Menu główne

rowerowanie

Zaczęty przez Wireless, Sierpień 11, 2014, 10:18

Poprzedni wątek - Następny wątek

rudy-102

,

rudy-102

.

frywolny trucht

Shimano Alivio. Przerzutka z tyłu jakieś Deore, chyba XT.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

GB

Mogła poluzować się śrubka, która trzyma linkę w przerzutce i linka wyciągnęła się trochę.

Ten luz na łopatce manetki można kasować:

1. Na manetce zmiany przełożeń jest taki bębenek do kasowania luzu. Pokręć nim a luz się skasuje.

2. Jeśli zakres regulacji bębenka, będzie niewystarvzający, to należy odkręcić śrubkę trzymającą linkę w przerzutce, wkręcić bębenek do końca i naciągnąć linkę ręcznie po stronie przerzutki, po czym zablokować linkę śrubką.

rudy-102

To będzie raczej jak pisał Osiek. Dla pewności poluzuj i cofnij grupa o jakieś dwa cm. i spróbuj jeszcze raz.

frywolny trucht

Cytat: GB w Lipiec 23, 2022, 14:28będzie niewystarvzający, to należy odkręcić śrubkę trzymającą linkę w przerzutce

Jest niewystarczający. Z obu stron kręciłem.  Druga taka baryłka jest przy przerzutce. Na drugim końcu linki. Jeśli są zmiany- to na gorsze. Tym bardziej nie chce przeskakiwać. Tego właśnie się bałem, ruszenie naciągu przerzutki najpewniej zacznie kalibrację przerzutki, bo najpewniej sfiksuje gadzina. Ech, liczyłem na jakieś magiczne zaklęcie :)

Nie jestem w stanie przesunąć manetki bliżej środka, bo kierownica się wygina i rośnie jej średnica. Poza tym pachnie mi to za luźnym układem, a nie napręzonym. Ale mogę się mylić. No nic, nie ma zmiłuj, czeka zabawa :)
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

GB

Cytat: frywolny trucht w Lipiec 23, 2022, 17:02
Cytat: GB w Lipiec 23, 2022, 14:28będzie niewystarvzający, to należy odkręcić śrubkę trzymającą linkę w przerzutce

Jest niewystarczający. Z obu stron kręciłem.  Druga taka baryłka jest przy przerzutce. Na drugim końcu linki. Jeśli są zmiany- to na gorsze. Tym bardziej nie chce przeskakiwać. Tego właśnie się bałem, ruszenie naciągu przerzutki najpewniej zacznie kalibrację przerzutki, bo najpewniej sfiksuje gadzina. Ech, liczyłem na jakieś magiczne zaklęcie :)

Nie jestem w stanie przesunąć manetki bliżej środka, bo kierownica się wygina i rośnie jej średnica. Poza tym pachnie mi to za luźnym układem, a nie napręzonym. Ale mogę się mylić. No nic, nie ma zmiłuj, czeka zabawa :)
Patrz pkt. 2 - nim będziesz naciągał linkę wkręć baryłki w manetce i przerzutce, aby na przyszłość można regulować jak się wyciągnie linka.

https://youtu.be/WL-1CQDw8vg

ahaja

Ten też jest dobry: https://www.youtube.com/watch?v=0unfHLlHAuA

Sprawdź czy podczas zmiany kiery nie wysunęła się żadna końcówka pancerza ze slotu w ramie (może być ich kilka po drodze do przerzutki - metalowy element z reguły na ramie w który wchodzi pancerz zakończony metalową/plastikową końcówką z otworem, przez który przechodzi linka). Jesli się wysunął to 'nagle' mogłeś stracić możliwość przerzucania i prawidłowej regulacji.

GB

Dziś byłem bezsilny na podjazdach.

rudy-102

Na niedzielę życzę Wam mniej kręcenia przy rowerze za to więcej więcej kręcenia na rowerze.

Kto rano wstaje, temu ...
... ten może podziwiać piękne widoki. 😉

GB

Widoki fajne.

Wpadł upgrade.

rudy-102

Jaka tam jest Piasta? 350?

GB

GB

Przyznać się, który to hulajnogą pomyka?

GB

Piasty, piasty, piasty. Tym razem przednia z dynamem w miejskim cossie odeszła w niepamięć. Shimano.

Jutro na basen biegiem.

GB

Dziś Ślężański Park Krajobrazowy ->> Radunia i Ślęża. Warunki wyśmienite, ścieżki po deszczu kleiły jak lep na muchy, jedynie śliskie korzenie utrudniały zabawę.

GB

Wakacji koniec to trzeba kręcić.

GB

tomasz_pianista

No i jak się w Bielsku jeździło?:) Ja będę jutro jak coś:)

Polecam Rock and rolla, jest świeżo po remoncie.
Grupa ratowania poziomu.

GB

Cytat: tomasz_pianista w Październik 01, 2022, 15:42
No i jak się w Bielsku jeździło?:) Ja będę jutro jak coś:)

Polecam Rock and rolla, jest świeżo po remoncie.
R&R jest zamknięta, bo wycinka, ale nią jechałem, był Twister 2x i Cygan, ten to nienucywilizowany. Jest. Ogólnie podobały mi się obie trasy flowowe. 2x podjazd.

Ja już dziś wracam do siebie. Następnym razem dam znać.

rudy-102

Mój średni syn dostał dzisiaj gravela. Wieczorem kręcił razem ze mną.

rudy-102

Te niedźwiedzie pedały to tylko do testu w sklepie, a kolor w rzeczywistości jest mniej lalkowy.

GB

Cytat: rudy-102 w Październik 01, 2022, 21:58
Te niedźwiedzie pedały to tylko do testu w sklepie, a kolor w rzeczywistości jest mniej lalkowy.
Używałeś może roweru z przejladnią pinion?

EmilioE

Też mam Speedstera. Bardzo fajny rower. Gratulacje!
Audion Sterling KT77, Haiku Sensei 211 / ZAP Textreme Reference Monitor, Avcon Nortes Mk3 / Pioneer N-70AE / Moon 260Dt / Denafrips Pontus II

rudy-102

Cytat: EmilioE w Październik 02, 2022, 07:44
Też mam Speedstera. Bardzo fajny rower. Gratulacje!
Mi się ten speedster nawet bardziej podoba niż mój spec.