Akustyka na poziomie przedszkolaka.

Zaczęty przez frywolny trucht, Kwiecień 28, 2016, 08:16

Poprzedni wątek - Następny wątek

patefonik

Tak, pełna zgoda pomiędzy sufitem, a kapeluszem powstanie cała masa odbić.
Pytanie, czy jest to dla nas szkodliwe? Celem budowy dyfuzora jest generowanie dużej ilości małych odbić o złożonym spektrum, zamiast jednego dużo odbicia...

Pboczek

Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Piterski

Ścianki mają znaczenie bo fala o określonej częstotliwości wpada w taka studnię i się odbija od ścianek bocznych i dna, to że głębokości są zróżnicowane tylko poszerza pasmo działania ustroju.
Twój ustrój nie będzie od generował takiej ilości odbić, na pewno coś porozprasza, a cześć pochłonie po przez odbicia od strony sufitu.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

patefonik

Cytat: Piterski w Grudzień 21, 2022, 12:35Ścianki mają znaczenie bo fala o określonej częstotliwości wpada w taka studnię i się odbija od ścianek bocznych i dna
Tak. Generalnie tak to powinno działać.
Tu pojawia mi się kolejne pytanie. Jak gruba musi byś ścianka, by fala się od niej odbiła?
Klikam na alle*ro pierwszy z brzegu dyfuzor:
"Pełen zakres rozpraszania: 737 Hz - 2457 Hz
Zakres dyfuzji: 1475 Hz - 2492 Hz"
Liczę sobie w dużym przybliżeniu.
Przyjmując dolną wartość "zakresu dyfuzji" mamy falę długości około 25 cm.
Ustrój zbudowany jest ze sklejki, nie wiem 6mm? może 8mm? No 10 to ona nie ma na pewno.
Jak to się ma dziać, że przegroda o grubości nawet 1cm odbije falę o długości 25 cm? Przecież ona powinna przejść jak przez masło, jak łomot subwoofera z auta miejscowego Sebastiana do naszych sypialni.

Piterski

Coś za bardzo komplikujesz te całe analizy, jak nasz kolega sterownik obrotów gramofonu ;).
Fala dźwiękowa nie przechodzi przez przegrody od tak sobie. Częściowo się od nich odbija, część energii przekazuje do nich jako ośrodka o innej gęstości.
Twój pomysł na ustrój nie jest zły bo zaburzy i osłabi Ci pierwsze odbicia co do skuteczności to zapewne są metody i narzędzia do jego symulacji ale to już trzeba uderzać do specjalistów, którzy to robią za pieniądze.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

patefonik

Bo to zima jest, czas na analizy. W bloku nie ma miejsca na przyzwoite diy. Trzeba czekać do wiosny, jak się ciepło zrobi, działka ruszy.

Zaintrygowały mnie te studnie po prostu. Widziałem taką rzeźbę z grzybków i mi się spodobała. Szybki przebłysk, że to przy okazji rozprasza i lekko wygląda.

Piterski

Cytat: patefonik w Grudzień 21, 2022, 20:45Szybki przebłysk, że to przy okazji rozprasza i lekko wygląda.
To z pewnością i na pewno wygląda ciekawiej niż takie panele.

Acoustic Lab

Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi, rzadko tu zaglądam.
Dyfuzor 2D QRD z przegrodami ma największą skuteczność rozpraszania i dyfuzji. Ustawiony naprzeciw kolumny biorąc pod uwagę jedynie pierwsze odbicie z przegrodami i bez prawie nie będzie miało znaczenia. Jednak w pokojach mamy po 30-50 odbić nim dźwięk wygaśnie, dlatego posiadanie przegród skutecznie zwiększa jego właściwości, bo fala wpadając do studni ma większe boczki do odbijania się. W przypadku braku przegród nie każde wgłębienie będzie miało wyższą ściankę obok, aby móc się odbijać w dyfuzorze. Każda głębokość jest odpowiednio policzona.

Robiąc takie grzybki jak narysowałeś domyślam się że każdy grzybek będzie miał połączoną przestrzeń z sąsiednimi - chodzi o przestrzeń pomiędzy górą grzybka, a sufitem właściwym. Gdyby je poodzielać to można by policzyć kubaturę przestrzeni za górą grzybka i układać wg stosunku jak w dyfuzorze QRD.

