Winyle używane - gdzie kupić?

Zaczęty przez jajacek1410, Wrzesień 11, 2014, 00:51

Poprzedni wątek - Następny wątek

krzysiek

Modwright KWI-200, Dynaudio Special 25, Chord Qutest, poprzednio na forum jako blackholesun

rudy-102

Polecam https://recordsale.de/de
Nie jest najtaniej, ale każda płyta sprawdzona i umyta.

tatachabera

Ceny używek często są z d... wzięte. Jakość nowych tłoczeń jest na takim poziomie, czego przykładem jest ostatnia reedycja PF, że zakup dorżniętych i ładnie umytych używek mija się z celem.
Ja dałem sobie spokój z używkami.
Denon DP-59L, Kenwood KD-8030, Pre Phono MPW,  DL-103R, AT-430E, Elac ESG 796, Emotiva XPA-2, Emotiva XSP-1, Aria 926, CT-S710, Denon 3910,
STR-GX70ES, ST-SB 920 QS

rudy-102

Ale nie wszystko jest wznawiane, a niektóre wznówki nie brzmią najlepiej. A jak szukasz czegoś wyjątkowego to wśród używanych prędzej znajdziesz. Muzyka klasyczna, opery, czy blues. Tego aż tyle się nie wznawia.

tatachabera

Cytat: rudy-102 w Listopad 26, 2016, 13:56Muzyka klasyczna, opery, czy blues. Tego aż tyle się nie wznawia.

Masz rację jeśli musi być bezwzględnie czarna płyta. W moim przypadku jeśli czegoś nie ma na vinylu lub jest trudno dostępne ( chora cena ) wolę kupić CD od zjechanego LP.
Denon DP-59L, Kenwood KD-8030, Pre Phono MPW,  DL-103R, AT-430E, Elac ESG 796, Emotiva XPA-2, Emotiva XSP-1, Aria 926, CT-S710, Denon 3910,
STR-GX70ES, ST-SB 920 QS

krzysiek

Jutro w Gdyni otwiera się sklep Vinyl Music, o którym pisałem kilka postów wyżej.

"Gdynia ul. BEMA 12 (centrum) blisko Teatru Miejskiego i Urzędu Miasta.
W tym dniu otwarte będzie 12-18
W dni powszednie 11-19, sobota 10-14"

https://www.facebook.com/Vinylmusic1/posts/1297435926943689
Modwright KWI-200, Dynaudio Special 25, Chord Qutest, poprzednio na forum jako blackholesun

krzysiek

elem

Feickert Twin, SME V, DV XX2MKII;  CEC TL51,DX51,DX71,
Olive Opus 4; Sensor 2  MKII ; Bonasus; Gauder Arcona 60, Tesla ARZ 6604- Voigt Pipe

tomasz_pianista

To się spotkamy:)

Chociaż ja nigdy nie trafiłem żadnej sensownej okazji na giełdach, płyty na ogół zjechane, albo bardzo drogie.

A to co najbardziej doprowadza mnie do szału:
-Za ile ta płyta?
-(gość myśli) 95zł

Wszystkie ceny z głowy, nic nie podpisane. A jak powiem, że za drogo to sprzedawca wrzeszczy, że taniej NIGDY nie znajdę.

Może coś się zmieniło, ale kiedyś prawie wszyscy handlarze to były cwaniaki i naciągacze.
Grupa ratowania poziomu.

EmilioE

Ja dziś podjadę do Artefaktu w Krakowie. Tam jest miło i kameralnie, a nie byłem już kilka miesięcy.
Ja nie kupuję od tych, którzy mają płyty nie podpisane ceną, bo jest dokładnie tak jak mówi Tomasz.
Audion Sterling KT77, Haiku Sensei 211, Bladelius Brage / ZAP Textreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Cabasse Clipper 312, Triangle Australe 260 / Pioneer N-70AE / Moon 260Dt / Denafrips Pontus II

elem

Myślę,że rynek trochę się ucywilizował i cen kompletnie od czapy już nie ma. Kupujący gapią w smarftfony i wiedzą jaka jest realna cena rynkowa. Na giełdzie byłem ostatnio rok temu i było raczej taniej niż się spodziewałem.
Olive Opus 4; Sensor 2  MKII ; Bonasus; Gauder Arcona 60, Tesla ARZ 6604- Voigt Pipe

tomasz_pianista

Giełda zaliczona, wróciłem jak zwykle z pustymi rękami:)

Niestety, ale cenowo dla mnie nie do przejścia.

