Dobry film

Zaczęty przez frywolny trucht, Lipiec 07, 2014, 10:51

Poprzedni wątek - Następny wątek

miniabyr

Netflix - Krwawe niebo. Horror, sensacyjny, SF. 
Nie jestem statystycznym Polakiem.

wiki

Dziś dzień japoński... to film... można napisać... dobry film...

Ostatni Samuraj
Reż. Edward Zwick
2003

Się...🎬🎬🎬
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.

kefas

To czy dobry to każdy sam oceni ale na pewno warto obejrzeć 

Bartolo

www.facebook.com/Z.Tylu.Sklepu
www.facebook.com/TymczasemTytus
www.instagram.com/bartosz.mrozowski

frywolny trucht

Heweliusz. Netflix. 5 odcinków.

No co tu dużo mówić. Jak nie nasze.

ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

jjacek

Troche sie wzdrygam przed ogladnieciem tego serialu , ale to osobiste sprawy.
Spoznilem sie doslownie minute   na prom pasazerski w Ystad ...kapitan nawet mi pomachal :( , ale  kilak godzin pozniej odplywal towarowy Heweliusz  , ktorym "na czarno" spokojnie juz poplynalem... Wszystko poszlo gladko.
 Kilka dni pozniej doszlo do tej tragedii  , o ktorej opowiada serial... 

dyletant

No cóż, dwie godzinki ale da się.

Pboczek

Cytat: jjacek w Listopad 08, 2025, 14:29Troche sie wzdrygam przed ogladnieciem tego serialu , ale to osobiste sprawy.
Spoznilem sie doslownie minute  na prom pasazerski w Ystad ...kapitan nawet mi pomachal :( , ale  kilak godzin pozniej odplywal towarowy Heweliusz  , ktorym "na czarno" spokojnie juz poplynalem... Wszystko poszlo gladko.
 Kilka dni pozniej doszlo do tej tragedii  , o ktorej opowiada serial...
Poważna sprawa, oglądnąłeś?
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + ZYX 4D S

frywolny trucht

Mamy więc na HBO MAX zidiociały serial podobno w stylu noir "Odwilż 3" Jak dla mnie mógłby się skończyć na fajnej czołówce z piosenką Billie Eilish. Na tym kończymy i nie ma sprawy. Ale nie, trzeba było nakręcić 6  nie trzymających się kupy, niedorzecznych odcinków. Za poziom serialu niech posłuży ten dialog:

Uciekający na widok pogoni- Kur.a, spierdalamy!-
Pogoń na widok uciekających- Kur.a, spierdalają!-

Xawery Żuławski wstydź się!

I to coś ma ocenę 6,7 na Filmweb, tymczasem film "Sing Sing" na Prime Video, genialne, kameralane, psychologiczne kino, kojarzące mi się z filmami w dystrybucji Gutek Film ma ocenę 6,6.

Idiociejemy jako społeczeństwo.

ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

frywolny trucht

Do końca roku na SkyShowtime dostępny jest Twin Peaks. Ten pierwszy, prawdziwy ;)
Mam jakąś absurdalną, irracjonalną słabość do tego serialu. Na pewno chodzi o klimat budowany przez obraz i muzykę. Głównie. Ostatnio doszedł jeszcze sentymentalizm. Ech. Wykupiłem na miesiąc i będę oglądać. Hyh, już sama czołówka odcinka powoduje, że wymiękam.

frywolny trucht

Stranger Things sezon 5 i koniec. To chyba 9 lat od pierwszego sezonu. Ogólnie pierwszy sezon mnie pochłonął, ale nic seria OBCY nie nauczyła braci Duffer, że potwory są najstraszniejsze jak ich nie widać. Gdy biegają po scenie stworki zaczyna się robić szmieszno, a z kolejnymi sezonami było tego coraz więcej i coraz dobitniej. Dlatego ostatni sezon uważam za najsłabszy. Nie będę się tutaj rozmóżdżał nad różnymi warstwami, aspektami, jest mnóstwo opinii, recenzji po internetach.

Jakby nie psioczyć dzieło istotne dla popkultury jak wspomniana seria OBCY, czy Harry Potter.
9 lat to szmat czasu i ostatni odcinek mocno uderzył z nostalgiczną nutę, jak to nam bohaterzy dorośli, jakie mają plany na przyszłe dorosłe życie... no wzruszyłem się. Brzydka zagrywka reżyserów, ale skuteczna. Odwraca skutecznie uwagę od tego co słabe.

Najważniejsze, że wspólnie byliśmy. o!

Jak znajdę jakąś recenzję, z którą się zgadzam, wkleję tutaj.

Ciekawostka. W serialu pojawiła się aktorka grająca Sarah Connor w Terminatorze. Czyli Linda Hamilton.

Pboczek

Nadrabiamy od pierwszego sezonu z synem i jesteśmy w połowie drugiego. Tymczasem żona z najstarszym właśnie skończyli oglądać finał. 

Jak dla mnie dotychczas może być ale jak mam się bać to wolę Dark... 
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + ZYX 4D S

wiki

Właśnie siadam do genialnego filmu z genialną muzyką...

