Jazz, tylko jazz

Zaczęty przez gratefullde, Maj 28, 2014, 22:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

miniabyr

Jej, jak to piękna płyta! Tylko Ella i pianista ! Polecam!  Ta płyta to dla mnie ewenement. Nie spodziewałem się, że słuchając Elli i przygrywającemu jej pianiście prz yniesie mi tyle przyjemności. A to czysta jest przyjemność, nieskażona brzmieniem  big bandu . Bo zawsze mam w pamięci Elką  której towarzyszy rozmach. A tu kameralnie. To naprawdę odlotowe wykonanie. Jezuu jak ona czysto śpiewała !
Nie jestem statystycznym Polakiem.

wiki

Aż dodałem w Tidal... 😀
Posłucha się.

A na zachętę,  początek płyty...Black Coffee
Piekny utwór!
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.

miniabyr

Wiki takich wykonawców, o takich zdolnościach już dziś nie usłyszysz. Pomijając estetykę piosenki jazzowej /swingowej , to teraz dla mnie ze świeca szukać takiego formatu głosu. Co jeszcze? Kiedyś nikt, ale to naprawdę nikt, nie stanąłby przy mikrofonie i śpiewał fałszywie. Wiesz dlaczego nie oglądam koncertów i rzadko chodzę na takie ze śpiewem. Bo nie mogę znieść fałszowania. Opola /Sopotu nie da się słuchać. Jak któryś z wykonawców, raz  na jakiś czas zaśpiewa coś poprawnie - to wszyscy o tym mówią "łał" To trzeba zerknąć na te same festiwale 50 lat wcześniej, i tylko pod względem wykonawców posłuchać, że można wcelować w dźwięk melodii ! Pomijam repertuar. Oni wtedy nie mieli żadnych odsłuchów ! 
A ze współczesną jazzową wokalistyką najlepiej mi z Cecil McLorin Salvant - to jest zjawisko w XXI wieku. Nie wiem jak ona to robi, ale w jednej piosence słuchać wszystkie divy ze złotej epoki jazzu wokalnego. Polecam, choć ostatnia jej płyta którą posiadam z jazzem ma coraz mniej wspólnego.

miniabyr

miniabyr

miniabyr

A tu wyjątek kobiety, która z powodu braku talentu zrobiła zawrotną karierą . Jak to w USA . To Flora Foster Jankins. Pewnie o niej wiecie! To i tak zjawisko jest -) Z YT wersja filowa z Meryl Streep. 

GB

Słucham.

miniabyr

Bardzo lubię Ahmad'a Jamal'a , pianisty, który bawi mnie swoją bezpretensjonalnością i lekkością podejścia do jazzu. Mam wrażenie, że kiedy Ahmad gra, to zawsze robi to z przymrużeniem oka. Szkoda, że te koncerty ( może w tym wydaniu) nie są jakoś super zarejestrowane. Ta płyta to rejestracja koncertów z lat 1963-64  w Penthouse Jazz Club w Seattle. To taka moja propozycja na lekki, ale znakomicie zagrany jazz.

wiki

Dziś z transportu zastępczego, mojego dawnego Kenwood 3300, kiedyś mocno przerobionego... wyciągniętego z komórki...

Muzyka Komedy...
EABS

Fajnie, że udało mi się tę płytę kupić, warto, oj! warto...🎶🎶🎶
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy

wiki

Cytat: GB w Wrzesień 11, 2025, 11:08Słucham.
Przypomnę archiwalny mój wpis...🙂

Płytę bardzo lubię i chętnie bym zagościł ją na mojej półce...

Ps. Ale dla mnie, to nie jazz...

wiki

Cytat: wiki w Październik 03, 2025, 18:57
Cytat: GB w Wrzesień 11, 2025, 11:08Słucham.
Przypomnę archiwalny mój wpis...🙂

Płytę bardzo lubię i chętnie bym zagościł ją na mojej półce...

Ps. Ale dla mnie, to nie jazz...
Mam i ja już na półce...🙂
Właśnie słucham w teraz słucham...

miniabyr

Jest bardzo wytrawnie, tak jak lubię . Ale przydałby się jakiś rozszerzacz rzeczywistości -) Rzadka płyta. Pierwsze wydanie . Koncert z 1986 roku. Skład do " kwasów" pierwsza klasa-)

wiki

Dziś retrospekcja na działce...