Menu główne

Dobry film

Zaczęty przez frywolny trucht, Lipiec 07, 2014, 10:51

Poprzedni wątek - Następny wątek

frywolny trucht

Stare. 2011. Obecnie na Disney+. Dziwne, że mi umknęło, mnie fanowi klimatycznych kryminałów. Pierwsze dwa sezony po 13 odcinków traktują o jednej sprawie. R e w e l a c j a. Niby amerykańskie, ale jakby skandynawskie ( kto ciekawy doczyta, że na podstawie scenariusza Forbrydelsen autorstwa Søren Sveistrup-a, w produkcji jest trochę skandynawskich nazwisk).

Inna ciekawostka. Trzy odcinki reżyserowała Agnieszka Holland.

ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

Bartolo

Konklawe. Tu wszytko się zgadza.. Duże Kino...!!!
www.youtube.com/watch?v=C6tXecYuDCM
www.facebook.com/Z.Tylu.Sklepu
www.facebook.com/TymczasemTytus
www.instagram.com/bartosz.mrozowski

wiki

Właśnie obejrzałem...
Lekki to on nie jest, ten film...

Iluminacja
Rez. Krzysztof Zanussi
1972

Jest nad czym myśleć po obejrzeniu...

Kolumny JBL, transport, przetwornik, TVC, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC sx3, Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz

dyletant

Z serii kino familijne. Niekoniecznie pasujące do profilu leciwego audiofila

frywolny trucht

"Dojrzewanie" Krótki serial na Netflix. Nie pisałem nic, bo staram się go zapomnieć, wyprzeć. Jeśli tak wygląda dziś szkoła, stosunki międzyludzkie, to ja wysiadam. Wybieram odosobnienie.

Ponieważ o produkcji jest głośno, postanowiłem coś skrobnąć. Ostrożnie proszę, to nie jest żadne lekkie, hollywoodzkie kino- ha ha, hi hi. Mocno zepsuje humor. Czy ma tę wartość, że po obejrzeniu będziemy mądrzejsi, coś będziemy w stanie lepiej zrobić? Wątpię.

ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

Pboczek

Mam wrażenie że wszędzie się tym filmie pisze, mówi. Jak nie często. 
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Piterski

Nie oglądam takich produkcji, generalnie mało czasu mam na filmy ale czasem rozmawiamy w pracy o młodym pokoleniu i ja nie mam aż tak złego o nim mniemania kiedy obserwuje córkę i jej koleżanki.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

dyletant

Cytat: Pboczek w Marzec 27, 2025, 19:23Mam wrażenie że wszędzie się tym filmie pisze, mówi. Jak nie często.

Ania Lewandowska podobno na fejsie nawet o nim wspomniała, więc to musi być ważka produkcja i da się zmonetyzować.

Młodzież jaka by nie była to przekrój i rozkład różny a zagrożeń obecnie więcej niż w czasach gdy z nudów machało się nogami na trzepaku.

kefas

Bardzo dobry serial oglądałem go jakiś czas temu a jeszcze mnie trzyma.

frywolny trucht

Kompletnie nieznany. Disney+. /Ta platforma mnie zaskakuje swoją atrakcyjną ofertą. Podchodziłem do niej jak do jeża. Pełne zaskoczenie.

https://www.filmweb.pl/film/Kompletnie+nieznany-2024-10036103

Bardzo pouczający dla mnie film. Bob Dylan. Każdy wie, ale ja np nie rozumiałem jego fenomenu, tego, że Nobla dostał. Ot, przynudzający grajek z gitarką i harmonijką. Film pomaga ogarnąć kim był i co dla Ameryki znaczył. Dobra gra Chalameta w roli głównej, artystycznie film trudno mi ocenić. Po prostu chłonąłem go jak dokument :)

frywolny trucht

Brutalista. Prime Video do wypożyczenia za 15 zł.
https://www.filmweb.pl/film/The+Brutalist-2024-10009778

Jestem fanem Adriena Brody i on nie zawodzi, natomiast film jakiś taki niewiarygodny dla mnie. W sensie wspaniałości architektury, wymyślonego życiorysu. Gdybym zobaczył historię konkretnego architekta i jego dzieła, łatwiej byłoby mi łyknąć resztę przekazu, a tak  to jakieś wydumki wyszły. Kondensat zyciorysów paru ludzi czasu wojny i kompletnie wydumana, nieprzemawiająca do mnie architektura, wciskająca mi kit, że jest zajebista. Drażniące, pomimo, że nie jest to film stricte o architekturze.

