Wyśledzone na portalach aukcyjnych itp.

Zaczęty przez GregWatson, Maj 29, 2014, 14:16

Poprzedni wątek - Następny wątek

GalAnonim

Kurde - a ja dawałem posłuchać za darmo - i jeszcze musiałem coś postawić   :( :( :(   świetny pomysł   :) :) :)
ZESTAW 1 : Phast Pre+monoblokiSE + Ad Fontes + Goldring G1042 + Pre MM AndrzejAnalogowy + kolumny Ardento Alter + kable: Ardento + Albedo
ZESTAW 2 : Sony FA70ES + Sony XA555ES + Sennheiser  HD 600 + Ultralink BW-1412 + Albedo + Avcon Tivano

il cattivo

Sprzedającemu chyba umknął jeden istotny szczegół. Albo to jakiś uczeń gerwazego, w końcu wszystko jest na zdjęciach :)
https://allegrolokalnie.pl/oferta/ortofon-quintet-bronze-wkladka-gramofonowa

kangie

Paweł, bo to pewnie było tak:
Może chcieli zrobić modyfikację - wydłużenie cantilevera. Naciął szczypcami, chciał dać "wstawkę", zaspawać, poszlifować, prysnąć ocynkiem w spreju. Mod w trakcie odwidział się, bo zabrakło drutu spawaliczego. ;)
Gwarancja 1-dniowa. W końcu fotki są. Kupuje się to co widać na zdjęciu. A kluczowe jest to ostatnie, choć po pierwszym przypuszczałem jakiś chamski zapięty antyskating. Widziały gały, co brały. Echch....
Life is too short for boring HiFi.

il cattivo

Ach rozumiem! Więc "Stan: Bardzo dobry" dotyczy body... A może wagi i śrubek?

masza19

Czy eBay ma jakieś limity kwotowe sprzedaży?
Nie mogę wystawić czegoś za 6k  :o

Takie coś mi wyskakuje

tomasz_pianista

Też mam to samo, jakaś komedia. Ja chciałem wystawić przedmiot za 800zł...

A w przeszłości sporo sprzedawałem na ebay, także jest to dla mnie niezrozumiale.

Jak coś to mogę wziąć za darmo;P cokolwiek to jest:)
Grupa ratowania poziomu.

masza19

Ostatnio dawno niczego nie sprzedawałem na eBayu ale kiedyś wystawiałem bez problemu rzeczy za kilkanaście tysięcy i nie było problemu. Konto mam od wielu, wielu lat  :o

frywolny trucht

Wbiłem na ebay.pl hasło Luxman i mamy oferty sprzedażowe powyżej 6 tys. Z Czech, Szwecji, Włoch, UK itp.  Oferta z Włoch to ponad 100 tys, więc haczyk musi być w innym miejscu. Może jakieś ograniczenie dla nowych sprzedawców, tych co mało sprzedawali? Nie wiem.

https://www.ebay.pl/itm/394001915654?hash=item5bbc581f06:g:POwAAOSwQNZiPdIE
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

GregWatson

Trochę tego i trochę tamtego też.

GregWatson

frywolny trucht

Taka sytuacja:
https://allegro.pl/oferta/vinyl-gramofon-wzmacniacz-i-kolumny-hi-fi-13101666604

"GRAMOFON Micro Seiki DDQ-3 by esdarek, PRZEDWZMACNIACZ gramofonowy esdarek MM-3, produkowany przez wspomnianego wyżej Darka Stopela"
itd. Fajnie. Gratuluję pomysłu i realizacji.

ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

GregWatson

Stokrotka

Produkcja firmy Ortofon pod markę producenta AVM - produkują również gramofony z podświetalnymi talerzami. w różnych kolorach, ktore wyposażone są w wkładki z serii Ortofon Cadenza.
Sprzedający zarzeka się, że została zdemontowana z gramofonu producenta i nigdy nie była użyta.
Połowa ceny.

Stokrotka

Cytat: Stokrotka w Kwiecień 21, 2024, 10:50Produkcja firmy Ortofon pod markę producenta AVM
Miałem trochę wątpliowści, bo to różnie bywa z modelami pod inne marki, ale tutaj jest 1:1 Ortofon Cadenza Blue.

