Menu główne

Mój GRAMOFON

Zaczęty przez TomFon2017, Lipiec 01, 2017, 15:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

TomFon2017

Dzięki za info :)
REVOX C221 CD PLAYER...DAT SONY PCM-2700...DAT SONY DTC 60ES...TAPE RECORDER REVOX PR99 MKIII...Headphone Amplifier CanAmp...Słuchawki AKG K400 i AKG K601...monitory bliskiego pola TAPCOS5...PRO9TL Domestic Monitor by Chris Rogers

TomFon2017

A wracając do nowego układu stabilizatora obrotów - by wyjaśnić dłuuuuuuuugo trwającą odpowiedź dotyczącą jego poprawnego wykonania i działania (zanim przejdę do testów). Układ nie działa tak jak powinien, ale jestem w kontakcie z autorem projektu, który poprowadzi mnie we właściwym kierunku - a w to nie wątpię ponieważ jest to osoba dysponująca stosowną wiedzą i doświadczeniem, jedynie JA coś KNOCĘ !!! :(
REVOX C221 CD PLAYER...DAT SONY PCM-2700...DAT SONY DTC 60ES...TAPE RECORDER REVOX PR99 MKIII...Headphone Amplifier CanAmp...Słuchawki AKG K400 i AKG K601...monitory bliskiego pola TAPCOS5...PRO9TL Domestic Monitor by Chris Rogers

TomFon2017

A tak na marginesie - oglądam różne gramofony za zdrową kasę i prawie wszystkie z nich nie mają wyświetlacza pokazującego na żywo OBROTY - PYTAM dla czego ?!!!!

Piterski

Powiem tak. Ja już nie rozumiem o co Ty toczysz wojnę. Myślałem że z Zontkiem.
Zakładasz, że obroty są praktycznie stałe i wszelkie ich falowania są niemożliwe. Jako inżynier uważam twoje myślenie za życzeniowe bo tak nie będzie i być nie może. Zawsze są jakieś granice odchyłek nawet jak Ci urządzenie pokazuje 33 1/3. Pomiar też jest obarczony błędem i metody pomiarowe nie są doskonałe na pewno nie w urządzeniach powszechnie dostępnych.

Zrób ten swój sterownik i czerp z tego satysfakcję bo szkoda zdrowia na psucie sobie krwi.

Odpowiadając na twoje pytanie to moim zdaniem informują Cię jaką wybrałeś prędkość odtwarzania płyt. Jest ich minimum dwie, a nawet trzy. Tyle przewidują przyjęte przez lata standardy.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

YanCo

Może dlatego, że te obroty nie są stabilne i ałdiobile nie chcieli by takiego sprzętu kupować?

W ogóle to stabilność obrotów zależy od kilku niestabilnych czynników, co wskazuje, że nie mogą być stabilne.
Pierwsze, główne, mocowa stabilność napięcia zasilania. Czym lepsza stabilizacja, tym mniejszy wpływ na obroty, ale zawsze jest ta niestabilność.
Drugie, też ważne, geometria odtwarzanej płyty i rysunek ścieżki. Nigdy nie jest idealna, igła pod górkę ma ciężej, z górki lżej.
Trzecie, mechaniczna stabilność pracy silnika. Mechaniczne połączenie z odtwarzaną płytą wymusza większy lub mniejszy pobór prądu zależny od "1" i "2".

Sterownik, który skonstruował kolega z kanału "Moje majstrowanie", też nie jest idealny. Na tyle powolny, że nie jest w stanie nadążać z odpowiedzią na powyższe czynniki.
O ile szybkość działania elektroniki jest, zdaje się, wystarczająca, to czasowo i tak jest zbyt powolna by odpowiednio szybko reagować na zmianę obciążeń mechanicznych. Co za tym idzie, zmieniać prędkość pracy silnika.
  Ogólnie sterownik jest o kilka rzędów lepszy od nawet napędów "DD" sterowanych "kwarcem", ale nie jest doskonały.

Może lekarstwem na powyższe jest zwiększenie (ekstremalne?) mocy układu stabilizacji i silnika?

Pboczek

Lekarstwem jest odtwarzacz cd, urządzenie które jest pozbawione wielu słobości gramofonu. TomFon potrzebuje cedesa.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

frywolny trucht

To też mechanika, a ta zawsze ma niedokłądności. Streaming, tylko streaming.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

Bacek

Cytat: YanCo w Czerwiec 11, 2025, 09:40Ogólnie sterownik jest o kilka rzędów lepszy od nawet napędów "DD" sterowanych "kwarcem", ale nie jest doskonały.
Naprawdę odważne stwierdzenie. Generalnie, no i jeszcze te kilka rzędów, przy jednym już bym się zdziwił.

YanCo

Bo ja w ogóle odważny jestem.
Wczoraj zjadłem dwa kebaby, a dziś mam "zemstę faraona" w majtach, dziś poprawiłem plackami z jabłkiem, by zemsta trwalszą była. ;)
Bo ja w ogóle odważny jestem.

wiki

Cytat: frywolny trucht w Czerwiec 11, 2025, 10:34To też mechanika, a ta zawsze ma niedokłądności. Streaming, tylko streaming.
A w strimingu utwory zgrane z gramofonu do postaci cyfrowej🙃
Na przykład...
Sic!
Kolumny JBL, transport, przetwornik, TVC, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC sx3, Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz

Pboczek

Czyli DSD, a gramofon stoi tylko i świeci ładnie budując nastrój. (Podświetlone są oczywiście cyferki 33,33333333333)

Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

TomFon2017

Tylko jedno przypomnienie co do stabilności obrotów - ZAPYTAM PO RAZ TYSIĘCZNY - dlaczego obroty  w gramofonie Techincs 1200 i w kolejnym Lenco (o czym pisałem też setki razy) były stabilne 33,337 w pierwszym i 33,332 w drugim w trakcie 30 minutowego pomiaru ?!
I TO TEŻ CHCĘ UZYSKAĆ, a sterownik Zontka buja nimi co parę sekund !!! Nie oddawajmy życia za coś czego nie widzimy, a nie będziemy widzieć dopóki w tego typu konstrukcjach nie zostanie wmontowany wyświetlacz pokazujący czy obroty są stabilne !!! Wiem, że części użytkowników nie przekonam, tak jak i nie przekonam wierzących , że bogowie nie istnieją bo nie ma na to "NAMACALNYCH" dowodów, a bajanie, że jest inaczej to tylko nasza wyobraźnia i wiara, a jak widać wiara cudów nie czyni tylko same szkody.
Natomiast nie wiem jak zachowa się sterownik, który teraz buduję, dlatego też klecę go by uzyskać na to pytanie odpowiedź ! Teraz będę go testował bo po kilku poprawkach zaczął działać tak jak powinien. To zasługa autora projektu. Po testach - bez względu na rezultat, bo to będzie "NAMACALNE" zdam relację z pełną wiarą w to co ZOBACZYŁEM :) I udokumentuję to filmikiem bez względu na wynik pomiarów, a nie tylko wiarę w ich stabilność