Myjki DIY- różne koncepcje mycia winyli

Zaczęty przez Yacek, Styczeń 28, 2016, 14:51

Poprzedni wątek - Następny wątek

Marcin_cn17

Cytat: GregWatson w Maj 28, 2022, 15:14Idąc tym tropem to zamoczenie rąk w płynie i wytarcie w ręcznik jest lepsze od umycia ich w większej ilości, spłukanie i wytarcie w ręcznik.?
Porównywanie płyty o strukturze stałej do rąk o strukturze zmiennej, organicznej i w pełni ruchomej nie ma najmniejszego sensu więc ja bym tym torem nie szedł :)

GregWatson

No to inny przykład. Samochód. Można go umyć w jednym wiaderku wody - można. Ale przydałyby się jeszcze jedwo, dwa lub trzy by te mydliny spłukać - czy nie?
Płytę tylko myjemy w rotworze ale już nie spłukujemy.
Nawet na myjniach samochodowych dozujemy płyn, szczoty idą w ruch, spłukujemy i suszymy czy też w niedotykowej też nanosimy płyn co jest niby myciem ale później spłukujemy.
Trochę tego i trochę tamtego też.

vasa

Cytat: Marcin_cn17 w Maj 28, 2022, 15:19
Tutaj byłby temat do obmyślenia. Głośność pracy nie była dla mnie priorytetem bo wyszedłem z założenia że po co inwestować w drogie ciche silniki do napędzania talerza jak za chwilę i tak trzeba uruchomić turbinę do odsysania która jedzie w zależności od ustawienia mocy na około 100 dB :)

Zastosowany przeze mnie silnik generuje około 40 dB.

Pytanie czy można wyciszyć turbinę.
Co tam drży i hałasuje najbardziej?
Może oklejenie matą bitumiczną plus odseparowanie od obudowy czymś elastycznym by pomogło?
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Marcin_cn17

Cytat: vasa w Maj 28, 2022, 15:57Pytanie czy można wyciszyć turbinę.
Można tak zrobić ale zysk kilku dB jest niewspółmierny z poniesionymi kosztami, które ostatecznie wpłyną na cenę końcową.

Będzie to tylko kilka dB bo w tego typu konstrukcji chciał nie chciał trzeba zamontować odpowietrznik, którym wydobywa się zassane powietrze i siłą rzeczy dźwięk.

vasa

Cytat: Marcin_cn17 w Maj 28, 2022, 16:35Można tak zrobić ale zysk kilku dB jest niewspółmierny z poniesionymi kosztami, które ostatecznie wpłyną na cenę końcową.

Będzie to tylko kilka dB bo w tego typu konstrukcji chciał nie chciał trzeba zamontować odpowietrznik, którym wydobywa się zassane powietrze i siłą rzeczy dźwięk.
Turbinę będzie oczywiście słychać. Ale mam wrażenie że najbardziej hałasują elementy z turbiną połączone a nie ona sama.
A co do ceny wyciszenia to gdyby okazało się że można istotnie obniżyć hałas to jest wersja quiet za dodatkową kasę.
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Marcin_cn17

Cytat: vasa w Maj 28, 2022, 17:23wersja quiet za dodatkową kasę.
Temat do omówienia w dalszym etapie. Najpierw muszę uzyskać stabilną, przystępną cenowo podstawę. Warianty z czasem. Ale szczere dzięki za pomysł.

krzysiow122

Wiam - Marcin, jaki silnik zastosowałeś w swojej myjce?
DIY Klon Sun Audio 2A3/6sn7,  Monobloki DIY SET 300B/6SN7,  kolumny DIY Audio Nirvana Super 10" i CASTLE ISIS; CD  Grundig 8400 MK II,   Lenco L-75 Mod - Nuda Mini, Ad Fontes - Dl 110,  PC audio: HP 5740 Daphile -> DAC PCM 1794 + XMOS U8, RPI4/AlloBoss 1.2

Marcin_cn17

Cytat: krzysiow122 w Maj 29, 2022, 14:32Marcin, jaki silnik zastosowałeś w swojej myjce?
Cześć, silnik do napędu talerza to wolnoobrotowy silniczek z przekładnią na 12V. Najważniejsze w doborze silniczka jest:
- prędkość obrotowa (w moim przypadku 30 obr/min)
- moment obrotowy silnika (odpowiednio duży jak na rozmiar)

Piterski

Jeśli ktoś byłby zainteresowany to ja mam i mogę sprzedać zarówno  silnik do talerza i ten ssący odkurzacza.
Miałem robić myjkę taką jak Paweł ale temat zarzuciłem.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

moon

Cytat: vasa w Maj 28, 2022, 17:23A co do ceny wyciszenia to gdyby okazało się że można istotnie obniżyć hałas to jest wersja quiet za dodatkową kasę.

sam bym swojego Pro-jecta wyciszyl, bo rodzina wrazliwa na dzwieki i musze myc tylko, jak ich nie ma w domu:)
Pioneer PL-50L II + Ortofon 2M Bronze + LAR LPS-1+ Cayin MT-35S + Canto Grand