Poważnie...

Zaczęty przez frywolny trucht, Lipiec 13, 2014, 02:12

Poprzedni wątek - Następny wątek

miniabyr

No cóż, chodziłem wokół tego wydawnictwa już długi czas. Zastanawiałem się czy kupić winyl, czy cd. Wyszło na cd, bo w wersji winylowej ten box kosztuje powyżej 400 zł, a na allegro wersja na cd ok 170 (3xcd) Dla mnie to absolutne "muszę mieć" Komplet koncertów fortepianowych Ludwika van Beethoven' a w obłędnym wykonaniu Krystiana Zimermana i London Symphony Orchestra.  Nie trudno zgadnąć, że mój ulubiony koncert fortepianowy Beethoven' a to nr 5  Moje inne ulubione wykonanie  to Artur Rubinstein pod dyrekcją Daniela  Barenboima - nagranie z lat 70 (winyl). A ten Zimerman ociera się o absolut. I jeszcze jedna sprawa - obłędnie to nagrali! QJP za całość. Polecam, jest na streamingu i stąd znam to wykonanie. W przyszłości będzie też box winylowy-)
Nie jestem statystycznym Polakiem.

cortes

Dzięki za polecenie. Nie znałem. Obsłucham na streamie.

cortes

Cytat: miniabyr w Styczeń 09, 2026, 16:49No cóż, chodziłem wokół tego wydawnictwa już długi czas. Zastanawiałem się czy kupić winyl, czy cd. Wyszło na cd, bo w wersji winylowej ten box kosztuje powyżej 400 zł, a na allegro wersja na cd ok 170 (3xcd) Dla mnie to absolutne "muszę mieć" Komplet koncertów fortepianowych Ludwika van Beethoven' a w obłędnym wykonaniu Krystiana Zimermana i London Symphony Orchestra.  

Box cd zamówiony. Jakby ktoś z Was był zainteresowany najtaniej wychodzi na Amazonie 108,80 zeta. Cena u innych sprzedawców podchodzi pod 3 stówy...

miniabyr

Pewnie kiedyś kupię wersję w winylowym boksie. Teraz jednak "katuję" wersję na cd. Ostatnio słuchałem też sonat fortepianowych w Schuberta w wykonaniu Zimermana- no bajka, którą chętnie postawię w kolekcji obok innych  szubertowskich wykonań sonat. Też wydane przez DG

Pboczek

Jest Epka, zapowiada się płyta z Boską muzyką.
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + ZYX 4D S

cortes

Konrad Skolarski Plays Chopin Skolarski Konrad 

Nie znałem do dzisiaj tego świetnego pianisty. Klasa, klasa i jeszcze raz klasa. W tej interpretacji nie znajdziemy ani grama wyścigowego technicznie niby doskonałego niejako robotycznego wykonawstwa jak wśród laureatów konkursu chopinowskiego. Tutaj odnajdziemy niejako muzykę z duszą...

vasa

Cytat: Pboczek w Kwiecień 11, 2026, 12:05Jest Epka, zapowiada się płyta z Boską muzyką.
Jest też płyta  uśmiechniety
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Pboczek

Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + ZYX 4D S

vasa

Cytat: Pboczek w Kwiecień 13, 2026, 12:27Ale tylko CD :(
Niestety :(
Christina nie rozpieszcza nas czarnymi. Pewnym pocieszeniem są gęste pliki :/
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Therion

Niedawno usłyszałem, że najbardziej monumentalną Mszę Żałobną napisał ateista. Verdi nie był ateistą, był antyklerykałem - nienawidził klechów za mieszanie się w politykę (!!!) 😁

W jego Messa da Requiem – napisanym po śmierci przyjaciela, nie ma pokornej modlitwy ani radości ze spotkania z Bogiem. Jest za to paraliżujące przerażenie, groza i rozpaczliwe błaganie o litość.
W Dies irae, potężne uderzenia wielkiego bębna  i zstępujące skale instrumentów dętych symbolizują absolutny chaos i walące się niebo. Nikt nie uniknie odpowiedzialności, istnieje księga, w której zapisano każdy, nawet najmniejszy grzech! Chór w tle raz po raz złowieszczo przypomina: ,,Dies irae!" (Dzień gniewu), nie pozwalając zapomnieć o nadchodzącej karze. Chór grzmi z pełną mocą: – ,,Rex tremendae majestatis!" (Królu straszliwego majestatu!). Przerażeni tą manifestacją potęgi soliści, niemal kurcząc się ze strachu, odpowiadają cichym, intymnym i błagalnym: – ,,Salva me, fons pietatis..." (Ratuj mnie, źródło łaskawości...).
To nie jest muzyka liturgiczna. To czysty, egzystencjalny dramat człowieka postawionego pod ścianą ostateczności.

