Kilka różnych kabli

Zaczęty przez gratefullde, Czerwiec 25, 2016, 09:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

cortes

Cytat: YanCo w Kwiecień 20, 2024, 20:06Cortes......
Czy Ty to sobie wyobrażasz?
Wiki pisał kilka już razy, że pomiary są poza jego godnością i niegodne jego wiary. ;)
Takich czynności się nie robi ;);).
Tak naprawdę, takie pomiary by zepsuły całą przyjemność konstrukcji. Jedynym miernikiem w tej konstrukcji jest słuch Wikiego. I to nie żart. :)

Wskaż mi proszę gdzie pisałem o jakiś pomiarach?

YanCo

Cytat: cortes w Kwiecień 20, 2024, 19:18Robisz obliczenia grubości żył jakie uzyskasz z tych drucików? Jakie przekroje preferujesz?
Ja tak mam, że jak mam wykręcić nakrętkę nr. 7, to biorę klucz o nr. 7. A jak ktoś pyta o obliczanie grubości żył, jest jasne, że pyta o zmierzenie średnicy drutu. Więc temat niepodejmowanego przez Ciebie tematu pomiarów uważam za wyczerpany. ;););)

wiki

O widzisz YanCo, nie pomyślałem o sześciu mikrofonach.
To dałoby całkiem fajne podejście do zbierania charakterystyki dźwięku w pomieszczeniu. Osoba mierząca musiałaby być w innym pokoju bo nigdy nie usiądzie tak samo...😉 a i sweter może być inny...

Powstałyby wtedy wyniki z pomiarów.
Gorzej mogłoby być pewnie z interpretacją. Ale kto wie?

Kiedyś, jak byłem młody, bardzo jarałem się pomiarami...
Ale dawno temu już mi przeszło.
Miałem kilka przypadków, że urządzenia o super hiper parametrach z tabelki zagrały gorzej niż te z gorszymi parametrami. Bo tak bywa.
Nie wszystkie parametry z tabelek wpływają na słuch... ale za to dobrze na wyobraźnię...

Dziś po prostu już mi się nie chce robić pomiarów, to po pierwsze. Po drugie nie mam specjalistycznych urządzeń pomiarowych, a inwestować w nie już nie będę (chyba, bo różnie to może być...🙂).
Także tak...🙂
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

YanCo

A jednak masz wiedzę, nic na czuja. Ty oszuście ;););).
Ja niestety mam tylko ok. 40 lat doświadczeń i nauki na własnych i cudzych błędach i nie stać mnie jeszcze na porzucenie pomiarów. A może ciężko się uczę?
  Właśnie przygotowuję takie małe pudełeczko z ośmioma mikrofonami, jak coś z tego wyjdzie, to zakomunikuję tu. Tylko osiem, bo tyle mam wejść w swojej karcie. Do tej pory używałem 6 mikrofonów i mi to wystarczyło, ale sytuacja trochę się zmieniła i potrzeba ich 8.
  Dobra, dość oftopa, rób swoje i pisz o tym.

Pboczek

Pudełko z ośmioma mikrofonami to nie offtop! Dlaczego sześć to za mało?
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

YanCo

Jedna oś więcej to 33% dokładniejszy pomiar, więcej odbić i wykresów. No i więcej informacji do rozkminiania przez najbliższe tygodnie ;). A dokładniej zanosi się na wymierzenie większej sali niż te, które do tej pory mierzyłem.

Pboczek

Czy w tego typu pomiarach, wyszły ci kiedyś zmiany związane z różnymi np. wzmacniaczami, wkładkami gramofonowymi?
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Piterski

Wkładki mu nie wyją bo nie ma płyty z odpowiednim sygnałem.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

YanCo

Cytat: Pboczek w Kwiecień 22, 2024, 07:31Czy w tego typu pomiarach, wyszły ci kiedyś zmiany związane z różnymi np. wzmacniaczami, wkładkami gramofonowymi?
Cytat: Piterski w Kwiecień 22, 2024, 08:05Wkładki mu nie wyją bo nie ma płyty z odpowiednim sygnałem.
Ze wzmacniaczami tak, z wkładkami nie.
 Co do wzmacniaczy, jest tak dużo zależności niezależnych od słuchacza, że nie jestem w stanie ich opanować. Sens pomiarów wzmacniaczy jest tylko wtedy, gdy mamy na stole dwa lub więcej tego samego modelu lub identycznej budowie wewnętrznej, a różnej proweniencji.
 Ideą takich pomiarów (8-mic, 6-mic) jest Odpowiedź Akustyczna Sali i jaki by nie wstawił tam zestaw źródło->wzmacniacz->głośniki, to i tak na wykresach pojawia się OAS. Jak słyszeliście sygnały kalibracyjne, to wiecie o czym piszę, to zestaw pisków, klików, szumów i innych pohukiwań.
 Co do wkładek, w sumie mam cztery, w tym jedną "przyzwoitą" i nie mam co zmierzyć. A i odpowiednich płyt nie mam.

