Przygody Taniofila

Zaczęty przez Jakub, Listopad 04, 2017, 19:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

wojtek41

malg

jakbys  zapytał, bo bym ci ten schemat wcześniej narysował
bo mam tak super tweetera (TREBAX-a) podłaczonego z goodmansach

ten potencjomentr to oczywiscie L-pad ?

gratefullde

Pierwotna i dzika Muzyka, jedna z moich bardziej ulubionych płyt JC.
Kondo KSL M7 Tube Preamplifier by Mac (bez szumu brzmi cudownie)~ Accuphase Clone Power Amplifier ~ 6S33S Ad Fontes Integrated Amplifier ~ Audio Nirvana by InAudio ~ Sony PSX-70 ~ pre phono MM/MC tube ecc83 Gennett ~ Dynavector 20x2 ~ Questyle CMA 600i ~ Denon AH-D7200 ~ NeoTech  ~ Tellurium Q Black II ~ Yamaha CDX-9

rudy-102

malg

a coś ze stroci też cię interesuje ?

ja mam salom kwadrat około 50m2 - bardzo wysoki 4,3m przy ścianie, 6.5m w czubku
gram na Goodmans-ach Axiom 350 w budkach 200L z otworem stratnym bez ARU

tomasz_pianista

Fajne byłyby JBL Ti250, tylko lampa chyba nie napędzi tych kolosów. Chyba Juter22 miał takie paczki u siebie, może zagadaj do niego.

Bardzo dobre kolumny to Technics SB-E100, da się je czasem wyrwać w tej cenie. Tu masz opinie naszego kolegi - http://audiomaniacy.pl/index.php?topic=1807.msg136058#msg136058
Grupa ratowania poziomu.

malg

Cytat: Jakub w Czerwiec 03, 2018, 22:41
Starocie jak najbardziej, tylko te Axiomy to do tanich nie należą, a usługa stolarska wywinduje cenę ponad budżet.
Nie wiem też co by żona powiedziała na ich widok. :)

Nie często  spotyka się je w sprzedaży, więc aktualnej ceny nie znam, ale pewnie masz rację

tomekkk1

Cytat: Jakub w Czerwiec 03, 2018, 22:41Wizualnie, bardzo podobają mi się kolumny ZU, ale u nas chyba nie ma dystrybutora.

W UK są Druidy na sprzedaż - sprzedający zgadza się na wysyłkę poza UK, jeśli zorganizujesz kuriera. Ma do nich ori boksy. Nikt ich nie licytuje jeszcze:
https://www.ebay.pl/itm/Rare-offer-of-Zu-Audio-Druid-Mk-IV-in-Excellent-Condition...l2649

tomekkk1

Przepraszam, przegapiłem poniższe:
Cytat: Jakub w Czerwiec 03, 2018, 22:18Za kilka miesięcy...

Michał

Też myślałem o JBL,ale słaba lampa w tej kubaturze się wyłoży. Tannoy to tylko 15" ale są over budged. Może się zdecyduj na zmianę amplifikacji?albo zostanie opcja kolumn diy.

GP412

CytatNie muszę mieć koncertowego poziomu głośności, bo słucham zazwyczaj wieczorem, jak dzieciaki pójdą spać. Muzyka to dla mnie relaks i odpoczynek. (Nawet jak słucham "Ascension" Coltrane'a)
Miałem i mogę polecić TELEFUNKEN TL-800.Duże zamknięte-dzwięk bardzo wysokiej jakośći a nawet lepszy.Zasilałem słabym wzmacniaczem tranzystorowym(20W) i było dobrze.A jeśli lubisz miękki wyjątkowo przyjemny niiiski bas to polecam zespoły głośnikowe na głośniku ISOPHON PSL 30/50+2x ISOPHON BPSL 100+ISOPHON KK10(ale na fenylu).Było to sprzedawane jako ISOPHON BS7502.Wybitna jakość(no może wysokie mogłyby być lepsze)ale średnica jest urzekajaca a bas miły super nisko schodzący i punktowy(obudowa zamknięta).Użytkowane w salonie 70m ale niezbyt wysokim.
Lubię gramofony..i kukam w wkładeczki

malg

Cytat: GP412 w Czerwiec 04, 2018, 18:05
ISOPHON KK10(ale na fenylu).

albo K10 ale uwaga jest ich kilka rodzajów, wieczorem wkleję zdjęcia tych wysokotonówek

miniabyr

Nie wiem jak gra ten twój zestaw ale sam jego wygląd powoduje u mnie uczucie przyjemności . Świetnie zaprojektowane urządzenia . A Davis z płyty -) świetny.
Nie jestem statystycznym Polakiem.

