Menu główne

Mój GRAMOFON

Zaczęty przez TomFon2017, Lipiec 01, 2017, 15:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

TomFon2017

I tak też sądzę, ale by nie skłamać w powyższym temacie, naciskany .... zawsze odpowiadam  pytającym (co i za ile)......
PUNKT PIERWSZY ... weź sprzęt na który się napaliłeś do domu i ODSŁUCHAJ...potem decyduj, a po decyzji tocz bitwę o swoje racje na naszym forum :)
REVOX C221 CD PLAYER...DAT SONY PCM-2700...DAT SONY DTC 60ES...TAPE RECORDER REVOX PR99 MKIII...Headphone Amplifier CanAmp...Słuchawki AKG K400 i AKG K601...monitory bliskiego pola TAPCOS5...PRO9TL Domestic Monitor by Chris Rogers

TomFon2017

... a potem napawaj się dźwiękiem jaki Ci opowiada :)
REVOX C221 CD PLAYER...DAT SONY PCM-2700...DAT SONY DTC 60ES...TAPE RECORDER REVOX PR99 MKIII...Headphone Amplifier CanAmp...Słuchawki AKG K400 i AKG K601...monitory bliskiego pola TAPCOS5...PRO9TL Domestic Monitor by Chris Rogers

TomFon2017

A teraz z innej beczki (tzn. im lepiej tym gorzej, jak w każdej dziedzinie) - czyli o możliwości i wydajności WINDOWSów od wersji XP poprzez wersję Windowsa 10, aż do Windowsa 11 24H2, a to najnowsza choć jeszcze ułomna wersja - choć podobno ma być powalająca - zgodnie z zapewnieniami Microsoftu!!!!  też ją zainstalowałem - ale BO...
Zajmuję się montażem dźwięku od 40 lat - tzn. od fizycznego montżu taśm do montażu ich w tzw. cyfrze.
Montując dźwięk w Windows XP w czasie rzeczywistym - tzn. podczas jego odtwarzania
(cięcie, kopiowanie, wklejanie, mixowanie i mastering)  wszystko odbywało się rewelacyjnie szybko i bez żadnych efektów ubocznych (TRZASKI czy wstrzymanie odtwarzania na ułamki sekund. Od momentu kiedy firma Microsoft "udoskonaliła system" tzn. od wprowadzenia Windowsa 10 - szlag wszystko trafił. Każda operacja związana z wycięciem, kopiowaniem czy wklejeniem fragmentu dźwięku poporzedzona jest TRZASKIEM. By być wiarygodnym powiem, że wszystko to o czym piszę zaczęło się na moim starym komputerze PO zainstalowaniu Windowsa 10. Poprzednio było SUPER. Dodam, że moja wiedza związana z konfiguracją sprzętu PC jest więcej niż podstawowa!... Z nadzieją na poprawę kupiłem i skonfigurowałem sprzęt ( jak czynię to od lat, a nie chwaląc się znam się na tym  trochę) Sprzęt kupiłem jak zwykle TOPOWY - kasa jak za używany samochód - i GÓWNO dalej jest to samo!!! Napisałem do Microsoftu ... i też szajs ...bez żadnej odpowiedzi. Według mnie firma zajmuje się bajerami związanymi z internetem, a nie dba o tych którzy chcą wykorzystywać jej oprogramowanie do profesjonalnych celów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

TomFon2017

I jeszcze by pobudzić do rozważań.........Zmieniając sprzęt - KOMPUTER  wraz z jego elementami - od lat bazuję na elementach INTELA - teraz to procesor Intela i płyta główna ASUS Z790 z tzw. TOPU -  procesor Intel 14stej generacji - Meteor Lake + dysk SSD Crucial T700 +  Ram Pro 32GB  5600MHz DDR5 CL46 DIMM oraz karta grafiki Nvidia 4070... plus reszta też OK. Piszę to po to by uzmysłowić nam, że to co teraz TOPOWE nie działa tak jak tego byśmy oczekiwali. Choć komp pracuje perfekcyjnie (zero zawieszeń - system urychamia się w 8 sekund itd., itp. - same superlatywy. ALE - przy montażu dźwięku nie działa tak perfekcyjnie jak WINDOWS XP !!! Czy to aby nie olanie tych którzy oczekują by po tylu latach Windows radził sobie perfekcyjnie ze wszystkim?!
Może tak też jest z naszymi UKOCHANYMI GRAMOFONAMI - coraz droższe i coraz ...............................:)

