Blog Grega - czyli co tam piszczy u Watsona

Zaczęty przez GregWatson, Sierpień 05, 2018, 10:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

GregWatson

Zaczynamy od Red Hot Chili Pepers i płyty Unlimited Love.

Płyta stanowi taką przejażdżkę przez sume przeżyć członków zespołu. Jest inna od kultowych ich wydań ale znakomita jeśli chodzi o całokształt ich dorobku.

Trochę tego i trochę tamtego też.

GregWatson

To jest jednak babka. Można słuchać bez końca.
Diana Krall i jej koncert w Paryżu wydany na dwóch płytach. To wolumin obowiązkowy w zbiorach.

GregWatson

Mniej znany szerszej publiczności ale za to fantastyczna muzyka i teksty typowo irlandzkiej produkcji. Coś co ciężko sklasyfikować ale znakomicie się to słucha. Polecam wszystkim lubiących gitarę i spokojne teksty.

Oto Paul O'Brien i jego druga płyta - Long May You Sing.

GregWatson

A teraz trochę starego analoga z lat 1990/91.

Kult i "Your Eyes" - ktoś pamięta?

GregWatson

Siódmy album grupy Electric Light Orchestra czyli popularnych elektryków. Out of the Blue bo taki tytuł nosi album przyniósł im największy sukces w historii grupy. Sam album zawiera oprócz plakatu także stację kosmiczną wykonaną z kartonu którą to każdy nabywca może sobie złożyć - skleić coś na wzór Małego Modelarza.

Album wyszedł w październiku 1977 r w Stanach.

To jest muzyka lat 70tych. Pięknie się ją słucha. Polecam.

GregWatson

Crazy i Julio Iglesias. Znakomita płyta CD z przeróbkami znanych przebojów. Mam też tą płytę w nagraną w systemie SACD. Coś pięknego.

No i mój najnowszy nabytek (jeszcze nie zdążyłem go ulokować) odtwarzacz CD w wersji na Japonię. PD-T07HS Limited. Coś między PD-93 a PD-95.

Piterski

Pokaż tę jego słynną szufladkę ;)
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

GregWatson

Robiłem fotkę późnym wieczorem. Talerzyk na tacce jest metalowy a na nim luzem slipmata z gumy albo skórki - jeszcze nie rozkminiłem.

Pboczek

Kawał dobrego sprzętu. Czy on czyta SACD?
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

GregWatson

Szkoda ale niestety nie. To nie te lata. Mam PD-9700 no to mam wrażenie że przebija go muzycznie.

Piterski

Przypuszczam, że w środku zbudowany jest bardzo solidnie. Słyszałem, że Japończycy na swój rynek produkowali zawsze najbardziej dopracowane warianty a na eksport z pewnymi oszczędnościami nie odwrotnie ja np. w Polsce.

PS. Ta matka to faktycznie wygląda na cienką gumę, nie jak w tych europejskich gdzie widziałem coś ala welurek.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Pboczek

Sporo o nim napisali https://audio-database.com/PIONEER-EXCLUSIVE/player/pd-t07hslimited-e.html

To chyba drugi od góry model ale jedyny Limited. Musi grać.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

GregWatson

Później pokażę całość bo z tego będzie całkiem fajny zestaw.

Pioneer DAT D-07A
Pioneer Deck T1000S
Pioneer CD PD-T07HS Limited

I to wszystko wersja na Japonię.

wiki

Miałem tę przyjemność, że słuchałem Pioneera PD93 i PD95.
Kolega się napalił do kupna oglądając wnętrzności.
Jak ja zobaczyłem na żywo co tam w środku zrobili to prawie padłem z wrażenia...
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

wiki

Obecnie stoją obydwa u kolegi kolekcjonersko i się kurzą...
Czasami tak bywa jak się robi zakupy na wygląd.

Jest jeden plus i to bardzo spory.
Nie schodzą z cen, a nawet ceny rosną. Jak by nie było, lokata kapitału jest...🙂

Pboczek

Co takiego zobaczyłeś na żywo wiki? 

wiki

Cytat: Pboczek w Czerwiec 25, 2024, 20:08Co takiego zobaczyłeś na żywo wiki?
Miedź, wszystko ekranowane, Rikeny, Black Gaty, czarne kondensatory jak w Sansui i takie tam...

wiki

Środek wyglądał jak najlepszy hi-end.

wiki

Proszę, Pioneer pd95 w środku...

Pboczek

Pozostałe części toru były za słabe, nie dopasowane, czy co?

wiki

Cytat: Pboczek w Czerwiec 25, 2024, 20:30Pozostałe części toru były za słabe, nie dopasowane, czy co?
Pozostałe części toru były bardzo dobre.
Wzmacniacz Sansui 907, kolumny B&W chyba 801, duże z głową i jaskółką.

Współczesny pd chyba 30 modyfikowany przez nuda44 był lepszy...
Ale co to ja tam się znam...

Pboczek

Wiki a jakie najlepiej grające Cd słyszałeś? Chodzi mi o jakieś odniesienie twojej oceny.

wiki

Cytat: Pboczek w Czerwiec 25, 2024, 20:38Wiki a jakie najlepiej grające Cd słyszałeś? Chodzi mi o jakieś odniesienie twojej oceny.
A tu Ci nie odpowiem, bo już od dawna słucham na dzielonym zestawie transport/dac i w mojej ocenie to trudno znaleźć odtwarzacz, który by grał lepiej w rozsądnych pieniądzach...

wiki

Cytat: Pboczek w Czerwiec 25, 2024, 20:38Wiki a jakie najlepiej grające Cd słyszałeś? Chodzi mi o jakieś odniesienie twojej oceny.
Tu masz odnośnik odnośnie cen...
Od postu 296 do 303

https://audiomaniacy.pl/index.php?msg=361073

Masz porownanie do daca sklepowego za 27000 PLN (chwalonego bardzo w sieci).
Jedyne co trzeba zwrócić, ze urządzenia były porównywane jako dac/przedwzmacniacz bo wszystkie trzy taką funkcję miały.

Piterski

Cytat: wiki w Czerwiec 25, 2024, 20:36
Cytat: Pboczek w Czerwiec 25, 2024, 20:30Pozostałe części toru były za słabe, nie dopasowane, czy co?
Pozostałe części toru były bardzo dobre.
Wzmacniacz Sansui 907, kolumny B&W chyba 801, duże z głową i jaskółką.

Współczesny pd chyba 30 modyfikowany przez nuda44 był lepszy...
Ale co to ja tam się znam...

Wiesz to nie jest wszystko takie jednoznaczne, bo słowo lepszy ma wiele odcieni, właściwie z każdego punktu widzenia wygląda inaczej. Sposób prezentacji dźwięku nawet wśród uznanych marek ewoluuje i się zmienia więc co jest lepsze. Stary szczytowy model danej firmy z przed lat czy obecny?