Z podatnością to jest tak że część jest mechaniczna a część elektromechaniczna. Podatność statyczna (podawana od czasu do czasu z niewiadomych mi powodów) jest znacznie większa niż ta dynamiczna i wynika tylko i wyłącznie z podatności zawieszenia. Druga część to siła elektromechaniczna powodowana przez oddziaływanie pomiędzy cewką a magnesem. (to ta siła która macha membraną w głośniku) Ta składowa zależy zarówno od częstotliwości jak i ilości zwojów w cewce i pewnie jeszcze innych elementów. Niestety nie ma przelicznika pomiędzy podatnościami dynamicznymi mierzonymi dla różnych częstotliwości.
Trochę mi się teoria nie zgadza. Twój sposób podaje, wg mnie, zaniżone częstotliwości rezonansu. Ale może mi coś umyka to mnie poprawcie.
Podatność wkładki wynika z dwóch sił działających w niej; sprężystości gumowego zawieszenia oraz sił elektromotorycznych wynikających z ruchu cewki względem magnesu. Ta pierwsza składowa jest, mniej więcej, stała i odpowiada za podatność statyczną, podawaną czasami przez producentów. Ta druga zmienia się w zależności od częstości drgań. Stąd pochodzi różnica w parametrach europejskich (mierzonych przy częstości 10Hz i japońskich podawanych dla 100Hz)
Jeżeli zmierzymy rezonans na gładkim rowku to de facto jest to pomiar dla podatności statycznej bo nie występuje tam częstość prowadząca. Oczywiście pomijając te "śmieci" które widać na wykresie a które są znacznie mniejsze niż wzbudzone drganie rezonansowe.
Mylę się? 
Może trzeba wreszcie wyjaśnić co to naprawdę jest ta podatność
1. Podatność to odwrotność sztywności.
wiki:
#1:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Podatno%C5%9B%C4%87_%28mechanika%29 podatnosć - podatność ośrodka ciągłego lub układu mechanicznego mówi,
jaka deformacja zostanie uzyskana pod działaniem jednostkowej siły. Jest to więc odwrotność sztywności.
(prawda) #2:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sztywno%C5%9B%C4%87 Sztywność – siła konieczna do uzyskania jednostkowego przemieszczenia – odkształcenia. Odwrotność podatności.
(nie prawda, bo to nie jest siła, sztywnosc powoduje przemieszczenie pod wpływem siły, powinna być zdefiniowana tak jak podatnosć i zaznaczone że jest jej odwrotnoscią) Dowód poniżej na wykresach
2. Sztywność (a więc i podatność) jest cechą fizykochemiczną materiału, układu, mechanizmu , systemu (w zalezności od tego czego dotyczy),
(ponizej będę pisał tylko o materiale mając na myśli: materiał, układ, mechanizm, system, .... jakikolwiek, który tą cechę posiada)
3. jest immanentną cechą tegoż materiału, czyli nie zależną od czynników zewnętrznych
bo przecież mimo że nie działa żadna siła to sztywnosć istnieje,
i mimo że nie ma żadnego przemieszczenia sztywność tez istnieje
4. w mechanice nie zależy od sił, przemieszczeń, mas, ..... to one zależą od sztywnosci
zgodnie z wiki mozemy napisać że układ przemieścił sie o "tyle i tyle" po przyłożeniu siły "takiej to a takiaj"
i znowy zaznaczę że sztywonść nie zalezy od wielkości tej siły ani wilekości przemieszczenia tylko powoduje korelację pomiędzy nimi w/g wzoru
ale nie mozemy napisac ze siła to sztywnosc(podatnosć) lub ze ją powoduje (czerwone zaznaczenie we wpisach Vasy)
5. zależy natomiast od wewnętrzenej struktury fizykochemicznej, geometrii, dokładności wykonania, jednorodnosci, ......
(zielony koror we wpisie Vasy, chociaz nie o składową tu chodzi)
6. sztywność może być liniowa, gdy mamy do czynienia z materiałem liniowym (raczej rzadko)
moze być nieliniowa (częściej), wyjaśnienie ponizej na wykresach
7. Sztywność jest cechą która determinuje ugiecie po przyłożeniu siły, zgodnie ze wzorem
ugiecie(przemieszczenie) [m] = siła [N] / sztywość [N/m]
ugiecie(przemieszczenie) [m] = siła [N] * podatnosć [m/N]
Na obrazkach wykresy co to jest sztywnosc i podatnosc liniowa i nieniniowa
W układzie liniowym sztywnosć jest stała i równa tangensowi kąta alfa a podatnosc tangensowi kata beta
W układzie nieliniowym sztywnosc nie jest stała i opisana jakaś krzywą (rysunek to przykład), więc można
na podstawie wykresu sztywnośći powiedzieć że:
jeżeli do układu o sztywnosci danej krzywą (rys2) przyłożymy siłę F0 to układ przemieści sie o x0.
O sztwnosći statycznej i dynamicznej w następnym poście