Garrard nasz Pan

Zaczęty przez miniabyr, Marzec 04, 2021, 19:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

miniabyr

Cześć Wiktor. Ano sprawuje się , tak jak sobie tego życzyłem! Oprócz prostowania płyt, zmniejszenia kąta przekoszenia wkładki przy ustawianiu azymutu, to ta obrączka dodatkowo powoduje doprecyzowanie dźwięku. Świetnie słychać to na basie - jest bardziej konkretny i precyzyjny. Na średnicy i górze - tak samo. Efekt jest taki ,jakbyś przy transmisji sygnału cyfrowego, taktował urządzenia lepszym zegarem- dźwięk bardziej spokojny i jednocześnie precyzyjny. Takie mam odczucie z tą obrączką -)
Nie jestem statystycznym Polakiem.

michał_flaga

To cudowne uczucie kiedy ,,inaczej" nazywasz ,,lepiej", ale po 3. utworze zaczynasz wierzyć, że całe życie właśnie tego szukałeś!
... jest na tyle inaczej, że spokojnie można mówić o lepiej. Dla mnie szczęście Pawła jest priorytetem!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

miniabyr

Cytat: michał_flaga w Lipiec 20, 2023, 23:15
To cudowne uczucie kiedy ,,inaczej" nazywasz ,,lepiej", ale po 3. utworze zaczynasz wierzyć, że całe życie właśnie tego szukałeś!
... jest na tyle inaczej, że spokojnie można mówić o lepiej. Dla mnie szczęście Pawła jest priorytetem!

Wypowiedź całkowicie w twoim stylu . Cały ty !-)

michał_flaga

Tak samo, jak Twoje poszukiwania....

Love!

wiki

Garrard, czy się jeszcze w temacie tego gramofonu coś dzieje?
Bo ostatni wpis dość dawno...
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.

miniabyr

Pewnie ! Słuchamy !-) 

miniabyr

Ja w tym roku wymienię na nowoczesne łożysko w mojej 301 Łożysko 301 , później przyjdzie czas na talerz z tej samej manufaktury. 

TomFon2017

KAŻDE NOWOCZESNE ŁOŻYSKO niesie zapewne ze sobą bajeczną poprawę dźwięku.
Więc wszystko czego słuchałem dotąd na innych łożyskach to było gie....
Te skromne 500 funciaków czy też dolaresów sprawi, że będę kontent, a wszystkie gramofony z innymi łożyskami pójdą na śmietnik bo te jedyne łożysko da brzmienie równe ideałowi ( ale czego ? ),,,,?,!,
Tak jak poprawa dźwięku po wymianie talerze - WAGA - POPRAWNOŚĆ TOCZENIA czyli bicie - oraz BEZWŁAD związany z masą - na 100% powali nas poprawa jakości dźwięku związana z tymi poprawkami -:)
Jeśli dobry talerz to duża waga i poprawność toczenia, reszta nie ma znaczenia !!!
Łożysko - byle w miarę dokładnie szlifowane - czy to w dziesiątych czy w setnych częściach milimetra - bez znaczenia dla prowadzenia igły bo sama czarna płyta zawsze buja jak cholera........

:
REVOX C221 CD PLAYER...DAT SONY PCM-2700...DAT SONY DTC 60ES...TAPE RECORDER REVOX PR99 MKIII...Headphone Amplifier CanAmp...Słuchawki AKG K400 i AKG K601...monitory bliskiego pola TAPCOS5...PRO9TL Domestic Monitor by Chris Rogers

Marcinus

Cytat: miniabyr w Luty 10, 2025, 17:42Ja w tym roku wymienię na nowoczesne łożysko w mojej 301 Łożysko 301 , później przyjdzie czas na talerz z tej samej manufaktury.
Jeśli obecne łożysko masz sprawne, to nie spodziewaj się zbyt wiele.

Miałeś może do czynienia z czymś takim:
https://www.ebay.pl/itm/204679542550?itmmeta=01JMC4224A1HE337K1DDJ0KQNH&hash=item2fa7d9f716:g:8VAAAOSwZCpfHbuz    ?

miniabyr

Nie miałem do czynienia  z tym zasilaczem ale przyznam, że widziałem to urządzenie. Co do łożyska do 301, to oprócz wymiany łożyska na nowe planuję podmienić też talerz na większy i masywniejszy. Stąd pomysł na ten upgrade.  

Marcinus

Cytat: miniabyr w Luty 19, 2025, 16:34Nie miałem do czynienia  z tym zasilaczem ale przyznam, że widziałem to urządzenie. Co do łożyska do 301, to oprócz wymiany łożyska na nowe planuję podmienić też talerz na większy i masywniejszy. Stąd pomysł na ten upgrade. 
Tak myślałem, ale jak wymienisz talerz, na taki fajny, to nie będziesz miał strobo i właśnie wtedy takie zasilanie mogłoby się przydać :) 

Ja co prawda mam 401, ale zastanawiam się nad tym zasilaniem. Gdyby to było z UE, to już bym je testował.