... ale ogólnie film ma dobre oceny, zebrał sporo nominacji do nagród i nagród. 3,5h jakoś leci z małą przerwą na siku, może po prostu ja się nie znam.

frywolny trucht

Platforma MAX. The PITT. Serial.

Mocna rzecz. Choć tematyka szpitalna nigdy mnie nie interesowała- zassało. Już od pierwszych chwil widz dostaje w łeb. Człowiek zawsze myślał, że polski SOR to kamieni kupa, ludzie są traktowani jak kartofle, tłoczą się godzinami na niewygodnych fotelach i się dziwią, że za co płacą te yebane składki zdrowotne.

No to serial pokazuje ten sam młyn i syf na pierwszej linii frontu w szpitalu, w amerykańskim Pittsburghu i tłumaczy. Oczywiście wątek edukacyjny nie jest jedyną wartością serialu, jest akcja, są ludzkie dramaty, sprawna kamera, dobre aktorstwo. Serial ma bardzo wysokie noty na filmwebie i w ogóle się nie dziwię.

spookyghost

Cytat: frywolny trucht w Maj 29, 2025, 12:37Platforma MAX. The PITT. Serial.

Mocna rzecz. Choć tematyka szpitalna nigdy mnie nie interesowała- zassało. Już od pierwszych chwil widz dostaje w łeb. Człowiek zawsze myślał, że polski SOR to kamieni kupa, ludzie są traktowani jak kartofle, tłoczą się godzinami na niewygodnych fotelach i się dziwią, że za co płacą te yebane składki zdrowotne.

No to serial pokazuje ten sam młyn i syf na pierwszej linii frontu w szpitalu, w amerykańskim Pittsburghu i tłumaczy. Oczywiście wątek edukacyjny nie jest jedyną wartością serialu, jest akcja, są ludzkie dramaty, sprawna kamera, dobre aktorstwo. Serial ma bardzo wysokie noty na filmwebie i w ogóle się nie dziwię.

Serial naprawdę fajny. Chociaż żona w kilku momentach nie dała rady emocjonalnie. 
Quadral Titan MK III; klon Dartzeel NHB-108 (modyfikowany); Luxman DA-250; Sony CDP 557 ESD

jjacek

Mroaczna , brutalna , pokrecona historia trzymajaca  w napieciu i "wkrecajaca" na... maxa . Przypadki  detektyw Carl Mørcka opisane przez  Jussi Adler-Olsena moga stac sie podstawa do nakrecenia nawet kilku "sezonow" Departamentu Q... i kolejnych zarwanych nocy.  Szkoda tylko , ze sami Dunczycy nie zabrali sie za te ekranizacje... https://www.youtube.com/watch?v=hTc-EN3wbJo
https://lubimyczytac.pl/cykl/946/departament-q

frywolny trucht

Trzeci sezon Białego Lotosu trzyma fason. Bardzo smacznie przyrządzona kuchnia tajska.

frywolny trucht

Nie jestem zbyt wylewny, ale są lepsi. Proszę, Tomasz Raczek:

Acha, obejrzałem drugi sezon The Last of US i spoko jest. Oceny na filmwebie uważam za krzywdzące, choć trochę rozumiem, że po euforii pierwszym sezonem trudno było sprostać. Mnie tam zombiaki przeszkadzało tak samo jak w pierwszym sezonie, sam film fajnie pogłębił opowieść. Nie, że zagadka i napierdalanka jak w grze. No nic, może nie arcydzieło, ale czekam na 3 sezon :)