Przerąbane.

Phast PP6L6, CA Evo 150 SE, Transrotor Max,  Gold Note PH-10, Ortofon T-30, MC Rohmann, AT OC9/II, Denon DL 103R, Audiolab 8200CDQ, AA Hyperion III LUX,  Kenwood KX-7030, Sennheiser HD-600 i HD-660S. Wcześniej: m.in. SE2A3, SE6V6, PP 6V6, PP EL34, PP KT88, Ad Fontes + Goldring 2100, Grado GS1000e, AKG K702, Beyerdynamic DT990, itp.
https://www.cppro.pl/

Pboczek

Często słucham, mam jedno ale doskonale wykonanie pod Bernstainem. Ten utwór to  muzyka nad muzyką, Dzieło.

wiki

A tego artystę znacie?

Kupiłem płytę dla kompozycji... utwory 8-13
When We Were Trees

Miałem przyjemność obejrzeć w TV koncert innego artysty, który wykonywał ten utwór...

Giovanni Sollima
2008

Się słucha...👂

Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.

wiki

I tyłeczek...😀🤪
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy

wiki

Artysta także
...

Therion

Jeżeli ktoś nie zna, to serdecznie polecam, bo przepiękne:

Bezpośrednim impulsem do napisania Requiem była śmierć ojca kompozytora, utwór jest więc dedykowany jego pamięci. Rutter pisał to dzieło w okresie głębokiej żałoby, co paradoksalnie skłoniło go do stworzenia kompozycji pozbawionej mroku, terroru i grozy, które tak często kojarzą się z tradycyjnymi mszami żałobnymi (np. u Mozarta czy Verdiego).

Phast PP6L6, CA Evo 150 SE, Transrotor Max,  Gold Note PH-10, Ortofon T-30, MC Rohmann, AT OC9/II, Denon DL 103R, Audiolab 8200CDQ, AA Hyperion III LUX,  Kenwood KX-7030, Sennheiser HD-600 i HD-660S. Wcześniej: m.in. SE2A3, SE6V6, PP 6V6, PP EL34, PP KT88, Ad Fontes + Goldring 2100, Grado GS1000e, AKG K702, Beyerdynamic DT990, itp.

wiki

A u mnie dalej wiolonczela...

Abel Salaocoe
Nie byłem na koncercie... a szkoda...
Ale miałem tę sposobność, że obejrzałem koncert na TV ARTE...
Było to na jakimś dziedzińcu w dworku?
Publiczność ospała...

Ale to co się działo na scenie...!
Przepiękny koncert...
No to kupiłem płytę... niestety studyjną...

Abel Selaocoe
Where Is Home (Hae Ke Kae)
2022

No to się słucha...👂

wiki

I tyłeczek...😉

Therion

Ile masz tych magnetofonów?! To niesprawiedliwe. Ja się nie moge doczekać na swojego 7030 z serwisu. Ile ten gość będzie go naprawiał!!! Od lutego czekam.

wiki

Tylko dwa.
Kenwood wymaga serwisu, niestety.

