Witajcie w "małpiarni" czyli znów strugamy "wariata". Klon EAR834.

Zaczęty przez McGyver, Czerwiec 18, 2018, 13:44

Poprzedni wątek - Następny wątek

Rangefinder

@christo, dziękuję za odpowiedź.

Może na koniec lipca wypracujemy jakieś podsumowanie z różnymi opcjami? Tak, aby podsumować ten długi wątek. Do końca lipca powinienem uruchomić swojego klona.

ferdek70

Witam,

Zbudowałem taki preamp na pcb z Ali. Jest to klon KLIMO. Jeszcze się wygrzewa, testuję różne kondy sprzęgające. Dźwięk jest obiecujący, preamp gra bardziej szczegółowo od moich pozostałych.
Dołączam schemat.
Technics SL-1200G, Harman Kardon ST-7: ST8, Lu,McCormack DNA125, Cayin A88T, CA X50, LKS MH-DA004 , A.O.S. studio 85TL/BE, Jenzen Illuminator

jjacek

Elegancko..kolejna konstrukcja tutaj wrzucona .
Czy nie latwiej zalozyc osobny watek , pokazac schemat gdzie i jakie rzeczy zamowilem budowa krok po kroku by kogos zachecic ,pokazac,  ulatwic ?  Nie.. jasne to jest trudniejsze  a tak to wrzuce pokaze a ja mam tak ...  Robi sie taki balagan , ze juz nie wiem co tutaj  budujemy.

christo

Cytat: ferdek70 w Lipiec 03, 2023, 09:43
Witam,

Zbudowałem taki preamp na pcb z Ali. Jest to klon KLIMO. Jeszcze się wygrzewa, testuję różne kondy sprzęgające. Dźwięk jest obiecujący, preamp gra bardziej szczegółowo od moich pozostałych.
Dołączam schemat.
Cześć, to ciekawa konstrukcja. Niestety nie ma nic wspólnego z tytułowym Ear'em. Fajnie jednak by było, gdybyś opisał ten preamp. Jak to gra, czy miałeś jakieś przygody podczas budowy i czy jesteś finalnie zadowolony. Oczywiście w oddzielnym wątku.
Cytat: jjacek w Lipiec 03, 2023, 13:18
Elegancko..kolejna konstrukcja tutaj wrzucona .
Czy nie latwiej zalozyc osobny watek , pokazac schemat gdzie i jakie rzeczy zamowilem budowa krok po kroku by kogos zachecic ,pokazac,  ulatwic ?  Nie.. jasne to jest trudniejsze  a tak to wrzuce pokaze a ja mam tak ...  Robi sie taki balagan , ze juz nie wiem co tutaj  budujemy.
Trochę racji w tym jest choć w tym temacie nie ma już zbyt wiele do dodania. Parę postów wyżej zrobiłem podsumowanie wraz ze schematem uwzględniającym modyfikacje autora wątku. U mnie gra już trzeci egzemplarz, który wyspawałem. Tym razem na podstawie wątków z LencoHeaven i generalnie modów Thorstena Loescha. Utworzę więc osobny temat poświęcony tej konstrukcji.
Victor QL-A70 (103R, Ortofon Rondo Blue), Ear834p clone by LH + trafa, 300B SET, ART Stiletto 6, Denon DVD-3910

jjacek

Cytat: christo w Sierpień 01, 2023, 11:23U mnie gra już trzeci egzemplarz, który wyspawałem. Tym razem na podstawie wątków z LencoHeaven i generalnie modów Thorstena Loescha. Utworzę więc osobny temat poświęcony tej konstrukcji.
Swietny pomysl! Bede obserwowal . Najlepiej zebrac i przedstawic wszystkie fakty , info w jednym duzym poscie zanim zaczna sie ..pytania i temat stanie sie malo czytelny .

jjacek

Nie wiem , ale moze mozna na poczatku zrobic taki temat "zamkniety"  by spokojne opisac , pokazac caly proces powstawania od poczatku do finalnego konca . Dopiero gdy bedzie to gotowe , mozna odblokowac by zainteresowani tematem mogli dopytac o szczegoly ..??

yuby51

Cześć wszystkim:)

Kilka lat temu złożyłem pierwszego klona z tego wątku - grał bezawaryjnie przez pewien czas i tak dobrze, że postanowiłem złożyć kilka kolejnych egzemplarzy dla znajomych.

Jednak zgłosił się do mnie jeden znajomy z opóźnieniem - zamówiłem dodatkowe płytki pcb na ebay i nie doszły w umówionym terminie a nawet 20 dni później.

