Menu główne

Mój GRAMOFON

Zaczęty przez TomFon2017, Lipiec 01, 2017, 15:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

TomFon2017

Niestety bez zmian - no może trochę bardziej świecą :pij:
REVOX C221 CD PLAYER...DAT SONY PCM-2700...DAT SONY DTC 60ES...TAPE RECORDER REVOX PR99 MKIII...Headphone Amplifier CanAmp...Słuchawki AKG K400 i AKG K601...monitory bliskiego pola TAPCOS5...PRO9TL Domestic Monitor by Chris Rogers

TomFon2017

Chłodny lipcowy wieczór - gramofon cieszy oko i ucho więc patrzę, gram i słucham... chwilowo nie doszukując się tego co może pobudzić wymianę myśli. Zakupiłem płytkę  The Rolling Stones - Sticky Fingers i napawam się klimatem....Pozdrawiam

REVOX C221 CD PLAYER...DAT SONY PCM-2700...DAT SONY DTC 60ES...TAPE RECORDER REVOX PR99 MKIII...Headphone Amplifier CanAmp...Słuchawki AKG K400 i AKG K601...monitory bliskiego pola TAPCOS5...PRO9TL Domestic Monitor by Chris Rogers

TomFon2017

Wracając do problemu z podpinaniem dwóch ramion do jednego preampa. Pisałem o tym problemie wyżej.
Na początku tych prób zastosowałem tzw. selektor - prosty przełącznik - dźwięk przy przełączaniu brzmiał OK, bez słyszalnych zmian. Ale, by sprawdzić to o czym piszą znawcy : przydźwięk - gorsza jakość dźwięku - itd. itp. zakupiłem drugi taki sam przedwzmacniacz i teraz jedno ramię ma swój przedwzmacniacz a drugie swój !!!. Powiem krótko ..... wszystko brzmi tak samo - oczywiście na ucho, bo nie testowałem sygnału z użyciem mierników dedykowanych do tego. Jedynie co sprawdzałem to charakterystykę dźwięku, tak z jednego ramienia jak i z drugiego używając programu Adobe Audition - ZMIAN NIE STWIERDZAM ni to uchem ni to rysowanym widmem w inkryminowanym programie !!! Czy, aby to znowu, nie nasze uszy, a wiedza i kasa, mają wpływu na to co SŁYSZYMY ???
Proszę o opinie Tych którzy testowali tego typu konfigurację i mają, związane z tym własne doświadczenia !

TomFon2017

A co do fotowoltaiki - to raz na 6 miesięcy - bo zgodnie z umową mam opłatę za wykorzystaną energię 2 razy w roku, podzielę się tym co zaoszczędziłem. W zeszłym roku mój rachunek zgodnie z obecnymi cenami powinien wynosić 2450zł z groszami. Po zainstalowaniu foto zapłaciłem z końcem czerwca 2023 - 960,54zł. POLECAM, choć złodziejstwo firmy sprzedającej prąd spowodowało, że od 2023 roku zwrot energii wysłanej jest 20 procentowy, a nie jak było do 2022 roku kiedy to zwracano za 80 procent energii wysłanej. Gdyby tak było jak kuszono  to prąd miałbym darmowy - niestety w związku z tym tak nie jest!!! ( Moja ENERGIA POBRAN to 1720kWh, natomiast ENERGIA WYSŁANA do końca czerwca to 1312kWh. Niestety - choć zapłacę i tak mniej niż połowę tego co płaciłem :) Czyli licząc moje opłaty instalacja powinna zwrócić się po 8 latach. Ale to i tak w mocy SŁOŃCA :)

