Ortofon Rohmann

Zaczęty przez MAC, Wrzesień 03, 2017, 19:05

Poprzedni wątek - Następny wątek

Piterski

Właśnie ta bezwładność ma znaczenie i w moim odczuciu wcale nie musi to się sprowadzać do problemów z łożyskowaniem a tylko do właśnie niekorzystnego ułożenia sporej masy przeciwwagi. Czy do tego ramienia nie ma możliwości zakupu cięższej przeciwwagi by zachować układ jak powyżej i dla Rohmana?
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Pboczek

SME firmowo ma dodatkowy 20g ciężarek do przeciwwagi, to jest to drugie kółko przy ustawianiu siły nacisku. 
Na wykresie lepiej wypada przeciwwaga z dodatkowym ciężarkiem a bliżej osi, niż bez i dalej od pkt podparcia. 
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Piterski

Ja na wykresach tego nie sprawdzałem ale przy moich zabawach wyszło mi to w czasie odsłuchów.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Pboczek

Ucho Cię nie zawodzi.
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Piterski

Chyba jeszcze nie, ale moją energię przekierowałem na inne kierunki, zaniedbane przez dekadę poszukiwań "świętego grala".

Therion

Cytat: Pboczek w Luty 14, 2026, 09:41W sumie nie ma zaskoczenia po tym co przeczytałem w wątku. Powiesiłem Rohmanna na Sme 3009 non improved z lekkim headshellem i nie chce gadać. Rezonans ma pik na Ok. 16 Hz. Na nic zdało się dołożenie 20g do przeciwwagi, potrzebny jest cięższy headshell. Idę go szukać.
Ja mam. Mogę przedać. Jelco 25

Ogólnie będę chyba robil porządek w szuflandii.
Phast PP6L6, CA Evo 150 SE, Transrotor Max,  Gold Note PH-10, Ortofon T-30, MC Rohmann, AT OC9/II, Denon DL 103R, Audiolab 8200CDQ, AA Hyperion III LUX,  Kenwood KX-7030, Sennheiser HD-600 i HD-660S. Wcześniej: m.in. SE2A3, SE6V6, PP 6V6, PP EL34, PP KT88, Ad Fontes + Goldring 2100, Grado GS1000e, AKG K702, Beyerdynamic DT990, itp.
https://www.cppro.pl/

Pboczek

Zrobiłem już zakupy.

Pboczek

Ramię wróciło po serwisie, na wykresie Elite przed i po serwisie.

Pboczek

Rohman za to niezależnie na jakim headshellu wisi, na wykresach nie wygląda.

Pboczek

Tu jeszcze raz Elite po serwisowe, równiutko.

Pboczek

Zobacz na opis poniżej wykresu, 10 Hz, 6 dB tak dla prawego jak i lewego kanału.

Therion

Jakby ktoś chciał sprzedać niezajeżdżonego Rohmanna, to pisać. 
Phast PP6L6, CA Evo 150 SE, Transrotor Max,  Gold Note PH-10, Ortofon T-30, MC Rohmann, AT OC9/II, Denon DL 103R, Audiolab 8200CDQ, AA Hyperion III LUX,  Kenwood KX-7030, Sennheiser HD-600 i HD-660S. Wcześniej: m.in. SE2A3, SE6V6, PP 6V6, PP EL34, PP KT88, Ad Fontes + Goldring 2100, Grado GS1000e, AKG K702, Beyerdynamic DT990, itp.
https://www.cppro.pl/

Pboczek

Muszę się uśmiechnąć po swoich perypetiach. Może ktoś wie, kto może postawić na nogi lekko przymęczonego Romka?