Therion

Od drugiego zapłacisz podatek katastralny.  diabełek

miniabyr

Franciszek Schubert? Brzmi jak ktoś z bardzo odległej, muzycznej przeszłości — taki kompozytor, którego nazwisko kojarzy się mgliście, dopóki ktoś nie rzuci hasła: ,,Pstrąg". I wtedy część słuchaczy oddycha z ulgą, bo wie już, że chodzi o utwór kameralny, a nie o danie z masłem czosnkowym. Dla porządku: ,,Pstrąg" to kwintet fortepianowy na fortepian, skrzypce, altówkę, wiolonczelę i kontrabas. A Schubert? To jeden z najważniejszych kompozytorów wczesnego romantyzmu, który żył krótko, ale zostawił po sobie muzykę zadziwiająco bogatą, świeżą i emocjonalnie gęstą. Dla mnie zawartość muzyki w muzyce Schuberta wynosi równe 100%. Tak, wiem — suchar, ale taki z chrupiącą skórką. Wystarczy posłuchać kilku jego utworów, żeby zrozumieć, że to nie slogan, tylko diagnoza. Schubert miał niezwykły dar do melodii: niebanalnych, naturalnych, a jednocześnie wpisanych w bardzo wyrafinowaną harmonię. Nie ślizgał się po sztampie i nie podawał emocji łopatą, tylko raczej zostawiał je w muzyce jak ukryte przyprawy. Ja poznałem jego utwory w szkole muzycznej — na formach muzycznych i historii muzyki — ale wróciłem do jego katalogu po latach, pod wpływem Ewy Łętowskiej, wybitnej prawniczki i osoby znanej także z ogromnej muzycznej erudycji oraz imponującej kolekcji płyt. Po jednym z jej wywiadów sięgnąłem do własnych zasobów i wtedy w odtwarzaczu CD zabrzmiała kameralistyka Schuberta. Konkretnie trio fortepianowe. I to był dla mnie całkowity odlot, tym bardziej że za romantyzmem zwykle nie przepadam — za tym rozlewaniem emocji po całej podłodze i laniem muzycznej wody wiadrami. A tu dostałem muzykę chwilami zaskakująco zwartą, tajemniczą, miejscami wręcz zapowiadającą klimat dobrej muzyki filmowej. Bez dymu, bez konfetti, za to z napięciem, które działa po cichu i skutecznie.
Dziś słucham kompletu ukończonych kwartetów smyczkowych Schuberta. Warto podkreślić słowo ,,ukończonych", bo przy jego twórczości — także z powodu krótkiego życia kompozytora — numeracja, szkice i niedokończone utwory potrafią zrobić mały katalogowy bałagan. Taki muzyczny strych: wszystko cenne, tylko czasem trzeba odkurzyć etykietę.
Komplet kwartetów w wykonaniu Melos Quartett Stuttgart należy do bardzo cenionych interpretacji tej części dorobku Schuberta. Zespół gra z klasyczną elegancją, klarownie i bez przesadnego romantyzowania — czyli bez robienia z każdej frazy melodramatu z wachlarzem i omdleniem na kanapie. Do tego dochodzi wysoka jakość nagrania Deutsche Grammophon, więc można skupić się na muzyce, a nie na walce z dźwiękiem.
Jeśli macie ochotę wejść w świat tak zwanej muzyki ,,poważnej" od strony kameralnej, Schubert jest świetnym przewodnikiem. Nie odstrasza, nie każe od razu kupować fraka ani udawać, że rozumie się każdą harmoniczną modulacje. Po prostu wciąga. A uzależnienie może przyjść szybciej, niż się spodziewacie — na szczęście to jeden z tych nałogów, po których człowiek nie traci godności, tylko ewentualnie zaczyna mówić: ,,jeszcze jeden kwartet i idę spać". Nie porzygacie się jak pożal się Boże rezydent Polski Batyr po przedawkowaniu snusa.

vasa

Ano! Franz Schubert wielkim muzykiem był, żył krótko, pracował szybko, zostawił po sobie całą masę muzyki.
Ja chyba najczęściej jego pieśni słucham. Pieśń to takie archaiczne słowo, teraz nie ma już pieśni, nikt nie śpiewa, nikt nie słucha. Mam wrażenie, że w słuchaniu pieśni zostałem sam  smuteczek
Ale takie dzieła jak wspomniany Pstrąg czy sonata Arpeggione to zna chyba każdy. Nawet jak nie wie że zna  uśmiechniety
No i moja Schubertowa wisienka na torcie czyli ósma, niedokończona symfonia - polecam  duże OK

miniabyr

Fragment z niedokończonej symfonii Schuberta zna sporo ludzi, tylko nie kojarzy tego muzycznego cytatu. Bajka Smerfy -) 
Mariusz a spróbuje z Schuberta  Trio es-dur nr katalogowy d-929 i es-dur d-897. Ja mam wydanie ECM1595 - fortepian z epoki. W zasadzie od tego wydawnictwa powróciłem do Schuberta.