spookyghost

Cytat: TomFon2017 w Lipiec 26, 2023, 00:00
A co do fotowoltaiki - to raz na 6 miesięcy - bo zgodnie z umową mam opłatę za wykorzystaną energię 2 razy w roku, podzielę się tym co zaoszczędziłem. W zeszłym roku mój rachunek zgodnie z obecnymi cenami powinien wynosić 2450zł z groszami. Po zainstalowaniu foto zapłaciłem z końcem czerwca 2023 - 960,54zł. POLECAM, choć złodziejstwo firmy sprzedającej prąd spowodowało, że od 2023 roku zwrot energii wysłanej jest 20 procentowy, a nie jak było do 2022 roku kiedy to zwracano za 80 procent energii wysłanej. Gdyby tak było jak kuszono  to prąd miałbym darmowy - niestety w związku z tym tak nie jest!!! ( Moja ENERGIA POBRAN to 1720kWh, natomiast ENERGIA WYSŁANA do końca czerwca to 1312kWh. Niestety - choć zapłacę i tak mniej niż połowę tego co płaciłem :) Czyli licząc moje opłaty instalacja powinna zwrócić się po 8 latach. Ale to i tak w mocy SŁOŃCA :)
Spokojnie w przyszłym roku nie będzie już tak dobrze.

W lipcu 2024 rozliczenia odbywać będą się na podstawie cen godzinowych, a nie średnich miesięcznych.
Quadral Titan MK III; klon Dartzeel NHB-108 (modyfikowany); Luxman DA-250; Sony CDP 557 ESD

wiki

Aż nie chce mi się nic pisać....
TomFon2017, to co piszesz o fotowoltaice nijak ma się do rzeczywistości...
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

wiki

Fotowoltaika.
To ja tak z przekory zapytam.
Wiesz ile lat będziesz prosumentem?
I jak nim przestaniesz być to co się będzie działo z nadmiarem energii, którą wyprodukujesz?

andrzej analogowy

Niedawno , jak co dwa miesiące otrzymałem rachunek w wysokości 46 zł.Moja instalacja 6,5 kW zapewniła mi już 2MW zapasu na zimę/na koniec czerwca.Oczywiście na bieżąco zużywamy prąd ale zapas rośnie.Zeszłą zimę zakończyliśmy na małym plusiku-kilkadziesiąt kW.Generalnie produkcja trochę mniejsza niż w zeszłym roku,niemniej jednak rozbudowa instalacji o 2,5kW/do istniejącej 4 kW/była dobrym pomysłem.Dobrze,że zdążzyliśmy wg starych zasad 80/ 20.Przy tych cenach prądu za 5 lat będę na plusie...Andrzej    Mam ładnego THORENSA do zbycia,gdyby ktoś coś...Dobry stan,kompletny i na chodzie model TD126 MkIII ELECTRONIC.Zapasowe paski.Całość po remoncie grający!!!

wiki

No kocham ten sport....

Wydałem 35000 PLN aby mieć rachunki po 46 PLN zamiast 300 PLN.

Pboczek

Nie do końca wiki, ja wydałem swojego jakieś 22 kzl za 7,2 kW, reszta to dotacja i ulga podatkowa. Rocznie na rachunkach oszczędzam ok. 4000 zł już trzeci rok, a prosumentem będę przez 15 lat.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Pboczek

Cytat: TomFon2017 w Lipiec 19, 2023, 22:46Jedynie co sprawdzałem to charakterystykę dźwięku, tak z jednego ramienia jak i z drugiego używając programu Adobe Audition - ZMIAN NIE STWIERDZAM ni to uchem ni to rysowanym widmem w inkryminowanym programie !!! Czy, aby to znowu, nie nasze uszy, a wiedza i kasa, mają wpływu na to co SŁYSZYMY ???
Proszę o opinie Tych którzy testowali tego typu konfigurację i mają, związane z tym własne doświadczenia !

Człowiek ma tu poważny dylemat, a my mu fotowoltaiką oczy mydlimy.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

vasa

Cytat: Pboczek w Lipiec 28, 2023, 09:32
Cytat: TomFon2017 w Lipiec 19, 2023, 22:46Jedynie co sprawdzałem to charakterystykę dźwięku, tak z jednego ramienia jak i z drugiego używając programu Adobe Audition - ZMIAN NIE STWIERDZAM ni to uchem ni to rysowanym widmem w inkryminowanym programie !!! Czy, aby to znowu, nie nasze uszy, a wiedza i kasa, mają wpływu na to co SŁYSZYMY ???

