Jaki gramofon ?

Zaczęty przez Magreeltoreel, Luty 28, 2016, 17:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

spookyghost

Panowie, znajomy się mnie zapytał czy mogę polecić jakiś dobry dźwiękowo gramofon. 

Powiedziałem że średnio bo nic na ten temat nie wiem ale zapytam fachowców. Więc pytam. :)

W chwili obecnej ma jakiegoś LG (chyba), tu czekam jeszcze na dokładne info. 

Oczywiście chciałby jakąś integre z racji na aktualne przyzwyczajenia. 

Cenowo raczej średnia półka, ale kto wie co tam w głowie siedzi. ;)

Quadral Titan MK III; klon Dartzeel NHB-108 (modyfikowany); Luxman DA-250; Sony CDP 557 ESD

frywolny trucht

Co masz na myśli pisząc "integra"? Nie wiem co to dla kogo średnia półka, ale ostatnio pojawiło się takie coś. Ma przedwzmacniacz gramofonowy, jest dość cichy i ma regulację VTA: https://audio.com.pl/testy/stereo/gramofony/3444-sonoro-platinum
Nie bawiłem się nim, ale chyba warto rzucić okiem.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

spookyghost

Tak chodziło mi o pre. :)

Dzięki wielkie. Pomyślimy, zobaczymy.

Generalnie jest jakaś blokada cenowa, pewnie żona, ale jak rozmawialiśmy to mówił o czymś droższym na początku, później trochę zredukował. ;)

Czekam jeszcze na pozostałe info o reszcie systemu. 
Quadral Titan MK III; klon Dartzeel NHB-108 (modyfikowany); Luxman DA-250; Sony CDP 557 ESD

wiki

No tak...
Nerwosa się włączyła na gramofon...

I teraz czekam na reakcję sprzedawcy z Japonii, czy obniży cenę...

Ja pierdziu, może się zdarzyć, że będę miał gramofon...🙂🙂🙂!!!
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.

frywolny trucht

Kierunek Japonia dobry- bo sprzęty w sklepowym stanie. Trochę zniechęca inne napięcie. Cóż to ma być?
A mają dwa?  uśmiechniety
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

miniabyr

Cytat: wiki w Marzec 20, 2026, 22:22Nerwosa się włączyła na gramofon...
A o jakim myślisz? Jakiej firmy 
Nie jestem statystycznym Polakiem.

wiki

Ten, o który pytam...
To oczywiście...
Victor
🙂🙂🙂
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy

wiki

Cytat: frywolny trucht w Marzec 21, 2026, 19:58Trochę zniechęca inne napięcie.
W gramofonach, zwykle jest mały transformator, od spodu plinty.
Wystarczy kupić odpowiednik z 230V na napięcie jaki daje japoński po stronie wtórnej (w serwisówce zwykle jest podane napięcie wtórne).
I podmieniasz taki transformator i masz wersję europejską...🙂

Pboczek

Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

tomcio

Cytat: wiki w Marzec 20, 2026, 22:22Ja pierdziu, może się zdarzyć, że będę miał gramofon...🙂🙂🙂!!!
duże OK wreszcie  piweczko

wiki

Jeszcze nie, nie mogę się zdecydować który...???

Czy oryginał 66 (lepszy), czy odnowiony 55 (gorszy)?

miniabyr

Wiktor ciągniesz je z Dżaponii? Nasz kolega miał z dwoma gramofonami problem - transport, który był destrukcyjny. 2 razy pod rząd! Dobrze, że zakup był przez dużą firmę, więc kase mu zwrócili. 
Nie jestem statystycznym Polakiem.

wiki

Zakup przez ebay, gwarancja zwrotu i takie tam...
Raczej bezpiecznie jak coś się stanie.
Ci co kupili piszą, że solidnie zapakowane...

Pierwszy z Japan, drugi ze Słowacji...

Piterski

To jest ramie z elektrofoniczną regulacją? Ja bym dał sobie z tym spokój. Jaki to jest koszt? Może u Pawelca coś znajdziesz w tych pieniądzach z możliwością obejrzenia posłuchania i gwarancją?
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

wiki

Nie znam Pawelca.
Gdzieś się wystawia z gramofonami?

frywolny trucht

Piterski

Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

wiki

,,Detektyw"... poszukał i znalazł moje ewentualne przyszłe zakupy...
Za opis i doświadczenia dziękuję...🙂
Może coś pomogą...

Na razie wyczekiwanie na...

wiki

Cytat: frywolny trucht w Marzec 30, 2026, 11:37https://www.facebook.com/people/Pawe%C5%82-Muras/100080348078137/#
Nie mam face coś tam... książek o twarzach...

A zanim Piterski podpowiedział to już znalazłem na winyl.net

Mimo to, dzięki 🙂

wiki

Ten plastik fantastik?
Uchowaj....

wiki

Chociaż może i nie plastik, 10 kg wagi...