DACydujące starcie! RME czy Soekris? (a może coś innego?)

Zaczęty przez Moriarty, Maj 17, 2019, 20:33

Poprzedni wątek - Następny wątek

Tomek 1685

PCB dokładnie takie. Czyszczenia troszkę było, ale płytka to wytrzymała.

RME słuchałem i jak na komercyjne urządzenie to pewnie ciekawa propozycja. Gra mniej więcej tak jak kosztuje. Od urządzeń wyższej klasy słychać niestety uproszczenia, głównie w barwie, wypełnieniu dźwięku. Brak mu nieco dociążenia i charakteryzuje się pewnego rodzaju płaskością. Nadrabia witalnością i podbicia mi na tych fragmentach pasma, na które najbardziej zwraca się uwagę. Trochę takie "tanie sztuczki" IMO

Old Man Kensey

Zgadzam się z Kolegami, ja też mam przetwornik DIY z wyjściem na lampach i pasywną konwersją. Cudnie gra i jest naprawdę bardzo dobry 💪
System analogowy: Ad Fontes + Denon DL-110 + NUDAmini + Alauda 6C4C SET + NuPrime AC-4 + Zu Audio Omen

wiki

Cytat: Bedford w Luty 22, 2021, 15:37
Cytat: wiki w Luty 21, 2021, 19:49Najsłabszy był RME.
Lepszy był Sabre na topologii Muzga z wyściami na operacyjnych.
Najlepszy był ten na PCM1792, na wyjściu miał lampy.

Zawsze mówiłem , że komercyjnie produkowane urządzenie nie ma szans z dobrze złożonym odpowiednikiem diy , chyba że jakiś wypas za setki kilo zł.
Tylko pamiętaj, że to diy (takie aby grało) za małe pieniądze też nie zrobisz.
Tomek 1685 w oba dac-i włożył sporo gotówki co spowodowało, że dobrze grają.
Nie bronię RME, ale uważam, że całkiem dobry jest tu stosunek ceny do jakości dźwięku. Pamiętajmy, że ma b. dobrą regulację dźwięku w sobie i całkiem niezły wzmacniacz słuchawkowy, można powiedzieć, że w gratisie.
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.

Bedford

Cytat: wiki w Luty 22, 2021, 20:54Tylko pamiętaj, że to diy (takie aby grało) za małe pieniądze też nie zrobisz.
Tomek 1685 w oba dac-i włożył sporo gotówki co spowodowało, że dobrze grają.
Nie bronię RME, ale uważam, że całkiem dobry jest tu stosunek ceny do jakości dźwięku. Pamiętajmy, że ma b. dobrą regulację dźwięku w sobie i całkiem niezły wzmacniacz słuchawkowy, można powiedzieć, że w gratisie.

W tym wypadku chciałem  raczej pokazać jak pochopnie wydajesz  opinie. Najpierw oceniasz , że coś ma dużą klasę , żeby za chwilę skonstatować , że jest najgorszym urządzeniem z trzech przesłuchanych. Jeżeli coś rzeczywiście ma klasę , to tak łatwo nie poddaje się urządzeniom diy.
Co do diy to wiem za jakie pieniądze można je zrobić i wiem za jakie zostało zrobione to konkretne , bo widzę co jest na zdjęciu. Pamiętaj , że w urządzeniu komercyjnym jego końcowa cena to jakaś dziesięciokrotność kosztów włożonych materiałów , wiec ono nigdy nie dorówna urządzeniu diy stosunkiem cena / jakość dźwięku.
Dlatego w urządzeniu diy nie muszę oszczędzać na wielkości i jakości podzespołów , bo ich wartość to w sumie niewielki procent efektu jaki mogę uzyskać w porównaniu z urządzeniem komercyjnym. Mogę więc dać np. przewymiarowany transformator z dużym zapasem mocy , albo cztery oddzielne trafa zamiast jednego z czterema uzwojeniami wtórnymi , większą pojemność kondensatorów niż ta minimalnie niezbędna , mogę wybrać droższe podzespoły bo na tych kilku sztukach użytych w pojedynczym urządzeniu różnica w cenie będzie bez znaczenia. Nie muszę też sugerować się np. rozmiarem użytych podzespołów , tak żeby zmieściły się one w założonej budżetem wielkości obudowy. Raczej dostosuję wielkość obudowy [zrobię ją dwa razy wyższą , czy dwa razy głębszą] tak aby użyte podzespoły były optymalne. A wszystko to wpłynie korzystnie na jakość dźwięku.