Już wiadomo, kto wykupił wszystkie winyle z biedronki - teraz można je okazyjnie kupić za 70-80zł na giełdzie:) Tak samo podwójne ECM Torda Gustavsena czy N. Bartscha - jedyne 100-150zł. (Są dostępne za 45-50zł w sklepach)

Jakiekolwiek winyle z epoki (jazz) - ponad 80zł. Mówię o tytułach wartościowych, a nie składance the best of manhattan trasfer.

ECM od 65zł, ale raczej więcej.

Natomiast cieszy duża ilość stoisk i sporo ludzi, fajnie, że się kręci. Tylko to nie dla mnie niestety.
Grupa ratowania poziomu.

elem

Tomasz, mam identyczne odczucia.
Zajrzałem, trochę pogrzebałem i wydałem 5 zł na przyzwoitą kawę.
Płyta, którą chciałem kupić miała tak złachaną okładkę, że prawie jej nie było. A mimo to smutny pan wołał za nią 100 zł, bo to "pierwsze amerykańskie". Sratatata :)
Mało kolekcjonerów, raczej sami handlowcy, znane twarze. Powód - 25 zł za 1m2 stoiska (jeden stolik). Tutaj Rybnik wygrywa, jest bardziej prywatnie, mniej merkantylnie.
Plusy - spotkałem kolegów, których nie widziałem wiele lat. Kontakty odnowione, zapowiada się kilka miłych spotkań.

tomasz_pianista

Dobrze słyszeć, że to nie tylko ja jestem malkontentem:) Ale niech się dzieje, im więcej takich giełd tym lepiej.

I ja rozumiem, że sprzedawcy muszą zarobić, ale na litość boską, nie z takimi marżami. Ja chętnie zapłacę o 10zł za dużo na giełdzie, ale nie o 50zł za dużo. Albo i więcej.
Grupa ratowania poziomu.

elem

Jak mi ktoś przypomni, to za miesiąc też pojadę. Może autobusem, bo alko dają w kawiarni  ;D

merlin1973

Specjalnie dla Arkadiusza ma kawałek  ;)
Zapraszamy dzis do godziny 18:00 do toruńskiej Plazy wszystkich kolekcjonerow z Torunia, Bydgoszczy i okolic. Kilka(nascie) tysiecy plyt, kilku wystawcow ktorych nigdy wczesniej w tym miescie nie bylo.
Pozdrawiam S.CH.

magus

A ja mam do Was pytanie.

Ostatnio na targu napatyoczyłemn się na płyty winylowe i oczywiścieniemogłem się oprzeć... Natrafiłem na orginalne wydanie Beatlesow,  Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band,  tłoczenie z 1967.
Apple Records, wydanie niemieckie.
Składana okładka, koszulki zabezpieczające, płyta bez jednej ryski (Mint). Gość zaśpiewał 160 zlociszy ... i się zawahałem.

Ale się zastanawiam, czy do gościa nie wrócić... tylko ile taka płyta może być warta? Czy warto się o nią potargować? W necie dość rozbieżne wartości widziałem - od 20$ do prawie 70E...

gratefullde

Cytat: magus w Listopad 05, 2017, 19:40
A ja mam do Was pytanie.

Ostatnio na targu napatyoczyłemn się na płyty winylowe i oczywiścieniemogłem się oprzeć... Natrafiłem na orginalne wydanie Beatlesow,  Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band,  tłoczenie z 1967.
Składana okładka, koszulki zabezpieczające, płyta bez jednej ryski (Mint). Gość zaśpiewał 160 zlociszy ... i się zawahałem.

