Klub szeroko- i pełno-pasmowców

Zaczęty przez tomekkk1, Wrzesień 03, 2018, 12:11

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mikut1982

No panowie..  prawie wszystkie przetworniki już odsłuchane i przetestowane.  Jestem bardzo ale to bardzo zadowolony.  Mówię sobie że to już koniec...czy tak będzie ....  to się okaże..

Mikut1982

A tu jeszcze zrobiłem taki  komplecik...  oczywiście wszystko zgrało się idealnie..  

cortes

Wygląda super. Domniemywam, że brzmieniowo nie jest gorzej niż wizualnie. Gratulacje!

Mikut1982

Brzmienie bardzo ale to bardzo dobre.. te niebieskie wysokotonowe są świetne.   Myślę że kondensator 5,6uf. Zostawię..   wpasował się idealnie...

GB

Cytat: Mikut1982 w Sierpień 10, 2024, 20:05A tu jeszcze zrobiłem taki  komplecik...  oczywiście wszystko zgrało się idealnie.. 
Fajnie odnawiasz te sprzęty. Bardzo ładnie to wygląda.

Gdybym miał się czepiać, to ta ramka wokół frontu wzmacniacza trochę go tłamsi, jest zbyt ciasna.

Ja bym trochę ją powiększył. Na dole i górze. Jednak nie wiem, czy ona jest customowa, czy tak już w oryginale było.

Dobra robota.

Mikut1982

Ta ramka od wzmacniacza nie mogła być inna gdyż to orginalny front.  Drewno przykrywa go tylko po 2mm z każdej strony...

Mikut1982

Panowie pytanko..  na zdjęciu głośniki szerokopasmowe... oznaczyłem gdzie plusy na głośnikach i to sprawdziłem zgadza się.  Na wysoko-średniotonowym jest kropka gdzie plus i to też sprawdziłem.  Ale czy kondensator nie powinien być na plusie?    No i jak podlaczyc kable od wzmacniacza.  Plus do plusa ?  Czy może plus tam gdzie kondensator. głośniki wyjęte tak z radioli.. czy dać kondensator na Plus?

YanCo

Witam.
A może Kolega napisać jak sprawdzał te plusy i minusy?
Nic o tym nie było napisane, albo mnie coś minęło.

Mikut1982

Standardowo ,bateria..  jak głośnik wychylał się do przodu to tam gdzie plus na bateri to plus na głośniku.  W radioli były wejścia na dodatkowe kolumny...  być może dlatego tak to jest..  myślę że dam kondensator na plusie..  I podłącze wszystko normalnie jak inne głośniki..

Bacek

Przy bardziej skomplikowanej zwrotce, dla porządku, to na plus. Ale elektrycznie znaczenia to nie ma, ważne że jest w obwodzie głośnika.

Mikut1982

I tu jestem zadowolony z odpowiedzi...bardzo dziękuję.

Mikut1982

Panowie....taki model tandberg 165 BK.  Ktoś miał styczność? 

Mikut1982

Właśnie mi się takie trafiły...    19cm średnica membrany.  

Piterski

Teraz tylko linia transmisyjna do zaprojektowania :-)
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Mikut1982

Gdzie ja to wszystko pomieszczę 🤔

Mikut1982

Taką wzmianke na temat tych przetworników udało mi się znaleźć.  Wiem że zaprojektowane były w 45r.  Produkowane bodajże od roku 1947.  Była też wersja B z wysokotonowym na froncie.    Moja wersja to BK.   Mimo ze pasmo jest identyczne.