Co do zmiany talerza, to wyczytałem na jakimś zagranicznym forum, że Garrard ma najlepszą symbiozę z oryginalnym talerzem. Ja położyłem (próbnie) na swoim matę miedzianą ok 4 kg i jak na SP10 ona nie robi żadnego wrażenia, to Garrard już się mocno pocił przy starcie i hamowaniu. Dlatego nie wiem, czy jest sens dodatkowo obciążać te mechanizmy.

Bacek

Cytat: michał_flaga w Lipiec 20, 2023, 23:15
Szczujesz tym DS-20. Poluję na niego ale ostatnio u japończyków tylko mocno odrapane egzemplarze się pojawiają. Na razie mam tylko docisk (środkowy) za okazyjną cenę kupiony.

miniabyr

Ja polowałem kilka lat szukając najtańszej wersji ale kompletnej. Efekt był taki, że przez 10 lat nie upolowałem niczego, bo uważałem, że za drogo! I w końcu kupiłem drogo -) ale kompletny zestaw -obręcz- pozycjoner - docisk. Na FB jest Marcin Japan - u niego zamówiłem. 

Bacek

Na hifi.pl jest ogłoszenie ale ja się ciągle łudzę że dostanę taniej :)

miniabyr

Mnie to kosztowało ok 2300 zł. komplet z transportem z Japonii. 

wiki

Piękności tam macie...🙂
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy

TomFon2017

Gramofon - nie powiem -  SUPER,
ale jak te wszystkie zabiegi mają się do odsłuchu. ( kasa... poszukiwanie - bo to rozumiem jeśli lepiej ma być lepiej) ..np, w porównaniu z poprzednimi konstrukcjami których używaliście - pomijając wewnętrzną potrzebę posiadania tego sprzętu. Czy to co brzmiało dotychczas było be.. może uchodzi za PRAGNIENIE by wyglądało BEST, i było super markowe -  czy ta zmiana niesie ze sobą taką poprawę jakości, że padamy ? czy tylko to, że jesteśmy usatysfakcjonowani posiadaniem  właśnie tego o czymś marzyliśmy. A TO ROZUMIEM. Choć pytam - bo wygląd - marka oraz audiofilskie oceny to jedno, ale pytam bo powinnyśmy kierować się uchem - tego co chcemy nabyć. Np. stustabilnością, obrotów czy też  kołysaniem talerza, a to powinno być słychać, a czego nie powinno być słychać oceni to nasze UCHO.
Każdy ma swoje "Fiksum dyrdum" ja też, dlatego uczepiłem się stabilności obrotów i to jest to co chcę osiągnąć 33.33 to ma być 33.33. Więc walczę sam ze sobą, ponieważ inni np. walczą o mikronowe zmiany w ustawieniu wkładki - co też PODOBNO ma przynieść rewelacyjne zmiany w odsłuchu naszych krążków!!! Gdyby tak porównać nasze dążenia do barwy dźwięku skrzypiec - to też można by grać na nich tylko przy stosownej wilgotności powietrza  nie mówiąc o całej reszcie-:)
Wybaczcie, ale to tylko takie moje dywagacje i każdy ma prawo mieć swoje zdanie !

0
REVOX C221 CD PLAYER...DAT SONY PCM-2700...DAT SONY DTC 60ES...TAPE RECORDER REVOX PR99 MKIII...Headphone Amplifier CanAmp...Słuchawki AKG K400 i AKG K601...monitory bliskiego pola TAPCOS5...PRO9TL Domestic Monitor by Chris Rogers

miniabyr

Gdyby ktoś zapragnął Garrard 301 - to mój jest do wzięcia. Sam Garrard 301- cena 10.000 zł . A jeśli ktoś chce z plintą - razem 14 tyś zł. Nie mam miejsca na 2 gramofony a i koszt utrzymani kilku wkładek i ramion trochę mnie przeraża. Piszcie na priv. 

wiki

Trzeba przyznać, że ten miniabyra gramofon z tą czarną plintą na żywo wygląda świetnie.
Na zdjęciach tego nie widać.

To taka mała uwaga do przyszłego nabywcy... jak się zastanawiasz to pojedź, obejrzyj i posłuchaj...🙂

miniabyr

To prawda. Fakt lepiej wygląda na żywo niż na zdjęciach. No i 2gi fakt trzeba samemu posłuchać. A tak się Garrard 301 i plinta ala Miniabyr prezentują. Oczywiście bez ramion -)