Jeszcze innym pomysłem jest sufit w salonie Nautilus w Warszawie. Od góry jest tam sufit właściwy, wełna, płyta perforowana, krzyże z płyty, które częściowo odbijają, a częściowo przepuszczają dźwięk do perforacji gdzie jest pochłaniany. Całościowo przy wysokości 3,8m i pokoju około 18mkw jest to silnie pochłaniający sufit.

patefonik

Dzięki,
tym razem ja przespałem twoją odpowiedź...
Ten sufit ciekawy, ale nie do realizacji w mieszkaniu w bloku, niestety.

juter22

Odświeżam wątek :)
Firma przygotowała dla mnie pomiary i tak to wyglada na wizualizacji, panele rozpraszające już wiszą bo zakupiłem je wcześniej, reszta będzie w sierpniu, czas pokaże co z tego wyjdzie, ale przygotowania pod finalny setup małymi krokami się zbliża ...

Miłej niedzielik życzę

Pboczek

Gratuluję. Dobra akustyka to podstawa i nie zastąpi tego najdroższy zestaw.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

frywolny trucht

Jest temat. Na zdjęciach pokazałem mój przyszły pokój odsłuchowy. Po podłodze będzie ze 20-22m2. Ścianka kolankowa wysokości ok. 150 cm. Strop żelbet. Jak widać pokój symetryczny, zamiast telewizora okno, kolumny po lewej i prawej stronie okna, zdjęcie robione- powiedzmy  z kierunku odsłuchu. Co położyć na podłodze ( domyślnie wełna, płyta OSB i jakaś wykładzina dywanowa), oraz wypełnienie krokwi ( domyślnie wełna, płyta gips karton).

Co zrobić, żeby przede wszystkim nie dudniło, miało to znośną jak na  poddasze akustykę, a i żeby się nie fajczyło za szybko w razie pożaru? To jest czas gdy mogę użyć niejako materiałów pierwotnych, żeby nie trzeba było się potem ratować ustrojami akustycznymi.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

Piterski

Generalnie podłoga na legarach i panele się za dobrze nie sprawdzają.
Moim zdaniem są firmy od Akustki wnętrz i z nimi bym o tym pogadał. Trochę zapłacisz ale temat ogarną Ci z pomiarami.

vasa

Nie kładź OSB tylko sklejkę. Wełna zawsze będzie lepsza od pianki czy styropianu, ale znika za gipsem.
Wiele więcej nie zrobisz, natomiast regały z książkami, jakieś półki i regały zawsze pomogą. Gdybyś nie do końca chował słupki i krokwie to też trochę pomoże. No i elektroniczna korekcja.
Swoją drogą - fajna dziupla się szykuje :)
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

dyletant

Na zeszłym AWS na narodowym prezentowała się firma produkująca panale podłogowe z X warstw, które wygłuszają hałasy. Można było postukać młotkiem i faktycznie w porównaniu do zwykłego panela różnica była kolosalna. Nie wiem jak w porównaniu z deską.

Cenowo akceptowalne. Jak znajdę namiar dam znać. Może w tym roku też będą.

Bass trapy co drugi regal i półki na płyty😉

kefas

Mieszkałem kiedyś na poddaszu, nigdy wcześniej ani później nie miałem takiej akustyki. Podłoga na legarach między nimi nie wiem co bo dostałem do adaptacji już z położonymi deskami, na deski dałem płytę wiórową 18mm na to panele podłogowe 8mm na piance 7mm albo coś koło tego na ściany proste i pochyłe  płyta kart-gipsowa a pod nią wełna 10cm , jętki zabudowane płytą kart-gips tworzyły jakby grube krokwie wzdłuż od miejsca odsłuchowego do głośników. To był rok 1997 nic lepszego nie było. Myślę, że zachowując dzisiejsze standardy  cobyś nie zrobił będzie bardzo dobrze. Całą robotę robią skosy i te zabudowane jętki, tak uważam.

