Konwertery prądu jakie możecie polecić.

Zaczęty przez frywolny trucht, Marzec 20, 2017, 17:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

frywolny trucht

Czasem zdarzy się nam kupić coś co było wytwarzane ( często pod innym symbolem) na rynek amerykański 120 V; 60 Hz)lub japoński (100 V; 50 Hz / 60 Hz) i stajemy przed koniecznością dokupienia tzw. konwertera napięcia prądu na nasze europejskie 230V/ 50Hz. Czy jesteście w stanie polecić konkretne modele, które nie brzęczą, nie przenoszą zakłóceń na resztę sprzętu?

Ja mogę polecić AC-AC Convector MW Power 2P 300. Kosztował w sklepie stacjonarnym 200 zł. Jest bezgłośny. Wadą są spore wymiary, ciężar i to, że pomimo dużej mocy- potrafi uciągnąć długoterminowo pobór 270W- ma tylko jedno wyjście. Spokojnie dałby radę paru gramofonom, bo te zużywają kilka, kilkanaście watów.

Problemem- gdy urządzenie ma silnik zasilany prądem zmiennym- pozostaje różnica częstotliwości ( 50Hz u nas, a 60Hz w USA i Japonii) . W moim urządzeniu podano tylko częstotliwość 50Hz na wejściu, na wyjściu już nie. Konwertery na naszym portalu aukcyjnym mają zwykle napisane 50/60 HZ, czyli  jak rozumiem- zmieniają automatycznie? Mój chyba też, ponieważ japoński magnetofon szpulowy jaki posiadam działa zupełnie normalnie. Nie zauważyłem, żeby mu sfiksowała prędkość.

Tutaj standardy parametrów napięcia i wtyków w różnych krajach:
http://www.cyfronika.com.pl/standardy-ac-wold.htm
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

PatiJ

Zastanawiam się nad nad tym, czy takie konwertery mają wpływ na dźwięk. Czy są jakieś specjalne wynalazki do audio? Temat już stary i bez odezwy, ale zastanawiam się nad sprzętem z USA lub Japonii.

Znalazłem link do producenta, ale z UK:
https://airlinktransformers.com/category

Czy znacie coś pewnego i dobrego specjalnie do audio? Sprzęt dość drogi i dlatego nie chcę powodować degeneracji dźwięku.

Technics SL-1200G+KAB+DS Audio HS001+HANA Umami Red+RCM SENSOR 2MkII, Lector CD707+PSU7, Aqua Acoustic Quality LA Scala mkII Optologic+Ideon 3R Master Time+Lumin U2 mini+Farad, LUXMAN L590AXII, QLN Prestige Three+GaiaII, kable mix: PAD, AZ, Tiglon, Harmonix, Dyrholm Audio, Furutech, Oyaide, listwa Lector Edison230, antywibracja i ground Tiglon, stolik Rogoz, filtr Verictum

Pboczek

Używałem przez długi czas ich konwertera do sprzętów japońskich, gra bez zarzut. W miarę cichy transformator nie wzbudzał się, choć to zależy od dopasowania napięcia sieciowego. Zwróć uwagę na linię produktów do audio, są podobno lepciejsze - zbalansowane 🙂. Zrobione w ten sposób, że wyjściowo prąd płynie dwoma przewodami i fazowość jest pomijalna. Kupując zastanów się na zapotrzebowaniem na moc bo kosztuje. Trzeba tak dobrać by był pewien zapas na urządzeniach, zwłaszcza prądożernych.
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

GregWatson

Kiedyś kupiłem konwerter firmy naszej rodzimej KEMOT.
230V na 110V do sprzętu Japońskiego (CD). Ale w pomiarach okazało się że dawał 115V i nie było to napięcie stabilne. W przypadku zasilania 100 V dla japońca różnica była zbyt duża i zrezygnowałem z tego konwertera mimo że był dosyć ciężki,to  grzał się i brumił.

Od kolegi z forum w formie zamiany otrzymałem mały ale równie ciężki konwerter firmy TOROIDY z przekładnią 230v na 100v. Dla samego C D to w zupełności wystarczy. Nie grzeje
się i nie brumi.

Wbrew pozorom dla japońskiego sprzętu 110v a 100v to spora różnica dla samego sprzętu jak i do sprawności podzespołów.
Trochę tego i trochę tamtego też.

Pboczek

Oczywiście musi być 100V. Porównywałem tego malucha od których pisze Greg z Airlinkiem i jest różnica. Piecyka nie podpinałem do Troidy bo nie ta moc ale różne CD zawsze wychodziły na korzyść Airlink. Trochę kosztują ale granie mają na poziomie.

Nie wiem czym różnią się dokładnie te dedykowane do audio produkty, z jakiś powodów zdecydowałem się na zakup standardowego zrównoważonego do audio.

https://airlinktransformers.com/category/balanced-power-supply

Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

PatiJ

Ok
jak się zdecyduję to chyba wybór jest oczywisty. Dzięki.
Technics SL-1200G+KAB+DS Audio HS001+HANA Umami Red+RCM SENSOR 2MkII, Lector CD707+PSU7, Aqua Acoustic Quality LA Scala mkII Optologic+Ideon 3R Master Time+Lumin U2 mini+Farad, LUXMAN L590AXII, QLN Prestige Three+GaiaII, kable mix: PAD, AZ, Tiglon, Harmonix, Dyrholm Audio, Furutech, Oyaide, listwa Lector Edison230, antywibracja i ground Tiglon, stolik Rogoz, filtr Verictum