Miałem przyjemność gościć na spotkaniu. Szkoda, że pogoda i odległość zatrzymały forumowych kolegów. Zawsze to okazja by przy temacie audio poznać się i wymienić doświadczeniami na żywo.
Jackiem z Pawłem podeszli do tematu profesjonalnie i na początek otrzymaliśmy nie garść a wiadro teoretycznej informacji o wyzwaniach z jakimi się trzeba zmierzyć od momentu wydłubania płyty matki do jej odtworzenia w domowym zaciszu przy użyciu tego czym dysponujemy. Sukcesem jak już wielokrotnie podkreślano w temacie także tu na forum jest wiedza, precyzja narzędzi jakich używamy i determinacja w rozumieniu powtarzania tych samych czynności , które za "n" tym razem pozwolą nam zbliżyć się do ideału ustawienia wkładki.
O te narzędzia warto zadbać. Każdy ma swój warsztat: szablon, protractor, waga, mikroskop, płyta testowa czy nawet oprogramowanie. Paweł zaopatrzył w protraktor out of the box dr Feickert, Jacek poszedł w customowe rozwiązanie za parę groszy przy wsparciu vinyl engine. Na rynku mamy tez rozwiąznia Pro-Jject Align it, SMARTractor czy inne pozwalające na ustawienie ramienia jeśli jest taka potrzeba. Tu nie ma złych rozwiązań. Obaj Panowie zgadzają się, że w tym wypadku istotna precyzja wykonania i dostępność alternatyw chociazby w postaci różnych założeń np. Baerwalda, Lofgrena czy Stevensona. Kolejnym kluczem do sukcesu jest zweryfikowanie tego co nam się wydaję. A mianowicie ustawienie azymutu tipu igły. Tutaj nieoceniony okazuje oprogramowanie, które o wiele bardziej precyzyjnie pozwoli nam dostroić ustawienie. Co ma wpływ nie tylko na jakość w postaci minimalizacji różnić przesłuchów między kanałami ale także separację . Różnice dla niedowiarków i tych co słyszą siegają rzędu kilku dB , więc gra jest warta świeczki.
Jeśli coś pokręciłem to wybaczcie. Wiedzy było sporo i do był dobrze spędzony czas aby ją usystematyzować i zobaczyć profesjonalną kalibrację w praktyce.
Protip: trzęsą ci się ręce lub nie masz cierpliwości lub narzędzi zwróć się do kogoś o pomoc
Protip2: uzbrojony w wiedzę i narzędzia jeśli zrobisz to sam masz szansę na nirwanę i zadowolenie z odsłuchów
Protip3: przed ustawieniem overhangu zawsze skontroluj nacisk igły

- możesz zaoszczędzić parę groszy na nowej wkładce
Panowie dziękuje za wiedzę,spotkanie i wspólne słuchanie.