Akustyka na poziomie przedszkolaka.

Zaczęty przez frywolny trucht, Kwiecień 28, 2016, 08:16

Poprzedni wątek - Następny wątek

kefas

Gdybyście zobaczyli moje ustawienie głośników to byście powiedzieli że to nie powinno grać a grało, robotę robią skosy i płyta gipsowa a za nią wełna no i nierówny sufit znaczy z belkami. Ja miałem za sobą skos a tam gdzie głośniki ściana prosta a tylko przy samym suficie skos

frywolny trucht

Jedyne okno w pokoju widać na zdjęciach. Nie ma żadnych połaciówek. Przykładowe zdjęcie znalazłem takie, ale chodziło o orientację głośników. Lepiej na ścianie szczytowej, czy pod skosem? Styropian ma jedną zaletę. Można go przywalić wylewką betonową- czyli dość konkretna stabilizacja antydrganiowo- antyrezonansowa. Niby na płyty OSB też wylewają... w sumie więc nie mam zdania. Nie wiem co dać na podłogę.

Dwa koła za przybycie i wykonanie pomiarów z zaleceniami gdzie jakie ustroje? Sądziłem, że to dużo droższa zabawa. Mnie za dwa koła nie chciałoby się jeździć po kraju i wysłuchiwać wynurzeń zboków audio ;)
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

Pboczek

Jak już coś Ci powiedzą fachowcy, to napisz w szczegółach co. 
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

juter22

Ja pomiary robiłem tu https://asound.pl
Mają zaawansowany program który liczy wszystko i dobiera ustroje - wcale nie bolało, a efekt końcowy bardzo zadawalający.
Jesteś w dobrym momencie bo na tym etapie można wszystko pięknie zaplanować i policzyć - zazdroszczę :)
IMG_7739.HEICIMG_7737.HEICIMG_7738.HEIC

Piterski

Też podzielam zdanie juter22.
Arek stać Cię na taką usługę, nie jesteś gołowąsem na dorobku. Zrób to raz, a porządnie.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

frywolny trucht

Spoko, ale na dziś nie ma ani podłogi, ani ścian, ani sufitu, a już można się bawić w akustykę wybierając materiały budowlane i kształt pomieszczenia. Do pomiarów kawał drogi.

I nie wysyłajcie mnie tak szybko jednoznacznie w ręce firm, które akustyką w 90% zajmują się ze dwa lata i wszystkiego nauczyli się z YT.
Bo to stawia sens istnienia takiego forum jak nasze pod  znakiem sensowności istnienia.
Ostatnio śwagierro sobie kompletuje sprzęt audio za kilkanaście koła i ostatnie o czym pomyślał- spytać tutaj, byście coś podpowiedzieli. Administrator tego forum. Dodajmy.

Nie jest dobrze.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

dyletant

Hmmm. Może spojrzałbym na temat właśnie z perspektywy. Jeśli jesteś na etapie stanu surowego to właśnie dobry moment aby wybrać odpowiednie materiały na wylewkę, ocieplenie...kształt ścian (ewentualna ich zabudowa) i ustawienia kolumn w zależności od odległości.
Może , któraś z firm nie polecanych ma doświadczenie od podszewki. Wiadomo powiedzą że najgorsze sześciany. Ale tunel 2x10m też jest nienajlepszym rozwiązeniem na pokój muzyczny. Pewnie masz coś po środku. Może ktoś coś doradzi mądrego na tym etapie.

Po co potem leczyć się kablami.
Ostateczny tuning pewnie przyjdzie na końcu. Ale bas trapy i dyfuzory może uda się wkomponowac już teraz w miejsca gdzie nie ma okien. Taka myśl.

Z drugiej strony fachowiec powie. Zrób Pan stan zamknięty a my wjedziemy na białym koniu i zeszpecimy pomieszczenie naszymi zabawkami.

Niemniej na podstawie kubatury pewne symulacje można by zrobić na podstawie umiejscowienia źródeł dźwięku. Pytanie za ile? O to bym osobiście powalczył.

