DINTER AUDIO EQUIPMENT "GENNETT"

Zaczęty przez GregWatson, Luty 15, 2019, 18:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

GregWatson

Mała poprawka to jest pre MC. Teraz jest robiona w mniejszej skrzynce, kiedyś skrzynka MM i MC były podobne.
Trochę tego i trochę tamtego też.

Pboczek

Paczę co to Homogenix i czytam poważną historię:

" Wkładki gramofonowe Homogenix, wykonane z wyjątkowych materiałów, oferują niesamowite doznania dźwiękowe. Korpus wykonany z drewna jodłowego z 1512 roku to prawdziwy skarb, a wykorzystanie rezonansu materiału podobnego do instrumentów Stradivariusa wpływa na jakość dźwięku. Obudowa z czystego srebra lub mosiądzu dodaje nie tylko elegancji, ale także wpływa na brzmienie, co czyni te wkładki jeszcze bardziej unikalnymi. Mirosław Piekut"

Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

wiki

Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.

vasa

Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Pboczek

Udzieliło się Robertowi Bajkowskiemu z Audiofezzowanie: " Zupełnym i nieoczekiwanym tegorocznym debiutem był Polski producent wkładek MC, firma a właściwie manufaktura Homogenix. Wkładki wykonane w całości w Polsce ( poza igłą o szlifie Shibata) z dosyć "egzotycznych" jak na wkładki gramofonowe, materiałów. Miałem okazję posłuchać za pośrednictwem tej wkładki fragmentu płyty Coltrane oraz kawałek jakiejś klasyki granej przez orkiestrę symfoniczną  i  było to naprawdę przyjemnie analogowe granie z dużą ilością szczegółów ale i wybitną muzykalnością. Wkładki jak na wyrób "hand made" jakoś bardzo drogie w porównaniu do podobnych produktów z Japonii, nie są."

Gennetta słuchał a nie wkładki.
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

nosferartur

A z tą wkładką jest coś nie tak? Coś mi umyka?
Zu Audio Druid, Zu Audio Mini Method sub, monobloki Antique Sound Lab AQ-1006(845), Hattor Audio Passive Preamplifier, Bel Canto CD 2, Sonore MicroRendu, Musical Paradise MP-D2 dac, gramofon Michell Gyro Dec + SME 309 + Benz Micro Glider SL , pre gramofonowe Gennett by Stanisław Dinter MC 100% lampy, Otari MX 5050 B2HD.

Pboczek

Nie słuchałem, to nie wiem. Kiedy czytam o właściwościach obudowy wykonanej z drewna pochodzącego z XVI w. czy ze złota lub innych szlachetnych metali, zapala mi się czerwone światełko i już nie chce mi się o myśleć o niej inaczej.

nosferartur

Ok, myślałem, że czegoś ewidentnie nie widzę. Mam tak jak Ty, baśnie i legendy kontra rzeczywista użyteczność.
Zu Audio Druid, Zu Audio Mini Method sub, monobloki Antique Sound Lab AQ-1006(845), Hattor Audio Passive Preamplifier, Bel Canto CD 2, Sonore MicroRendu, Musical Paradise MP-D2 dac, gramofon Michell Gyro Dec + SME 309 + Benz Micro Glider SL , pre gramofonowe Gennett by Stanisław Dinter MC 100% lampy, Otari MX 5050 B2HD.

Pboczek

Gennett, czyli jak to jest w Kopalinie gdzie powstają urządzenia. 

Miejsce śliczne, posłuchamy jak grają klocki.

PatiJ

Gennett nie ma chyba swojej strony internetowej. Jakie są ceny tych urządzeń? Można pożyczyć i posłuchać?
Technics SL-1200G+KAB+JELCO HS25BR+HANA ML+RCM SENSOR 2MkII, Lector CD707+PSU7, Aqua Acoustic Quality LA Scala mkII Optologic+Ideon 3R Master Time+Lumin U2 mini+Farad, LUXMAN L590AXII, QLN Prestige Three+GaiaII, kable mix: PAD, AZ, Tiglon, Harmonix, Dyrholm Audio, Furutech, Oyaide, listwa Lector Edison230, antywibracja i ground Tiglon, stolik Rogoz, filtr Verictum

GregWatson

Nie ma firmowej strony Gennett. Ceny ustala się indywidualnie w zależności od danego modelu. Część elementów robione jest na zamówienie. Nie są to sprzęty które leżą na półkach. Czasami trzeba trochę poczekać zanim uda się złożyć dany model. Polecam kontakt indywidualny - telefoniczny w celu ustalenia czy w ogóle jest szansa zakupu.
Nr tel. mogę przesłać na maila.

