Koncerty i inne wydarzenia muzyczne

Zaczęty przez GregWatson, Wrzesień 06, 2014, 17:21

Poprzedni wątek - Następny wątek

Pboczek

Drugi Program PR jest niezawodny. 
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Alexander

Dominic Miller - dzisiaj zagrał w poznańskim klubie Blue Note.
Świetni muzycy grali chwilami jak Weather Report i na bis jak... ABBA - tylko lepiej.
Znakomity koncert.

wiki

To jest to!
Posłuchać coś na żywo...🙂
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.

spookyghost

Ostatnio miałem okazję być na takim wydarzeniu. 😃

https://www.ebilet.pl/muzyka/jazz-blues/postmodern-jukebox

Bardzo mi się podobało. 😁

Amerykanie z aranżacjami nowego na lata 20-50. 

Jak ktoś lubi potańczyć i ma z kim to śmiało. Polecam. 👍 Jest jeszcze okazja skorzystać. 😁😁😁
Quadral Titan MK III; klon Dartzeel NHB-108 (modyfikowany); Luxman DA-250; Sony CDP 557 ESD

spookyghost

Drobna próbka koncertu. Od znajomego bo ja miałem zajęte ręce. 😝
Quadral Titan MK III; klon Dartzeel NHB-108 (modyfikowany); Luxman DA-250; Sony CDP 557 ESD

frywolny trucht

Jeśli nielegalne, zniknie z YT. Tegoroczny Open'er:

ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

EmilioE

Genialny Massive Attack!!! Aż mam ciary!
Mój 20-letni syn tam jest. Pisał, że takiego koncertu jak Massive, to jeszcze nie przeżył.
Teraz chyba wiem, co ma na myśli.
Audion Sterling KT77, Haiku Sensei 211 / Avcon Nortes Mk3, ZAP Textreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Skibo / Pioneer N-70AE / Moon 260Dt / Denafrips Pontus II

frywolny trucht

Zawsze miałem do nich słabość. Od pierwszego kawałka jaki pojawił się w MTV ( kto jeszcze pamięta, że kiedyś muzykę puszczali? ). Unfinished Sympathy.
Zaciekawiło mnie też, że całkiem spory udział w koncercie miała Elka ( Cocteau Twins). Open'er ważna rzecz skoro dała się przyciągnąć :)

p.s. Massive Attack był pierwszy raz w Gdyni w 2004 roku i wtedy też byłem. Piękny, młody i mi się chciało. Teraz jestem już tylko piękny :)
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

frywolny trucht

Ja pier... To był 1991 rok. Szmat czasu.

Pboczek

Byli pierwsi w trip-hopie. Świetna muzyka choć mają też nieco słabsze płyty. Koncerty wyglądają od lat podobnie, zaangażowane społecznie i politycznie, bardzo sobie chwalę. 
Których płyt nie lubicie? :)
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

EmilioE

Ja nie lubię 100th Window, po prostu nudzi mnie, nie znajduję tu punktów zaczepienia. No Protection - choć to remixy - nie jestem w stanie słuchać.
Pozostałe tytuły lubię bardzo! Jakby nie było, to są wszystko klasyki muzyki popularnej offowej. Czy można by uznać, iż "Mezzanine" to ich opus magnum?
Ostatni Heligoland bardzo ładnie mi "siadł" w 2010 roku i jakoś nie chce się starzeć, za każdym razem brzmi mocno i angażuje.
Audion Sterling KT77, Haiku Sensei 211 / Avcon Nortes Mk3, ZAP Textreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Skibo / Pioneer N-70AE / Moon 260Dt / Denafrips Pontus II

Pboczek

Podobnie, najmniej lubię 100th Win. 
No Protection podoba mi się, ogólnie cenię Mad Professora i jego robotę. Jego płyty są dla mnie jakością samą w sobie, zarówno jeżeli chodzi o pomysł muzyczny jak i realizację. Winyle od niego grają na najwyższym poziomie.