Pboczek

Rozumiem. Ciekawe że takie parametry jak szerokość, głębokość, wysunięcie sceny są niemierzalne, choć to w sumie zobiektywizowane cechy.

YanCo

Są mierzalne właśnie przy technice wielo-mikrofonowej. Problem pojawia się podczas interpretacji wyników.
 Dwa kanały to prościzna z niemożliwością oceny przestrzeni pomieszczenia, ale już sześć czy osiem to równanie z wieloma niewiadomymi.
 Pomiar stereo nie zbiera wszystkich podstawowych parametrów odpowiadających za rzeczoną przestrzeń. Liczą się odbicia od ścian, ale też od podłogi i sufitu.
 Masz odpowiednie narzędzia i wiedzę o ich używaniu, to masz wiedzę o otaczającym cię świecie.

PEACE EVERYONE

vasa

Cytat: YanCo w Kwiecień 24, 2024, 18:11Problem pojawia się podczas interpretacji wyników.
A możesz zamieścić jakieś wyniki pomiarów do popatrzenia?
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

YanCo

A widziałeś takie wykresy gdzieś w sieci? Ja nie mam takich, bo są własnością właścicieli mierzonych obiektów. Nie mam wykresów na własny użytek.
  Jakby ktoś koniecznie zaczął polegać na miernikach, a nie na własnych uszach, tu są podpowiedzi https://forum.audio.com.pl/topic/77095-korygowanie-odpowiedzi-cz%C4%99stotliwo%C5%9Bciowej-pomieszczenia-via-rpi-3-na-volumio/

vasa

Cytat: YanCo w Kwiecień 24, 2024, 20:59nie mam takich, bo są własnością właścicieli mierzonych obiektów
Jasne. Nie będziemy przecież podważać naturalnych praw obiektów.
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Pboczek

Coś sądzę że wyniki pomiarów są  niezłą zagadką, skoro badający boją się je ujawniać.

YanCo

Cytat: Pboczek w Kwiecień 25, 2024, 07:27Coś sądzę że wyniki pomiarów są  niezłą zagadką, skoro badający boją się je ujawniać.
Zagadką tak i nie strach, a ETYKA raczej. Są też konkretne zapisy w umowach.
Próbowałem też znaleźć jakieś wykresy 6-cio kanałowe, stereo owszem są, a 6-mic niestety nie ma. Nie mam też możliwości interpretacji takich wykresów, nie znając szczegółów całości pomiarów. Wykresy są tylko marną ich częścią, nie znając choćby wymiarów, zagracenia czy przesłuchów, obawiam się (delikatnie rzecz ujmując), że interpretacja wykresów byłaby tylko wróżeniem ze szklanej kuli.
 I znów wracamy do oceny nausznej, osobiste niestety ;).

Piterski

I tak wszystko sprowadza się do tego, że nie dążymy do idealnej charakterystyki lecz przyjemności ze słuchania. Dlatego uważam, że indywidualna ocena dźwięku i zmian w systemie ma sens i do użytku indywidualnego, nie przygotowania nagrania w studio, w zupełności wystarcza.
Owszem pomiary pozwolą ograniczyć ilość prób wskazać słabe miejsca i poprawić odbiór dźwięku. Zaś akustyką pomieszczenia, jeśli możemy i mamy takie możliwości, uzyskamy więcej niż kablami czy innymi równie marginalnymi elementami. Po prostu skala zmian jest nieporównywalna.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Stokrotka

Cytat: Piterski w Kwiecień 25, 2024, 11:14I tak wszystko sprowadza się do tego, że nie dążymy do idealnej charakterystyki lecz przyjemności ze słuchania.
Zgoda. :)
Myślę że, każdy kto chce się wypowiadać na temat, jak coś gra, powinien przed wydaniem opini wpierw zrobić sobie ten test.  
https://www.resound.com/en/online-hearing-test

Piterski

Gerwazy, nie zamierzam z Tobą rozmawiać czy też dyskutować. Z zasady nie zadaje się z ludźmi o tak niskich zasadach moralnych jak te którymi się kierujesz. Dlatego proszę ze mną nie wchodzić w polemikę.

