Menu główne

rowerowanie

Zaczęty przez Wireless, Sierpień 11, 2014, 10:18

Poprzedni wątek - Następny wątek

dyletant

No cóż zdarza się ;-).  Tereny piękne. 

Niecałe dwa tygodnie temu mój rumak też mnie wysadził w lesie przez kierownicę. Zakręt w prawo, lekkie krzaczki więc widoczość ograniczona ale kręcę pedałami bo czuje "flow" , składam rower do zakrętu prawy pedał na dole akurat w miejscu wystającągeo korzenia ze ścieżki trafił idealnie. Tył podskoczył, siodełko rypło mnie centralnie w środek i przeleciałem przez kierownicę. Wygląda na to, że (x)upa jeszcze poboli przez dłuższy czas bo siniaki spore, usiedzieć ciężko.

Warto pamiętać na zakrętach gdy się składasz wewnętrzy pedał na górze. Bezpieczniej .. no i lepsza przyczepność.

rudy-102

Lato, lato. Lato ech że ty. 

GB

Cytat: dyletant w Czerwiec 24, 2024, 17:36No cóż zdarza się ;-).  Tereny piękne. 

Niecałe dwa tygodnie temu mój rumak też mnie wysadził w lesie przez kierownicę. Zakręt w prawo, lekkie krzaczki więc widoczość ograniczona ale kręcę pedałami bo czuje "flow" , składam rower do zakrętu prawy pedał na dole akurat w miejscu wystającągeo korzenia ze ścieżki trafił idealnie. Tył podskoczył, siodełko rypło mnie centralnie w środek i przeleciałem przez kierownicę. Wygląda na to, że (x)upa jeszcze poboli przez dłuższy czas bo siniaki spore, usiedzieć ciężko.

Warto pamiętać na zakrętach gdy się składasz wewnętrzy pedał na górze. Bezpieczniej .. no i lepsza przyczepność.

Tak bywa. A z pedałem masz rację i nie chodzi tylko o możliwość zahaczenie o coś podczas skrętu, ale też i o to.

Zewnetrzy pedał na dole, wew na górze pozwala na:

1) lepszą trakcę w zakręcie, gdyż w ten sposób możesz stanąć na zewnętrzym pedale i w ten sposób dociążyć rower i poprawić przyczepność w zakręcie.
2) pochylić pod sobą rower, co pozwala na zmniejszenie promieniazakrętu i sprawniejsze jego pokonanie.

GB

Jest i nowa weekendowa produkcja. Tym razem gorąc lał się z nieba, że hej a wraz z nim ciurkiem ociekał pot z mojej skroni.
Ale było zjawiskowo. MTB dla mnie to ciągłe przełamywanie swoich granic i strachu. Jednocześnie pozwala na całkowity reset.
Miłego oglądania.
https://www.youtube-nocookie.c...bed/-mOt1ZcBp-4?feature=oembed

Piterski

Grzegorz swoje latka na karku już masz więc Ci poradzę tylko żebyś nie przesadził z szarżowaniem.
Niestety zdecydowanie łatwiej w tym wieku sobie coś poważnie uszkodzić i ... nici z zabawy w MTB.

Ja się tak zapomniałem, że pesel swoje pokazuje i teraz mogę tylko żałować, że roztropniej się na rowerku nie zachowywałem bo mógłbym dalej jeździć.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

GB

Cytat: Piterski w Lipiec 01, 2024, 13:31Grzegorz swoje latka na karku już masz więc Ci poradzę tylko żebyś nie przesadził z szarżowaniem.
Niestety zdecydowanie łatwiej w tym wieku sobie coś poważnie uszkodzić i ... nici z zabawy w MTB.

Ja się tak zapomniałem, że pesel swoje pokazuje i teraz mogę tylko żałować, że roztropniej się na rowerku nie zachowywałem bo mógłbym dalej jeździć.
Hej Piotrze, tak wiem, masz rację. Tego nie widać na filmach, ale każda z przeszkód, jest przeze mnie wcześniej oglądana i oceniana. 

Zawsze patrzę, czy jest ona stosowna do mojego peselu i umiejętności. Jak za trudna odpuszczam. Minimalizuje ryzyko.

Piterski

I słusznie Grzegorzu, niestety jak się boleśnie przekonałem nie jesteśmy już tak elastyczni jak 20 lat temu. Strasznie teraz żałuje, że nie byłem bardziej wstrzemięźliwy i za bardzo mnie poniosło.
Jak to mówią duch zawsze młody :-)
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

GB

Cytat: Piterski w Lipiec 02, 2024, 08:51I słusznie Grzegorzu, niestety jak się boleśnie przekonałem nie jesteśmy już tak elastyczni jak 20 lat temu. Strasznie teraz żałuje, że nie byłem bardziej wstrzemięźliwy i za bardzo mnie poniosło.
Jak to mówią duch zawsze młody :-)
Właśnie tak, fantazja młodzieńcza zostaje a kości coraz słabsze.

BTW.
A co się Tobie przytrafiło?

Piterski

Uszkodziłem kolano, na pewno mam rozerwany dolny róg łękotki i coś tam jeszcze po łacinie.
Pan doktor dał mi skierowanie do szpitala ale zapisali mnie na 2027 rok.