Łatwopalnościa osobiście bym się nie przejmował - statystycznie Twój region raczej nie jest w strefie podwyższonego ryzyka. Chyba, że rozważamy zapruszenie przez roztargnienie lub rudego kota.

Piterski

Arek uważam, że są firmy które Ci zrobią fachowo taką analizę i sugestie co do materiałów wykończeniowych i całej akustyki doradzą. Faktycznie nie będzie to koszt 2 tysięcy ale jego krotność ale chyba warto zrobić, raz a dobrze. Zapewne też czytałeś o poddaszach gdzie bas wchłania jak gąbkę lub dzieją się inne niekorzystne zjawiska.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

kefas

Jeśli miałbym pieniądze to z pewnością taką ekipę bym zamówił ale dopiero po tym jakbym miał wszystko skończone by przekonać się co takie zmiany są warte i to czy ostatecznie by tak zostało zależałoby od mojego ostatniego zdania. Co do materiałów to jestem zwolennikiem natury czyli drewno na podłogę, parkiet lub deski kwestia z jakiego drzewa tu trzeba poczytać które najlepsze. Ściany, ja nie miałem pozwolenia na ciężkie więc wybrałem płyty karton-gips w środku z wełną mineralną bez wełny mogłoby stworzyć pudło rezonansowe które chyba źle wpływałoby na akustykę. Potem znaleźć kilka ulubionych utworów (nie płyt ) słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać. Moim bardzo subiektywnym zdaniem. Może zaprosić  jeszcze znajomego, jakie on ma wrażenia i to tyle.

Pboczek

Akustyków zapytaj o materiały tzn. czy polecają styropian/wełnę, regips/osb/sklejkę, deski podłogowe/panele. Zapytaj o kubaturę pomieszczenia, czy lepiej zostawić większą ze skosami, czy mniejszą ze ścianami lub może coś pomiędzy? Na jakiej wysokości zamknąć sufit, czy zostawić go otwartym w skosie?
Zapłać za taką wstępną konsultację, którą da się przeprowadzić ze zdjęć. Nie wydaje mi się żeby było to bardzo kosztowne. 
Następnie już po wykończeniach, możesz mierzyć co tam słychać w środku.
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

muda44

Ze swojego doświadczenia...
Ściany, sufit, podłoga maja być sztywne. Duże, miękkie powierzchnie potrafią wchłonąć bas i to później ciężko odzyskać. Im więcej gratów w pomieszczeniu tym lepiej. Ważne to zachowanie symetrii.

Na wszystkie ściany polecam takie coś.

Pboczek

dyletant

Nie jestem miłośnikiem takich gąbek.kurzą się czego nie można oczyścić co po jakims czasie użytkowania zaczyna źle wpływać na nasze samopoczucie bynajmniej nie audiofilskie.

Miałem kiedyś panele pokryte materiałem - te chociaż można było szczotką do ubrań przeczyscic. 

Ciekawe doświadczenie z tym basem. Warto  rozważyć... szczególnie przy mniejszych kolumnach.

patefonik

Cytat: vasa w Październik 12, 2024, 19:38
Cytat: frywolny trucht w Październik 12, 2024, 09:43Jak to rozumieć?
Wełna schowana za gipsem nic Ci nie pochłonie, nie wygłuszy. No, może prawie nic. Wszystko odbije się od twardej powierzchni.
Zostaw jak najwięcej odkrytej konstrukcji
Wełna schowana za gipsem nic Ci nie pochłonie, nie wygłuszy. No, może prawie nic. Wszystko odbije się od twardej powierzchni.
Nie masz racji.
Odbije tylko i wyłącznie wysokie częstotliwości. Wytłumi niski środek i dudnienie basu, zakładając, że wełna będzie gęsta i gruba, powiedzmy 80-110 kg i >30cm. Grubość płyty karton gips to 12.5 cm nie jest to żadna bariera dla fali powiedzmy 100hz o długości około 3.45 metra.