Alexander

W Ostrowie Wielkopolskim V edycja Ostrów Rock Festival.
Wczoraj najlepszy pokaz dała Katatonia. Dzisiaj - się okaże.
Zmiana w programie koncertu w stosunku do zapowiedzi widocznej na zdjęciu, to
w miejsce izraelskiego Orphaned Land (trudno teraz o planowy lot z Izraela) wystąpią weterani polskiej sceny - Turbo.
Kto lubi jeszcze zdąży!

Bacek

Cytat: frywolny trucht w Lipiec 04, 2025, 11:04Jeśli nielegalne, zniknie z YT. Tegoroczny Open'er:

Czyżby nie było tu fanów Gwoździ?
Lata temu byłem na pierwszym koncercie NIN w Polsce w Poznaniu.
 Zawsze w sumie wolałem koncertowe wykonania Reznora od płyt studyjnych. 

wiki

Koncert w strimingu...

Zapuściłem sobie właśnie koncert...
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy

wiki

A, w związku z tym, że TVC od Luxmana został gościnnie u spookyghost...
To wyciągnąłem mój leżący odłogiem preamp, naleśnikiem zwiem go ja, abym miał czym sterować głośność.
Takie cudo właśnie się udziela...🙂

wiki

Miano naleśnik uzyskał ze względu na wysokość obudowy.
4,5 cm bez nóżek
5,5 z nóżkami

GB

Sting w Krakowie – Trasa "Sting 3.0" - 20.10.2025.

Koncert, który odbył się w krakowskiej TAURON Arenie, był częścią trasy "STING 3.0", co oznaczało powrót do bardziej surowego, rockowego brzmienia, zbliżonego do czasów The Police.
🎸 Skład i Brzmienie
Sting wystąpił w formacie power trio, który postawił na minimalizm, ale jednocześnie potężną energię:
* Sting (wokal, gitara basowa/gitara akustyczna)
* Dominic Miller (gitara) – wieloletni współpracownik i wirtuoz gitary.
* Chris Maas (perkusja) – dynamiczny perkusista znany m.in. z Mumford & Sons.
Ten skład zapewnił surowe i autentyczne brzmienie, które było hołdem dla rockowych korzeni artysty.
🎤 Piosenki – Setlista
Repertuar był przekrojowy i obejmował największe hity Stinga oraz The Police, w nowych, dynamicznych aranżacjach. Koncert otworzył energetyczny utwór The Police,"Message in a Bottle".
Najważniejsze utwory:
* The Police: "Message in a Bottle", "Every Little Thing She Does Is Magic", "Every Breath You Take", "Roxanne".
* Solowe utwory Stinga: "Mad About You", "Shape of My Heart", "Desert Rose".

Występ był intensywny i trwał około dwóch godzin bez przerwy, co świadczyło o znakomitej formie muzyków.
✨ Atmosfera Niesamowita

Publiczność wypełniła Tauron Arenę po brzegi. Atmosfera była elektryzująca, ale jednocześnie intymna, mimo wielkości hali. Fani reagowali żywiołowo.

Mimo upływu lat, Sting zachował perfekcyjną formę wokalną i fizyczną. Śpiewał czysto, od początku do końca koncertu, z tą charakterystyczną dla siebie barwą, która jest jego znakiem rozpoznawczym. Czuć było profesjonalizm i energetykę. 

W kontekście interakcji z publicznością Sting ograniczał swoje słowne zwroty do widowni, koncentrując się przede wszystkim na muzyce. Czasem brakowało anegdotek czy pokojowych apeli, za to muzyka mówiła sama za siebie, co mogło sprawiać wrażenie większego dystansu, albo po prostu oszczędnego gospodarowania energią podczas intensywnego występu.

Podsumowując, był to koncert o surowym, rockowym obliczu, który udowodnił, że Sting jest legendą w niegasnącej formie, a jego muzyka i głos wciąż porywają tłumy.