Chodzę, trochę na rowerze pojeżdżę ale w tyle głowy mam czy coś mi nagle się nie stanie tak, że się z miejsca nie ruszę. O przeciążaniu nogi w MTB mogę zupełnie zapomnieć.

traumeel

Może ktoś z Kolegów będzie zainteresowany.
Stoi i kurzy się hardtail BMC TeamElite02. Szosa wzięła górę.

Rama carbon, napęd kompletny SLX amortyzator RockShox Reba z blokadą z manetki, kiera, mostek alu, sztyca carbon, lakier mat ofoliowany, rozmiar XL (ja mam 188 cm).
Cena 6.500 zł z możliwością dowozu w promieniu 100-150 km

Dla zainteresowanych dodatkowe szczegóły i zdjęcia na PW.

Jeśli rażąco naruszyłem regulamin co do miejsca wpisu, przepraszam i proszę o przeniesienie do wątku sprzedażowego.

GB

GB

Wczorajszy dzień. Temp. 30*C. Pomimo elektryka, upał mnie pokonał. Zjechałem 2 ścieżki. W planach było więcej, ale po drugiej nogi były jak z waty.

Miłego oglądania.

https://www.facebook.com/share/p/5wAV9XieUzCGpDce/

EmilioE

Nie da się przemóc takich upałów. Odcina człowieka i tyle, nie zrobisz nic 😕
ART Loudspeakers Deco 8 + Audion Sterling KT77, Bladelius Brage + Cabasse Clipper M2 / Triangle Australe 260, Pioneer N-70AE, Moon 260Dt, Denafrips Pontus II

frywolny trucht

Cytat: traumeel w Lipiec 04, 2024, 18:10Może ktoś z Kolegów będzie zainteresowany.
Stoi i kurzy się hardtail BMC TeamElite02. Szosa wzięła górę.

Rama carbon, napęd kompletny SLX amortyzator RockShox Reba z blokadą z manetki, kiera, mostek alu, sztyca carbon, lakier mat ofoliowany, rozmiar XL (ja mam 188 cm).
Cena 6.500 zł z możliwością dowozu w promieniu 100-150 km

Dla zainteresowanych dodatkowe szczegóły i zdjęcia na PW.

Jeśli rażąco naruszyłem regulamin co do miejsca wpisu, przepraszam i proszę o przeniesienie do wątku sprzedażowego.

Banana byś dał dla większej precyzji. ;)
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

GB

Tak to jest jak pojedziesz elektrykiem w góry i zapomniałeś go wcześniej naładować.

Miłego oglądania.

https://www.facebook.com/share/p/tuBEmurrDsWKqmZf/

romeksz

Cytat: Piterski w Lipiec 04, 2024, 08:09Uszkodziłem kolano, na pewno mam rozerwany dolny róg łękotki i coś tam jeszcze po łacinie.
Pan doktor dał mi skierowanie do szpitala ale zapisali mnie na 2027 rok.

Chodzę, trochę na rowerze pojeżdżę ale w tyle głowy mam czy coś mi nagle się nie stanie tak, że się z miejsca nie ruszę. O przeciążaniu nogi w MTB mogę zupełnie zapomnieć.
Rezonans miałeś, czy tylko prześwietlenie?
Artroskopię robi się od razu, bo za trzy lata będziesz miał tak rozwaloną łąkotkę, że po usunięciu uszkodzonej części zaczną się kości trzeć o siebie i pozostanie tylko endoproteza stawu kolanowego.

GB

GB

GB

Trochę mi zeszło z montażem filmu z zeszłego weekendu. Warunki były bardzo dobre, trochę zwalonych drzew i dużo grzybiarzy. Sezon na zbieranie tychże właśnie się zaczyna.

PS. Dziś deszczowo jakoś mnie nie nastraja na rower. Może jutro wyskoczę.

Miłego oglądania:

https://youtu.be/7RWMr9JILX4?si=cWOhGdBdjj44l209

GB

Zapomniałem pochwalić naszego rodaka.

W tym roku nasz krajan, Szymon Godziek, zdobył srebrny medal i otarł się o złoto w zawodach  Rampage w USA

https://youtu.be/qIznUlH-zko?feature=shared

Konkurs polega na tym, że oni tam budują sami te ścieżki a później współzawodniczą. Wygrywa ten, co wybierze najtrudnieszą ścieżkę i zrobi najciekawsze tricki.

PS.
W mtb słowo kopacz nabiera innego wymiaru. Są to ludzie, którzy pomagają budować te ścieżki w górach. Nie mylić z naszymi patałachami co latają za białą kulką.

Pboczek

Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

GB

Jesień coraz śmiałej wdziera się do okien naszych domów, lasów i parków. Wraz z nią wokół nas zaczyna dominować złoty kolor, przyroda zmienia barwy i niedługo straci zupełnie liście i kolory. Będzie szaro buro i nijako. 

Dlatego puki można korzystam ze sprzyjającej aury i bawię się w najlepsze wykorzystując do tego rower.

Weekendowy wypad w góry.

https://youtu.be/AVvnhwh131E?si=VXdNA9muwccrUs23

GB

Jako entuzjasta wszystkich tych rzeczy mam problem, gdzie umieścić tego posta.

Rowery/Gramofony/Vinyle/Humor?

GB

Zdjęcie do w.w posta.

GB

Pazury poobcinane.