Menu główne

Mój GRAMOFON

Zaczęty przez TomFon2017, Lipiec 01, 2017, 15:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

TomFon2017

Aby zaprzeczyć moim wymaganiom co do kabli i zasilaczy postanowiłem i zakupiłem zasilacz do przedwzmazniaczy gramofonoych z dwoma wyjściami 9V ......posłucham za pare dni czy to coś da...
Piszę w liczbie mnogiej...PRZEDWZMACNIACY.. bo mam dawa ramiona i każde ma swój przedwzmacniacz. 9V, a zsilacz ma dwa takie wyjścia...
REVOX C221 CD PLAYER...DAT SONY PCM-2700...DAT SONY DTC 60ES...TAPE RECORDER REVOX PR99 MKIII...Headphone Amplifier CanAmp...Słuchawki AKG K400 i AKG K601...monitory bliskiego pola TAPCOS5...PRO9TL Domestic Monitor by Chris Rogers

Pboczek

Cytat: TomFon2017 w Listopad 28, 2024, 21:17Aby zaprzeczyć moim wymaganiom co do kabli i zasilaczy postanowiłem i zakupiłem zasilacz do przedwzmazniaczy gramofonoych z dwoma wyjściami 9V ......posłucham za pare dni czy to coś da...
Piszę w liczbie mnogiej...PRZEDWZMACNIACY.. bo mam dawa ramiona i każde ma swój przedwzmacniacz. 9V, a zsilacz ma dwa takie wyjścia...

Myślę że to dobry kierunek i jestem ciekawy efektu.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Bacek

Cytat: TomFon2017 w Listopad 28, 2024, 21:17Piszę w liczbie mnogiej...PRZEDWZMACNIACY.. bo mam dawa ramiona i każde ma swój przedwzmacniacz. 9V, a zsilacz ma dwa takie wyjścia...

Czyli jest szansa na pętlę masy i podbity humm?

wiki

Jeżeli dasz dwa całkiem różne w budowie zasilacze , jeden aby był, a drugi wypasiony to nie sądzę abyś nie słyszał różnicy.
A zwłaszcza w przedwzmacniaczu gramofonowym.

Jeżeli weźmiesz dwa przypadkowe zasilacze to może się okazać, że tej różnicy nie usłyszysz.
I czasem nie chodzi o cenę, bo można kupić drogo słaby zasilacz...
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

Pboczek

Przypominając sobie rozczarowanie TomaFona graniem innej wkładki, zaczynam mieć obawy o ocenę zmian wywołanych zasilaczami.

Cytat: Bacek w Listopad 29, 2024, 18:06
Cytat: TomFon2017 w Listopad 28, 2024, 21:17Piszę w liczbie mnogiej...PRZEDWZMACNIACY.. bo mam dawa ramiona i każde ma swój przedwzmacniacz. 9V, a zsilacz ma dwa takie wyjścia...

Czyli jest szansa na pętlę masy i podbity humm?

To dopiero byłoby niepocieszające. :(
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

TomFon2017

Cytat: wiki w Listopad 29, 2024, 18:30Jeżeli dasz dwa całkiem różne w budowie zasilacze , jeden aby był, a drugi wypasiony to nie sądzę abyś nie słyszał różnicy.
A zwłaszcza w przedwzmacniaczu gramofonowym.

Jeżeli weźmiesz dwa przypadkowe zasilacze to może się okazać, że tej różnicy nie usłyszysz.
I czasem nie chodzi o cenę, bo można kupić drogo słaby zasilacz...
Nie zamierzam podłączać dwóch RÓŻNYCH zasilaczy tylko JEDEN który posiada dwa wyjścia - każde po 9V. Więc każdy z przedwzmacniaczy będzie zasilany z osobnego wyjścia tegoż zasilacza - sądzę, że konstruktor przewidział różne "negatywy" i jego konstrukcja je pomija ! Skoro konstrukcja zasilacza pozwala na zasilenie dwóch niezależnych układów 9cioma V - to chyba powinno być OK!

Dlatego też umieściłem opis tego zasilacza - by zapoznać czytających mój wpis z jego parametrami................ Poniżej dodatkowe foto...
A co do stwierdzenia... "Czyli jest szansa na pętlę masy i podbity humm?"...hmmm...szansa jest - dla pocieszenia - jak to sugerowano w starym powiedzeniu związanym z szympansem ....... ale czy będzie miała miejsce..no cóż ..może tak może nie, a zasilacza kupiony więc i sprawdzę :-) dodam, że kupiłem w miarę tanio z okazji Black Friday :-)

REVOX C221 CD PLAYER...DAT SONY PCM-2700...DAT SONY DTC 60ES...TAPE RECORDER REVOX PR99 MKIII...Headphone Amplifier CanAmp...Słuchawki AKG K400 i AKG K601...monitory bliskiego pola TAPCOS5...PRO9TL Domestic Monitor by Chris Rogers