wiki

Cytat: Bedford w Luty 22, 2021, 22:19W tym wypadku chciałem  raczej pokazać jak pochopnie wydajesz  opinie. Najpierw oceniasz , że coś ma dużą klasę , żeby za chwilę skonstatować , że jest najgorszym urządzeniem z trzech przesłuchanych. Jeżeli coś rzeczywiście ma klasę , to tak łatwo nie poddaje się urządzeniom diy.
Może podsumuję co tu w tym wątku opisałem chronologicznie.
Najpierw opisałem porównanie mojego odtwarzacza CD z RME. W tym starciu wygrało RME. Opisałem jak słyszę jego dźwięk w stosunku do mojego CD.
Potem było starcie RME z dwoma dacami diy. Opisałem, że dwa daci diy były lepsze.
I napisałem, że ten na pcm fajniej zagrał niż ten na Sabre.

I nic więcej i nic mniej.... 😀
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy

Bedford

Cytat: wiki w Luty 22, 2021, 23:13I nic więcej i nic mniej....

Gdyby tak to wyglądało to oczywiście było by ok.  To , że współczesny dac może zagrać lepiej niż 30 letni Kenwood to nikogo nie zdziwi , ale nie czyni go to jeszcze urządzeniem dużej klasy , co pokazało porównanie z dwoma urządzeniami diy. Przyznanie mu tej klasy było właśnie trochę pochopne. To tyle , nic więcej.

wiki

Cytat: Bedford w Luty 23, 2021, 07:33To , że współczesny dac może zagrać lepiej niż 30 letni Kenwood to nikogo nie zdziwi
No cóż....
Kenwood nie był w tym "teście" porównywany bo pracował jako transport do wszystkich trzech dac. Ale to wszystko jest opisane w wątku.

Bedford

Cytat: wiki w Luty 23, 2021, 08:56Cytat: Bedford w Dzisiaj o 07:33

To , że współczesny dac może zagrać lepiej niż 30 letni Kenwood to nikogo nie zdziwi

No cóż....
Kenwood nie był w tym "teście" porównywany bo pracował jako transport do wszystkich trzech dac. Ale to wszystko jest opisane w wątku.

30 letni Kenwood , czy 30 letni Sony chyba większej różnicy w tym kontekście  nie czyni. No ale już wystarczy na ten temat , chyba zrozumiałeś o co mi chodziło.

Stef

Sorki za off topic, ale nie moglem się powstrzymać  >:D
Nie mieszkam w PL od lat więc nie znam krajowych forów audio.
Wpadłem na ten wątek i to forum zupelnie przypadkowe i tu od razu takie cóś  ;D.
Normalnie można czytać z wypiekami na twarzy, ten dramat, że mija północ, a promocja ucieka.
I  palec na cynglu, i to przywoływywanie do rozsądku przez McGyver.
W okładki i na półkę do księgarni. Ubaw po pachy. Aż mi się chciało konto tutaj założyć.
Moriarty szacun za język. Pisujesz coś zawodowo ?  ::) Nie mylić z PISujesz  >:D
Łza się w oku kręci, bo ja też kiedyś mieszkałem niedaleko kolejki WKD  i tyż mnie koledzy z Wawy odwiedzali  :pij: :np: :np:.

Moriarty

Cytat: Stef w Styczeń 04, 2022, 20:38
Sorki za off topic, ale nie moglem się powstrzymać  >:D

Ależ bardzo proszę! Witamy! :)

Z DAC-a, który ostatecznie kupiłem, zresztą za niewielkie pieniądze - chyba dość szczęśliwie, bo zaraz potem fabrykę układów Asahi Kasei zdemolowała jakaś katastrofa naturalna - jestem do dziś bardzo zadowolony. Można lepiej, rzecz jasna, ale nic mnie jakoś boleśnie w dźwięku nie uwiera, za to podoba mi się nieofensywny styl prezentacji. Da się słuchać długo i z przyjemnością.
YB Audio Zephyr (zwrotnica na ClarityCap), Yaqin MS-30L (modyfikacja: Sinus Audio), Marantz CD6006 (jako napęd), Topping D70, M&B Audio Cable Diamond, Neotech NEMOS-3080 UP-OCC, TAGA Harmony PF-1000, Yarbo 1100, Viborg VP1501

romeksz

Tak, wątek przezajebisty.

Muda, w trakcie, przeszedł z Reimyo DAP 999EX na Yamaha NP-S303 [emoji854]

wiki

Nadal uważam, że w tak małym urządzeniu pomieścić tyle różnych rzeczy aby to wszystko było świetne... to chyba nie tędy droga...
Wszystko na jednym zasilaniu?

wiki

Tu zdjęcie przy gramofonie...
No malutki on taki...