TomFon2017

A w temacie gramofonów. Pisząc tak sam do siebie odpowiem też samemu sobie. Według mnie jedynie perfekcyjny gramofon - co do jego założeń - to gramofon składający się z: TALERZA wykonanego perfekcyjnie  ( waga i wyważenie które niwelują bicie i bujanie ) oraz "bezszmerowego" ŁOŻYSKA jak i SILNIKA - DOBREGO i SILNEGO wraz z godnym stabilizatorem obrotów, oraz nie siejącym ZASILACZEM i ewentualnie odczytem bieżących obrotów - RAMIENIA o dobrym zawieszeniu i CHASSIS stojącego na zawieszeniu niwelującym drgania. CAŁA RESZTA - wkładki - igły - płyty - przedwzmacniacze - wzmacniacze - kolumny głośnikowe oraz pomieszczenia odsłuchowe.... TO JUŻ TYLKO BARWIENIE DŻWIĘKU ODPOWIADAJĄCE NASZYM USZOM ! :) Gdyby tak rozpisać konkurs na taki gramofon to wygra najprostsza konstrukcja spełniająca te założenia. Ale taka konstrukcja wymaga też sporych nakładów w związku z wymogiem perfekcyjnego wykonania.
To tak jak z zegarkami (TRADYCYJNYMI) - wszystkie wskazują godzinę, ale jedne czynią to dokładnie a inne mniej dokładnie, a to już kwestia wykonania, a co za tym idzie - i ceny.... Z uśmiechem :) TomFon

Pboczek

Znam, jest taki. Oracle Delphi.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

TomFon2017

NIE POWIEM NIC...BO NIEZŁA SZTUKA....

CHOĆ.....

TomFon2017

PRAWIE JAK MÓJ .....:)
...ale by być na TOPIE... wolę MÓJ :) choćby z wyglądu, a reszta to USZY...

Pboczek

To zupełnie inne tłumienie, różne koncepcje wygaszania drgań. Delphi ma pływające chassis, a u ciebie jest monument.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

TomFon2017

U mnie całość też zawieszona podobnie choć inaczej:
Kolce odseparowane od obudowy grubymi przekładkami gumowymi stoją na silikonowych wibrastoperach zawieszonych w powietrzu co umożliwiają trzy aluminiowe pierścienie w które są wprasowane.

Pboczek

Twój gramofon jest super i do tego przez Ciebie zrobiony. Uważam że to model w swoim typie gramofonów wzorcowy.
Delphi jest raczej inny konstrukcyjnie. Poprzez trzy rodzaje sprężyn, umożliwia regulowanie sprężystości zawieszania - częstotliwości pracy całego układu. Można go rozmiękczać lub utwardzać, zmiana wpływa na dźwięk. Przesuwa cały zakres tonalny w kierunku wyższych rejestrów, albo ściąga w niskie. Można w ten rozjaśnić ciemno grające wkładki i odwrotnie albo inaczej pisząc, dostosować brzmienie do reszty zestawu i preferencji.

vasa

Cytat: Pboczek w Październik 26, 2024, 21:34Można w ten rozjaśnić ciemno grające wkładki i odwrotnie albo inaczej pisząc, dostosować brzmienie do reszty zestawu i preferencji.
Czego massloadery nie potrafią :P
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

TomFon2017

Jeśli chodzi o podpórki do rowerów to potrafią - PDPIERAĆ :)

koobal

Cytat: Pboczek w Wrzesień 16, 2024, 17:0743 kzł, przywalili!
To prawda cena nie jest mała, ale...
To i tak jeden z tańszych Pre gramofonowych, który na pokładzie ma "Step Upy". SUTy robimy sami, w naszej opracowanej technologii.
Tak to wygląda finalnie.

