DINTER AUDIO EQUIPMENT "GENNETT"

Zaczęty przez GregWatson, Luty 15, 2019, 18:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

Piterski

Lampa oddaje pewną ilość WAT-ów i tego nie przeskoczysz, jak wzmacniacz zrobiony jest prawidłowo czyli nie oszczędzano na trafach wyjściowych to zawsze ma tę samą lampę i w dodatku SE.
Mój kolega gra na takich lampach, ma monobloki i wiem jak grały u niego klasyczne kolumny, a jak projektowane pod takie wzmacniacz kolumny wysoko skuteczne czyli na poziomie około 97dB.
Popatrz na obrazki z targów jakie kolumny są łączone z takimi wzmacniaczami. Twoje kolumny ze względu na układ 4 drożny nie są łatwe do napędzenia.
Nie twierdzę, że nie będziesz zachwycony ale posłuchaj go kiedyś z kolumnami projektowanymi do takich wzmacniaczy to sam się przekonasz w czym jest sedno moich "mądrości" :-)
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

GregWatson

Ja podpinam pod JBL-250 TI Sherwood S-5000 mk II z 1964 r i gra pięknie.
Trochę tego i trochę tamtego też.

Pboczek

On ma chyba 80 watt dlatego jest w stanie je napędzić bez żadnego problemu
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

nosferartur

Greg gratuluję zakupu. Jestem pewien, że zagra tak jak wszystko to, co z tej stajni. Może 90 dB, to nie spektakularna skuteczność, ale zawsze można pobawić się w bi amping, gdy pałeru nie wystarczy, sprzętu masz pod dostatkiem.
Zu Audio Druid, Zu Audio Mini Method sub, monobloki Antique Sound Lab AQ-1006(845), Hattor Audio Passive Preamplifier, Bel Canto CD 2, Sonore MicroRendu, Musical Paradise MP-D2 dac, gramofon Michell Gyro Dec + SME 309 + Benz Micro Glider SL , pre gramofonowe Gennett by Stanisław Dinter MC 100% lampy, Otari MX 5050 B2HD.

Piterski

Cytat: nosferartur w Maj 13, 2024, 17:45[...] Może 90 dB, to nie spektakularna skuteczność, ale zawsze można pobawić się w bi amping, gdy pałeru nie wystarczy, sprzętu masz pod dostatkiem.
O... to jest niezła myśl :-)
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

wiki

Nie da rady z tym biampingiem.
Te JBL-e nie posiadają podwójnych zacisków.
Kolumny JBL, transport, przetwornik, TVC, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC sx3, Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz

GregWatson

Pan Stanisław wykonał upgrade swojego wzmacniacza lampowego Set 845 Amplifier. Będzie miał teraz zupełnie inne parameetry niż jego pierwsza wersja. Niebawem zawita u mnie i dopinając pre MM Gennett w końcu będę miał przyjemność posłuchania winyla. Wizualnie mało się zmieniło ale niebawem napiszę więcej szczegółów.

Piterski

Cytat: GregWatson w Lipiec 01, 2024, 08:45[...]Niebawem zawita u mnie i dopinając pre MM Gennett w końcu będę miał przyjemność posłuchania winyla. [...]

To jak to Grzegorz rozumieć że dotychczasowy sprzęt Ci nie daje takiej możliwości/przyjemności?
Ja już się pogubiłem ale Ty tam trochę tego masz, chyba nawet i sprzęt od Krzysztofa?

GregWatson

Tak. Trochę się nazbierało ale szykuje się też do wyprzedaży więc co lepsze zostaje a co troszku gorsze idzie do innych.

Na pierwszy rzut idzie CD - Pioneer PD-30AE za 999 zł. Jak nowy z pudłem i pilotem.

GregWatson

Z wizytą u Pana Stanisława.
Wczoraj przyjechałem po odbiór swojego wzmacniacza. A jako że to nad morzem nie mogło się odbyć bez tradycyjnej morskiej rybki i wędrówki brzegiem morza.

Cdn...

GregWatson

Po powrocie z plaży zaczęły się przygotowania do odsłuchów.
W rolach głównych oczywiście Gennett 845 i przedwzmacniacz Gennett plus JBL-100 wersja studyjna jeszcze z czarną nalepką bo późniejsze miały już logo czerwone i trochę inne głośniki.