Koyaanisqatsi

Się ogląda...

......🎬
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy

wiki

I takie streszczenie mnie się napisało... 😉

Koyaanisgatsi

Zaczynamy startem rakiety...
Zdjęcia zrobione przyrody są niesamowite...
A potem, w tę przyrodę wdziera się chaos... najpierw jako chmury...
Wodospady...
Morza...
Góry i chmury....
Loty w wąwozach nad wodą....
Pola uprawne różnokolorowe....
I... jak zdjęcie z Wish You Were here, gdzie On skacze do wody....
6-duży kaliber maszyny....
Taśmociąg...wyryty w przyrodzie...
Słupy wysokiego napięcia....
I elektrownia...
Koparka gigant....
Przepompownie....
Przemysł ciężki....czerwień metalu....
I wybuchu czerwień a potem czerń grzyba...na tle pewnego drzewa z płyty U2...
Plaża i fabryka...
Coraz szybciej zmieniające się....
Samolot w zaświatach.... Prawie jak walca tańczą te samoloty...
I samochody.... I drogi... proste, w pętlach... i cały czas ruch i jazda....
Słońce świeci, opuszczone ....
A i czołgi, całe mnóstwo czołgów....
Odrzutowce....
Rakiety też....
Bomba... z lat 40 tych...
Wybuchy....
I coraz szybciej wszystko....
Zmiana klimatu.... Wieżowce i miasto...
I lampa na słupie pomiędzy wieżowcami....
Śmietnik przy starych budynkach....
Bidnie tu....
Opuszczone osiedla mieszkaniowe.... Szyby powybijane....
I spływają te budynki w dół...
Pozostaje tyko gruz... i chmura pyłu....
Miasto z chmurami....
Nowoczesne wieżowce z chmurami....cale ze szkła...jak lustra...
Tłum ludzi....chyba metro...
Chodnik w mieście w pełni zapełniony...
I to falowanie głów ludzkich...
Homo sapiens solo...
Nocne światła w wieżowcach....
Arterie miasta nocne podświetlone...
Księżyc na wieżowcu...
W prędkości światła samochodów na ulicach...
Wschód słońca w mieście poprzez chmury...
Ruch uliczny...samochodów i piesi... w prędkości...
Ludziska napieprzają w tym metrze....
I naprzemiennie jedno i drugie...
Maszyny pracujące ....
I pracownicy przy maszynach....
Jeans się szyje...
Księgowość.... Na szybko....
Kiełbaski....
Schody ruchome z ludźmi....
Gry komputerowe....
Bilard i kino....
Kasy w supermarkecie...
Produkcja i spożywanie...

Coraz szybsze tempo....

Maszyny na teście....
No i dolce....
Składanie samochodów ....
I znów ruch uliczny...
Bilet....
Jak Oni zapieprzają!
Jazda drogą....
I znów ludzie i samochody....
Coraz szybciej...
Obrazy z telewizora... coraz szybciej....
Teraz już widać same smugi.... Prędkości...
Wybuchy....

Zwolnienie... miasto od góry....
Miasto/architektury wewnętrze scalaków...

Noc i okna wieżowców...
Dyspozytor...
Winda, tramwaj....
Znów ludzie solo....

Taniec kroków na chodniku....
Ach ta zapalniczka...
Bezdomny....
Strażak...
Szpital...
Różowy lód...
Giełda duchów?....
Startująca rakieta...

Kojaanisqatsi....

Wybuch rakiety...
Płonące szczątki....
Taniec... płonącego szczątka....

Ps. I co to na ścianach rysowali....

wiki

Muzyka...

frywolny trucht

Tak sobie oglądam te aktualne produkcje, oglądam... twórcy się starają, cudują... i nic.

Anora na ten przykład:

Oscar - Najlepszy film Alex Coco, Samantha Quan, Sean Baker
Oscar - Najlepsza aktorka pierwszoplanowa Mikey Madison
Oscar - Najlepszy reżyser Sean Baker
Oscar - Najlepszy scenariusz oryginalny Sean Baker
Oscar - Najlepszy montaż Sean Baker

Jak dla mnie za bardzo naturalistyczny, bez sensu epatowanie golizną. Siedzi człowiek i się zastanawia, dobre to? Po co? Jaką przyszłość czeka młodziutką aktorkę, która przez pół filmu biegała z gołym bobrem?

I nagle wchodzi na pełnej urwie "głupi" serial i mnie rozpieprza.
Yellowstone. Bardzo lubię gdy uzupełnieniem obrazu jest muzyka. Są takie momenty w produkcjach, które ryją baniak tak na stałe i do końca życia. W Yellowstone za sprawą Puscifer, którego muzyka jakby stworzona do tego klimatu.

Wrzucam, choć pozbawione kontekstu nie ma większego sensu.

wiki

Dziś seans...
Bardzo dobry film...🎬🎬🎬

Nóż w wodzie
Reżyser Roman Polański
1962

wiki

Muzyka...🎶🎶🎶
Krzysztof Komeda

frywolny trucht

Nie lubię westernów i całej tej kowbojskiej otoczki. Nie lubię muzyki country, dźwięku banjo.  Nie lubię w końcu Kevina Costnera jako aktora i dlatego podchodziłem długo do Yellowstone jak do jeża. Może raczej skunksa. Pomimo, że nie dało się ukryć, jakie serial robi na widzach wrażenie. No nie i już.