Piterski

PatiJ, jeśli cenisz sobie święty spokój kosztem potencjalnych zysków lub piramidalnej wtopy to lepszą drogą jest bazowanie na dostępnych i ogólnie rozpoznawanych produktach. Zawsze się może udać gdzieś z nimi zapoznać, sprzedać też łatwiej. I tu nie chodzi o tę konkretną firmę tylko taką moją refleksję nad całą tą otoczką audiofilizmu. Niestety ale to działa trochę jak marketing szeptany i przynależność do "elitarnego klubu".
Znacznie bezpieczniej jest podejść do tego na chłodno i myślę, że jako audiofil, który też się w taki projekt zaangażował mam prawo z perspektywy czasu i włożonych środków tak napisać.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

GregWatson

Kilka ładnych lat temu napotkałem na sąsiednim forum opis pewnego audiofilskiego spotkania z 2012 roku.
Trochę fajnych opisów i fotek. Sporo fajnych sprzętów audio oraz opinii uczestników spotkania.
Tam między innymi prezentowany był sprzęt Gennett - Pana Stanisława.

Poczytajcie proszę.

https://www.audiostereo.pl/topic/92992-audiofilskie-spotkanko-iii-31032012/

GregWatson

I tu strona autorska na Facebooku zaprasza.

Pboczek

Posłuchałem i muzyka w Kopalinie gra bardzo zacnie, z zaskakującą normalnością. Nie ma się nad czym zastanawiać w brzmieniu, nawet nie wiem jaka to była wkładka.
Zasługę w tym mają monitory JBL, kolumny grające wszystko z realistycznym wrażeniem i jak zauważyłem, bez specjalnych wymagań akustycznych. Za resztę odpowiadał gramofon Direc z Jelco, monobloki 845+6SN7+6L6, pasywny przedwzmacniacz/drabinka, pregramofonowe ECC83, ECC88 z zasilaczem 6C5, ECL82. 

Pboczek

Wszystkie klocki oczywiście autorskie.

Przywiozłem płyt muzycznie od sasa do lasa i zestaw sprawdzał się tak samo dobrze w jazzie, co w ambiencie. Choć trzeba przyznać, że to naturalne dźwięki brzmią najlepiej. 

nosferartur

Masz już wszystko u siebie, chodzi mi o sprzęt, oczywiście?

Pboczek

GregWatson

Super. Ja to musiałem wszystkie płyty słuchać od początku, taka różnica w brzmieniu.

Pboczek

Dzisiaj tylko podłączyłem by sprawdzić czy wszystko jest w porządku, z lękiem przed brumem i obawą o moc. Wattów wystarcza, ale mniej by nie mogło być. Brumów zasadniczo nie stwierdziłem (na pełnym otwarciu plotka w jednym kanale coś słyszę). Pregramofonowe wreszcie jest ciche ale tylko z monoblokami - zestaw firmowy. Z chińską lampą jest tak jak było. Nie mogłem się powstrzymać i wrzuciłem kilka utworów z różnych płyt i jest BDB. Nie mogę doczekać się dłuższego słuchania, choć trzeba jeszcze ustalić fazy, posprawdzać kanały, bo zrobiło się trochę klocków. Jutro dopieszczę i słuchanko. 😀

GregWatson

Pierwszy raz widzę tyle Gennett-ów w jednym miejscu.
Co tam tak ładnie gra? Napisz po jednym zdaniu co tam widać. 😲😲😲

Pboczek

Sam jestem zaskoczony tą firmową wystawką. Może robić za wzorcownie dźwięku Gennett by Stanisław Dinter.
Monobloki na 845, 3x6SN7 - przedwzmacniacz wejściowy SRPP i driver, 1x6L6 stabilizacja napięcia.
Na przedzie, pasywny przedwzmacniacz/drabinka rezystorowa z selektorem źródła.
Całkiem po prawej str. zdjęcia - pregramofonowe, sekcja RIAA 4xECC83, sekcja MC 2xECC88 wraz z odrębnym zasilaczem na 1x6C5, 1xECL82 - całkiem po lewej.

GregWatson

Coś wspaniałego. Jestem pod wrażeniem. Gratuluję takiego sprzętu.
Zajączek złapany.

Pboczek

Dzisiaj lub jutro odbiorę wrażenia od Kolegów z klubu, jestem ciekawy ich opinii. 

Pboczek

Opinie zgodne, rozbił nasz bank. Ślicznie gra czego nie położyć na talerz.