Pboczek

Zostaw wysoki sufit, nie zabudowuj tego standardowo. Zostawiłbym legary w górze odkryte - powinny dobrze wyglądać, i zamknął pomieszczenie nad nimi na wysokości 3,0 - 3,5  m. Wełna do tłumień, drewno/sklejka do odbić na ścianach, suficie i podłodze lub jakieś wynalazki.Na koniec dopieścisz, wstawisz ustroje rozpraszające, jak trzeba pułapki. 
Szykuje się niezła pieczara odsłuchowa. 👍

frywolny trucht

Cytat: vasa w Październik 11, 2024, 17:17ale znika za gipsem

Jak to rozumieć?

[/quote]
Cytat: kefas w Październik 11, 2024, 18:26Całą robotę robią skosy i te zabudowane jętki, tak uważam.

Czyli zabudowywać, czy nie zabudowywać te jętki? Wizualnie może to być jakieś jak będzie odsłonięte. Porozrywa też promieniowali fali, ale nie wiem czy to dobrze, czy źle.

Płyta sklejkowa na ściany i podłogę? W sumie można też styropian i wylewkę, jeśli tam ma być 100% lepiej. Nie lubie styropianu w zamkniętych przestrzeniach, bo to niby nie rozprzestrzenia pożaru, ale lubi się tlić i jest toksyczny jak się pali. Wełna dałaby mi w przyszłości większe możliwości rozprowadzenia ciepła w podłodze, ale w sumie być nie musi. Jest trochę opcji.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

frywolny trucht

A może w ogóle źle kombinuję? Lepiej obrócić całość o 90 stopni? Odległość między miejscem odsłuchu a głośnikami się skróci, uwolnię okno, ale skosy... czy skosy w miejscu odsłuchu nie zabałaganią? Tutaj sama elektronika pomiarowa może nie wystarczyć, będzie leczyć chorobę, której można było uniknąć. Nie wiem jak się zachowa miejsce odsłuchowe po skosem dachu.

SBB

Te okna w tle to jest tragedia letnio-zimowa i akustyczna.

SBB

Najważniejsze są pochłaniacze za kolumnami i w miejscach pierwszych odbić.Wełna 10 cm załatwi sprawę.

Pboczek

W sumie to całkiem fajna konstrukcja drewniana. Może by jej nie zabudowywać? Po skosie dachu wypełnić, na to sklejka? Legary fali nie porozrywają ale wyglądają b.dobrze. Do rozszarpywania dźwięku użyjesz dyfuzorów, ładnie się wpasują. Zostawienie większej kubatury powinno być lepszym rozwiązaniem zwłaszcza, że pomieszczenie nie jest spore, 20 m2 w skosach.
Podłogę trzeba wytłumić dobrą warstwą. Styropian to w audio słaby pomysł. 

vasa

Cytat: frywolny trucht w Październik 12, 2024, 09:43Jak to rozumieć?
Wełna schowana za gipsem nic Ci nie pochłonie, nie wygłuszy. No, może prawie nic. Wszystko odbije się od twardej powierzchni.
Zostaw jak najwięcej odkrytej konstrukcji, każdy taki kawałek zabierze trochę energii odbitej.
Co do kierunku to ten drugi układ (z oknami połaciowymi za kolumnami) będzie IMHO sporo gorszy. Pytanie czy potrzebujesz okna w ścianie szczytowej? Można by na niej zmontować jakieś pochłaniacze. Np arrasy??? :)
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

dyletant

Wszystkie rady nie od parady. Połowa z nas ma doświadczenie w budowaniu domu a druga widziała budowę🙂.

Głośniki ustaw tak aby mieć bazę trójkąta około 3 metry plus najlepiej metr z każdej strony łącznie za miejscem odsłuchu. Możesz jakieś ustroje dać w razie potrzeby.

Na ściany coś dać musisz 15 cm styropianu lub wełnę. Niby ocieplenie klimatu ale zima jest to będzie zimno.. pytanie jak bardzo. Wstawisz kozę to będą analogowe trzaski. Repelkulacja też będzie szumieć.

Dom budujesz to 2k na pomiar i doradztwo wrzucisz w koszta łazienki😉

vasa

Cytat: dyletant w Październik 12, 2024, 21:112k na pomiar i doradztwo wrzucisz w koszta łazienki😉

I to jest głos rozsądku 👍