W sumie nie pamietam jak zaczęliśmy oglądać. Mało tego on nie przykuwa do ekranu od pierwszej minuty. Natomiast teraz, kończąc już ostatni ( chyba ) sezon oglądam z wypiekami bez żadnego znużenia. No szok. Gra aktorska, teksty, psychologia, strategia, spiski i przemycane coraz bardziej podstępnie to.
Im bliżej końca tym w sposób coraz bardziej nostalgiczny. Patrz gamoniu, nie doceniałeś, to było piękne, prawdziwe i przemija. Świat pędzi dalej, świat się zmienia. Wymieramy. Może i był zapieprz, bywało brutalnie jak tylko potrafi być natura, ale mieliśmy czas usiąść przy ognisku i spojrzeć w niebo, a ty zapracowana mróweczko? Od lodówki do laptopa?

Do tego między typowymi ludzkimi historyjkami i miłości, nienawiści, zdradzie, pędzeniu bydła itp wyskakujemy dużo wyżej, by spojrzeć na zjawiska globalnie. Dostajemy jako zbiór do analizy= społeczeństwo Indian, ludzi poupychanych w rezerwatach. Skąd się wzięli, dlaczego są tam gdzie są i dokąd zmierzają. Dostajemy obraz klasy polityków, inwestorów widzących stan Montana jako środek do zarabiania pieniędzy, poza wcześniej wspomnianym- z punktu widzenia twórców najważniejszym- światem rancherów.

Yellowstone dzieje się w Montanie. Stan na granicy z Kanadą o niewielkim stopniu zaludnienia. Na obszarze trochę większym jak Polska mieszka milion mieszkańców. Stolica stanu Helena ( ktoś w ogóle słyszał?) ma ok. 30 tys mieszkańców. Wszystko w pięknych okolicznościach przyrody, których serial nie żałuje.

frywolny trucht

Peaky Blinders Nieśmiertelny. Film z 2026 roku. Netflix.

Co trzeba mieć w baniaku, by zrobić z Tommy'ego Shelby pisarza, nie mam pojęcia. Równie dobre mógłby zostać kosmonautą i byłoby to tak samo wiarygodne. Film wręcz demoluje kultowy serial. Wg mnie żałosne zwieńczenie cyklu, a jeśli ktoś zacznie przygodę z gangiem Peaky Blinders od tego filmu... dramat. Z pewnością nie zobaczy nic mądrego i nie będzie podejrzewał jak inny, pasjonujący jest serial.

Aczkolwiek jeśli ktoś lubi, gdy obraz pogłębia świetnie dobrana muzyka, to już dla samej muzyki można usiąść przed telewizorem. Ten element trzyma poziom serialu.

rudy-102

Bardzo niecierpliwie czekałem na ten film i też się bardzo rozczarowałem. Kiepskie zakończenie historii.Szkoda.  Ale oglądałem z synem i ten mówi, że było super. Może po prostu jestem już stary. 

PatiJ

Ja także jestem rozczarowany. Po obejrzeniu serialu oczekiwałem znacznie więcej. Szkoda.
Technics SL-1200G+KAB+DS Audio HS001+HANA Umami Red+RCM SENSOR 2MkII / LUXMAN EQ500, Lector CD707+PSU7, Aqua Acoustic Quality LA Scala mkII Optologic+Ideon 3R Master Time+Lumin U2 mini+Farad, LUXMAN L590AXII, QLN Prestige Three+GaiaII, kable mix: PAD, AZ, Tiglon, Harmonix, Dyrholm Audio, Furutech, Oyaide, listwa Lector Edison230, antywibracja i ground Tiglon, stolik Rogoz, filtr Verictum

Pboczek

Ja zacząłem i usnąłem, a po przeczytaniu waszych recenzji już mi się nie chce wracać.

Therion

Cytat: frywolny trucht w Luty 25, 2026, 01:36podchodziłem długo do Yellowstone jak do jeża

Ja też, dlatego nie obejrzałem. Być może jeszcze. 

Też za westernami nie przepadam, ale mam jeden, który mi został w głowie. Jeżeli chcesz zostać w nastroju, to mogę polecić. 

Zajebista muzyka, klimat. Powinien być jeszcze na Netflix. 

Phast PP6L6, CA Evo 150 SE, Transrotor Max,  Gold Note PH-10, Ortofon T-30, MC Rohmann, AT OC9/II, Denon DL 103R, Audiolab 8200CDQ, AA Hyperion III LUX,  Kenwood KX-7030, Sennheiser HD-600 i HD-660S. Wcześniej: m.in. SE2A3, SE6V6, PP 6V6, PP EL34, PP KT88, Ad Fontes + Goldring 2100, Grado GS1000e, AKG K702, Beyerdynamic DT990, itp.
https://www.cppro.pl/

jjacek

Nowy serial Taylora Sheridana " The Madison"  ..znowu Montana i piekne widoki .