Stokrotka

Cytat: Piterski w Kwiecień 25, 2024, 12:20Z zasady nie zadaje się z ludźmi o tak niskich zasadach moralnych jak te którymi się kierujesz.

Moje zasady  moralne okreslają setki opini ludzi, którzy z własnej nie przymuszonej woli wydali swoje ciężko zarobione pieniadze na dokonanie zakupu, na dodatek chciało im się, a wcale nie musili tego robić, wystawić opinię o mnie.
Rzeczywiście, polemika z osobą która posługuje się pomówieniami przeczytanymi w Internecie sensu nie ma.

vasa

Cytat: Piterski w Kwiecień 25, 2024, 11:14pomiary pozwolą ograniczyć ilość prób wskazać słabe miejsca i poprawić odbiór dźwięku
Od dłuższego czasu mój główny wzmacniacz to Lyngdorf. Mieszkał ze mną w różnych miejscach i grał z różnymi kolumnami. Zrobiłem nim kilkadziesiąt pomiarów i NIGDY korekta wprowadzona przez algorytm Lyngdorfa nie pogorszyła subiektywnych odczuć. Czasami różnice były stosunkowo niewielkie, czasami spektakularne, i zawsze na korzyść.
Tak że ja mam zaufanie do pomiarów i uważam że warto je robić. W ogromnej większości przypadków bardzo pomagają :)

Stokrotka

patefonik

Cytat: wiki w Marzec 24, 2024, 19:49O! Szok!
Melepeta, masz rację.
Nawet nie wiedziałem, że jeden powstał nie w tę stronę.
Będzie trudno przekręcić.
To chyba dlatego, że się spieszyłem na wizytę u sheykka i popełniłem błąd w sztuce.

Dzięki za czujność...🙂🙂🙂👍👍👍
Pozwól, że wrócę do tematu. 
Dziś grzebią w necie znalazłem coś takiego. Opis dotyczy kosmicznie drogiej sieciówki Entreq Olympus. Cytuję
"
  • Positive and negative cables are spun clockwise and anticlockwise respectively
    This together with different length and material on positive and negative conductors/cables give the magnetic fields around the positive and negative cable different shape. This way Entreq can reduce the cross talking betwen the cables and fields.

Może więc to nie błąd a "palec boży" 
Źródło https://www.futureshop.co.uk/entreq-olympus-designed-for-digital-mains-power-cable

Pboczek

O, na tej stronie mają bezpiecznik za 4.200 £.

spookyghost

Cytat: patefonik w Kwiecień 28, 2024, 10:12
Cytat: wiki w Marzec 24, 2024, 19:49O! Szok!
Melepeta, masz rację.
Nawet nie wiedziałem, że jeden powstał nie w tę stronę.
Będzie trudno przekręcić.
To chyba dlatego, że się spieszyłem na wizytę u sheykka i popełniłem błąd w sztuce.

Dzięki za czujność...🙂🙂🙂👍👍👍
Pozwól, że wrócę do tematu.
Dziś grzebią w necie znalazłem coś takiego. Opis dotyczy kosmicznie drogiej sieciówki Entreq Olympus. Cytuję
"
  • Positive and negative cables are spun clockwise and anticlockwise respectively
    This together with different length and material on positive and negative conductors/cables give the magnetic fields around the positive and negative cable different shape. This way Entreq can reduce the cross talking betwen the cables and fields.

Może więc to nie błąd a "palec boży"
Źródło https://www.futureshop.co.uk/entreq-olympus-designed-for-digital-mains-power-cable

To z palcem bardzo mi się spodobało ,😂😂😂 dobrze że nic innego. 🤪

Ciekawy tekst. W tym jednak konkretnym przypadku powinno być prawo. Wewnątrz można by się zastanowi, ale to trzeba sprawdzić co i jak jest podłączone. 😁
Quadral Titan MK III; klon Dartzeel NHB-108 (modyfikowany); Luxman DA-250; Sony CDP 557 ESD