Człowiek ma tu poważny dylemat, a my mu fotowoltaiką oczy mydlimy.
To jest powszechny wniosek wyciągany przez tych co podchodzą do testów w bardziej krytyczny sposób. Okazuje się wówczas kilka rzeczy:
- przeważnie nam się jedynie wydaje
- trudno jest osiągnąć rzeczywistą poprawę dźwięku
- cena elementu jest kwestią pozycjonowania i marketingu a nie jakości
- to kolumny i akustyka są głównie odpowiedzialne za jakość reprodukcji

A na dodatek trzeba się zastanowić o co nam chodzi. O wierność reprodukcji czy przyjemność słuchania. Wg mnie to przeważnie dwie różne rzeczy.
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Pboczek

Greg zdaje się"ostatnio" miał okazję u siebie zaobserwować różnice grania z rozdzielaczem i bez.

Choć nie sposób nie zgodzić się Vasą przy tak ogólnym postawieniu sprawy, to wg w mnie nie można pominąć nagrania, źródła i wzmacniacza oraz samego słuchacza w tym co zasadniczo kształtuje odbiór dźwięku, obok akustyki i kolumn. Kable, podstawki i inne dodatki to cała reszta.

Z moich wrażeń, stosowanie przejściówek prowadzi do pewnego "zduszenia", "przyciemnienia" dźwięku, co jest oczywiście wrażeniem indywidualnym, podobnie jak granie kabli.

TomFon2017

"Aż nie chce mi się nic pisać....
TomFon2017, to co piszesz o fotowoltaice nijak ma się do rzeczywistości...Wiki"

Wiki, a to DLACZEGO - podaję fakty nie prognozy?!
Skoro zapłaciłem 3/4 mniej - to to jest rzeczywistość - tak jak z tymi obrotami przy użyciu sterownika Zontka, które miały nie pływać, a pływają.
Gdybym te 43 koła włożył na konto w banku to zwrot był by - może po 15 latach, a tak będzie po umownych 8 !!!
Oczywiście mógłbym tą kasę przepić lub wydać na jakieś tam duperele, ale wtedy miałbym NIC.. no może chwilową przyjemność, a potem ZERO na koncie - A TAK MAM SENSOWNE OPROCENTOWANIE zainwestowanej sumy :) . dodam, że po 4 miesiącach otrzymałem już 6000zł zwrotu za instalację z programu "Mój Prąd 5.0":) - a to kolejne pomniejszenie zainwestowanej kaski nie mówiąc o odpisie z PITu w przyszłym roku, a to pomniejszy wydaną sumę o kolejne jakieś 2 koła.

TomFon2017

Kolejne problemy - gdy już wydawało się, że cały zestaw gra perfekt :
Magnetofon Revox PR99 MkIII wyprodukował chmurę dymu - okazało się, że eksplodował kondensator filtrujący zasilanie, a jak piszą kondensatory RIFA po 30 latach pracy mają do tego prawo. Po wymianie  działa jak działał. Dodatkowo wymieniłem trzy kondensatory filtrujące zasilanie silników.

Ale to nie koniec - ponieważ DAT SONY PCM 2700 zaczął skrzeczeć - wbrew poradom by wymienić kondensatory w stosownym miejscu - po regulacji skosu prowadzenia taśmy znowu jest OK.

No i ostatni problem, który zlikwidowałem w odtwarzaczu płyt CD ReVox CD 221 który losowo zaczął się zawieszać. Po regulacji prądu lasera i prądu  jego skupienia wszystko wróciło do normy i znowu mam spokój ... pomimo zwodnych porad w internecie, które zalecały wymianę kondensatorów - obyło się bez tego...

wiki

TomFon2017, ale ja i tak wymieniłbym kondensatory elektroniczne. Tak na "zaś"....😀
Dziś Ci działa dobrze
Ale za rok, dwa, trzy może znowu wystąpić problem.
Elektrolit to elektrolit... jedne trzymają długo (że aż dziw, że tak długo) inne nie....

Piterski

Cytat: TomFon2017 w Listopad 28, 2023, 21:25Po regulacji prądu lasera i prądu  jego skupienia wszystko wróciło do normy i znowu mam spokój
Nie jestem elektronikiem ale mam pytanie czy takie regulacje po wymianie lasera robi się tylko w tym modelu czy w każdym odtwarzaczu CD?
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

tomcio

Wg mnie zawsze i w każdym, choć ja też nie jestem elektronikiem....