Ale się zastanawiam, czy do gościa nie wrócić... tylko ile taka płyta może być warta? Czy warto się o nią potargować? W necie dość rozbieżne wartości widziałem - od 20$ do prawie 70 funtów...

To zależy jak bardzo Ci zależy. Porownaj ceny wydań na discogs i wyciągnij wnioski. Można również posiłkować się wznowieniami. Box jest świetny, warto zainwestować jeśli ktoś lubi Beatles. Akurat tej płyty, o którą pytasz, jest świetne wznowienie z tego roku, brzmi rewelacyjnie, jak by było nagrane wczoraj... Trudno zatem doradzać, sam musisz wybrać czego chcesz :)
Kondo KSL M7 Tube Preamplifier by Mac (bez szumu brzmi cudownie)~ Accuphase Clone Power Amplifier ~ 6S33S Ad Fontes Integrated Amplifier ~ Audio Nirvana by InAudio ~ Sony PSX-70 ~ pre phono MM/MC tube ecc83 Gennett ~ Dynavector 20x2 ~ Questyle CMA 600i ~ Denon AH-D7200 ~ NeoTech  ~ Tellurium Q Black II ~ Yamaha CDX-9

Flip Back

Info dla forumowiczów mieszkających na zachodzie Europy. W następny weekend największa impreza winylowa w Europie - giełda w Utrechcie (NL)

http://recordplanet.nl/en/

Byłem kilka razy i to jest naprawdę ostra jazda. Tym, którzy maja możliwość tam zajrzeć, gorąco polecam wizytę.

rudy-102

Jeśli to było wydanie Apple, a nie Odeon to cena była do przyjęcia. Jeśli ma ona dla Ciebie wartość kolekcjonerską to brać, ale jeśli kupujesz dla muzyki to wznowienia brzmią bardzo dobrze. A tak poza tym ta płyta była tłoczona w milionach egz. na całym świecie. Niektóre w bardzo dobrym stanie można trafić za 10% tej ceny.

magus

Dla muzyki to nawet bym się nie zastanawiał i wziął wznowienie (tańsze, a jak potwierdzacie, też dobre), ale to konkretne wydanie mnie kręci bo tłoczone przez Apple (czyli wytwórnia założona przez Beatlesów)...

Muszę przemyśleć listę prezentową - "mikołaj" się zbliża ;)

dzięki :)

elem

Cytat: magus w Listopad 05, 2017, 19:40tłoczenie z 1967.

Ale jak to? :)  Apple z 1967?  The Beatles założyli tę firmę w 1968 roku. Pierwsze płyty wyszły w sierpniu 1968.

Na Discogs jest wydanie niemieckie Apple z 1967 roku ale to jeden z wielu błędów na tej stronie. Obok loga Apple jest tam też logo EMI Electrola, a ta firma powstała w 1972 (wcześniej Electrola nie miała nic wspólnego z EMI i miała zupełnie inne logo).

Najnowsze wydanie (50th) zawiera nowy mix stereo Gilesa Martina i bonusową płytę z dodatkami z sesji. Gra świetnie, ale to NOWY MIX.

magus

Faktycznie cos nie tak. Masz rację, żę firmę założyli w '68.

Niestety nie zrobiłem foty naklejki - miałbym numer. Na pewno było zielone jabłuszko ...

magus

Po konsultacji na forum fanow Beatlesow, wyglada na to, ze to reedycja wykonana przez Apple Records w 1972. Numer wydania (issue ) zawiera rok "072".
Natomiast data 1967 to data nagrania materialu na plyte i wykonania matrycy matki.

W sumie też niezłe znalezisko (biorąc pod uwagę stan).

elem

Cytat: magus w Listopad 06, 2017, 20:30Numer wydania (issue ) zawiera rok "072".

hmm, 072 w numerze katalogowym 1C 072-04 177 to nie jest rok.

Co to za forum The Beatles? Dasz linka?