Podczas słuchania płyt głównie jazzu okazało się że Pan Stanisław to istna kopalnia wiedzy o początkach oraz historii jazzu.
w sumie słuchanie opowieści jazzowych oraz płyt skończyło się przed godziną pierwszą w nocy. I gdyby nie to że musiałem rano wstać i wracać do domu to pociągnęło by nas słuchanie do samego rana.

GregWatson

Jeśli chodzi o ten wzmacniacz Pan Stanisław zbudował 9 sztuk. Z czego większość wyjechała za granicę.
Mój po przeglądzie został lekko zmodyfikowany - taka trochę wersja mk II.

Gra fantastycznie zarówno jazz, klasykę, pop i trochę innych pośrednich kierunków. Najprościej mówiąc trochę płyt Stanisława i trochę moich.

Chciałem już dziś podpiąć i zapuścić pierwsze nutki ale waga ponad 50 kg powiedziała do mnie nie dasz rady na trzecie piętro. No i faktycznie. Odpuściłem. Jutro ściągam ciężarowca i dygnie mi to do góry.

Pboczek

Kawał rasowego sprzętu, bardzo mi się podoba.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

GregWatson

Ciężarowiec zamówiony. Dziś pierwsze odpalanie.

GregWatson

Pierwsze uruchomienie. Chwilowo jeszcze wszystko na glebie.

GregWatson

Słuchamy winyli i CD.

Konfiguracja:

- gramofon MS RX-2000 z Denonem DL-103R - Ortofon Verto - przedwzmacniacz lampa Gennett MM - no i ten nowy czyli Wzmacniacz Gennett SET 845.

- CD Pioneer PD-T-07HS Limited - no i ten nowy czyli wzmacniacz Gennett SET 845.

No i bym zapomniał i to wszystko leci na JBL-250 TI.

GB

GregWatson

Lampy 4x 6SN7, 2x 845.Tylko 845 symetryzacja żarzenia lamp 845. Bias - regulacja prądu anodowego lamp 845 ujemnym napięciem.

GregWatson

Jeszcze czekają mnie próby na Sabach Professional 1300 zobacze jak grają z tym wzmacniaczem. Ale na wszystko przyjdzie czas. Póki co jestem zachwycony.

vasa

Cytat: GregWatson w Lipiec 09, 2024, 07:41Póki co jestem zachwycony.
Wcale się nie dziwię :)
Czy byłoby wielką niedyskrecją zapytać o cenę wzmacniacza?
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

GregWatson

Piterski

Grzesiu to nie mam jakiegoś cennika wzmacniaczy tego Pana? Jest tylko wycena indywidualna pod klienta?
Pytam bo Lampizator to w sumie też manufaktura ale jakiś cennik jednak jest. Przynajmniej jako punkt wyjścia.

GregWatson

Tu cennik jest bardzo indywidualny. Ale można spojrzeć na wzmacniacze podobnej klasy to oscylują w granicach 20 tyś. A zdarzają się przypadki z dużo wyższą ceną. Pan Stanisław nie jest osobą której zależy na dużych zarobkach mimo iż jest fachowcem dużej miary w swojej dziedzinie. Dlatego jak wspomniałem to jest kwestia indywidualna.

Piterski

Ok. czyli dlatego nie podajesz zakresu ceny bo jest ustalana indywidualnie i mogła by się ona różnić od twojej. Ok. rozumiem.

PS. Odnoszenie się z ceną do innych marek nie jest dobrym wskaźnikiem bo jeśli jest to firma to w przypadku śmierci właściciela nie zostajesz praktycznie bez wsparcia, a to dla niektórych klientów ma znaczenie. Dlatego też konstrukcje robione jednostkowo na zamówienie, przez fachowca w swym zawodzie, nie są wyceniane tak jak te z paragonem gdzie jako klient masz inne prawa i inne są wymagania co do zapewnienia serwisu itp.

GregWatson

Prawie każdy Set 845 jest inny. Urządzenie powstało prawie 20 lat temu ale każde jest modyfikowane z unowocześniane także mój.

Dlatego ceny się różnią no i oczywiście ceny kiedyś a teraz to przepaść.