TomFon2017

Sądzę, że w każdym choć zapewne ustawia się inne wartości mV  i to nie tylko po wymianie lasera, W moim CD po 35 latach pracy te napięcia różniły się dość istotnie!!!. Trzeba by pogmerać w Internecie, albo ściągnąć instrukcję serwisową do konkretnego modelu CD. W Revoxsie, który posiadam reguluje się tylko te dwie wartości.
U mnie przebiega to tak:
Górny trymer służy do ustawiania napięcie skupiania lasera.
W trakcie odtwarzania 1-szej ścieżki ustawiamy na 400mV.
Pomiar w punkcie P31 względem MASY.
Dolny trymer służy do ustawiania prądu lasera.
W trakcie odtwarzania 1-szej ścieżki ustawiamy na 50 mV
Pomiar między punktami 13 i 30.
Punkty 30 oraz 31 są w miejscu podłączania czerwonej końcówki.

TomFon2017

Cytat: wiki w Grudzień 01, 2023, 21:41TomFon2017, ale ja i tak wymieniłbym kondensatory elektroniczne. Tak na "zaś"....😀
Dziś Ci działa dobrze
Ale za rok, dwa, trzy może znowu wystąpić problem.
Elektrolit to elektrolit... jedne trzymają długo (że aż dziw, że tak długo) inne nie....
Zgadzam się...ale odpuściłem sobie bo to 47 kondensatorów do wymiany...poczekam jak padną:)

Piterski

TomFon2017 czy ty używałeś do kalibracji prądu jakiejś specjalnej płyty?
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

TomFon2017

Nie. Płyta CD jest jak najzwyklejsza - zalecają tylko by była nieporysowana i orginalnie tłoczona.

TomFon2017

................. a teraz ostatnia odsłona tego co posiadam - Hi-Endowy profesjonalny kaseciak SONY WM-D6C - STAN IDEALNY.
Żaden inny sprzęt odtwarzający kasety nie brzmi tak jak to maleństwo. Po 35 latach leżakowania wymagał tylko oczyszczenia z kurzu który osiadł na nim. Sprzęt był dedykowany do nagrań reporterskich wysokiej jakości i tak pozostalo :) Choć teraz to tylko wysokiej jakości artefakt :( dodając dalej, że sprzedający krzyczą 850 funciaków za to cudo!

wiki

Jak patrzę na te znaczki SONY, WALKMAN....
To aż się łza w oku kręci.
Człowiek zakręcony był w tamtych czasach na tych małych odtwarzaczach Sony.
I ślinił się do każdego droższego w sklepie (Pewexie).

TomFon2017

Był Mikołaj - NIESTETY - totalna porażka i to z mojej winy. Zacząłem kierować się ceną i od długiego czasu zanudzałem rodzinę opowiadając o tym, ze  cena wkładki ma kolosalne znaczenie dla brzmienia....Może i ma, ale tak jak mówiłem wielokrotnie - do czasu, i dałem się nabrać. Jeśli słyszymy, że dźwięk brzmi tak, a nie inaczej - wykładzina, objętość pomieszczenia, wytłumienie, przedwzmacniacz, kable etc. - to brzmi inaczej, ale często nie lepiej !!!!!!!!!!!, ale drożej. Moi kochani postanowili zrobić mi prezent o którym tak długo opowiadałem i po zrzutce kupili to o czym "marzyłem" od jakiegoś czasu - [color=rgba(0, 0, 0, 0.87)]Ortofon 2MR Black[/color]. Po jutrze - natychmiast odsyłam i zwracam kasę tym których wpędziłem w koszty.
BRZMIENIE - INNE - DOBRE, ale nie warte ceny bo po prostu inne, a nie lepsze!!!!! Można to tłumaczyć na tysiące sposobów, ale wkładka która kosztuje 10 razy tyle co moja AT VM-95 nie jest warta tej ceny jeśli nie gra 10 razy lepiej- i nie to by moja była lepsza, ale moja na moje ucho gra DOBRZE!!! GŁUPIO MI, ale nadzieja, że innym nie. Oczywiście nie powiem, że wysoka cena to nie jakość np. Bentley, a maluch 126p, ale łatwiej naciągnąć na brzmienie bo to już tylko odczucie, ze jak drogo to gra, gdy nam się to wmówi, albo sami tego chcemy. A szkoda bo ładna:)