Stąd moje pytanie: Ma ktoś zieloną płytkę  pcb w szufladzie do tego projektu? Chętnie odkupię, zamówiłem kolejne z ebaya i jak tylko je otrzymam będę mógł oddać. Chodzi o to, żeby kolejny egzemplarz sprezentować koledze przed świętami.

wiki

Ja nie pomogę, nie robiłem bo nie mam gramofonu.

A ogólnie to fajnie Ci to wyszło... 😀

Ja jedynie bym się pokusił do tak dobrego projektu i zrobił zdecydowanie lepsze zasilanie.
Kolumny JBL, transport, przetwornik, TVC, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC sx3, Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz

wiki

Opóźnienie startu na ile sekund ustawiasz?
Osobno zasilanie i sygnał?

yuby51

Cytat: wiki w Grudzień 04, 2023, 17:57Opóźnienie startu na ile sekund ustawiasz?
Osobno zasilanie i sygnał?
Anodowe załączam jakieś 40s po żarzeniu, a wyjście jeszcze z 10s później.

Zasilanie zrobiłem takie jak sugerował autor tego wątku. Sugerujesz, że jakie zasilanie można by tutaj zrobić?

christo

Warto zaopatrzyć się w ekranowane gniazda lamp. Przynajmniej jedno dla pierwszego stopnia. Robi różnicę.
Victor QL-A70 (103R, Ortofon Rondo Blue), Ear834p clone by LH + trafa, 300B SET, ART Stiletto 6, Denon DVD-3910

wiki

Rangefinder

Zastosowanie jednego z wymienionych wyżej zasilaczy mocno ogranicza problem z brumieniem tego pre.

Bodaj najtańszym sprawdzonym i działającym zasilaczem do tego projektu jest ten (koniecznie wersja premium ze względu na elewacje żarzenia): https://muzgaudio.com/produkt/zasilacz-do-lampizacji-odtwarzacza-cd-dac/ 

yuby51

Cytat: Rangefinder w Styczeń 03, 2024, 21:04Zastosowanie jednego z wymienionych wyżej zasilaczy mocno ogranicza problem z brumieniem tego pre.

Bodaj najtańszym sprawdzonym i działającym zasilaczem do tego projektu jest ten (koniecznie wersja premium ze względu na elewacje żarzenia): https://muzgaudio.com/produkt/zasilacz-do-lampizacji-odtwarzacza-cd-dac/

Moje egzemplarze nie brumią.... Totalna cisza. 

Ale sprawdzę kiedyś z ciekawości jedną z waszych propozycji zasilacza. 

yuby51

Korzystał ktoś z tej płytki zasilania?

https://pl.aliexpress.com/item/1005001474290766.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.11.227c1c24OYiNeI&gatewayAdapt=glo2pol

Pytam, ponieważ uruchomiłem kilka egzemplarzy w wersji TP2 bez problemu, w tej natomiast nie wiem co to za element K373?

Idealnie by bylo, gdyby ktoś podzielił sie schematem do wersji TP1 lub TP2.
Napisałem w tym celu również do chińczyka - jeśli takowy otrzymam, podzielę się nim w tym wątku.

sebizbir

witam, czy można by było (o ile) tak zbudowac klon preamp EAR834 by działał z DAC, CD jako analogowy stopień wyjściowy?

pjasio253

Moim skromnym zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie, żeby już teraz bez większych przeróbek spróbować wykorzystać go (mam na myśli schemat Klimo kol.fedrek70) jako stopień analogowy dla DAC z wyjściem prądowym, takich jak TDA1541, PCM1794 czy AD1865. Do dobrania pozostaje ewentualnie rezystor konwersji dla takiego układu. Sam mam układ WK-WA na lampie ECC88 będący stopniem analogowym dla TDA1541 i PCM1794 i jest elegancko.

Rangefinder

Cytat: pjasio253 w Marzec 01, 2024, 19:18Moim skromnym zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie, żeby już teraz bez większych przeróbek spróbować wykorzystać go (mam na myśli schemat Klimo kol.fedrek70) jako stopień analogowy dla DAC z wyjściem prądowym, takich jak TDA1541, PCM1794 czy AD1865. Do dobrania pozostaje ewentualnie rezystor konwersji dla takiego układu. Sam mam układ WK-WA na lampie ECC88 będący stopniem analogowym dla TDA1541 i PCM1794 i jest elegancko.
Nie można go wykorzystać jako przedwzmacniacza liniowego z dwóch powodów, po pierwsze jest wyposażony w korekcję RIAA oraz ma duże wzmocnienie sumaryczne. 

kowacz

Witam
mam pytanie na R2 mam spadek napięcia z ok 245 na ok 12,5 v DC ?
LYNGDORF + CECTL3N MODYFIKOWANY + MARTLIN LOGAN ETHOS + PROJECT RPM 5.1 KABLE KOMPLET OYAIDE V2 STOLIK ROGOZ LISTWA SOLID CORE AUDIO