TomFon2017

Wynik odsłuchu :
Po podłączeniu zasilacza do przedwzmacniaczy i maksymalnym rozkręceniu wzmacniacza jest zdecydowana poprawa - szum dobywający się z głośników znacznie zmniejszył się -  "wyłagodniał". Przy odsłuchu naprzemiennym jednego i drugiego przedwzmacniacza - jest podobnie. Poprzednio "zakłócenia" były różne. Natomiast czy poprawiło to odsłuch muzyki....cholera wie. Ale, że kasę wydałem i zasilacz jest zwany AUDIOPROFI to powiem ...może tak, może nie..na korzyść TAK. hehehe. :-)
Poprzednio, przedwzmacniacze zasilane były, dodanymi do nich, zwykłymi zasilaczami AC/DC.
Na pewno, zmiana zasilania wnosi sporo na PLUS - to nie ulega wątpliwości !
A co do sugesti, że "Czyli jest szansa na pętlę masy i podbity humm?" to w tym wypadku nic takiego nie ma miejsca !!!
Polecam zapoznać się raz jeszcze z konstrukcją tego zasilacza:
https://audiomaniacy.pl/index.php?action=dlattach;attach=76984

Pboczek

Jest progres, moje gratulacje. Można sądzić, że skoro szum zmniejszył się i złagodniał, to lepiej, bo wyraźniej słychać dźwięk. Znaczy się jest poprawa, da się czysto posłuchać muzyki, zakłócenia nie zakrywają brzmienia. Przynajmniej tak być powinno.

TomFon2017

:-)I tak też napawam się tym...dzięki :-) bo to co stwierdzasz to czysta prawda

TomFon2017

I znowu słucham Dire Straits - Brothers In Arms.... to jest TO - a powiem, że zawsze brzmi bajecznie :-)
A co ciekawe.....mam płytę analogową wytłoczoną w dawnej "czechosłowacji" - podobno bliską oryginału, a brzmi gorzej niż ta z Biedronki kupiona 4 lata temu ...... diabli wiedzą o co w tym wszystkim chodzi ? oczywiście wykluczam wydanie na CD ...bo to brzmi znowu inaczej, tak  jak to ma miejsce na CD DDD w porównaniu z ADD które gra zdecydowanie lepiej.....a mam je wszystkie

Piterski

Tylko czy te ADD czy DDD ma znaczenie skoro podobnież właśnie ten album był rejestrowany cyfrowo?
Moim zdaniem większe znaczenie może mieć mastering.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Pboczek

Mastering albo jakość tłoczenia lub wyeksploatowanie czeskiej płyty drapanej niedokładnie ustawionym tipem, czy na zbyt dużym nacisku.
Cyfrowy dźwięk choć nieco inny, dobrze zgrany, brzmi świetnie.

TomFon2017

Było tak :  najpierw "analogowe" nagranie (czarna płyta) 1985r - potem przeniesione na CD ADD - a dopiero po ładnych paru latach zrobiono remastering w cyfrze i wydano na nowo na CD DDD. Mam obie wersje CD ADD i CD DDD + oczywiście pierwszą rejestracje na czarnej płycie. Wersja CD ADD według mnie brzmi lepiej, choć najlepszy klimat ma czarna płyta z pierwszej rejestracji. (zapomnijmy o czeskim wydaniu) A prawdą jest, że ten zespół jako jeden z pierwszych zarejestrował to nagranie cyfrowo, choć na poczatek płytę z tym nagraniem  wypuścił analogową - "czarną"
A tak dla ciekawości to pierwsza masowa produkcja CD ruszyła z końcem 1982 roku.

Piterski

Zarejestrowali ją cyfrowo czyli cyfrowe wydanie jest najbliższe oryginału.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

TomFon2017

Jak by nie mówić :-)

Marcinus

Cytat: TomFon2017 w Wczoraj o 20:07Było tak :  najpierw "analogowe" nagranie (czarna płyta) 1985r - potem przeniesione na CD ADD - a dopiero po ładnych paru latach zrobiono remastering w cyfrze i wydano na nowo na CD DDD. Mam obie wersje CD ADD i CD DDD + oczywiście pierwszą rejestracje na czarnej płycie. Wersja CD ADD według mnie brzmi lepiej, choć najlepszy klimat ma czarna płyta z pierwszej rejestracji. (zapomnijmy o czeskim wydaniu) A prawdą jest, że ten zespół jako jeden z pierwszych zarejestrował to nagranie cyfrowo, choć na poczatek płytę z tym nagraniem  wypuścił analogową - "czarną"
A tak dla ciekawości to pierwsza masowa produkcja CD ruszyła z końcem 1982 roku.
Raczej nie było tak jak piszesz. Ten album był pierwszym w historii, który został zrealizowany cyfrowo i do tego pierwszym w historii rocka, który został najpierw wydany na CD.

TomFon2017

Byłem przkonany, że ten album został najpier wydany na czarnej płycie, a dopiero potem na CD