Pboczek

Urządzenie jest nasze - Polskie i bardzo dobre. Brzmienie ocenił Piterski - on wie co słyszy, wygląda świetnie, zbudowane jest świetnie i kosztuje pewnie tyle ile powinno w kategorii w której startuje. Z chęcią bym posłuchał, najchętniej porównał z Thoresem, dzielonym Phasemation - których niestety nie mam, ale wszystko mieć nie można. ;)

koobal

Cytat: Pboczek w Listopad 08, 2024, 10:50Urządzenie jest nasze - Polskie i bardzo dobre. Brzmienie ocenił Piterski - on wie co słyszy, wygląda świetnie, zbudowane jest świetnie i kosztuje pewnie tyle ile powinno w kategorii w której startuje. Z chęcią bym posłuchał, najchętniej porównał z Thoresem, dzielonym Phasemation - których niestety nie mam, ale wszystko mieć nie można. ;)
Piterski słuchał wersji, która finalnie nie trafiła do produkcji. W finalnej wersji nie ma J-feta, zastąpił go SUT, co dało dużo lepsze brzmienie. Sygnał z Wkładki MC idzie przez Step Up Transformer (przekładnia 1:10), a następnie na lampy ecc88.

vasa

Cytat: koobal w Listopad 08, 2024, 11:07Piterski słuchał wersji, która finalnie nie trafiła do produkcji. W finalnej wersji nie ma J-feta, zastąpił go SUT, co dało dużo lepsze brzmienie. Sygnał z Wkładki MC idzie przez Step Up Transformer (przekładnia 1:10), a następnie na lampy ecc88.

Kiedyś dość długo słuchałem na przemian pre z j-fetem lub sut-em na wejściu. Walka była długa i wyrównana ale finalnie stwierdziłem, że j-fet bardziej mi odpowiada.
Z drugiej strony, ze wszystkich urządzeń których słuchałem, najbardziej podobał mi się Phasemation z SUTem na wejściu.
Czy Wasza rekomendacja oznacza że powinienem poszukać lepszych traf?
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

miniabyr

Mariusz firma Feez audio wypuściła serię SUT z najwyższej półki. Już sam wygląd jest zachętą , cena niestety już nie, ale opbicuję , że te transformatory przetestuję. One są wykonane drutem srebrnym. SUT od Feez . Zerknij na nie! 
Szkoda życia na chujowy dźwięk !

vasa

Cytat: miniabyr w Listopad 08, 2024, 17:14Mariusz firma Feez audio wypuściła serię SUT z najwyższej półki. Już sam wygląd jest zachętą , cena niestety już nie, ale opbicuję , że te transformatory przetestuję. One są wykonane drutem srebrnym. SUT od Feez . Zerknij na nie!
Jestem przekonany że Panowie z Fezz dołożyli wszelkich starań. Ich prezentacja w Sobieskim (z Muarahem i Pylonami) zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Swoją drogą, czy to prawda że Fezz przejął Muaraha?
Jeżeli będę miał kiedyś okazję wpiąć to trafo do mojego systemu to z przyjemnością to zrobię.
Ale ...
Zawsze najważniejsza jest ta część zadnia po "ale".
To chyba pierwszy SUT robiony przez Fezz'a. I od razu hajendowy.
Ja, jako stary sceptyk, który bardziej nie słyszy niż słyszy różnice, mam wątpliwości. Po tym co usłyszałem w Sobieskim nie są to wielkie wątpliwości, ale jednak.
Tym bardziej że za okrągłą kwotę mogę znaleźć AN-S4, też nawijanego srebrem (Zresztą Japończycy deklarują czystość 99.99% a Fezz "tylko" 99,9% 😁)
No i pojawia się pytanie - co wybrać, bo testu porównawczego chyba nie da się zrobić.

Jedna kwestia mnie ciekawi, SUT Fezza ma dobrze współpracować z wkładkami od 1,5-9 Ohm, a AN robi kilka wersji swojego trafa dla tego przedziału. Nie do końca to rozumiem. 😳

Pboczek

Cytat: vasa w Listopad 08, 2024, 23:30To chyba pierwszy SUT robiony przez Fezz'a. I od razu hajendowy.
To chyba wyraz aspiracji, także poprzez wycenę produktu. Ale tak Fezz jak i inni nasi, nie mają jeszcze rozpoznawalnych marek, a ceny jak u topowych. 

koobal

Cytat: vasa w Listopad 08, 2024, 14:59
Cytat: koobal w Listopad 08, 2024, 11:07Piterski słuchał wersji, która finalnie nie trafiła do produkcji. W finalnej wersji nie ma J-feta, zastąpił go SUT, co dało dużo lepsze brzmienie. Sygnał z Wkładki MC idzie przez Step Up Transformer (przekładnia 1:10), a następnie na lampy ecc88.

