DIY 300b lub 2a3

Zaczęty przez tommypear, Październik 16, 2019, 10:44

Poprzedni wątek - Następny wątek

tommypear

Witajcie.

Mam ostatnio dużą ochotę na grzebanie i majsterkowanie, więc poszukuję schematu Diy takiego top of the top wzmaka single ended na lampie 300b lub 2a3. Ktoś coś może podpowiedzieć ?

Krzysztof

Klona Sun Audio na 2A3 zrobiłem. Chyba prościej się nie da.

tommypear

Dziękuje bardzo.

Zamówiłem na początek płytki z avt 300b oraz płytki AN one kit. Zabiorę się chyba najpierw za AN jak tylko przyjdzie.
Zreszta mam trochę czasu ponieważ trafi oraz zasilanie będzie na przełomie listopada i grudnia. Trafa oraz zasilanie będzie z Trafonica. Są ręcznie wykonywane więc czas oczekiwania jest spory ale myślę ,że warto. Obudowę chcę wykonać drewnianą trochę vintage na wzór Oswald Mill. Jestem w trakcie zamawiania kondensatorów i mocno zastanawiam się nad Nichicon. Mam też pytanie do doświadczonych kolegów ,które kondensatory mają wpływ na dźwięk ? Rozumiem ,ze we wzmacniaczu 300b głównie wpływ na dźwięk mają trafa, oraz lampa. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

tommypear

Płytka An one kit przyszła ;) Czas zamówić kondy i rezystory.

jjacek

Tak...ciekawe co bylo dalej z tym projektem?

jjacek

Troche mnie nosi ..szukam , no nie wiem cos moze bede robil , sprawdzal moze ten projekt AVT ... nie wiele o nim wiem , ale  dowiem sie pewnie wiecej kiedy zrobie..:)

christo

Cytat: jjacek w Październik 02, 2024, 13:45Troche mnie nosi ..szukam , no nie wiem cos moze bede robil , sprawdzal moze ten projekt AVT ... nie wiele o nim wiem , ale  dowiem sie pewnie wiecej kiedy zrobie..:)
Sprawiłem sobie ten wzmacniacz jakiś czas temu. Gra zacnie. Włożyłem w niego sporo pracy i środków. Zależało mi na tym aby wygląd nie odstawał i chyba się udało. Poniżej zdjęcia. Obudowę wykonał Modushop. Osłony transformatorów głośnikowych nie pamiętam już gdzie zamawiałem. Jeśli zdecydujesz się na budowę warto pomyśleć o alternatywnym zasilaniu żarników lamp przedwzmacniacza. Za prostownikiem jest tylko jeden kondensator i nie ma miejsca na jakiś rezystor aby "dostroić" napięcie na żarnikach. Będziesz budował - pytaj. 
Mogę Ci jeszcze zaproponować inny projekt. Składałem to kilka lat temu i to z tego wzmacniacza przesiadłem się na 300b. Nadal jednak mam z nim miłe wspomnienia i przyznam, że to był na prawdę fajny wzmacniacz. Jest to Single Ended na lampie kt88. Widziałem sporo wariantów (nawet jako końcówka mocy) i z różnymi lampami w sekcji drivera. Bardzo przejrzystą instrukcję (schematy, BOM, i filmy na YT) przygotował Blueglow Electronocs:
https://blueglowelectronics.wordpress.com/diagrams/
Victor QL-A70 (103R, Ortofon Rondo Blue), Ear834p clone by LH + trafa, 300B SET, ART Stiletto 6, Denon DVD-3910

vasa

Cytat: christo w Październik 23, 2024, 19:15Zależało mi na tym aby wygląd nie odstawał
Absolutnie nie odstaje :)
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

jjacek

Pieknie wyglada! Gratulacje.
Powoli zabieram sie za  projekt AVT... ale to potrwa bo tam sa tylko plytki PCB a pozostale klamoty trzeba zamawiac z roznych stron swiata i to wszystko trwa... i trwa.
Szkoda , ze nie maja gotowych kit-ow  czy przynajmniej  jakis  zestawow  podstawowych czesci do projektu  :(

christo

Dzięki! :) Starałem się jak mogłem. Pan Robert z Modushopa bardzo pomógł
Victor QL-A70 (103R, Ortofon Rondo Blue), Ear834p clone by LH + trafa, 300B SET, ART Stiletto 6, Denon DVD-3910

christo

Cytat: jjacek w Październik 23, 2024, 19:39Szkoda , ze nie maja gotowych kit-ow  czy przynajmniej  jakis  zestawow  podstawowych czesci do projektu  :(
To akurat zaleta. W gotowym kicie miałbyś przypadkowe części a tak możesz sobie dobrać wg uznania. 

christo

A tu wspomniany SE na kt88. Z powodu braku odczepu UL w trafach, pracował w trybie triody. Na prawdę fajny wzmacniacz. Jest też dostępny ciekawy schemat budowy monobloków na kt120. Bazuje to tak na prawdę na tym samym schemacie.

Piterski

Barawo christo, twój wzmacniacz wzorniczo i estetycznie niczym nie ustępuje produktom markowym.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

EmilioE

Bardzo ładne wzmacniacze! Single Ended są najlepsze!
Audion Sterling KT77, Bladelius Brage / ZAP Textreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Cabasse Clipper M2, Triangle Australe 260 / Pioneer N-70AE / Moon 260Dt / Denafrips Pontus II