Menu główne

Mój GRAMOFON

Zaczęty przez TomFon2017, Lipiec 01, 2017, 15:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

TomFon2017

Opiszę też profesjonalne podejście platformy wysyłkowej Aliexpress do sytuacji związanej z moim zamówieniem obudowy aluminiowej, której nie otrzymałem, a to prawie 2 stówy.
Po mojej informacji o tym problemie wysłanej do osoby tym się zajmującej - momentalnie otrzymałem info o zwrocie wpłaconych pieniędzy.
To wzorcowy przykład by postępować tak by klient był zadowolony -:)
REVOX C221 CD PLAYER...DAT SONY PCM-2700...DAT SONY DTC 60ES...TAPE RECORDER REVOX PR99 MKIII...Headphone Amplifier CanAmp...Słuchawki AKG K400 i AKG K601...monitory bliskiego pola TAPCOS5...PRO9TL Domestic Monitor by Chris Rogers

wiki

TomFon2017, dzięki, że wrzuciłeś instrukcję Fnirsi LCR-ST1.
W tej papierowej w pudełku nie było nic o kalibracji.
W tej Twojej ładnie rozpisana.
🙂
Kolumny JBL, transport, przetwornik, TVC, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC sx3, Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz

TomFon2017

Starałem się by jako tako to sformułować. Mam nadzieję, że się przyda.
Miernik posiada również opcję zapamiętywania pomiarów, a po podłączeniu go kablem USB do kompa automatycznie wyświetla okienko w Excelu z zapamiętanymi pomiarami.
Pozdro....
dodaję najnowszy firmwar do aktualizacji miernika:
REVOX C221 CD PLAYER...DAT SONY PCM-2700...DAT SONY DTC 60ES...TAPE RECORDER REVOX PR99 MKIII...Headphone Amplifier CanAmp...Słuchawki AKG K400 i AKG K601...monitory bliskiego pola TAPCOS5...PRO9TL Domestic Monitor by Chris Rogers

tomcio

TomFon2017

i jeszcze nie uruchomiona całość:...to zasilacz + układ stabilizacji obrotów + sprawdzony układ pomiaru obrotów (nie kompletny - brak układu "dopasowującego czujniki") oraz płytka do podłączenia dwóch czujników QRE 1113 mierzących obroty 33.33 i 45.00

Piterski

No ale finał coraz bliżej.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

TomFon2017

A to tylko przykład ile taki projekt kosztuje pracy jeśli chce się wykonać go perfekcyjnie...na przykładzie płytki z dwoma czujnikami (do stabilizacji obrotów 33.33 i 45.00), która powinna nic nie kosztować bo i prawie nic na niej nie ma. Koszt czujnika QRE1113 to 2 zł i 50 groszy
Zaczynamy od zaprojektowania płytki potem termotransfer, potem trawienie (doliczmy koszt nadsiarcznu sodowego do trawienia PCB), potem wiercenie otworów oraz jakieś tam szlifowanie boków płytki, potem wlutowanie stosownych elementów, potem  - jak przy tej maleńkiej płytce - zalanie przewodów klejem "super glue" by były przytwierdzone na "wieczność" oraz pokrycie ścieżek płytki preparatem PLASTIK 70 (REWELACJA-choć 70zł) by się nie utleniały - to wszystko musi być wcześniej przemyślane bo inaczej będzie na krótko lub nie zadziała.
Piszę to by uzmysłowić sobie ile czasu i "myśli" to zajmuje. Pomijam koszt.
Ale to produkcja jednostkowa - jeśli zaprojektować takie coś i wytwarzać to fabrycznie, to na pewno nie powinno to kosztować tyle ile życzą sobie profesjonalne firmy produkujące takie ustrojstwa taśmowo bo koszt elementów ŻADEN.  Jak policzyłem koszt samych elementów całego układu bez obudowy wyniesie około stu złotych.
Reszta przy tego typu produkcji wyniesie wiele, wiele razy więcej -:)

Piterski

To nie koszty elementów robią cenę w produkcji tylko koszty pracownicze, koszty zakładowe i wszelkiej maści podatki. Dlatego dla mnie porównywanie i analizowanie ile co powinno kosztować jest pozbawione sensu.
Mówię to trochę z praktyki, w naszej firmie wyceniam czasem koszty różnych usług.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

TomFon2017

Masz rację, bo tak jak napisałem koszt elementów jest prawie żaden - cała reszta to projekt, wykonanie i użyte do wykonania rzeczonego projektu tzw. substancje, a jest ich wiele nie pomijając zakupu urządzeń i ich amortyzacji przy produkcji tego co zamierzamy wyprodukować, bo tak też się zdarza - wiem coś o tym.
Dlatego porywa nas czasami cena elementów do wyprodukowania naszego ustrojstwa - np 60zł, ale jeśli doliczymy wszystko to co ma sfinalizować nasz projekt - obudowa - gniazda - przełączniki - ewentualnie grawerka napisów na obudowie - anodowanie - itd itp. to okaże się, że będzie nas to kosztowało 8 czy też 10 stówek. A to już duża różnica.
Nie mówiąc o tym o czym piszesz - ZAMÓWIENIE INDYWIDUALNEGO PROJEKTU W FIRMIE SPECJALIZUJĄCEJ SIĘ W TEGO TYPU USŁUGACH  - a to już niestety bardzo gruba kasa.

TomFon2017

A wracają do "mojego układu stabilizatora obrotów" - wszystko złożone i po uruchomieniu - NIE DZIAŁA (pali jeden z rezystorów). Teraz zabawa z szukaniem przyczyny tego co odbiera radość życia. Mam już pewne podejrzenia, ale to zapewne potrwa -:)

wiki

No to zonk...☹️

Działaj i szukaj błędu...

wiki

A tak mimochodem...
Znalazłem nowe zastosowanie do nowo kupionego miernika...
Brak w pobliżu nożyka, no to użyłem ostrych końcówek do przecięcia foli z nowej płyty CD...😉
Działa...🙂