DINTER AUDIO EQUIPMENT "GENNETT"

Zaczęty przez GregWatson, Luty 15, 2019, 18:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

GregWatson

Ja tylko dodam, że Gennett nie wziął się znikąd i ma już swoją historię jeśli chodzi o to co robi Pan Stanisław.
Wyżej puściłem linka do pewnego spotkania w Łodzi w 2012 roku gdzie odbyło się spotkanie twórców i firm budujących i sprzedających sprzęt audio (wzmacniacze).

Tam przywiózł swój skromny zestaw, który to grał tam kilka ładnych godzin. Oprócz podziękowań za przyjazd i przywiezienie swojego sprzętu zebrał pozakuluarowo bardzo wysokie oceny do tego stopnia że twierdzono że prezentowany przez niego sprzęt "pobił" kilka bardziej znakomitych sprzętów audio.

Poniżej wzmacniacz, który był prezentowany oczywiście nie ten konkretny egzemplarz ale jestem dumny z tego, że jestem jednym z kilku właścicieli tego modelu.

Pan Stanisław wówczas opisał ten model:

"Przywieziony przeze mnie sprzęt zawierał: gramofon Pro-ject 1 Xpression, wzmacniacz mojej konstrukcji, głośniki również przeze mnie zrobione oraz przedwzmacniacz phono zrobiony przez kolegę Zwitka - elektrycznie idealna kopia Phono 2 Audio Note z osobnym i stabilizowanym zasilaczem lampowym. Wzmacniacz jest moją autorską konstrukcją - SE z lampami EL34 w układzie triody / na wejściu lampy 6SL7/. Wzmacniacz pracuje bez pętli NFB. Charakteryzuje się bardzo dobrymi parametrami. Kolumny zrobiłem "w duchu" legendarnych L100. Zbliżone gabaryty z wykorzystaniem 12" woofera JBL 119 HS-1 i tweetera JBL LE-25. Jako głośnik średnio tonowy wykorzystałem Cerwin Vega. Właściwie, zestaw ten pracował prawie cały czas od godziny ok. 16 do końca - tj. ok. godziny 20 i poczytuje sobie to za szczególny honor. Nie będę się wypowiadał, o jakości brzmienia - niech to zrobią inni koledzy, ale byłem zaskoczony znakomitym brzmieniem głośników Piomisa. Piękne kolumny, doskonały dźwięk. Mniejsze jeszcze od słynnych "kulek" Paltona. Miałem niemało satysfakcji, bo były doskonałym testem dla mojego wzmacniacza. "

Trochę tego i trochę tamtego też.

Pboczek

Greg, zdaje się że wtedy grał prototyp tego którego masz u siebie. 
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + ZYX 4D S

Pboczek

O ile to jest dobre zdjęcie, wyglądał nieco inaczej.
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + ZYX 4D S

GregWatson

Tak. Widziałem tą fotkę. Przed chwilą nawet rozmawiałem z Panem Stanisławem też w tym temacie, potwierdził że tak było bo to dwa ucha po bokach 😀.

Ja go mam od jednego od naszych kolegów z forum zamieszkałego w Szwecji on kupił sobie coś wyższego ale też Gennetta a ten dostał się mnie.

Co ciekawe to taka tańsza wersja Seta 845. Gra też naprawdę doskonale a mam go podpiętego tylko pod gramofon. Razem robią wspaniałą robotę.

Pboczek

U Ciebie jest taki maluch, integra 845 i przedwzmacniacz gramofonowy MM. Czy coś pominąłem?

Zintegrowanych, Stanisław zrobił ponad 50 szt., monobloków ok. 14, niewiem ile pre gramofonowych, były też wzmacniacze słuchawkowe.

GregWatson

Tak, tylko te trzy klocki lampowe Gennett (Set EL34, MM, oraz Set 845) a jeszcze mam jedną lampe ale to z innej bajki - Sherwood S-5000 mk II to ma 80W.

Z tego co mi mówił to Set 845 powstało nie więcej niż 10 szt ale większość gra za granicą.

Pboczek

Ten maluch z odpowiednimi kolumnami będzie wzorcowym zestawem lampowym Gennett i po taniości. Mało watów, niska cena.

GregWatson

Set EL34 to tylko 8W ale potrafi depnąć.
Set 845 to już 36W.

Pboczek

Wydaje mi się że Twój Set 845 to 24 lub 26 watów, tyle co moje monobloki oparte przecież o tą samą lampę.

GregWatson

Ja tam się na tym nie znam ale to dziś padły takie słowa i było to technicznie mierzone.

Zresztą i tak nie gram na full.

Kryspin

Macie może aktualnego maila do Stanisława ?
VPI Scout, Lyra Dorian MC, Lampowy Pre, Rotel RCD-02 LampizatOr DAC, Wzmacniacz na lampach 845C, Zu Audio Tone, Rel T5
Raspberry Pi 3, MoodeAudio

GregWatson

GregWatson

Kryspin

VPI Scout, Lyra Dorian MC, Lampowy Pre, Rotel RCD-02 LampizatOr DAC, Wzmacniacz na lampach 845C, Zu Audio Tone, Rel T5
Raspberry Pi 3, MoodeAudio