicy 6Hz?
6Hz to granica podmiędzy WOW i Flatter
< 0.5Hz - drift
0.5 - 6Hz - Wow
6 - 100Hz - flatter
> 100Hz - szum modulacyjny
0.5 Hz wynika z : 33,3 obr/min = 0.555 obr/sek = (około)0.5 Hz - kolysanie całego obrotu
6hz - wydaje mi sie ze kiedyś gdzieś w jakims artykule widziałem rozważania na ten temat, ale nie mogę sobie przypomnieć i nie mogę tego znależć