Michał

Też tak mam,bardzo mi się te graty Kuby podobają,ale Braun był chyba przez kogoś projektowany?

Michał

Michał

To nic nie ruszaj. To najprostrza droga do katastrofy ;)

Moriarty

A co to jest to z kotami na podłodze? Subwoofer?  :D
YB Audio Zephyr (zwrotnica na ClarityCap), Yaqin MS-30L (modyfikacja: Sinus Audio), Marantz CD6006 (jako napęd), Topping D70, M&B Audio Cable Diamond, Neotech NEMOS-3080 UP-OCC, TAGA Harmony PF-1000, Yarbo 1100, Viborg VP1501

Melepeta

Sprzęt jest dla muzyki, nie odwrotnie.

dino

Cytat: Jakub w Wrzesień 29, 2018, 16:14Słucham dzisiaj Patricii Barber. Tej jej płyty są jakoś tak perfidnie zrealizowane, że chyba nawet odtwarzane na jamniku brzmią jakby się hi-endu słuchało.

Nic dziwnego, że są takie popularne na wszelkiej maści demonstracjach sprzętu.

Dobrze zagrane i mistrzowsko zaśpiewane plus kumaty realizator i ...mamy muzykę.
Przekleństwem dzisiejszych czasów są różne zabawki, które powodują, że artysta nie widzi swoich słabych stron.
Wystarczy posłuchać starych winyli z orkiestrami i wokalem - nagrywane na 1 (mono) lub 2 mikrofony.
Sami się "miksowali" i do tej pory brzmi to często lepiej niż 200 śladowe sesje na Pro Toolsie.
Ale to byli muzycy a nie gwiazdy mediów.

gratefullde

To bardzo ładny zestaw... :)
Kondo KSL M7 Tube Preamplifier by Mac (bez szumu brzmi cudownie)~ Accuphase Clone Power Amplifier ~ 6S33S Ad Fontes Integrated Amplifier ~ Audio Nirvana by InAudio ~ Sony PSX-70 ~ pre phono MM/MC tube ecc83 Gennett ~ Dynavector 20x2 ~ Questyle CMA 600i ~ Denon AH-D7200 ~ NeoTech  ~ Tellurium Q Black II ~ Yamaha CDX-9

elem

Cała seria wydawnictw ORG Music  tłoczona w Pallas gra świetnie.

W podobnym klimacie - Hank Jones Trio - Arigato:

https://www.youtube.com/watch?v=8nzt_mAqffs

Feickert Twin, SME V, DV XX2MKII;  CEC TL51,DX51,DX71,
Olive Opus 4; Sensor 2  MKII ; Bonasus; Gauder Arcona 60, Tesla ARZ 6604- Voigt Pipe

Moriarty

Cytat: Jakub w Wrzesień 29, 2018, 16:14
Słucham dzisiaj Patricii Barber. Tej jej płyty są jakoś tak perfidnie zrealizowane, że chyba nawet odtwarzane na jamniku brzmią jakby się hi-endu słuchało.

Mam kilka płyt Patricii Barber, ale tylko jednej mógłbym słuchać na okrągło: "Cafe Blue". Przegenialna. Polecam każdemu, kto na nią jeszcze nie trafił.

W ogóle podoba mi się szalenie ta babka. Bardzo inteligentna, komponuje, pisze świetne teksty - i potrafi sięgać po znakomite cudze - gra na fortepianie, ma charakter i odwagę cywilną (i pewnie dlatego nie przebiła się tak, jak choćby nijaka na jej tle Diana Krall).
https://www.youtube.com/watch?v=YcD_Yo9A7AA

YB Audio Zephyr (zwrotnica na ClarityCap), Yaqin MS-30L (modyfikacja: Sinus Audio), Marantz CD6006 (jako napęd), Topping D70, M&B Audio Cable Diamond, Neotech NEMOS-3080 UP-OCC, TAGA Harmony PF-1000, Yarbo 1100, Viborg VP1501

rudy-102

Moriarty

gratefullde

Elektroniczne L4? Ponoć dziś rekord padł... 17 zwolnień/sekundę ...