Kiedyś dość długo słuchałem na przemian pre z j-fetem lub sut-em na wejściu. Walka była długa i wyrównana ale finalnie stwierdziłem, że j-fet bardziej mi odpowiada.
Z drugiej strony, ze wszystkich urządzeń których słuchałem, najbardziej podobał mi się Phasemation z SUTem na wejściu.
Czy Wasza rekomendacja oznacza że powinienem poszukać lepszych traf?
Trafa trafom nierówne. Zalecam przetestować ile się da.
Odkąd mamy możliwość robić własne SUTy zrobiliśmy kilkadziesiąt prototypów i cały czas powstają nowe. Różnice w brzmieniu są bardzo duże. Finalnie w V1000 są trafa na podwójnym rdzeniu gdzie uzwojenie pierwotne jest zrobione z licy w oplocie jedwabnym a uzwojenie wtórne z miedzi (srebrny drut nam nie przypadł do gustu, był zbyt techniczny i szorstki w brzmieniu, może używaliśmy nie takiego jak trzeba :) ). Do tego wszystkiego uzwojenie pierwotne jest przeplatane wtórnym.
Podczas projektowania phono stage cały czas obok naszego pre stały do porównania Phasemation EA-1000 oraz EA-550, do tego Octave phpono module. Było jeszcze wiele innych lecz wymienione wcześniej zagościły na stałe.

wiki

Cytat: miniabyr w Listopad 08, 2024, 17:14Mariusz firma Feez audio wypuściła serię SUT z najwyższej półki. Już sam wygląd jest zachętą , cena niestety już nie, ale opbicuję , że te transformatory przetestuję. One są wykonane drutem srebrnym. SUT od Feez . Zerknij na nie!
Miniabyr, wygląda na to że jednak nie srebrny drut...
Czyli transformatorki na miedzi...
Pocieszające jest to... i zachęcające, że jeden segment jest w bawełnie...🙂
Kolumny JBL, transport, przetwornik, TVC, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC sx3, Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz

miniabyr

Nie srebrny . Na audio show rozmawiałem z nimi. Nawet rozmawiałem o wypożyczeniu do testu- jak drut nawojowy z czystego srebra menniczego próby 999

wiki

Koobal, czy to przedstawiciel producenta?
Kolumny JBL, transport, przetwornik, TVC, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC sx3, Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz

miniabyr

Cytat: vasa w Listopad 08, 2024, 23:30
Jestem przekonany że Panowie z Fezz dołożyli wszelkich starań. Ich prezentacja w Sobieskim (z Muarahem i Pylonami) zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Swoją drogą, czy to prawda że Fezz przejął Muaraha?
Jeżeli będę miał kiedyś okazję wpiąć to trafo do mojego systemu to z przyjemnością to zrobię.
Ale ...
Zawsze najważniejsza jest ta część zadnia po "ale".
To chyba pierwszy SUT robiony przez Fezz'a. I od razu hajendowy.
Ja, jako stary sceptyk, który bardziej nie słyszy niż słyszy różnice, mam wątpliwości. Po tym co usłyszałem w Sobieskim nie są to wielkie wątpliwości, ale jednak.
Tym bardziej że za okrągłą kwotę mogę znaleźć AN-S4, też nawijanego srebrem (Zresztą Japończycy deklarują czystość 99.99% a Fezz "tylko" 99,9% 😁)
No i pojawia się pytanie - co wybrać, bo testu porównawczego chyba nie da się zrobić.
Cytat: vasa w Listopad 08, 2024, 23:30edna kwestia mnie ciekawi, SUT Fezza ma dobrze współpracować z wkładkami od 1,5-9 Ohm, a AN robi kilka wersji swojego trafa dla tego przedziału. Nie do końca to rozumiem. 😳
Co więcej , w tym doborze dobrego trafa ze stajni AN trzeba dobrze zapoznać się z wytycznymi doboru. Ja mam wersje s 1 z możliwością przełączenie  - ale i tak nie mogę wcelować w moje wkładki . od wersji 3 tych traf AN robi aż trzy warianty - to determinuje do wyboru konkretnej wkładki.