EmilioE

Chciałbym zwrócić Waszą uwagę na jedno z ogłoszeń na OLX, ponieważ dotyczy bardzo ciekawych i rzadkich kolumn AYON SEAGULL C, przepięknych, hiendowo wykonanych i niesamowicie brzmiących! Są to konstrukcje Ayona oparte na głośnikach Accutona, w pięknej i solidnej obudowie. Byłem u sprzedającego, słuchałem ich i tak mnie ujęły, że stwierdziłem, iż muszę się z Wami podzielić wrażeniami i zwrócić uwagę na to ogłoszenie, bo jest to naprawdę coś specjalnego.
Zestawy brzmią niesamowicie kulturalnie, gładko, szczegółowo, a przy tym bardzo spójnie. Zszycie głośników jest takie, że brzmią jak jedno źródło dźwięku. Ich detaliczność jest bardzo, bardzo wysoka, a przy tym niewymuszona i absolutnie nienachalna. Piorunujące wrażenie robi stereofonia, hektary głębi, wypełnienie pomieszczenia tkanką dźwiękową to jest coś specjalnego! Bas jest ,,w punkt", potrafi zejść nisko i grzmotnąć, jeśli jest to w nagraniu, ale w normalnym słuchaniu przekaz basowy jest podporządkowany kulturze prezentacji.
Barwa dźwięku jest naturalna, nawet leciutko ocieplona, nie ma tu śladu osuszenia, ostrości, czy zmatowienia. Mówi się, że Accutony są trudne w zestawieniu, pewnie tak, ale te kolumny są łagodne jak baranki  :o)  Właściciel słucha na Amplifon SET42 i ten wzmacniacz wydobywa z nich wszystko co najlepsze.
Czemu ich nie kupiłem? Mój Bladelius Brage w klasie A (45W) ładnie je napędzał i dobrze z nimi brzmiał. Jednak przy odsłuchach wyszło, iż nie do końca dobrze je wysterowywał. Na niektórych płytach pojawiał się dziwny efekt spowolnienia prezentacji. Muzyka jakby płynęła wolniej... pierwszy raz usłyszałem takie zjawisko.
Nie mam żadnego interesu w polecaniu tego ogłoszenia, ale kolumny brzmią wspaniale i ich stan jest kolekcjonerski, więc uważam, że warto się nimi zainteresować.
https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-ayon-audio-ceramika-accuton-CID99-IDYKcQC.html
Audion Sterling KT77, Bladelius Brage / ZAP Textreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Cabasse Clipper M2, Triangle Australe 260 / Pioneer N-70AE / Moon 260Dt / Denafrips Pontus II

wiki

Fajnie wyglądające kolumny...🙂
Cena, nie wiem jak rynkowo kosztowały nowe.
Obudowa z giętej sklejki. Nietypowy obecnie kształt, bardziej jak stare konstrukcje z zaoblonymi przodami.
Obudowa zamknięta? To byłoby na plus, ale coś piszą o jakiejś wentylacji, co to jest?
Może to być fajne granie...🙂
Gdyby były bliżej sam chętnie wybrałbym się na posłuchanie.
EmolioE, fajnie, że wkleiłeś...🙂
Dodaje zdjęcie aby popatrzeć w wątku...

Tylko te dwa głośniki basowe (może dwa, bo może jeden na średnicę, drugi na bas) trochę małe aby bas dobrze przenieść ten dolny. W parametrach piszą, że od 38 Hz, no tak normalnie jak na takie głośniki.

Ps. No i fajna tam lampa je napędza, tak myślę, bo nie słuchałem ale dużo dobrego o GM-kach słyszałem i czytałem.
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

wiki

Nie mogę dodać zdjęcia...
O! Teraz poszło...

EmilioE

To bas refleks, ale bez plastikowej rury. Konstrukcja jest dwudrożna, z tego co czytałem w danych. To nie jest bas kiler, te kolumny są skrojone bardzo kulturalnie i z klasą. Dla posiadaczy SET, szczególnie mocniejszych na 211, 805, 845 to połączenie może być świetnym strzałem. Z tranem A klasą 45W również dobrze brzmiało, ale pojawiał się momentami taki przedziwny efekt, jakby słuchać z magnetofonu, gdzie spadły obroty. To ciekawy objaw, nie wiem skąd się bierze.
Audion Sterling KT77, Bladelius Brage / ZAP Textreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Cabasse Clipper M2, Triangle Australe 260 / Pioneer N-70AE / Moon 260Dt / Denafrips Pontus II

wiki

Czytałem Twoje spostrzeżenia o spowolnieniu.
W mojej opinii zwykle bierze się to z tego, że jakiś sprzęt jest gorszy podłączony.
Na lepszym zawsze ma się wrażenie, że jest ,,szybciej".
I drugie spostrzeżenie z moich doświadczeń to na lepszym zawsze jakby ,,glosniej" gra.

wiki

Jeszcze zdjęcie z widocznymi głośnikami...
Pamietajmy, że nasz mózg słucha muzyki też obrazem...🙃

EmilioE

Cytat: wiki w Lipiec 05, 2024, 19:46że jakiś sprzęt jest gorszy podłączony

No to mój Bladelius musi być gorszy  ;o)
od Amplifona SET 42... to w sumie nie ma wstydu  :o)

wiki

Cytat: EmilioE w Lipiec 05, 2024, 20:01
Cytat: wiki w Lipiec 05, 2024, 19:46że jakiś sprzęt jest gorszy podłączony

No to mój Bladelius musi być gorszy  ;o)
od Amplifona SET 42... to w sumie nie ma wstydu  :o)
EmolioE, oczywiście w danym zestawieniu sprzętowym.
Może w innym byłby lepszy...🙂

wiki

Tak patrząc na obudowę Twojego Bladeliusa to on w klasie A to ma może 5W.
Jak piszą, że ma 45W to oznaczałoby, że obudowa musiałaby być z 4 razy większa (albo i więcej) aby pomieścić odpowiednie radiatory.
To tak z technicznego punktu widzenia dla klas A.

No chyba, że o innym Bladeliusie piszemy.
Dodaję zdjęcie tegoż z internetu. To ten?