Dobry transport CD

Zaczęty przez darekrocznik71, Kwiecień 16, 2018, 23:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

Pboczek

Ok, bo patrzę na zdjęcia tych urządzeń i nie wiem już co do czego. Chyba nie nadaję się do tych technologii.
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + ZYX 4D S

Piterski

Pliki to miałeś robione z płyt, które odtwarzałeś?
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

lok

Tak żeby mieć pewność to moja płyta i z tego zgrywałem do pliku. Dłużej posłucham i porównam jeszcze na spokojnie. Nie porównywałem jeszcze z Tidalem. 

Piterski

Zobacz sobie w rożnych formatach. Plikowiec nie jestem ale są bodaj dwa formaty: flack i waw.
Ciekaw jestem czy coś usłyszysz.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

lok

Podobno wav lepszy. Wiec teraz wszystko do wav zgrywam.

Bacek

W czym lepszy? Skoro flac to tylko bezstratna kompresja wav.

lok

Bacek nie wiem. Ludzie piszą że wav gra lepiej. Może chodzi o jakieś dekodowanie i obciążenie większe mniejsze streamera.

wiki

Cytat: lok w Wrzesień 08, 2022, 20:16
Zrobiłem u siebie test. DVD Samsunga vs USBridge Signature, izolacja optyczna internetu, jcat USB Isolator, Wyred 4 Sound Recovery USB. Wszystko na zasilaczach liniowych Sigma. Płyta cd zgrana do pliku.

Ja nie słyszę różnicy. Przy bezpośrednim przełączaniu wejść z pilota i ustawieniem tej samej głośności.

Gluchol ze mnie i tyle.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zrobiłem u siebie, po raz kolejny, test odsłuchowy....
Odtwarzacz CD Kenwood przerobiony na transport kontra odtwarzacz CD Sony pracujący jako transport.
W obydwu przypadkach wyjście cyfrowe elektryczne.
Obydwa urządzenia naprzemiennie podpinane do mojego przetwornika.
I po raz kolejny Sony gra lepiej.....
Ja chyba jakiś głupi jestem i ułomny, że różnice słyszę.... 🙃🙃🙃
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.

vasa

Cytat: wiki w Wrzesień 09, 2022, 22:51Ja chyba jakiś głupi jestem i ułomny, że różnice słyszę.... 🙃🙃🙃
Ależ gdzie tam! Co Ty piszesz? Nic podobnego? A leki wziąłeś? Wcale nie jesteś głupi! Co też Ty mówisz, jaki ułomny?
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

szwejo

Dołożę trochę oliwy do ognia bo nie dość ,ze jest duża różnica między transportami cd to jeszcze kabel coaxial łączący transport  z dac ma bardzo duże ,znaczenie ,a i jeszcze dołożę niech się dzieje :) kabel zasilający te urządzenia ,to jest odjazd  >:D

Piterski

Cytat: Bacek w Wrzesień 09, 2022, 16:06W czym lepszy? Skoro flac to tylko bezstratna kompresja wav.
No właśnie dlatego zaproponowałem to porównanie bo wygląda na to że różnica jest, ale że to było w warunkach klubowych to składam to na karb masowej halucynacji  ;)

vasa

Cytat: szwejo w Wrzesień 10, 2022, 09:28jest duża różnica między transportami cd to jeszcze kabel coaxial łączący transport  z dac ma bardzo duże ,znaczenie ,a i jeszcze dołożę niech się dzieje :) kabel zasilający te urządzenia ,to jest odjazd  >:D
Z łopotem chorągwi i szumem husarskich skrzydeł nadciągnęła odsiecz [emoji3538][emoji2924]
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

szwejo

Trafiłeś w dziesiątkę kolego :),husaria i w ogóle historia Polski XVI i XVII wiek to moja druga pasja.

lok

Ja swoim wpisem nie chce wywoływać wojny. Dzielimy się tylko swoimi doświadczeniami.
Zamówiłem Marantz cd 52. Chce go wykorzystać jako transport. Zobaczymy jak się spisze.

Melepeta

Cytat: Piterski w Wrzesień 10, 2022, 09:46składam to na karb masowej halucynacji 
U Miniabyra też mieliśmy masową halucynację ;) Pamiętasz? Tyle, że mnie bardziej podobała się jedna halucynacja a Tobie inna.
Sprzęt jest dla muzyki, nie odwrotnie.

Piterski

Cytat: Melepeta w Wrzesień 10, 2022, 20:56
Cytat: Piterski w Wrzesień 10, 2022, 09:46składam to na karb masowej halucynacji 
U Miniabyra też mieliśmy masową halucynację ;) Pamiętasz? Tyle, że mnie bardziej podobała się jedna halucynacja a Tobie inna.
Tak masz racje to tak w kwestii jednomyślności w naszych opiniach. Jednomyślni byliśmy tylko co do tego, że różnice są.

gonio

Cytat: vasa w Wrzesień 10, 2022, 10:02

Cytat: szwejo w Wrzesień 10, 2022, 09:28jest duża różnica między transportami cd to jeszcze kabel coaxial łączący transport  z dac ma bardzo duże ,znaczenie ,a i jeszcze dołożę niech się dzieje :) kabel zasilający te urządzenia ,to jest odjazd  >:D
Z łopotem chorągwi i szumem husarskich skrzydeł nadciągnęła odsiecz [emoji3538][emoji2924]

:D :D :D

vasa

Cytat: lok w Wrzesień 10, 2022, 10:58
Ja swoim wpisem nie chce wywoływać wojny. Dzielimy się tylko swoimi doświadczeniami.
Zamówiłem Marantz cd 52. Chce go wykorzystać jako transport. Zobaczymy jak się spisze.

Nie wywołałeś.
Ten konflikt jest wpisany w DNA audiofilii.
Spokojnie można lać oliwę na ten ogień [emoji16]

Melepeta

Cytat: vasa w Wrzesień 11, 2022, 09:37Ten konflikt jest wpisany w DNA audiofilii.
Raczej tych, którzy audiofili obrzucają gównem.

Pboczek

Arek nie sądzę żeby w spieraniu się o coś, na naszym forum komuś chodziło o rzucanie ekstrementami. To że pojawiają się inne podejścia jest na miejscu, bo forum czytają osoby różnie zaawansowane i słyszące. Niech każdy wyrabia sobie własne zdanie.
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + ZYX 4D S

vasa

Cytat: Melepeta w Wrzesień 11, 2022, 10:00
Cytat: vasa w Wrzesień 11, 2022, 09:37Ten konflikt jest wpisany w DNA audiofilii.
Raczej tych, którzy audiofili obrzucają gównem.
Auć...
Zabolało [emoji24]

Melepeta

Tak, zabolało. Bo nie spotkałem się jeszcze na żadnym forum, aby to "słyszący" zaczął obrażać "niesłyszących". Zawsze jest odwrotnie.

gonio

Widać czytasz. bardzo selektywnie. Można znaleźć takie przykłady nawet tutaj. O ile nie zostały zniknięte :D

lok

Jest jeszcze opcja ze USBridge signature ze wszystkimi dodatkami gra w klasie taniego DVD.
Jak u Was wypada porównanie transport plikowy vs cd ?

wiki

Lok, ja korzystam tylko z transportów CD....
Nie mam doświadczenia z transportami plików.

Ja to taki "stary pryk" jestem..... Lubię wziąć płytę do ręki, pooglądać obrazki, teksty, itp...... 😀
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.