Zwróć uwagę na gęstość rozmieszczenia słupków do których będziesz mocował płyty. Muszą być gęściej jak normalne 60 cm. Płyta może zachowywać się jak ustrój membranowa i wyssać cały bas.
Nie jestem ekspertem, ale czytałem że dobrze jest dać dedykowane płyty o większej masie, lub podwójną warstwę płyt na krzyż.

muda44

Cytat: Pboczek w Październik 15, 2024, 11:58Cóż to jest?

Klinkierowe płytki " cegiełki " z Castoramy.
Najpierw ściany szpachlowałem klejem do płytek z drobnym ziarnem a później kleiłem na to te płytki na duży grzebień tak żeby odstawały od ściany z 1-2mm i klejone jak widać bez fugi. Płytki klejąc, przykładałem linijkę 20cm i każdą delikatnie krzywo ustawiałem żeby wizualnie nie było tego widać ale żeby proste nie były...

I to o niebo lepiej działa od wszelkich paneli 2D, 3D jakie miałem ze sklejek, styroduru. Lepsze od gąbek Basf Basotect i innych które próbowałem.

Pboczek

Muda44, wg twoich obserwacji klinkier, rozprasza, czy tłumi?

Arek, coraz więcej pytań, wzrastają koszty konsultacji akustycznej. Dasz radę?

frywolny trucht

muda44

Cytat: Pboczek w Październik 16, 2024, 11:49Muda44, wg twoich obserwacji klinkier, rozprasza, czy tłumi?

Arek, coraz więcej pytań, wzrastają koszty konsultacji akustycznej. Dasz radę?

Tłumić to może jedynie górę pasma, cos co wpada pod płytki a tak frontem odbija. Robi to skutecznie bo daje czystą, głęboka scenę, bez dziur i podbarwień materiałów lekkich które mniej lub bardziej muszą dzwonić.
To tylko ściany a okna firanki, grube zasłony, gruba wykładzina czy dywan i wiele klamotów tak żeby jak najbardziej zagracić.

Mój kolega sprowadza, serwisuje i sprzedaje stare, duże kolumny. W warsztacie ma dosłownie wszystko i w większości zagracone a gra mu to tam o niebo lepiej niż w pokoju z dechami i regipsem dookoła. Walczy z tym od lat...

Bacek

Skuteczne i proste są dyfuzory plicylindryczne czy jak to się po polsku nazywa. 

https://www.youtube.com/watch?v=0ODjNg59_H0

Nie muszą być niczym wypełnione, mają rozpraszać fale dźwiękowe a nie pochłaniać. Wyposażyć się w różnych rozmiarach powiesić w różnych kierunkach i już 10% powierzchni ścian w strategicznych miejscach zrobi robotę. 

https://community.klipsch.com/index.php?/topic/64898-articles-several-on-polycylinders/

W wątku jest kilka artykułów na temat tych ustrojów. 

Ale to pewnie do trochę większych pomieszczeń, w mniejszych w których ściany są cenne, półki z książkami i innym mystem zrobią równie dobrą robotę. 

Pomiędzy tymi pionowymi słupami we wnękach można zorganizować właśnie półki które nie zjedzą miejsca pokoju.

dyletant

Może podczas prezentacji na tegorocznym AWS znajdą się odpowiedzi na nurtujące pytania AWS - praktyczne podejście - piątek 17:00 Hotel Radisson Blu Sobieski, sala Wilanów III

Będzie też coś dla miłośników kina domowego piatek_15_00_akustyka_mgr_inz_bartlomiej_czubak_kino_domowe_i_pokoj_odsluchowy_jak_polaczyc_te_funkcje_case_study_realizacji_

dyletant

Na prezentację dotarłem. Niby nic odkrywczego ale zawsze jakoś trochę w głowie po układa. Kilka fotek z wykładu jest ale jakość nie upoważnia do publikacji.

Z dzikiej ciekawości zrezygnowałem z eksperymentalnych wyskoków w wyższe rejony cenowe kawy i przez jakiś czas oszczędnie pozostanę przy Wild Drop dystrybucji w sieci Empik.
Przyszłe nadwyżki przeznaczyłem na mikrofon pomiarowy Umik-1. Podłączyłem, zrobiłem z ręki pierwszy niedoskonały pomiar i będę kminić :).